عوارض و فواید جویدن آدامس

آیا جویدن آدامس برایمان خوب است یا بد؟

فواید آدامس جویدن

جویدن آدامس برای خیلی از ما تبدیل به یک عادت شده است بدون آنکه از مزایای آن اطلاع دقیقی داشته باشیم!

هزاران سال است که مردم به اشکال مختلف آدامس می جوند.

آدامس های ابتدایی از شیره درختانی مانند صنوبر یا مانیلکارا تهیه می شدند.

با این حال ، بیشتر آدامس های مدرن از لاستیک های مصنوعی ساخته می شوند.

لذا ما می خواهیم در این مقاله به بررسی مزایای شگفت انگیز آدامس برای سلامتی و خطرات احتمالی آن بپردازیم.


آدامس چیست؟

آدامس ماده ای نرم و لاستیکی است که برای جویدن ساخته شده اما نباید بلعیده شود.

دستور العمل های تولید آدامس می توانند از مارکی به مارک دیگر متفاوت باشند ، اما در همه آدامس ها ترکیبات اصلی زیر وجود دارد:

  • صمغ: بیس لاستیکی غیر قابل هضم و اصلی آدامس که کیفیت آدامس به خاطر وجود آن است
  • رزین: معمولاً برای تقویت صمغ و نگه دارندگی آدامس به آن اضافه می شود.
  • فیلر ها: فیلرهایی ، مانند کربنات کلسیم یا تالک ، که بافت خاصی به آدامس می بخشند
  • مواد نگهدارنده: این مواد برای افزایش عمر مفید آدامس به آن اضافه می شوند. محبوب ترین گزینه ترکیبی آلی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) نام دارد.
  • نرم کننده ها: این مواد برای حفظ رطوبت و جلوگیری از سخت شدن آدامس به کار گرفته می شوند. آنها می توانند موم هایی مانند پارافین یا روغن های گیاهی باشند.
  • شیرین کننده ها: محبوب ترین شیرین کننده ها شامل نیشکر ، چغندر قند و شربت ذرت هستند. در آدامس های بدون قند از الکل های قندی مانند زایلیتول یا شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام استفاده می شود.
  • طعم دهنده ها: که به آدامس عطر و طعم دلخواه آن را می بخشند. و می توانند طبیعی یا مصنوعی باشند.

بیشتر تولید کنندگان آدامس دستور العمل های دقیق خود را مخفی نگه می دارند. آنها اغلب به ترکیب خاص خود از صمغ ، رزین ، فیلرها ، نرم کننده ها و آنتی اکسیدان ها به عنوان “بیس آدامس” اشاره می نمایند.

کلیه مواد تشکیل دهنده مورد استفاده برای تولید آدامس باید “جزو مواد غذایی” بوده و به عنوان مواد مناسب برای مصرف انسانی طبقه بندی شده باشند.

آدامس برای تقویت حافظه

مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس در حین انجام وظایف می تواند جنبه های مختلف عملکرد مغز از جمله هوشیاری ، حافظه ، درک و تصمیم گیری را بهبود بخشد.

در یک مطالعه ، افرادی که در طول آزمایشات آدامس می جویدند ، 24 درصد در تست های حافظه کوتاه مدت و 36 درصد در تست های حافظه بلند مدت بهتر عمل نمودند.

جالب است که برخی از تحقیقات نشان داده اند که جویدن آدامس در حین انجام کارها می تواند در ابتدا باعث کمی حواس پرتی شود ، اما می تواند برای تمرکز در دوره های طولانی مدت موثر باشد.

مطالعات دیگر نشان داده اند که این کار فقط در طی 15-20 دقیقه اول موثر است.

اینکه جویدن آدامس باعث بهبود حافظه می شود هنوز کاملا اثبات نشده. یکی از نظریه های موجود این است که پیشرفت در آزمون ها به دلیل افزایش خون رسانی به مغز می باشد..

همچنین مطالعات دیگر نشان داده اند که جویدن آدامس می تواند استرس را کاهش داده و احساس هوشیاری را افزایش دهد.

در یکی از مطالعاتی که بر روی دانشجویان انجام شد ، جویدن آدامس به مدت دو هفته باعث کاهش احساس استرس به ویژه در هنگام انجام تست های دانشگاهی شد

این امر می تواند به دین دلیل باشد که عمل جویدن با کاهش سطح هورمون های استرس زایی مانند کورتیزول مرتبط است.


آدامس می تواند به شما در کاهش وزن کمک کند

آدامس می تواند ابزار مفیدی برای افرادی باشد که سعی در کاهش وزن خود دارند.

این امر بدان دلیل است که آدامس هم کم کالری بوده و هم کم شیرین است و لذا بدون اینکه در رژیم غذایی خود چیز شیرینی را بگنجانید ، طعم شیرینی به دهان شما می دهد.

علاوه بر این بیان شده که جویدن آدامس می تواند اشتهای شما را کاهش دهد و لذا مانع از پرخوری شما خواهد شد

یکی از مطالعات کوچک انجام شده در این خصوص نشان داده است که جویدن آدامس بعد از ناهار تا 10 درصد باعث کاهش گرسنگی و کاهش مصرف میان وعده بعد از ظهر خواهد شد. یک مطالعه جدید نیز نتایج مشابهی را کشف نموده است.

با این حال ، نتایج به دست آمده ضد و نقیض هستند. برخی از مطالعات گزارش کرده اند که جویدن آدامس در طول روز هیچ تأثیری بر اشتها و میزان انرژی دریافتی ندارد

حتی در یکی از مطالعات انجام شده در این خصوص مشخص شد افرادی که آدامس می جوند ، احتمالاً به مصرف میان وعده های سالمی مانند میوه تمایل کمتری دارند. با این وجود ، این امر ممکن است به دان دلیل باشد که شرکت کنندگان قبل از خوردن میوه ها آدامس نعنایی جویده بودند و همین امر باعث بد شدن طعم میوه در دهانشان شده بود

جالب است که شواهدی وجود دارد که نشان می دهد جویدن آدامس می تواند میزان متابولیسم شما را افزایش دهد.

در حقیقت ، یکی از مطالعه های انجام شده نشان داد که وقتی شرکت کنندگان آدامس می جوند ، حدود 19 درصد کالری بیشتری را نسبت به زمانی که آدامس نمی جوند ، می سوزانند.

با این حال ، تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا جویدن آدامس در یک دوره طولانی مدت منجر به کاهش وزن می شود. یا خیر.


خواص آدامس برای دهان و دندان

جویدن آدامس بدون قند می تواند به محافظت از دندان های شما در برابر ایجاد حفره ها کمک کند.

در واقع جویدن این نوع آدامس ها برای دندان های شما بهتر از جویدن آدامس های شیرین عادی است. این امر بدان دلیل است که باکتری های “بد” موجود در دهان شما از شکر تغذیه می کنند و لذا به دندان های شما آسیب می رسانند.

بنابراین ، برخی از آدامس های بدون قند برای سلامتی دندان شما بهتر از سایر آدامس ها هستند.

مطالعات نشان داده اند كه آدامس های شیرین شده با قند زایلیتول الکل در جلوگیری از پوسیدگی دندان مؤثرتر از سایر آدامس های بدون قند عمل می کنند.

این امر به دان دلیل است که زایلیتول از رشد باکتری هایی که باعث پوسیدگی دندان ها و بوی بد دهان شما می شوند جلوگیری می کند.

در حقیقت ، یکی از مطالعه های انجام شده نشان داد که جویدن آدامس شیرین شده با زایلیتول میزان باکتری های بد دهان را تا 75 درصد کاهش می دهد

علاوه بر این ، جویدن آدامس بعد از غذا باعث افزایش جریان بزاق می شود. و این امر به شست و شوی قندهای مضر و مواد غذایی باقی مانده، که هر دو باعث رشد باکتری ها در دهان شما می شوند کمک می کند.


آیا جویدن آدامس عوارض جانبی ای هم دارد؟

اگر چه آدامس مزایای زیادی دارد ، اما جویدن زیاد آن می تواند عوارض جانبی ناخواسته ای را به همراه داشته باشد.

آدامس های بدون قند حاوی ملین ها و فودمپ هستند!

زایلیتول الکلی که برای شیرین کردن آدامس های بدون قند مورد استفاده قرار می گیرد نیز اگر در مقادیر زیاد استفاده شود، خاصیت ملین دارد.

این بدان معنی است که جویدن مقدار زیادی آدامس بدون قند می تواند باعث ناراحتی دستگاه گوارش و اسهال شود.

علاوه بر این ، تمام زایلیتول الکل ها فودمپ هستند ، به این معنی که می توانند برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باعث بروز مشکلات گوارشی شوند.

آدامس های شیرین شده با قند نیز برای سلامتی دندان ها و سلامت متابولیک شما مضر هستند

آدامس های شیرین شده با قند دندان های شما را خراب می کنند.

این بدان دلیل است که قند توسط باکتری های بد دهان شما هضم می شود و باعث افزایش مقدار پلاک های روی دندان ها شده و به مرور به پوسیدگی دندان ها کمک می کند.

علاوه بر این خوردن بیش از حد قند با برخی مشکلات سلامتی مانند چاقی ، مقاومت نسبت به انسولین و دیابت همراه خواهد بود.
همچنین جویدن بیش از حد آدامس ممکن است باعث بروز مشکلاتی در فک شما شود

بیان شده است که جویدن مداوم آدامس می تواند به یکی از مشکلات فک که اختلال فکی گیجگاهی (TMD) نام دارد منجر شود. این اختلال باعث می شود که هنگام جویدن احساس درد کنید.

اگر چه این بیماری نادر است ، اما برخی تحقیقات ارتباط خاصی را بین جویدن بیش از حد آدامس و TMD کشف نموده اند.

جویدن آدامس با انواع سردردها مرتبط است

در یکی از بررسی های اخیر ارتباط خاصی بین جویدن مرتب آدامس ، میگرن و سردرد تنشی در افراد مستعد به این شرایط کشف شده است.

لکن تحقیقات بیشتری لازم است تا دریابیم که آیا این جویدن آدامس است که واقعا باعث این سردردها می شود یا خیر. با این حال ، محققان به این نتیجه رسیده اند که مبتلایان به میگرن باید جویدن آدامس خود را محدود کنند.


عوارض قورت دادن آدامس

بر طبق یافته های دکتر لیزا گانجو، متخصص بیماری های معده و روده، در مرکز پزشکی لانگون در شهر نیویورک، آدامس مانند هر ماده خوراکی دیگری همان مسیر همیشگی را طی می کند با این تفاوت که کمی سخت تر جذب می شود.

وی به کمپانی «بازفید» می گوید: “اگر معده شما بتواند مواد غذایی ای چون یک استیک سفت را هضم کند، مطمئن باشید که از پس آدامس هم بر خواهد آمد.”

وی بر این نکته هم اشاره می کند: “به دلیل وجود مواد شیمیایی در آدامس به طور کامل در معده حل نمی شود. همچنین مواد تشکیل دهنده آن توسط روده کوچک جذب کامل نمی شود.”

مواد تشکیل دهنده آدامس به غیر از ترکیبات اصلی آن شامل شیرین کننده ها، رنگ و طعم دهنده ها نیز است. آنچه قابلیت جذب ندارد همان ترکیبات پایه آدامس هستند که به عنوان مثال شامل الاستومرزها، رزین، چربی، ماده امولسیون و موم است. اینها موادی هستند که توسط معده و روده کوچک قابل تجزیه شدن نیستند، درست همانند سایر ترکیبات مواد غذایی که در بدن به خوبی تجزیه و جذب نمی شوند.

دکتر گانجو می گوید: “نمی توان زمان مشخصی را برای هضم این مواد تخمین زد چرا که تحرک سیستم هضم بدن افراد گوناگون با هم تفاوت هایی دارد.”

جالب این جاست که در پژوهش دیگری که توسط دکتر دیوید میلو، از کلینیک کودکان در اورلاندوی فلوریدا انجام و نتایج آن به انجمن دانشمندان آمریکا اعلام شده بود نشان داد که کولونوسکوپی های انجام پذیرفته روی معده آشکار می سازد که عمر حضور این مواد هرگز بیش از یک هفته نیست.

به این معناست که هر ماده ای غذایی که بخورید یا غورت دهید احتمالا در عرض یک هفته دفع خواهد شد.

اما اگر در بازه زمانی کوتاه چندین بار آدامس هایی در اندازه های کوچک را قورت دهید و یا آدمس خیلی بزرگی را اشتباها ببلعید، می تواند سبب انسداد در بخش های هضم مواد غذایی در بدن شود. این اتفاق خصوصا در مورد کودکان که اندازه این اندام ها در آنها کوچک تر است، باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

دکتر گانجو در مورد آدامس می گوید: “از آنجایی که آدامس، هیچ خاصیت غذایی و مفیدی برای بدن ندارد، بسیاری از متخصصان خوردن آن را منع می کنند.”

متاسفانه در مرداد ماه سال گذشته، گزارشی مبنی بر اینکه سامانتا جنیکسِ ۱۹ ساله نزدیک بود بر اثر مصرف و قورت دادن تعداد حدود ۴ بسته آدامس جان خود را از دست بدهد، اعلام شد.


کدام آدامس را باید انتخاب کنید؟

اگر شما جویدن آدامس را دوست دارید ، بهتر است یک آدامس بدون قند تهیه شده با زایلیتول را انتخاب کنید.

البته این امر برای افراد مبتلا به IBS صدق نمی کند. این امر بدان دلیل است که آدامس های بدون قند حاوی فودمپ هستند ، که می تواند مشکلات گوارشی متعددی را برای مبتلایان به IBS به وجود آورد.

از طرف دیگر ، کسانی که نمی توانند فودمپ را تحمل کنند ، باید آدامس هایی را انتخاب کنند که با یک شیرین کننده کم کالری مانند استویا شیرین شده باشد

حتما لیست مواد تشکیل دهنده موجود در آدامس خود را بخوانید تا مطمئن شوید که حاوی چیزی نیست که استفاده از آن برایتان مضر باشد.


نظر خود را بیان کنید