روز عاشورا ۱۴۰۳ [امسال] چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟

تاریخ دقیق روز عاشورا امسال

تاریخ دقیق روز عاشورا

آیا می دانید روز عاشورا در تقویم ایران چه روزی است؟ در این نوشته، اطلاعات کاملی در مورد تاریخ دقیق روز عاشورا در سال 1403 (تاریخ شمسی، قمری و میلادی)، دلیل نام گذاری روز عاشورا و… را برای تان گردآوری کرده ایم.


روز عاشورا در ایران

عاشورا، دهمین روز از ماه محرم در گاه‌شماری هجری قمری، روز مقدس مسلمانان (و عزای شیعیان) است.

شهرت این روز نزد شیعیان به دلیل وقایع عاشورای سال ۶۱ هجری قمری است که در این روز حسین بن علی -امام سوم شیعیان- و یاران وی در رویداد کربلا در جنگ با لشکر عمر سعد کشته شدند. شیعیان در این روز سوگواری می‌کنند.

اهل سنت روز عاشورا را سالگرد روزی می‌دانند که موسی دریای سرخ را شکافت و خودش و پیروانش از آن عبور کردند و این روز را گرامی و روزه گرفتن در این روز را سنت می‌دانند.

همچنین بخوانید: تاریخ دقیق روز اربعین

تاریخ دقیق محرم ۱۴۰۳

روز عاشورا در ایران، 10 محرم، روز شهادت امام حسین (ع) است. و به علت قمری بودن این تاریخ در ایران روز عاشورا تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این روز در تقویم شمسی ما در حال گردش است.


تاریخ دقیق روز عاشورا ۱۴۰۳ چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟

تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم شمسی

تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم شمسی مصادف است با:

سه شنبه، ۲۶ تیر ۱۴۰۳
۱۴۰۳/۰۴/۲۶


تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم قمری 1446

تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم قمری 1446 مصادف است با:

الثلاثاء، ١٠ محرم ١٤٤٦
۱۴۴۶/۰۱/۱۰


تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم میلادی 2024

تاریخ دقیق روز عاشورا سال 1403 در تقویم میلادی 2024 مصادف است با:

Tuesday, July 16, 2024
2024-07-16


روز عاشورا در کشورهای مختلف

از ارامنه ایران که به احترام هموطنان خود در محرم سیاه می‌پوشند تا زرتشتیان که امام سوم شیعیان را داماد ایرانیان می‌دانند (زیرا او همسر شهربانو، دختر یزدگرد بوده)، جوامع مسلمان و غیرمسلمان به غیر از ایران در اقصی نقاط جهان مراسم عاشورا را به شیوه خود برگزار می‌کنند. برخی محققان و مورخان نیز با اشاره به همزمانی تقریبی عاشورا با کیپور ریشه مراسم عاشورا را در این مراسم مذهبی یهودی جسته‌اند.

تقریبا در تمام کشورهای عربی رسم بر این است که مسلمانان، اعم از شیعه و سنی در روزهای تاسوعا و عاشورا به مسجد می‌روند، نماز جماعت می‌خوانند، روزه می‌گیرند و نذری می‌دهند. برخی از روحانیون سنی عربستان امسال نیز همچون سال‌های گذشته مومنان را به عبادت و روزه در روزهای نهم و دهم محرم دعوت کرده اند. بیشتر آنها در عین حال عزاداری محرم را بدعت در اسلام می‌دانند.

همچنین بخوانید: متن کامل زیارت عاشورا همراه با ترجمه فارسی

عاشورای اهل سنت

اما عجیب‌تر از آن سوگواری اهل سنت در ماه محرم است. با آن که دشمن امام حسین و آمر قتل او، یزید خلیفه اهل سنت بود، حتی برخی از اهل سنت هم در مناطق مختلف جهان در روز عاشورا سوگواری می‌کنند. خاستگاه سوگواری سنی‌ها برای امام شیعیان معلوم نیست، اما ممکن است تطبیق این واقعه با یک فرهنگ، اسطوره یا مراسم خاص محلی که از قبل وجود داشته، یا مجاورت و همزیستی با جامعه شیعه مذهب دلیل آن باشد.

در جهان عرب، شمال آفریقا، قفقاز و حتی پاکستان و افغانستان، در استان‌های کاملا سنی‌نشین ، عزاداری روز عاشورا انجام می‌شود.

اندونزی

برخی جوامع اهل سنت در جنوب شرقی آسیا مراسم عاشورا دارند. در اندونزی در روز عاشورا به یادبود شهادت امام حسین مراسمی به نام «تابوت‌کشی» دارند و درست به مانند شیعیان در این روز نذر و نیت می‌کنند. آنها به همراه سوگواری معمول روز عاشورا، اغلب این روز را روزه می‌گیرند.

ترکیه

در ترکیه که یک کشور عمدتا سنی با اقلیت شیعه علوی است، عاشورا یک فرهنگ خاص ملی و مذهبی است و نام آن به ویژه یادآور گونه‌ای شیرینی است که در این روز صرف می‌شود. مردم ترکیه در روز عاشورا نوعی دسر به نام «عاشوره» درست می‌کنند و به عنوان نذری به دیگران، به ویژه فقرا می‌دهند. بعضی از مردم نیز در این روز روزه می‌گیرند.

