آیا می دانید شیخ بهایی چه کسی بود و چرا در تقویم ایران، روزی به نام روز بزرگداشت شیخ بهایی ثبت شده است؟ در این مقاله قصد داریم تا روز دقیق بزرگداشت شیخ بهایی در سال ۱۴۰۳ را در تقویم های هجری شمسی، هجری قمری و میلادی بررسی کنیم.
روز بزرگداشت شیخ بهایی در سال 1403 کی و چه روزی است؟
تاریخ دقیق روز معماری و بزرگ داشت شیخ بهایی در تقویم:
روز دقیق بزرگ داشت شیخ بهایی در سه تقویم هجری شمسی، هجری قمری و تقویم میلادی به صورت زیر می باشد.
تاریخ دقیق روز بزرگداشت شیخ بهایی در تقویم شمسی چه روزی است:
روز دوشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
تاریخ دقیق روز بزرگداشت شیخ بهایی در تقویم قمری چه روزی است:
روز دوشنبه ١٣ شوال ١٤٤٥
تاریخ دقیق روز بزرگداشت شیخ بهایی در تقویم میلادی چه روزی است:
روز دوشنبه ۲۲ آوریل سال ۲۰۲۴
همچنین بخوانید: روز بزرگداشت سعدی کی و چه روزی است؟
شیخ بهایی چه کسی بود؟
شیخ بهاء الدین، محمدبن حسین عاملی معروف به شیخ بهایی دانشمند بنام ایرانی بود. شیخ بهایی دانشمند قرن 10 تا 11 هجری است. محمدبن حسین عاملی در شهر بعلبک به دنیا آمده است. خاندان شیخ بهایی از خانواده های معروف در قرن دهم و یازدهم هجری شمسی در جبل عامل بودند. شیخ بهای دوران کودکی خود را در جبل عامل در نزدیکی شام و سوریه گذراند. او از نژاد «حارث بن عبدالله اعور همدانی» بودهاست (از شخصیتهای برجسته آغاز اسلام، متوفی به سال ۶۴ خورشیدی).
شیخ بهایی از سن 43 سالگی شیخ الاسلام اصفهان شد. و از سن 53 سالگی تا پایان عمر خود که 75 سالگی بود، به شیخ الاسلام در دربار مقتدر ترین شاه صفوی، شاه عباس اول منتصب شد.شیخ بهایی در دوران زندگی خود سفرهای به خارج از قلمرو صفوی داشته است. معمولا این سفر ها به دلیل دانش اندوزی، زیارت، سیاحت و بعضی مواقع گفته شده است که برای امور سیاسی بوده است. این سفر ها اغلب به مکه، مصر و شام بوده است.
شیخ بهایی سرانجام در سال 1000 شمسی هجری در اصفهان درگذشت. اما به خواسته وی که قبل از مرگش وصیت کرده بود، جنازه او را در مشهد مقدس در استان خراسان رضوی در جوار مقبرهٔ علی ابن موسی الرضا جنب موزه آستان قدس دفن کردند.شیخ بهایی در دوران زندگی خود خدمات زیادی به مردم کرد. اثار ادبی که از به جای مانده است شامل 95 کتاب و رساله مکتوب است که در زمینه های نجوم، ریاضیات، مهندسی، عرفان و.. است.
علاوه براین کتاب ها شاهکار های در زمینه معماری در کشورمان دارد که تا کنون نیز پا برجا هستند. شهرت و آوازه شیخ بهایی جهانی است و در سرتاسر دنیا از علم و دانش وی در زمینه های مختلف استفاده می شود.
علت نام گذاری روز بزرگ داشت شیخ بهایی در تقویم ایران چیست؟
شیخ بهایی یکی از دانشمندان به نام قرن دهم و یازدهم هجری است. شیخ بهایی در فلسفه، منطق، هیئت و ریاضیات از نامداران دوران خود بود. او 95 کتاب مکتوب از خود برای نسل های آینده به جای گذاشته است. کتاب های وی در زمینه های سیاست، حدیث، ریاضی، عرفان، هنر، فیزیک،اخلاق، مهندسی و نجوم هستند. در بین مردمان کشور ایران شیخ بهایی به تبحر در ریاضی و مهندسی و معماری معروف است.
همچنین بخوانید: روز بزرگداشت حافظ چه روزی است؟
از شاهکار های این دانشمند بزرگ می توان به معماری مسجد امام اصفهان و مهندسی حصار نجف اشاره کرد. همچنین ساعت آفتابی که در مسجد امام است و شاخصی برای تشخیص ساعات روز به وسیله سایه است، نیز از شاهکار های این دانشمند در ایران است.البته خدمات شیخ بهایی به این موارد ختم نمی شود و طرح ريزي كاريز نجف آباد اصفهان است كه به نام قنات زرين كمر، يكي از بزرگ ترين كاريزهای ایران است، نیز یکی از اثر های به جا مانده از این دانشمند بزرگ می باشد.
تعين سمت قبله مسجد امام به مقياس چهل درجه انحراف غربي از نقطه جنوب که موجب اختلاف نظر بین علما آن زمان بود، نیز از دستاورد های شیخ بهایی است.
گلخن گرمابه ای اصفهان که به حمام شیخ نیز معروف است یکی دیگر از شاهکار های این دانشمند بزرگ می باشد. درمورد این حمام گفته شده است، که معماری آن به گونه ای طراحی شده است که تنها با یک شمع تا مدت ها آب حمام گرم می شده است. اما از زمانی که برای بازسازی این بنایی تاریخ آن را تعمیر کرده اند، دیگر نتوانسته اند آب آن را گرم کنند.
به پاس قدر دانی از زحمات این دانشمند بزرگ در زمینه هنر و معماری و مهندسی در کشورمان، در تقویم ایرانی روز 3 اردیبهشت را روز معمار و بزرگ داشت شیخ بهایی نامگذاری کرده اند. مردم هر سال این روز را به افرادی که در رشته معماری تحصیل می کنند، تبریک می گویند.
شهرت و آوازه شیخ بهایی جهانی است. تا جایی که سازمان یونسکو سال 2009 را به پاس قدر دانی از زحمات شیخ بهایی در زمینه نجوم به نام “نجوم و شیخ بهایی” نامگذاری کرد.