اعمال شب لیله الرغائب

اعمال لیله الرغائب ۱۴۰۲

لیلة الرغائب اولین شب جمعه ماه رجب است که به آن شب آرزوها گفته می‌شود. در روایات بسیاری آمده‌ است که در این شب فرشتگان بر زمین فرود آمده تا جامعه بشری را از رحمت بیکران الهی بهره مند سازند. به نقل از آیت الله جوادی آملی: ماه رجب نخستین ماه از ماه‌ های حرام و بهترین زمان برای دعا، عبادت و استغفار است چرا که در این ماه رحمت الهی در حال نزول و ریزش است، به همین خاطر این ماه به رجب‌ الاصب معروف است، چون “صب” به معنای ریخته شدن است. بنا بر برخی روایات “لیله الرغائب” ارزش و شرافت ماه رجب و شب جمعه جمع شده و ارزشی دوچندان یافته است. در این مطلب از سایت آلامتو اعمال شب لیله الرغائب را تهیه و تنظیم نموده و در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم؛ امیدواریم مورد نظر و توجه قرار گرفته و ما را از دعای خیر خویش بهره مند سازید.

همچنین بخوانید: اعمال ماه رجب در مفاتیح [شب و روز اول] برای گرفتن حاجت

فضایل اعمال لیله الرغائب یا شب آرزوها چیست؟

پیامبر گرامی اسلام (ص) راجع به اهمیت و عظمت ماه رجب می‌فرمایند: پروردگار متعال فرشته‌ ای با نام داعی را در آسمان هفتم قرار داده است که با فرا رسیدن ماه رجب  آن فرشته همه شب تا صبح می گوید: خوشا به حال آن کس که در حال ذکر الهی بوده و خوشا به حال آن کس که با رغبت و تمایل قلبی رو به سوی درگاه پروردگار بلند مرتبه آورده است و خداوند می‌فرماید: من همنشین آن کسی هستم که با من همنشین باشد و مطیع آن کسی هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزنده‌ آن کسی هستم که از من طلب آمرزش نماید؛ ماه رجب ماه من، بنده نیز بنده من و رحمت نیز از آن من است. هر آن کس که مرا بخواند پاسخی مثبت خواهد شنید و هر آن کس از من چیزی درخواست نماید به او عطا خواهم کرد و هر آن کس از من هدایتی خواهد هدایتش نمایم و من ماه رجب را وسیله ارتباط میان خود و بندگانم قرار داده‌ ام لذا هر آن کس به آن چنگ زند به من خواهد رسید.

رسول خدا (ص) در روایتی دیگر در بیان برکت و فضیلت ماه رجب می فرمایند:

عن رسول اللَّه صلی الله علیه و آله- فی ذِکرِ فَضلِ شَهرِ رَجَبٍ-: لا تَغفُلوا عَن أوَّلِ لَیلَةِ جُمُعَةٍ مِنهُ، فَإِنّها لَیلَةٌ تُسَمّیهَا المَلائِکَةُ لَیلَةَ الرَّغائِبِ، وذلِکَ إنَّهُ إذا مَضی ثُلُثُ اللَّیلِ لَم یَبقَ مَلَکٌ فِی السَّماواتِ وَالأَرضِ إلّایَجتَمِعونَ فِی الکَعبَةِ وحَوالَیها، …، فَیَقولُ لَهُم: یا مَلائِکَتی، سَلونی ما شِئتُم، فَیَقولونَ: رَبَّنا، حاجَتُنا إلَیکَ أن تَغفِرَ لِصُوّامِ رَجَبٍ، فَیَقولُ اللَّهُ تَبارَکَ وتَعالی: قَد فَعَلتُ ذلِکَ.

از نخستین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید؛چرا که فرشتگان این شب را “لیلة الرغائب” نامیده اند. زیرا آن هنگام که پاسی از شب گذشت هیچ فرشته‌ ای در زمین و آسمان نمانده مگر آنکه در کعبه و پیرامون آن جمع شوند و آنگاه پروردگار متعال به فرشتگان خود می‌فرماید: فرشتگانم هر آنچه می‌خواهید از من درخواست نمایید، فرشتگان عرض می‌ کنند: حاجت ما آن است که از گناهان روزه داران ماه رجب در گذری. پروردگار متعال می‌ فرماید آن کار را انجام دادم.


نماز مخصوص لیله الرغائب

از جمله اعمال پرفضیلت لیله الرغائب نمازی است که بسیاری از گناهان به واسطه آن آمرزیده می شوند؛ هر کس این نماز را در چنین شبی انجام دهد ثواب آن با گشاده ترین صورت و با زبانی شیوا در شب اول قبر در حضور ایشان ظاهر شده و به وی می‌گوید: ای دوست مژده می‌ ‏دهم تو را که نجات یافتی از هر شدّت و سختی، نمازگزار ‏گوید: تو کیستی که تا کنون چنین صورت زیبایی با چنین جلوه‌ ‏ای ندیده ام و سخنی رساتر از کلام تو نشنیدم و بویی مطبوع تر از بوی تو نبوییدم در پاسخ ‏گوید: من همان نماز لیلة الرغائب تو هستم که انجام داده ای. امشب آمده‌ ام تا در کنار تو باشم تا حق را ادا کرده و مونس تنهایی ات باشم و وحشت و ترس را از تو بردارم و آن هنگام که در صور دمیده می شود در عرصه قیامتبر سر تو سایه افکنم خوشحال باش که خیر از تو دور نخواهد گشت.

