به مناسبت فرارسیدن 4 خرداد روز مقاومت و پایداری، به شرح مختصری از تاریخچه روز دزفول و علت این نامگذاری میپردازیم.
روز دزفول، روز مقاومت و پایداری 1402 کی و چه روزی است؟
تاریخ دقیق روز دزفول، روز مقاومت و پایداری سال 1402 در تقویم شمسی مصادف است با:
روز دزفول، روز مقاومت و پایداری در تقویم قمری 1444:
تاریخ دقیق روز دزفول، روز مقاومت و پایداری سال 1402 در تقویم قمری 1444 مصادف است با:
الخمیس، ٥ ذوالقعده ١٤٤٤
۱۴۴۴/۱۱/۰۵
روز دزفول، روز مقاومت و پایداری در تقویم میلادی 2023:
Thursday, May 25, 2023
2023-05-25
4 خرداد یکی از روزهای برجسته در تقویم این سرزمین است. 4 خرداد روز دزفول است، روز مقاومت و پایداری مردم این شهر در برابر موشک باران رژیم اشغالگر عراق. مردم این شهر در دفاع از خاک ایران و انقلاب اسلامی، با هشت سال مقاومت جهانیان را متحیر کردند. به پاس این صلابت و پایداری دولت جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 4 خرداد 1366، شهر دزفول را “شهر نمونه مقاومت” نام گذاشتند.
تاریخچه روز دزفول
مردم شهید پرور دزفول با وجود موشک باران گسترده در این شهر هرگز آن را تخلیه نکردند و حتی همزمان با تخریبهای صورت گرفته در نقاط مختلف شهر اقدام به بازسازی آن میکردند. میزان هجوم موشکهای رژیم بعثی به اندازهای بود که آن را “شهر موشکها” هم اسم میبردند. حتی عراقیها نیز لقب “بلد الصواریخ” که به همان معنای شهر موشک ها است را به آن داده بودند.
رژیم اشغالگر عراق در مجموع 176 موشک، بیش از 2500 گلوله توپ و 331 راکت هواپیما به سمت شهر دزفول پرتاب کرد که نتیجه آن تخریب 19 هزار واحد مسکونی و تجاری بود. با همه این ها زندگی در شهر جریان داشت و اهالی دزفول حاضر به تسلیم نبودند و نماز جمعه هر هفته را در کنار رزمندگان و به امامت آیت الله قاضی اقامه میکردند.
نظامیان رژیم عراق با وجود اینکه میدانستند این شهر در مسیرهای نظامی خاصی قرار ندارد و همچنین جایگاه سیاسی و اقتصادی ویژهای بین سایر شهرها ندارد، دو لشکر از شش لشکر تدارک دیده شده برای حمله به ایران را به دزفول اختصاص داده بودند. این مسئله موجب حیرت بسیاری از تحلیلگران سیاسی نظامی داخلی و خارجی شده بود. هدف آنها دور زدن خوزستان و تصرف کامل این استان بود که اگر با مقاومت مردم شهید پرور دزفول مواجه نمیشدند، بی شک این اتفاق میافتاد. دزفول در مقاومت بی مثالش بیش از دوهزار و ششصد شهید را در راه حفظ این آب و خاک تقدیم کرد که از بین آنها در حدود 250 شهید زیر 10 سال سن داشتند.
چرا روز دزفول روز مقاومت و پایداری نام گرفت؟
همانطور که گفتیم مردم شهر دزفول با وجود حملات پی در پی، دست از بازسازی شهر نکشیدند. این مقاومت و روحیه مردم موجب دلگرمی و امید رزمندگان و سربازان حاضر در خط مقدم بود.
از طرف دیگر رسانههای خارجی از مشاهده چنین مقاومتی در شگفت بودند و اخبار دزفول با این عناوین منعکس میکردند که دزفول شهری است زیر آتش موشک باران و تنها با داشتن یک بیمارستان و فقط یک جراح ایستادگی کرده و مردم آن از شهر فرار نکردند.
خاطرات زیادی از مقاومت و پایداری مردم دزفول مطرح شده است و محمدرضا سنگری نویسندهی دزفولی که طی سالهای جنگ در آنجا حضور داشته است درباره حماسه مردم این شهر در اوایل جنگ اینطور گفته است: حمله به دزفول از همه طرف آغاز شد و در هجوم اولیه با مقاومت جوانان دلیر دزفول که حتی آموزش دیده نبودند و امکاناتی در اختیار نداشتند، ارتش بعثی پشت کرخه متوقف شدند و این یک پیروزی بر لشگر 10 عراق به حساب میامد. اهمیت استراتژیک دزفول از این نظر بودن که معبر رزمندگان بود و در صورت اشغال و تخلیه این شهر، میتوانست باعث یاس در رزمندگان شود.
همچنین بخوانید: تقویم خرداد
هدف از بزرگداشت روز دزفول
امام خمینی (ره) در 5 اردیبهشت ماه سال 62 پیامی برای مردم دزفول ارسال کردند و طی آن گفتند: شما دزفولها امتحان دادید و از این امتحان خوب بیرون آمدید، شما دِین خود به اسلام را ادا کردید. همچنین در جایی دیگر آیت الله خامنهای فرمودند: نیروهای عراقی آمده بودند دشت عباس و این منطقه را پر کرده بودند برای اینکه از کرخه عبور کنند و بیایند طرف دزفول، اگر میآمدند دزفول، تمام مقطع ورودی خوزستان گرفته میشد. اینکه مرحوم قاضی در دزفول ماند و موجب شد که مردم در دزفول بمانند و با این همه موشکی که به دزفول زدند، دزفول تخلیه نشود، راز آن اینجاست؛ چون اگر دزفول از سکنه خالی میشد، گرفتن آن آسان بود؛ مرحوم قاضی (رحمتاللهعلیه) با آن چشم نابینا، در آن شهر ماند و موجب شد که همه در آنجا بمانند».
به همین خاطر این روز 4 خرداد روز دزفول نام گرفت تا جانفشانیهای بی دریغ و مقاومت افسانهای مردم شهر دزفول هر ساله گرامی داشته شود.
سخن آخر
جانهای زیادی برای حفظ مرزهای خاکی و آبی این سرزمین فدا شده است. از جملههای آنها میتوان به مردم پاک دزفول در دوران جنگ تحمیلی اشاره کرد. به همین مناسبت و با توجه به مقاومت و پایداری جانانه آنها در مقابل دشمن در طول هشت سال، 4 خرداد به عنوان روز دزفول در تقویم ثبت و هر ساله مورد تقدیر قرار میگیرد. امید است جوانان آینده این مرز و بوم این رشادتها را فراموش نکرده و قدم در راه آنان بگذارند.