پریود نشدن نشانه چیست

همیشه پریود نشدن نشانه بارداری نیست. دلایل مختلقی برای یک پریود نامنظم وجود دارد که به شرایط یا مشکلات دیگری در بدن شما وابسته است. در مواردی لازم است علت زود کشف و اقدام برای درمان صورت گیرد. در این مطلب بررسی می کنیم که پریود نشدن نشانه چیست و به علت پریود نشدن دختر، پریودهای نامنظم، عوارض و روش درمان آن می‌پردازیم.

پریود نشدن نشانه چیست

پریود یا خونریزی قاعدگی، پوشش رحمی است که از بدن خارج می شود. آمنوره عدم وجود خونریزی قاعدگی است و به دو دسته طبقه بندی شده است:

  • آمنوره اولیه. اگر زنی بدون پریود به سن 16 سالگی برسد، به آن آمنوره اولیه می گویند.
  • آمنوره ثانویه. گاهی اوقات فرد با وجود داشتن قاعدگی منظم تا آن زمان، بیش از سه سیکل خونریزی قاعدگی نخواهد داشت. اگر علت طبیعی مانند بارداری وجود نداشته باشد، آمنوره ثانویه دارند. آمنوره ثانویه تقریباً در 3 تا 5 درصد از زنان بالغ رخ می دهد. در ادامه به علل مختلف پریود نشدن و پریودی نامنظم را با هم بررسی می‌کنیم.
همچنین بخوانید: معرفی قرص باز شدن پریود و سریع ترین روش باز شدن قاعدگی

پریود نشدن نشانه چیست

پریود نامنظم نشانه چیست

گاهی اوقات داشتن یک پریود نامنظم مسئله‌ای نسبتاً رایج است. اما چرخه‌های فرد در هر ماه تغییر کند و از سیکل‌های قاعدگی خیلی کوتاه تا خیلی بلند متغیر باشد، می‌تواند ناشی از یک مشکل جدی در وضعیت سلامتی باشد. از نظر پزشکی اگر سیکل‌های ماهیانه فردی بیش از 38 روز باشد یا طول هر دوره بیش از 7 تا 9 روز تغییر کند، پریود نامنظم محسوب می‌شود.

  1. بارداری

بارداری مانع از پریود شدن فرد می شود. پریود از دست رفته یا لکه بینی به جای پریود می تواند اولین نشانه باشد. سایر علائم بارداری زودرس ممکن است شامل این موارد باشد: بیماری صبحگاهی، حالت تهوع، حساسیت به بوها، سوزن سوزن شدن یا حساسیت سینه و خستگی. برای تشخیص می‌توان از کیت‌های خانگی تشخیص بارداری یا آزمایش خون کمک گرفت.

  1. پریود نامنظم در اثر کنترل بارداری هورمونی

کنترل بارداری هورمونی با سرکوب تخمک گذاری عمل می کند. به این معنی که فرد پریود واقعی ندارد. با این حال، افرادی که از قرص ها، چسب ها، ایمپلنت‌ها و دستگاه‌های داخل رحمی به نام IUD استفاده می کنند، ممکن است خونریزی واژینال را تجربه کنند. در برخی افراد به شکل لکه بینی، خونریزی نامنظم، خونریزی خفیف‌تر یا خونریزی شدیدتر دارند. برای برخی نیز خونریزی به طور کامل متوقف می‌شود.

  1. شیر دادن

پرولاکتین هورمونی است که در تولید شیر مادر نقش دارد. همچنین می‌تواند تخمک گذاری را سرکوب کند، به ویژه در افرادی که در ماه های اول شیردهی به نوزاد هستند. در این مدت ممکن است فرد پریود نشود. این حالت مضر نیست. پریودها معمولاً مدت کوتاهی پس از شیردهی کمتر یا قطع شیردهی به حالت طبیعی بازمی‌گردند.

  1. قبل از یائسگی

اولین مرحله یائسگی 4 تا 8 سال قبل از یائسگی شروع می شود، معمولاً زمانی که فرد در 40 سالگی است. در دوران پیش از یائسگی، چرخه قاعدگی نامنظم شود. در نهایت، پریودها کمتر اتفاق می‌افتند، و با شروع یائسگی به طور کامل متوقف می‌شوند.

