در این پست به تاریخ 24 خرداد روز جهانی اهدای خون، تاریخچه و اهمیت بزرگداشت آن میپردازیم.
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون در سال 1402 چه روزی است؟
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون در تقویم شمسی:
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون سال 1402 در تقویم شمسی مصادف است با:
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون در تقویم میلادی:
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون سال 2023 در تقویم میلادی مصادف است با:
Wednesday, June 14, 2023
2023-06-14
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون در تقویم قمری:
تاریخ دقیق روز جهانی اهدای خون سال 1402 در تقویم قمری مصادف است با:
الأربعاء، ٢٥ ذوالقعده ١٤٤٤
۱۴۴۴/۱۱/۲۵
تاریخچه روز جهانی اهدای خون
روز جهانی اهدای خون در 14 ژوئن هر سال برگزار می شود. جمع جهانی بهداشت، بالاترین نهاد تصمیمگیر سازمان جهانی بهداشت (WHO) روز 14 ژوئن را به عنوان روز جهانی اهدای خون اعلام کرد. این تاریخ به یاد تولد زیست شناس و آسیب شناس اتریشی کارل لندشتاینر (1868-1943) است که مسئول کشف و تعیین گروه های خونی بود که به معنای پیشرفت بزرگ در زمینه پزشکی بود و به همین دلیل در سال 1930 جایزه نوبل را دریافت کرد. با این حال سابقه اهدای خون به سالها پیش از آن و قرن 17 میلادی میرسد.
اولین تزریق خون توسط فردی به نام یچارد لور (Richard Lower) انجام شد. او در یک آزمایش توانست خون یک سگ را به سگ دیگر انتقال بدهد و هیچ عارضهای متوجه سگ دریافت کننده نباشد. او سعی کرد این آزمایشات به طور گستردهتری روی حیوانات انجام دهد، اما روشهای او توسط مقامات وقت از نظر اخلاقی تایید نشد و این روش غیر قانونی اعلام گردید و برای 150 سال اثری از آن نبود. با این حال در سال 1818 یک متخصص زنان و زایمان فعالیتها در این زمینه را از سر گرفت. با تزریق خون توانست جان زنی را که پس از زایمان دچار خونریزی شدید شده بود را نجات دهد.
هدف روز جهانی اهدای خون
هدف افزایش آگاهی جهانی در مورد نیاز به خون و فرآورده های خونی ایمن برای انتقال خون و کمک حیاتی اهداکنندگان داوطلبانه خون بدون دستمزد به سیستم های بهداشت ملی است. این روز همچنین فرصتی را فراهم میکند تا دولتها و مقامات ملی بهداشت را برای تامین منابع کافی و ایجاد سیستمها و زیرساختها برای افزایش جمعآوری خون از اهداکنندگان داوطلبانه خون بدون دستمزد، فراخوانی کنند.
خون منبع مهمی است، هم برای درمان های برنامه ریزی شده و هم برای مداخلات فوری. این می تواند به بیمارانی که از شرایط تهدید کننده زندگی رنج می برند کمک کند زندگی طولانی تر و با کیفیت بالاتری داشته باشند و از روش های پیچیده پزشکی و جراحی پشتیبانی می کند.
خون و فرآورده های خونی ایمن و انتقال آنها یک جنبه حیاتی مراقبت و سلامت عمومی است. آنها جان میلیون ها نفر را نجات می دهند و سلامت و کیفیت زندگی بسیاری از بیماران را هر روز بهبود می بخشند. نیاز به خون جهانی است، اما دسترسی به خون برای همه کسانی که به آن نیاز دارند اینگونه نیست. کمبود خون به ویژه در کشورهای در حال توسعه شدید است. اطمینان از ذخایر خون ایمن و کافی مستلزم ایجاد یک سرویس هماهنگ ملی انتقال خون بر اساس اهدای خون داوطلبانه بدون دستمزد است. با این حال، در بسیاری از کشورها، خدمات خون با چالش در دسترس قرار دادن خون کافی و همچنین تضمین کیفیت و ایمنی آن روبرو هستند.
شعار روز جهانی اهدای خون سال 2023
کمپین امسال، دهمین سالگرد روز جهانی اهدای خون، با شعار «زندگی را هدیه کن: خون اهدا کن»، بر ارزش خون اهدایی به بیمار، نه تنها در نجات جان، بلکه در کمک به مردم تمرکز دارد. زندگی طولانی تر و پربارتر داشته باشید.
زندگی و سلامت میلیون ها نفر سالانه تحت تأثیر شرایط اضطراری قرار می گیرد. در دهه گذشته، بلایا باعث مرگ بیش از 1 میلیون نفر شده است که هر ساله بیش از 250 میلیون نفر تحت تأثیر شرایط اضطراری قرار می گیرند. بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل و طوفان نیازهای قابل توجهی را برای مراقبت های بهداشتی اضطراری ایجاد می کند و در عین حال اغلب امکانات حیاتی بهداشتی را نیز تخریب می کند. بلایای انسانساز مانند تصادفات جادهای و درگیریهای مسلحانه نیز نیازمندیهای قابل توجهی برای مراقبتهای بهداشتی و نیاز به درمان خط مقدم است.
انتقال خون جزء ضروری مراقبت های بهداشتی اورژانسی است. شرایط اضطراری تقاضا برای انتقال خون را افزایش می دهد و تحویل آن را چالش برانگیز و پیچیده می کند. تامین خون کافی در مواقع اضطراری مستلزم یک سرویس خونی سازمان یافته است و این امر تنها با مشارکت کل جامعه و جمعیت اهداکنندگان خون متعهد به اهدای خون داوطلبانه بدون حقوق در طول سال تضمین می شود.
سازمان انتقال خون ایران
سازمان انتقال خون درایران در سال 1353 تاسیس و فعالیت خود را آغاز کرد. با این وجود نیز پیش از سال 1324 انتقال خون در برخی بیمارستانهای ایران انجام میشد. پس از در سال 1331 محمد علی شمس “بانک خون ارتش” و احمد آژیر “مرکز انتقال خون شیر و خورشید سرخ” را تاسیس کردند. فعالیتهای سازمان انتقال خون در سال 1353 با تاسیس سازمان مربوط قانونمند شد و در سال 1354 توسط فریدون علاء به مراحل بالاتری وارد شد.
از ابتدای تاسیس سازمان انتقال خون ایران تا سال 1357، به جز سازمان مرکزی پایگاههایی نیز در شهرای شیراز، اهواز و مشهد فعالیت داشته و در حال حاضر 206 مرکز انتقال خون در سراسر کشور مشغول به خدمات رسانی هستند. به طور دقیقتر تمامی مراکز استان دارای پایگاههای انتقال خون هستند.
سخن آخر
در این پست از آلامتو به تاریخچه 24 خرداد روز جهانی اهدای خون و معرفی بخشی از فعالیتهای سازمانهای انتقال خون پرداختیم. اهدای خون وظیفهای انسانی است که هر فرد با سلامت معمول قادر به انجام آن و نجات فردی در شرایط اضطراری میباشد.