در مصر نیز نظیر همین خوراکی به نام «عاشورا» تهیه می‌شود. در ترکیه همزمان با عاشورا از ساخته شدن کشتی نوح هم صحبت می‌شود. این به آن دلیل است که پایان طوفان نوح نیز به روز عاشورا منتسب شده ‌است.

آسیای میانه

برخی از مسلمانان سنی در آسیای میانه روز دهم محرم را «عاشوری» می‌نامند و علم‌هایی شبیه علم و کتل شیعیان در عاشورا حمل می‌کنند. برخی از مردم هم به فقرا نذری می‌دهند.

بنگلادش

شاید جالب‌ترین نوع عزاداری عاشورا در میان سنی‌ها مربوط به بنگلادش باشد که یک کشور عمدتا سنی‌نشین است. سوای مناطق شیعه‌نشین، در برخی از مناطق تماما سنی‌نشین بنگلادش هم مراسم عاشورا به همان شکل عزاداری شیعیان انجام می‌شود. در منطقه «شورابوی» از توابع «هوی گنج سیلهت» در شمال شرقی بنگلادش از صدها سال پیش در روزهای دهه محرم و به ویژه تاسوعا و عاشورا از حدود ۳۰ روستای پیرامون آن، زنان و مردان ضمن راهپیمایی به سوگواری می‌پردازند.

سوگواران شامل زن مرد و کودک که همگی از پیروان اهل سنت هستند در ایام عاشورا به یاد شهدای کربلا روزه‌دار و پا برهنه می‌شوند و به سینه‌زنی و مرثیه‌خوانی می‌پردازند.

از دیگر مناطقی که مراسم عاشورا در آن برگزار می‌گردد شهر مانیک گنج است که راهپیمایی عاشورا در آن از ۸۰ سال پیش رایج شده است. جالب اینجاست که در کل این منطقه حتی یک خانواده شیعه نیز زندگی نمی‌کند.

روز عاشورا در کل بنگلادش مانند کشور شیعه ایران تعطیل عمومی است. رئیس جمهور و نخست وزیر پیام تسلیت صادر می‌کنند و رادیو و تلویزیون برنامه ویژه عزاداری پخش می‌کند. مردم عموما این روز را روزه می‌گیرند واز خوردن هر نوع غذا و یا انجام عملی که حاکی از خوشحالی و سرور باشد خودداری می‌کنند. با این همه، بیشتر سوگواران هیچگونه اطلاعی از فلسفه عاشورا و دیگر مسائل تاریخی مربوط به آن ندارند.

مراکش، الجزایر، تونس

مراسم عاشورا در کشورهای شمال آفریقا نیز برگزار می‌شود، اما مراکشی‌ها، الجزایری‌ها و تونسی‌ها در این روز جشن می‌گیرند. دهه اول محرم در مراکش دقیقا به مثابه جشن‌های سال نو برگزار می‌شود، مردم جشن و پایکوبی و آتش‌بازی می‌کنند، به دید و بازدید یکدیگر می‌روند و به کودکان هدیه می‌دهند. بسیاری از مردم هم ترجیح می‌دهند عروسی و دیگر مراسم شاد را شب عاشورا برگزار کنند.

در مراکش و الجزایر گرچه بعضی از مردم روزه می‌گیرند ولی در روز عاشورا معمولا تمام افراد خانواده برای جشن بزرگ دور هم جمع می‌شوند و غذا می‌خورند. مردم الجزایر در روز عاشورا غذایی شبیه آش رشته ایرانی به نام «رشته» می‌پزند.
ریشه این جشن‌ها در اصل همان واقعه عاشوراست که مردم سنی مذهب شمال آفریقا به این مناسبت شکست اما شیعیان را جشن می‌گیرند.

در مراکش روزهای تاسوعا و عاشورا و در الجزایر تنها روز عاشورا تعطیل رسمی است.

همچنین بخوانید: دانلود زیارت عاشورا با صدای استاد فرهمند

چرا تاریخ روز عاشورا هر سال تغییر می کند؟

روز عاشورا در ایران، 10 محرم، روز شهادت امام حسین (ع) است. و به علت قمری بودن این تاریخ در ایران روز عاشورا تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این روز در تقویم شمسی ما در حال گردش است.

این اتفاق به این خاطر می افتد که تعداد روز های ماه قمری 354 روز است و تعداد روز های شمسی 365 روز که در سال کبیسه به 366 روز نیز تغییر پیدا می کند. از این رو روز های ماه قمری با روز های ماه شمسی و میلادی کاملا متفاوت است و در هر سال 11 روز و یا بیشتر تغییر پیدا می کند و به موجب همین تغییرات ۲۰ صفر یعنی روز عاشورا حسینی در هر سال شمسی و میلادی یک روز متفاوت را نشان می دهد.


ویژه مقالات محرمی


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد