نماز تراویح
نماز تراویح در میان اهل سنت از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و بر این عقیده هستند که نماز تراویح سنت پیامبر اکرم می باشد. به عقیده اهل سنت نخستین کسی که این نماز را ادا نموده است حضرت علی یا نبی مکرم اسلام بوده است که مسلمانان در صف های منظم در پشت ایشان اقتدا می نمودند. نماز تراویج مستحب بوده و می تواند به صورت فرادا یا جماعت خوانده شود. امروز در آلامتو به بررسی سوال نماز تراویح در فقه شافعی و حنفی چند رکعت است و چگونه خوانده می شود؟ پرداخته و آن را تهیه و تنظیم نموده ایم. امی است مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته و مفید و موثر واقع گردد.
همچنین بخوانید: نماز وتر چگونه خوانده می شود؟
نماز تراویح چیست؟
نماز تراویح پس از نماز عشاء در شب های ماه رمضان توسط مسلمانان سنی و به صورت جماعت ادا می گردد. نماز تراویج بیست رکعت بوده که هر دو رکعت ختم به قرائت سلام می گردد و پس از ادای هر چهار رکعت، نمازگزاران استراحت می نمایند. از انجا که قیام این نماز طولانی بوده و به خواندن سوره هایی از قرآن می پردازند لذا پس از پایان هر چهار رکعت استراحت نموده و مجدد اقدام به خواندن نماز می نمایند. ترویحه به معنای استراحت یا وقفه کوتاهی است که بین نماز انجام شده و با خواندن اذکار و دعاهای کوتاه پر فیض می گردد. نماز تراویح در مساجد مربوط به اهل سنت در کشورهای مختلف برگزار می شود.
نماز تراویح چگونه خوانده می شود؟
برای خواندن نماز تراویح ابتدا وضو گرفته و رو به قبله بایستید؛ در صورت دارا بودن دلایل پزشکی می توان این نماز را به صورت نشسته ادا نمود. سپس نیت نماز تراویح نموده و پس از ذکار “الله اکبر” به خواندن دعای استفتاح بپردازید:
ﺳُﺑْﺣاَﻧَﮏَ ﺍﻟﻠﱠﻬُﻡﱠ ﻭَ ﺑِﺣَﻣْﺩِکَ ﻭ َﺗَﺑَاﺭَکَ ﺍﺳْﻣُﮏَ ،ﻭَ ﺗَﻌَﺎﻟَﯽ ﺟَﺩﱡکَ ﻭَﻻَ ﺍِﻟَﻪَ ﻏَﻳﺭُکَ.
سپس سوره حمد را بخوانید. سوره حمد یا فاتحه در تمام رکعت های نماز تراویح خوانده می شود. پس از سوره حمد هر سوره دیگری را که حفظ باشید می توانید بخوانید. انتخاب سوره های بزرگ موجب طولانی شدن نماز می شود که خواندن آنها انتخاب بهتری خواهد بود. در صورتی که حافظ سوره های بزرگ قرآن نیستید سوره های کوچکتر را ادای صحیح بخوانید.
سپس به رکوع رفته و پس از خواندن ذکر رکوع بایستید؛ سپس بگویید:
“ربنا وَ الحمدلله”
“پروردگار ما، همه ستایش ها برای شماست”
بعد به سجده بروید و پس از گفتن ذکر سجده و سر را از روی مهر برداشته و بنشینید. سپس بگویید:
“اللهم اغفر لي، وارحمني، و اجبرني، وعافني، واهدني، وارزقني”
“خدایا ، مرا ببخش ، مرا بیامرز ، مرا تقویت کن ، مرا در مقام ارتقا ده ، مرا عفو کن و به من رزق بده”
البته می توانید دیگر دعاهای مجرب را برای این موقع در نظر گرفته و بخوانید؛ مانند دعای “اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِي”؛ “اللهم ببخش”
سپس مجددا به سجده رفته و ذکر سجده را بگویید. سر را از روی مهر برداشته و ذکر “الله اکبر” را بگویید. اینگونه یک رکعت از نماز تراویح به پایان رسیده است یک رکعت دیگر به همین شیوه خوانده و در پایان رکعت دوم ذکر تشهد و سلام را بخوانید.
همچنین بخوانید: ساده ترین نماز حرز امام جواد
نماز تراویح چند رکعت است؟
نماز تراویح 11 ، 13 و یا حتی می تواند به صورت 20 رکعتی خوانده شود که در بین جامعه مسلمانان سنی مذهب به صورت فرادا و یا جماعت در شب های ماه مبارک رمضان پس از نماز مغرب و عشاء برگزار می شود.
نماز تراویح در فقه شافعی و حنفی چند رکعت است؟
نماز تراویح در فقه حنفی و شافعی به صورت یکسان بوده و معمولا 11 رکعت برگزار می شود که 8 رکعت آن تراویح و 3 رکعت آن وِتر می باشد. نماز تراویح 23 رکعتی هم خوانده می شود که 10 رکعت آن پس از نماز عشاء و الباقی در اواسط شب قدر ادا می گردد.
نماز تراویح فرض است یا سنت؟
نماز تراویح از نظر هیچ کدام از مذاهب اسلامی فرض نبوده و به عقیده حنفیه، شافعیه و حنابله یک سنت مؤکد است که خواندن آن به صورت جماعت نیز سنت می باشد. ولیکن به عقیده حانفیه مستحب مؤکد بوده و برگزاری این نماز به صورت جماعت را نیز مستحب می دانند. از نظر شیعه خواندن نماز تراویح مستحب بوده ولی واژه تراویح را برای آن به کار نمی برند همچنین خواندن چنین نمازی را به صورت جماعت جایز ندانسته و آن را به نوعی بدعت می دانند. چرا که شیعه معتقد است که بایستی تنها نمازهای استسقا را به صورت جماعت خواند و همچنین معتقد است که حضرت محمد (ص) نمازهای نافله مخصوص شب های رمضان را به صورت فرادا می خواندند و این نماز تا زمان خلیفه دوم به صورت فرادا خوانده می شده است.
همچنین بخوانید: نماز استغاثه به حضرت زهرا برای ازدواج
ثواب نماز تراویح
از فضائل نماز تراویح که بین علمای اهل سنت اتفاق نظر وجود دارد با ثواب ادای نماز شب برابری نموده و به برپا داشتن آن توصیه موکد شده است. حافظ بن اسد (ره) می فرماید: در ماه مبارک رمضان برای مومن دو جهاد نفس وجود دارد اولین جهاد با روزه و در روزه داری نمایان می گردد و دومین جهاد با برپا داشتن اعمال لیالی رمضان به خصوص با ادای نماز عیان خواهد گشت و هر آنکس که این دو جهاد را برپا دارد پاداشی بی حساب از جانب پروردگار دریافت خواهد نمود.
✜ دعا و مناجات
- متن و خواص سوره تحریم برای ازدواج، آشتی و محبت + عکس و صوتی
- خواص دعای روز شنبه برای حاجت و افزایش رزق و روزی
- متن حدیث کسا برای حاجت با فونت درشت بدون ترجمه + pdf
- متن اذان و اقامه با معنی و گفتن آن در گوش نوزاد + عکس و صوت
- متن سوره مجادله برای محبت، ازدواج و آشتی با معنی و فایل صوتی
- متن و خواص سوره هود برای رزق، حاجت و ازدواج + خواص آن روی پوست آهو
- متن سوره علق و خواص آن برای حاجت و شفای بیمار + ترجمه و صوت
- خواص ختم سوره مائده برای ثروت، حاجت و ازدواج + متن و فایل صوتی
- متن و خواص سوره آل عمران برای ازدواج، بچه دار شدن و در بارداری + صوتی
- متن دعای شب جمعه مخصوص حاجت، اموات و ازدواج + صوتی
- متن دعای روز شنبه حضرت زهرا + فضیلت و فایل صوتی
- خواص سوره صافات برای ثروت و روزی، ازدواج و اموات + متن و صوت