  1. استرس

سطح استرس بالا با پریودهای نامنظم مرتبط است. وقتی فردی استرس دارد، بدن هورمون های استرس مانند آدرنالین و کورتیزول ترشح می کند. اینها می توانند با هورمون های جنسی که قاعدگی را تنظیم می کنند، تعامل داشته باشند.

  1. سندرم تخمدان پلی کیستیک

پریودهای نامنظم شایع ترین نشانه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. این بیماری اغلب با سطوح بالایی از آندروژن‌ها همراه است که هورمون‌های جنسی مردانه هستند. این می تواند تخمک گذاری را متوقف کند و در نتیجه پریودهای نامنظم ایجاد شود.

  1. بیماری تیروئید

پرکاری و کم کاری تیروئید با تغییر در میزان ترشح هورمون‌ها باعث پریود نامنظم می‌شود. افراد دچار پرکاری تیروئید قاعدگی کوتاهتر و سبک تر و افراد دچار کم کاری تیروئی قاعدگی طولانی و سنگین‌تر را تجربه می‌کنند.

  1. فیبروئید رحم

فیبروم‌ها توده‌هایی هستند که می‌توانند در دیواره رحم ایجاد شوند. بیشتر فیبروم‌های غیرسرطانی هستند. اندازه آنها می‌تواند از یک دانه سیب تا اندازه یک گریپ فروت متغیر باشند. فرد مبتلا به فیبروم ممکن است دوره‌های قاعدگی دردناک و سنگینی داشته باشد که باعث کم خونی شود.

همچنین بخوانید: خارش واژن در پریودی نشانه چیست و روش های درمان آن به چه صورت است؟
  1. اندومتریوز

آندومتریوز از هر 10 زن منبع در سنین باروری 1 نفر را مبتلا می‌کند. این بمیاری باعث می‌شود بافتی که معمولاً رحم را می پوشاند در خارج از رحم رشد کند. این می تواند باعث نامنظمی پریود شود و درد قابل توجهی به خصوص در دوره قاعدگی ایجاد کند.

  1. کمبود وزن

کاهش وزن بیش از حد یا سریع می تواند باعث شود دوره‌های قاعدگی نامنظم یا متوقف شوند. در این حالت بخش‌هایی از مغز ترشح هورمون‌هایی را که بر چرخه قاعدگی تأثیر می‌گذارند متوقف می‌کنند. اصطلاح پزشکی آن آمنوره هیپوتالاموس است و منجر به کمبود استروژن می شود.

  1. ورزش بیش از حد

ورزش خیلی زیاد همچنین می‌تواند با هورمون‌های مسئول قاعدگی تداخل داشته باشد. این می‌تواند در ورزشکاران زن، رقصنده‌ها و سایر افرادی که به شدت تمرین می کنند رخ دهد.

  1. داروها

برخی از داروها می توانند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند، از جمله:

داروهای رقیق کننده خون، مانند آسپرین، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAID ها مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین)، داروهای تیروئیدف داروهای ضد افسردگی، داروهای صرع و داروهای شیمی درمانی.

  1. سرطان دهانه رحم و آندومتر

سرطان دهانه رحم و آندومتر می تواند باعث خونریزی غیرمعمول از رحم شود که ممکن است شبیه یک دوره پریود باشد. همچنین ممکن است فرد بین قاعدگی یا بعد از رابطه جنسی متوجه خونریزی شود. این نوع سرطان در مراحل اولیه علائم کمی ایجاد می کند، بنابراین ضروری است که با پزشک در مورد خونریزی غیرقابل توضیح واژینال صحبت کنید.