از اعمال شب لیله الرغائب در مفاتیح به نماز آن شب شریف اشاره شده است که کیفیت آن در ذیل آمده است:

كيفيت‏ آن چنين است: نخستین پنجشنبه ماه رجب را روزه دار باش، چون پنجشنبه به شب جمعه داخل شد، میان نماز مغرب و عشا، دوازده ركعت نماز بجاى آور، هر دو ركعت با يك سلام؛ به اينصورت كه در هر ركعت يك مرتبه سوره “حمد” و سه مرتبه “سوره قدر” و دوازده‏ مرتبه “«سوره توحيد” مى‏ خوانى و آن هنگام كه از نماز فارغ شدى هفتاد مرتبه بگو:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ] .
پروردگارا! بر محمّد پيامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست.

سپس به سجده رفته و هفتاد مرتبه بگو:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح

آنگاه سر از سجده برداشته و هفتاد مرتبه بگو:
رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيُّ الْأَعْظَمُ
پروردگارا! مرا بيامرز و بر من مهر بورز و از آنچه از من مى‏ دانى بگذر، تو خداوند برتر و بزرگترى

دوباره به سجده برو و هفتاد مرتبه بگو:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح

سپس حاجت خود را طلب کن كه به خواست و یاری پروردگار برآورده خواهد شد. آگاه باش که زيارت حضرت امام رضا (ع) در ماه رجب مستحب بوده و انجام آن در ماه رجب فضیلت خاصى دارد، همانطور كه انجام عمره در این ماهدارای فضيلت بسیاری است تا جايى كه روايت شده است انجام آن در ماه زجب، در فضيلت مانند حج است و همچنین نقل شده: حضرت سجاد (ع) در ماه رجب به حج عمره مشرف شده بودند و شب‏ و روز کنار كعبه نماز مى ‏خواندند و در حالى كه دائما در سجده بودند ذكری که در ذیل آمده است؛ از زبان ايشان به گوش می رسید:

عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ
گناه از بنده‏ات بزرگ شده، پس بگذر و گذشت از سوى تو زيبا باشد.

همچنین بخوانید: متن دعای بعد از نماز ماه رجب

دعای لیله الرغائب

در روایات بسیاری آمده است از ملائک درخواست شد که هر آنجه از حاجت و دعا دارند به محضر پروردگار بیان کنند: «یا مَلائِکَتی، سَلونی ما شِئتُم؛ ای فرشتگانم هر چه می‌خواهید از من درخواست کنید».

بهترین دعاهای لیله الرغائب یا شب آرزوها این چنین است:

دعای فرج امام زمان (عج) و سلامتی ایشان که با آمدنش جهان پر از صلح و آرامش و عدل و داد خواهد شد.

طلب راه مستقیم و هدایت را از پروردگار طلب کنیم: “اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ؛ ما را به راه راست هدایت کن” همان راه صحیح و قرآنی که ریشه در سبک زندگی و سیره اهل بیت پیامبر اکرم (ص) وجود دارد.

پذیرش توبه و تسلیم بودن در راه خدا را طلب کنیم: «پروردگارا! ما را تسلیم فرمان خود قرار ده! و از دودمان ما، امتی که تسلیم فرمانت باشند، به وجود آور! و طرز عبادتمان را به ما نشان ده و توبه ما را بپذیر، که تو توبه‏پذیر و مهربانی!»

دنیایی نیکو و آخرتی نیک طلب کنیم: به طوری که می گویند: “پروردگارا! به ما در دنیا نیکی عطا کن! و در آخرت نیز نیکی مرحمت بفرما! و ما را از عذاب آتش محافظت بفرما!”

طلب بخشش الهی و رهایی از آتش جهنم: می گویند: “پروردگارا! ما ایمان آورده ‏ایم؛ گناهان ما را ببخش، و ما را از عذاب آتش جهنم، محفوظ بدار!”

عاقبت به خیری: یکی از بهترین دعاها خواستن عاقبت به خیری است، به طوری که در آیاتی از قرآن کریم این چنین بیان شده است: “أَنْتَ وَلِیِّی فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ تَوَفَّنی‏ مُسْلِماً وَ أَلْحِقْنی‏ بِالصَّالِحین‏؛ تو سرپرست و ولی من در دنیا و آخرت هستی، مرا مسلمان بمیران؛ و به صالحان ملحق بفرما!”

همچنین بخوانید: دعای ماه رجب [هر روز] یا مَنْ اَرْجُوهُ لِکُلِّ خَیْرٍ

اعمال شب لیله الرغائب


اعمال لیله الرغائب برای اموات

در شب لیله الرغائب اموات همانند کودکان در انتظار هستند تا بازماندگان برای آنان خیرات ارسال کنند و از خداوند رحمان برای آن‌ ها طلب بخشش نمایند.

به نقل از حجت الاسلام شجونی که می فرمایند:لیله الرغائب به قدری عظیم و بزرگ است که بهتر است با آرزوهای کوچک و کم ارزش عظمت این شب را از دست ندهیم، لذا با طلب خیر برای اموات قدر چنین شبی را درک کنیم.