نماز جمعه
نماز جمعه از مستحبات دینی پر فضیلت است. در ادامه میگوییم نماز جمعه چگونه خوانده میشود و چند رکعت است؟ واجب است یا مستحب؟
نماز جمعه چند رکعت است؟ واجب است یا مستحب؟
نماز جمعه یکی از اعمال مستحبی پر فضیلت است که در روز جمعه و به جماعت خوانده میشود. خواندن این نماز در کنار ثواب زیادی که دارد دارای جنبههای عبادی، معنوی و سیاسی نیز است و به جا آوردن آن به تمامی مسلمانان سفارش شده است. البته خواندن این نماز دو رکعتی شرایط متفاوتی دارد و مانند سایر نمازها نیست.
نماز جمعه چگونه خوانده میشود؟
اولین نکته در مورد نحوه خواندن نماز جمعه این است که نمیتوان آن را به صورت انفرادی به جا آورد و حتما باید به جماعت خوانده شود. این نماز دو رکعتی باید اول ظهر خوانده شود و دارای دو بخش است: 1. خطبهها 2. نماز جمعه
خطبهها جزو نماز مسحوب شده و گوش دادن به آنها واجب است. پس از خطبه نماز خوانده میشود که به ترتیب زیر است:
1. نیت کنید و تکبیر بگویید.
2. حمد و توحید (یا هر سوره کوچک دیگری) توسط امام جمعه قرائت میشود و نمازگزار نباید چیزی بگوید. مستحب است امام جماعت در رکعت اول بعد از سوره حمد، سوره “جمعه” را بخواند.
3. سپس ذکر قنوت خوانده میشود.
4. پس از به رکوع رفته و ذکر آن (سُبْحانَ رَبّیَ العَظیمِ وَ بِحَمْدِه) را بخوانید.
5. سپس به سجده و در هر دو سجده ذکر آن (سُبْحانَ رَبِّیَ الاَعلی وَ بِحَمْدِه) را میگوییم.
6. از سجده بلند شده و رکعت دوم را شروع کنید. در این رکعت نیز امام جمعه سورهها را قرائت کرده و نمازگزار سکوت کرده و گوش میدهد. مستحب است که پس از حمد سوره منافقین خوانده شود.
7. سپس رکوع خوانده میشود.
8. بعد از رکوع برخاسته و قنوت را میخوانیم.
9. بعد از قنوت مستقیم سجده میکنیم و 2 سجده را میخوانیم.
10. در پایان نماز هم تشهد و سلام به جا آورده میشود.
همچنین بخوانید: نماز امام زمان و چگونه خواندن آن برای حاجت و ازدواج در مفاتیح
قنوت نماز جمعه
همانطور که گفته شد نماز جمعه دارای دو قنوت است: قنوت رکعت اول پیش از رکوع و قنوت رکعت دوم که پس از رکوع است. از امام صادق علیه السلام روایت شده است که بهتر است پس از قنوت رکعت اول نماز جمعه بخوانید:
لا اله الا اللَّه الحلیم الکریم.
و در کناب جمال الاسبوع به روایت از حضرت ابولحسن الرضا (ع) خواندن این دعا برای قنوت نماز جمعه آمده است:
«اَللّهُمَّ اَصْلِحْ عَبْدَکَ وَ خَلیفَتَکَ بِما اَصْلَحْتَ بِهِ اَنْبیائَکَ وَ رُسُلَکَ وَ حُفَّهُ بِمَلائِکَتِکَ وَ اَیِّدْهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ مِنْ عِنْدِکَ وَاَسْلُکْهُ مِنْ بَیْنَ یَدَیْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَداً یَحْفَظُونَهُ مِنْ کُلِّ سُوءٍ وَ اَبْدِلْهُ مِنْ بَعْدِ خَوْفِه اَمْناً یَعْبُدُکَ لا یُشْرِکُ بِکَ شَیئاً وَلا تَجْعَلْ لاَحَدٍ مِنْ خَلْقِکَ عَلی وَلِیِّکَ سُلْطاناً وَ اَذِّنْ لَهُ فی جِهادِ عَدُوِّکَ وَ عَدُوِّهِ وَاجَعَلنی مِنْ اَنْصارِهِ، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیءٍ قَدیر»
بارالها کار ظهور بنده شایسته و خلیفه راستین خود را (امام مهدی) را صلاح فرما، همانگونه که کار پیامبران و فرستادگانت را اصلاح نمودی و از سوی خویش با روحالقدس ایشان را یاری و پشتیبانی فرما و دیدهبانانی از پیش رو، پشت سر همراه ایشان گردان تا از هر گزندی نگاه دارند، ترس و هراس ایشان را به امن و امان دگرگون ساز، که ایشان تو را میپرستد و هیچ چیز را همتا و مانند تو نمی دانند.