همچنین بخوانید: تامپون قاعدگی چیست و طرز استفاده از آن چگونه است و چه عوارضی دارد

پریود نامنظم نشانه چیست

پریود نشدن دختر نشانه چیست

پریود نشدن در دختر نشانه و علت مختلفی دارد که به برخی از آنها در بخش قبل اشاره کردیم. در ادامه به دیگر علل تاخیر در قاعدگی در دختران مجرد می‌پردازیم:

  1. پریود نشدن دختر به علت نبود سوراخ هایمن. به طور طبیعی روی هایمن سوراخ کوچکی وجود دارد تا خون قاعدگی و سایر ترشحات بدن زنان از آن خارج شوند. عدم وجود این سوراخ در دختران باکره مسئله‌ای است که به ندرت دیده می‌شود.
  2. شرایط نامساعد زندگی و تغذیه نامناسب. شرایط نامساعد و عواملی مثل جنگ استرس می‌تواند باعث پریود نشدن دختران شود.
  3. همچنین عدم تغذیه صحیح منجر به ضعف جسمانی و بی اشتهایی شده که می‌تواند علت به عدم پریودی بینجامد.
  4. مصرف الکل با آسیب به کبد در عملکرد آن بر متابولیزه‌ کردن هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون تاثیر منفی می‌گذارد و چرخه قاعدگی را برهم می‌زند.‌
  5. مشکلات مادرزادی مثل نقایص تخمدان و رحم یکی از علل پریود نشدن دختر‌ان است.

علت پریود نشدن و حامله نبودن

  1. مشکلات زایمان. برخی عوارض پس از زایمان مثل عفونت رحم، در اثر عدم رعایت نکات بهداشتی می‌تواند علت عدم پریودی باشدش.
  2. پریود نشدن در دوره شیمی درمانی. اگر به سرطان ابتلا دارید و دوره شیمی درمانی می‌گذارنید ممکن است دچار بهم ریختگی هورمونی و تغییر در چرخه پریودی شوید.
  3. تومور هیپوفیز. گاهی تومور هیپوفیز باعث ترشح پرولاکتین بیش از حد شده و به قاعدگی نامنظم منجر می‌شود. این مشکل بسیار نادر است و می‌تواند با سردرد، تاری دید و ترشحات سینه همراه باشد.
  4. حاملگی خارج رحمی. اگر فکر می کنید به دلیل داشتن IUD باردار نمی‌شوید، احتمال کمی وجود دارد که پریود عقب افتاده شما نشانه حاملگی خارج از رحم باشد. حاملگی خارج از رحم گاهی اوقات ممکن است به دلیل شکل IUD اتفاق بیفتد و ممکن است در تست بارداری نیز جواب مثبت نگیرید.

عوارض پریود نشدن طولانی مدت

  1. پوکی استخوان. در زنانی که پریود نشدن و کاهش هورمون استروژن همزمان اتفاق بیفتد، منجر به پوکی استخوان می‌شود. استروژن در تقویت استخوان‌ها نقش دارد.
  2. بیماری قلبی. از جدی ترین عواض پریود نشدن طولانی مدت بیماری قلبی است. این مسئله نیز وابسته به میزان پایین استروژن است.
  3. عدم بارداری. پریودهای طولانی مدت می‌تواند باعث عدم باروری زن شود. در این موارد تخمک گذاری صورت نمی‌گیرد تا بارداری طبیعی رخ دهد.
  4. سرطان رحم یا آندومتر. پریودی‌های نامنظم خطر ابتلا به سرطان آندومتر را بالا می‌برد. علت آن قرار گیری دیواره رحم در معرض استروژن و رشد بیش از حد آن است.
همچنین بخوانید: از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده؟ قرص اورژانسی و پریود بعدی

عوارض پریود نشدن طولانی مدت

قرص برای قاعدگی نامنظم

قرص‌های ضد بارداری می‌توانند روشی موثر برای تنظیم دوره‌های قاعدگی باشند. اما تنها راه برای فهمیدن علت پریودهای نامنظم شما (و بررسی اینکه آیا به درمان نیاز است) مراجعه به پزشک است.

سخن آخر

پریودهای نامنظم می تواند ناشی از طیفی از عوامل، از جمله برخی شرایط پزشکی باشد. بیشتر علل پریودهای نامنظم جدی نیستند، اما برخی از آنها جدی هستند. پزشک می تواند علت را تعیین کند و در صورت لزوم درمان یا روش های دیگری را پیشنهاد کند.


نظر خود را بیان کنید