نماز استخاره چگونه خوانده میشود

نماز استخاره یکی از راه‌های است که مومنان در هنگام سردرگمی در تصمیمات کوچک و بزرگ زندگی به آن توسل می‌کنند. در ادامه می‌گوییم نماز استخاره چگونه خوانده می‌شود و چند رکعت است.

نماز استخاره

بسیاری از مسلمانان به دنبال این هستند که چگونه نماز استخاره بخوانند تا برای رفع یکی از نیازهای دنیوی به خداوند متعال مراجعه کنند. نماز استخاره به روش‌های مختلف خوانده می‌شود و برخی از ائمه معصوم نیز نماز استخاره مخصوص خود را دارند. با این حال مشهورترین روش خواندن نماز استخاره آن است که پیامبر اکرم (ص) به مومنان آموخته و توصیه است که در هنگام گرفتاری و زمانی که برای انتخاب دچار شک و تردید هستند به جا آورده شود.


نماز استخاره چگونه خوانده میشود؟

نماز استخاره در دو رکعت خوانده می شود. به این ترتیب که بعد از فاتحه در رکعت اول سوره کافرون خوانده شود و در رکعت دوم سوره اخلاص بعد از رکعت خوانده شود.

و پس از اتمام کامل نماز، دستها را با دعا و استغاثه به عظمت خدا و حمد و حمد و ثنای او و برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دعا کنید.

ثم تقرأ دعاء الاستخارة: «اللَّهُمَّ إنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلا أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلا أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلامُ الْغُيُوبِ.. اللَّهُمَّ إنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ (حاجت خود را ذکر کنید) خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي; فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ.. اللَّهُمَّ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ (حاجت خود را ذکر کنید) شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ ارْضِنِي بِهِ.»

همچنین بخوانید: نماز استغفار

نماز استخاره چند رکعت است؟


نماز استخاره چند رکعت است؟

نماز استخاره دو رکعت است و مانند نماز صبح خوانده می‌شود. اوقات استخاره است و ثلث آخر شب و قبل از نماز صبح است.


نیت نماز استخاره

نیت نماز استخاره باید به قصد قربت مطلقه باشد.


نماز استخاره برای خواستگاری

نماز استخاره برای خواستگاری به این ترتیب که دو رکعت نماز استخاره مانند نماز صبح بخوانید در رکعت اول پس از سوره حمد، سوره کافرون و در رکعت دوم پس از سوره حمد، سوره توحید را بخوانید و سپس از خداوند بخواهید که هر چه خیر است او برگزیند.

زمان معینی برای خواندن نماز استخاره خواستگار وجود ندارد اما بهتر است قبل از رفتن به خواستگار به جا آورید تا در تصمیم گیری های بعدی موثر باشد.


نماز استخاره برای حاجت

به جهت خواندن نماز استخاره برای حاجت بهتر است ابتدا غسل کرده و دو رکعت نماز مانند نماز صبح به جا آورید. در پایان به سجده رفته و صد مرتبه ذکر زیر را تکرار کنید. سپس به آنچه درباره آن حاجت به دل افتاد عمل نمایید.

“استخیرُ اللّه‏ تعالی فی جمیعِ أموری کُلِّها خِیَرَةً فی عافیَةٍ”

همچنین بخوانید: نماز وتر

نماز استخاره امام رضا

امام رضا (ع) نماز استخاره را در هنگام شک و گمان برای انجام کاری به یاران خود توصیه کرده اند. در روایت آمده است که یکی از یاران این حضرت بین انتخاب سفر از طریق خشکی یا دریا از ایشان سوال کردند. امام فرمودند به مسجد برو دو رکعت نماز به جا بیاور و با صد مرتبه تکرار ذکر “ استخیرُ اللّه‏” از خدا طلب خیر کن. سپس ببین در دل خود چه چیزی احساس می‌کنی و مطابق همان عمل کن.


نماز استخاره حضرت زهرا

نماز استخاره حضرت زهرا در کتاب دینی ارائه نشده است اما نماز استغاثه منسوب به حضرت زهرا موجود است که مومنین می‌توانند در هنگام گرفتاری و برای برآورده شدن حاجات خوانده شود. روش خواندن این نماز به این ترتیب است که: دو رکعت نماز (مانند نماز صبح) خوانده شود. پس از سلام، 30 مرتبه تکبیر و سپس ذکر تسبیحات حضرت زهرا (س) را گفته و به سجده برود. در سجده 100 مرتبه ذکر «یا مَوْلاتی یا فاطِمَةُ اَغیثینی» را تکرار کنید. پس از آن سمت راست صورت را بر زمین گذاشته و مجدداً صد مرتبه ذکر را تکرار کنید، و طرف چپ صورت را بر زمین گذاشته و صد مرتبه همان ذکر تکرار شود. در پایان نیز سر را به سجده گذاشته و 110 مرتبه ذکر بگویید و حاجت خود را طلب کنید و نتیجه را به این حضرت بسپارید.


نماز استخاره امام صادق

شیخ صدوق در کتاب من لا یحضره به روایت از امام صادق نماز استخاره را برای انجام کارهای مهم سفارش می‌کند، که نحوه خواندن آن به ترتیب زیر است:

نیت نماز استخاره کرده و دو رکعت نماز مثل نماز صبح بخوانید که در هر رکعت از آن یک مرتبه سوره حمد و یک مرتبه سوره توحید (سوره کافرون) است. سپس ذکر زیر را بخوانید و حاجت خود را بطلبید

اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیای فَیسِّرْهُ لِی وَ قَدِّرْهُ لِی وَ إِنْ کَانَ غَیرَ ذَلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنِّی

بار خدایا! اگر این کار خیر دین و دنیاى مرا در بردارد، پس انجام آن را برایم میسّر و مقدّر فرما، و اگر چنین نیست، پس آن را از من برگردان و دور ساز.

همچنین بخوانید: نماز وحشت یا نماز شب اول قبر را چگونه بخوانیم؟

سخن آخر

در این پست به نحوه خواندن نماز استخاره برای خواستگاری، نماز استخاره از امام رضا (ع) و تنی چند از دیگر ائمه پرداختیم. گفتنی است نماز استخاره فقط در امور مباح است که انجام و ترک در آن مساوی است، مانند تصمیم به مسافرت، تصمیم برای ازدواج و… و در امور واجب و حرام و مستحب و مکروه نباید به استخاره رجوع کرد. به همین دلیل درخواست بهترین در آن از خداوند متعال بوده است.