متن دعا و زیارت اهل قبور

زیارت اهل قبور

زیارت اهل قبور و حضور در آرامستان ها یکی از سنت های رایج بین شیعیان و اهل سنت است. آنطور که از آیات قرآنی برمی‌آید، این کار از امور مستحب برای مسلمانان می باشد. به خصوص یادآوری درگذشتگان و اموات که دستشان از دنیا کوتاه است، در روزهای دوشنبه، پنجشنبه و جمعه بیشتر سفارش شده است. در ادامه این مطلب از آلامتو متن دعا و زیارت اهل قبور با ترجمه و فایل صوتی آن را برای شما همراهان ارائه می کنیم.

همچنین بخوانید: زیارت امام حسین

متن دعا و زیارت اهل قبور

السَّلامُ عَلَى أَهْلِ الدِّیَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُسْلِمِینَ أَنْتُمْ لَنَا فَرَطٌ وَ نَحْنُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِکُمْ لاحِقُونَ.

سلام بر اهل‏ دیار از مؤمنان و مسلمانان، شما پیشروان ما بودید، و ما هم انشاء اللّه به شما ملحق مى‏شویم.

و از حضرت حسین علیه السّلام روایت شده: هرکه وارد قبرستان شود و بگوید:

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الْأَرْوَاحِ الْفَانِیَهِ وَ الْأَجْسَادِ الْبَالِیَهِ وَ الْعِظَامِ النَّخِرَهِ الَّتِی خَرَجَتْ مِنَ الدُّنْیَا وَ هِیَ بِکَ مُؤْمِنَهٌ أَدْخِلْ عَلَیْهِمْ رَوْحا مِنْکَ وَ سَلاما مِنِّی

اى پروردگار این ارواح فناپذیر و پیکرهاى پوسیده و استخوانهاى خاکسترشده‏اى که از دنیا خارج شدند، درحالى‏که مؤمن به تو بودند، نسیم رحمتى‏ از جانب خود، و سلامى از من بر آنان وارد کن.

حق تعالى براى او به عدد خلق، از زمان آدم تا قیام قیامت، حسنات‏ بنویسد، و از امیر مؤمنان علیه السّلام روایت شده است، هرکه وارد قبرستان شود و بگوید:

السَّلامُ عَلَى أَهْلِ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ مِنْ أَهْلِ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ یَا أَهْلَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ بِحَقِّ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ کَیْفَ وَجَدْتُمْ قَوْلَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ مِنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ یَا لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ بِحَقِّ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ اغْفِرْ لِمَنْ قَالَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ احْشُرْنَا فِی زُمْرَهِ مَنْ قَالَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ عَلِیٌّ وَلِیُّ اللَّه.

سلام بر اهل لا اله الا اللّه، از اهل لا اله الا اللّه،اى اهل لا اله الا اللّه، به حق لا اله الا اللّه، چگونه یافتید سخن لا اله الا اللّه،را از لا اله الا اللّه، اى لا اله الا اللّه، به حق لا اله‏ الا اللّه، بیامرز هرکه را گفت لا اله الا اللّه، و ما را محشور کن در گروه آنان‏که گفتند: لا اله الا اللّه، محمد رسول‏ اللّه على ولى اللّه.

حق سبحانه و تعالى ثواب پنجاه سال عبادت را براى او بنویسد و گناه پنجاه ساله را از او و پدر و مادرش محو نماید. و در روایت دیگرى وارد شده است: بهتر سخنى که در قبرستان بگویى، وقتى که از آنجا بگذرى، این است‏ که بایستى و بگویى:

اللَّهُمَّ وَلِّهِمْ مَا تَوَلَّوْا وَ احْشُرْهُمْ مَعَ مَنْ أَحَبُّوا .

خدایا دوست آنان گردان، آنچه را دوست داشتند، و آنان را با هرکه دوست داشتند محشور فرما

سیّد ابن طاووس در«مصباح الزائر» گفته: چون زیارت اهل ایمان را قصد کنى، شایسته است روز پنجشنبه باشد، و گرنه‏ هر وقت که خواستى، و کیفیت زیارت ایشان چنین است، که رو به جانب قبله نمایى، و دست خود را بر قبر گذارى، و بگویى:

اللَّهُمَّ ارْحَمْ غُرْبَتَهُ وَ صِلْ وَحْدَتَهُ وَ آنِسْ وَحْشَتَهُ وَ آمِنْ رَوْعَتَهُ وَ أَسْکِنْ إِلَیْهِ مِنْ رَحْمَتِکَ رَحْمَهً یَسْتَغْنِی بِهَا عَنْ رَحْمَهِ مَنْ سِوَاکَ وَ أَلْحِقْهُ بِمَنْ کَانَ یَتَوَلاهُ

خدایا به غربتش رحم کن، و به تنهایى‏اش برس، و وحشتش را همدم باش، و ترسش را ایمنى ده، و از رحمتت به او آرامش ده ،رحمتى که به سبب آن از رحمت غیر تو بى‏نیاز گردد، و او را به هرکه دوستش دارد ملحق کن. ‏

همچنین بخوانید: زیارت حضرت زهرا

زیارت اهل قبور صوتی


آداب زیارت درگذشتگان در قبرستان

هفت مرتبه خواندن سوره “قدر” نیز برای هدیه به اموات توصیه شد هاست. اگر کسی سوره قدر را هفت مرتبه بر قبر مومنی قرائت کند، خداوند فرشته ای را بر او مامور می کند تا حق تعالی را بر سر مزارش عبادت کند و ثواب این عمل برای مرده نوشته شود، پس آن روزی که از قبر برانگیخته شد، هیچ هراسی از قیامت نخواند داشت.

در خصوص اهمیت زیارت قبر مومنی روایتی از محمد بن مسلم آمده است که به نزد امام صادق (ع) رفت و از ایشان پرسید، اموات را زیارت کنیم؟ حضرت فرمودند: بلی، باز پرسید، آیا اموات از حضور ما مطلع می شوند؟ امام صادق پاسخ دادند: بلی و شاد می شوند. محمد بن مسلم باز پرسید، وقتی نزد اموات می رویم چه بگوییم؟ حضرت فرمودند بگو:

اللَّهُمَّ جَافِ الْأَرْضَ عَنْ جُنُوبِهِمْ وَ صَاعِدْ إِلَیْکَ أَرْوَاحَهُمْ وَ لَقِّهِمْ مِنْکَ رِضْوَانا وَ أَسْکِنْ إِلَیْهِمْ مِنْ رَحْمَتِکَ مَا تَصِلُ بِهِ وَحْدَتَهُمْ وَ تُونِسُ بِهِ وَحْشَتَهُمْ إِنَّکَ عَلَى کُلِّ شَی قَدِیرٌ.

خدایا زمین را از پهلوهایشان خالى گذار،و ارواحشان را به سوى خود بالا ببر،و از خشنودى خود به آنها عنایت کن، و از رحمتت به آنان آرامش ده،به طورى که با آنان تنهایی شان را برطرف کنى،و به وسیله آن ترسشان را همدم شوى به درستى که تو بر هر کار توانایى.

همچنین بخوانید: دعای یستشیر برای حاجت

زیارت اهل قبور


سخن آخر

همانطور که گفتیم زیارت اهل قبور یکی از اعمال پسندیده و حتی مستحب بین مسلمانان است. خواندن سوره هایی از قرآن و برخی ادعیه نیز به این منظور سفارش شده است که به منزله هدیه ای برای اموات است. دعای زیارت اهل قبور یکی از این ادعیه است که در این مطلب متن و ترجمه فارسی آن ارئه شد.