برای هیچ یک از آفریدگانت برتری و چیرگی نسبت به ولی خود قرار مده، ایشان را در جهاد با دشمنت و دشمن شان اجازه فرما و مرا از یاوران ایشان قرار ده که همانا تو بر هر کاری توانایی.
نیت نماز جمعه
در نیت نماز جمعه کافی است بدانید در حال خواندن این نماز هستید و در دل نیت کنید که نماز جمعه میخوانم، قربه الی الله. لزومی به زبان آوردن کلمات نیست.
همچنین بخوانید: نماز بین ظهر و عصر جمعه چیست و خواندن آن چه مزایایی دارد؟
نماز جمعه چند خطبه دارد؟
در واقع نماز جمعه با اولین خطبه شروع میشود و تمامی حاضران در نماز جمعه باید در طول دو خطبه حاضر بوده و گوش کنند. پس از خواندن خطبهها نماز شروع میشود.
بر نمازگزاران واجب است که هنگام ایراد خطبهها ساکت باشند و صحبت کردن مکروه است. همچنین مشغول بودن به هر چیز دیگری از جمله نماز مستحبی، کتاب یا … و هر کاری که مانع از گوش دادن به خطبه باشد، ایراد دارد.
موضوعات مطرح شده در خطبهی اول شامل توصیههای دینی و اخروی است و در خطبه به شرح شرایط داخلی و خارجی از منظر اسلام پرداخته میشود. تقسیم دو خطبه به بخشهای دینی و سیاسی از برنامههایی است که پس به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی اجرا شده است.
امام رضا علیه السلام هدف از ایراد خطبههای نماز جمعه را فرصتی برای برقراری ارتباط بین دولتمردان اسلامی و مردم میداند تا به یادآوری دستورات اسلام و نهی از معصیت بینجامد. به علاوه موقعیتی است که رهبر جامعه اسلامی عموم مردم را از تصمیمات پیش رو و اتفاقات سیاسی جاری آگاه کنند.
همچنین بخوانید: نماز حاجت روز پنجشنبه را کی بخوانیم؟ تعداد رکعت و طریقه خواندن نماز
سخن آخر
در این پست به نحوه خواندن نماز جمعه و خطبههای آن پرداختیم. این نماز از چنان فضیلت بالایی برخوردار است که خواندن آن برای افرادی که توان مالی رفتن به سفر حج را ندارند، در ثواب همانند حج است. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما واقع شده باشد.
✜ دعا و مناجات
- دعای روز یکشنبه حضرت زهرا و امام علی برای حاجت و رزق و روزی + صوتی
- ذکر هنگام برخاستن و ذکر بعد از رکوع چیست؟ آیا واجب است؟ + معنی
- خواص سوره قلم برای درس خواندن، حفظ جنین و حاجت + متن و صوت
- نماز شهادت چگونه است؟ چند رکعت دارد؟ ثواب و فضیلت آن
- نماز ماه جمادی الثانی چگونه است؟ نماز مخصوص ماه جمادی الثانی برای حاجت
- ختم سه روز روزه گرفتن برای حاجت روایی چگونه است؟ چه روزهایی است؟
- طریقه ختم تضمینی سوره یس برای حاجت گرفتن؛ ختم هفت و 40 روزه سوره یاسین
- متن و خواص سوره مسد برای جلوگیری از خیانت شوهر و دشمن + صوتی
- متن و خواص سوره تحریم برای ازدواج، آشتی و محبت + عکس و صوتی
- خواص دعای روز شنبه برای حاجت و افزایش رزق و روزی
- متن حدیث کسا برای حاجت با فونت درشت بدون ترجمه + pdf
- متن اذان و اقامه با معنی و گفتن آن در گوش نوزاد + عکس و صوت