شب یلدا ۱۴۰۲ کی و چه روزی است؟ شب چله چند شنبه است؟

شب چله کی هست؟

شب یلدا ۱۴۰۲ کی و چه روزی است؟

شب یلدا ۱۴۰۲ کی و چه روزی است؟ شب چله چند شنبه است؟

شب یلدا 1402 چه روزیست؟ این روز در ماه و چه فصلی جشن گرفته می شود. برای رسیدن به پاسخ این سوال که تاریخ شمسی، قمری و میلادی شب یلدا کی است و شب چله چند شنبه است، این پست از آلامتو را بخوانید. همینطور در این مطلب به پیشنیه این شب و برخی از رسوم آن اشاره می‌کنیم.

همچنین بخوانید: تزیین سفره شب یلدا

شب یلدا 1402 چه روزی است؟

شب یلدا یکی از باستانی‌ترین جشن های ایرانی است که در آخرین شب آذرماه یعنی شامگاه 30 آذر جشن گرفته می شود.

تاریخ دقیق شب یلدا به شمسی مصادف است:

پنجشنبه 30 آذر ماه 1402

1402/9/30


تاریخ دقیق شب یلدا 1402 به میلادی مصادف است با:

پنجشنبه 21 دسامبر 2023

2023/12/21


تاریخ دقیق شب یلدا 1402 در تقویم قمری مصادف است با:

7 جمادی الثانیه 1445

1445/6/7


شب چله چند شنبه است؟

شب چله سال 1402 در 30 آذر ماه مقارن با پنجشنبه روز پایانی هفته است.


تاریخچه شب یلدا (شب چله)

قطعاً آگاهی درباره تاریخچه شب یلدا و چگونگی پیدایش آن می تواند در هر چه جذاب‌تر شدن این شب تاثیر گذار باشد. آنطور که در حکایت ها و داستان های ما گفته شده، این شب از زمان های بسیار دور نمادی از پیروزی و غلبه روشنی بر تاریکی بوده است. ایرانیان باستان بر این اعتقاد بودند که در شب چله تاریکی و روشنایی یا بدی و نیکی با هم می ستیزند و در پایان روشنایی بر تاریکی غلبه کرده و آفتاب دوباره طلوع می‌کند. به همین علت است که ایرانیان و فارسی زبانان این شب را نمادی از عشق، محبت و روشنایی می‌دانند.

“یلدا” واژه‌ایست سریانی که مفهوم زایش و تولید را می‌رساند. ابوریحان بیرونی بر این باور بود که یلدا معنی “میلاد خورشید” را در خود دارد. در مورد پیشینه ورود این کلمه به زبان پارسی پیشینه‌ای وجود ندارد. برخی بر این عقیده هستند که واژه “یلدا” به واسطه مسیحیانی که از رم باستان به ایران مهاجرت نمودند، به فرهنگ پارسی وارد شده است. این واژه پیشنیه‌ای 7 هزار ساله دارد. آثار تاریخی بجا مانده نشان دهنده این است که ایرانیان از 7 هزار سال پیش تا کنون توسط ایرانیان جشن گرفته شده است.

شب یلدا از دوران پادشاهی داریوش یکم یعنی در حدود 500 سال پیش در تقویم ایرانیان ثبت شده است و از همان دوران با اشتیاق خاصی مراسم ویژه این شب برگزار شده است. همانطور که گفتیم فلسفه‌های مختلفی در خصوص این شب وجود دارد، برخی آن را مبارزه نور علیه تاریکی می دانند و برخی آن را شب “تولد میترا” که به الهه خورشید می دانند.

همچنین بخوانید: متن عاشقانه تبریک شب یلدا برای عشقم و همسرم

فلسفه دورهمی شب چله چیست؟


فلسفه دورهمی شب چله چیست؟

شب یلدا به بلندترین شب سال شناخته می شود. این شب در بسیاری از فرهنگ‌ها گرامی داشته می‌شود، یلدا، کریسمس و عید یهودیان ریشه در این روز دارند. ایرانیان باستان این شب را به عنوان “شبی نحس” می شناختند. از آنجاییکه پیشه اصلی مردم در آن دوران کشاورزی و دامداری بود، شروع فصل سرما خبر خوبی محسوب نمی شد.

به علاوه، بر اساس عقاید ایرانیان، تاریکی مظهر اهریمن است و شب یلدا با طولانی بودنش این تاریکی را افزایش می‌دهد. پس ایرانیان با دوستان و آشنایان خود گردهم می‌آمدند و آتش روشن می‌کردند تا اهریمن را دور کنند.

در شب یلدا اعضای خانواده و فامیل در منزل بزرگ خاندان گرد هم می‌آمدند. . این دورهمی شب چله از غروب آفتاب آغاز و تا نیمه‌های شب ادامه پیدا می‌کرد. این دورهمی ها در کنار سفره ای بود که به رسم شب یلدا پهن می شد و انواع اقسام میوه‌های خشک و تازه و شیرینی‌های سنتی در آن قرار می‌گرفتاز رایج‌ترین اقلام موجود در این سفره می توان به پشمک، انار، هنداونه و آجیل اشاره کرد. مهمان در این شب در کنار میل کردن تنقلات به گفتگو و حافظ خوانی و خواندن اشعار یلدایی می‌پرداختند. هر کدام از این رسوم هدفی را دنبال می‌کردند. برای مثال بر اساس باورها، خوردن هنداونه در این شب باعث دور شدن بیماری‌ها در فصل زمستان می‌شود. انار نیز نشانه برکت و باروری است و رنگ آن نمادی از شادی است، به خمین خاطر از اجزای سنتی و اصیل این سفره می‌باشد.


نام جدید شب یلدا چیست؟

طبق پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی و پس از تصویب شواری عالی انقلاب فرهنگی، از سال 1403 شب یلدا با عنوان “روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان” در تقویم رسمی کشور ثبت می‌شود.

همچنین بخوانید: عکس پروفایل شب یلدا

سخن آخر

در این مطلب از آلامتو به موضوع شب یلدا کی و چه روزیست پرداختیم و گفتیم شب چله چند شنبه است. همچنین اشاره‌ای به تاریخچه این شب و سنت‌های آن داشتیم.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد