اگر به هر دلیلی قصد بارداری ندارید، احتمالاً پس از هر بار رابطه جنسی این نگرانی برای شما وجود دارد که آیا ممکن است باردار شده باشم؟ روشهای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. یکی از روشهایی که در شرایط اضطراری به کار میرود مصرف قرص اورژانسی (قرص صبح روز بعد) است. این قرص مناسب افرادی است رابطه جنسی محافظت نشده دارند یا به روش محافظتی خود اطمینان ندارند. در ادامه به شما میگوییم از کجا بفهمید قرص اورژانسی اثر کرده یا نه و دلایل عدم تاثیر را شرح میدهیم.
از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده
قرص صبح بعد از بارداری با توقف تخمک گذاری از بارداری جلوگیری می کند. همچنین ممکن است با کاشت تخمک بارور شده در رحم تداخل داشته باشد. با این حال، این یک قرص سقط جنین نیست و اگر در حال حاضر باردار باشید، موثر نخواهد بود. تضمینی برای جلوگیری از بارداری نیست، به خصوص اگر قبل از مصرف قرص تخمک گذاری کرده باشید.
تنها راهی که میتوانید بفهمید قرص اورژانسی اثر کرده یا نه این است که منتظر نوبت پریودی خود باشید. در موارد نادر، پیشگیری از بارداری اورژانسی میتواند باعث تاخیر در پریود شما تا یک هفته شود. اگر بیش از هفت روز تاخیر داشتید، باید تست بارداری بدهید.
همچنین بخوانید: علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر میشود؟ تفاوت علائم بارداری و پریود
در چه صورت قرص اورژانسی اثر نمیکند
در اینجا سه دلیل اصلی که چرا این اتفاق می افتد آورده شده است.
- قبل از مصرف قرص تخمک گذاری شروع شده است
وقتی صحبت از قرص اورژانسی میشود زمانبندی مهمترین مسئله است. توصیه می شود در اسرع وقت قرص را مصرف کنید. اگر بیش از حد صبر کنید، ممکن است بازه زمانی را که در طی آن قرص میتواند مؤثر باشد را از دست بدهید.
اگر آن را بلافاصله بعد از رابطه جنسی مصرف کنید، چنانچه قبلاً شروع نکردهاید، می تواند از تخمک گذاری شما جلوگیری کند. اگر در زمان تخمکگذاری یا بعد از تخمک گذاری رابطه جنسی داشته باشید، قرص ضد بارداری اورژانسی شما موثر نخواهد بود. همچنین اگر بعد از مصرف قرص در همان چرخه مجدداً آمیزش محافظت نشده داشته باشید، ممکن است شکست بخورد.
- قرص اورژانسی برای تیپ بدنی شما موثر نیست
متخصصات بهداشتی از مقیاس شاخص توده بدنی (BMI) برای گروه بندی افراد به دسته های عمومی بر اساس قد و وزن استفاده می کنند. مطالعات کنونی نشان داده است که قرصهای ضدبارداری اورژانسی برای افرادی که BMI 30 یا بالاتر دارند، کمتر مؤثر است.
میزان بارداری در افرادی که BMI 30 یا بالاتر دارند و از روشهای پیشگیری اضطراری استفاده میکنند، 2 تا 4 برابر بیشتر از آنهایی است که BMI 25 یا کمتر دارند. اما تحقیقات بیشتری لازم است.
قرصهای ضد بارداری اورژانسی ضد پروژسترون، پیشگیری بهتری از بارداری برای کسانی که BMI 30 و بالاتر دارند، نسبت به قرصهای ضد بارداری اورژانسی پروژسترون ارائه میدهند، و آی یو دی مسی ممکن است مؤثرترین روش برای جلوگیری از بارداری اضطراری برای افرادی با BMI 30 یا بیشتر باشد.
اگرچه مصرف قرص صبح روز بعد (قرص اورژانسی) برای افرادی که BMI بالاتری دارند میزان اثربخشی کمتری دارد، اما همچنان از بارداری در این گروه جلوگیری میکند. برای جلوگیری از بارداری، مصرف آن بهتر از عدم مصرف آن است.
- شما در حال مصرف دارویی هستید که با قرص اورژانسی تداخل دارد.
داروها یا محصولات گیاهی هر دو میتوانند باعث شوند که قرصهای ضدبارداری اضطراری اثربخشی کمتری داشته باشند. توجه داشته باشید، این داروها و گیاهان را نباید همراه با قرص های پیشگیری از بارداری اورژانسی مصرف کنید.
- باربیتوراتها
- بوسنتان
- کاربامازپین
- فلبامات
- گریزئوفولوین
- اکسکاربازپین
- فنی توئین
- ریفامپین
- مخمر سنت جان
- توپیرامات
همچنین بخوانید: چگونه عوارض پوستی بارداری را برطرف کنیم؟
آیا بعد از مصرف قرص اورژانسی احتمال بارداری هست
بله، امکان باردار شدن وجود دارد. قرص صبح بعد از 24 ساعت پس از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده یا اشتباه در کنترل بارداری، حدود 95 درصد موثر است و میتواند از بارداری جلوگیری کند. اما، برای هر رابطه جنسی که ممکن است پس از مصرف آن داشته باشید، از بارداری جلوگیری نمی کند. بنابراین اگر از قرص صبح روز بعد استفاده کردهاید و سپس رابطه جنسی محافظت نشده دارید، باید دوباره آن را مصرف کنید.
پریودی بعد از قرص اورژانسی چقدر طول میکشد
افرادی که به طور مکرر از قرص اورژانسی استفاده می کنند ممکن است متوجه شوند که قاعدگی آنها نامنظم می شود. این قرص می تواند پریود بعدی شما را به تاخیر بیندازد اما همیشه اینطور نیست. این به این دلیل است که پروژسترون می تواند چرخه طبیعی قاعدگی را مختل کند و حدود 1 ماه طول می کشد تا بدن دوباره تنظیم شود.
معمولاً قرص اورژانسی یک یا دو روز پریود شما را به تعویق میاندازد، با این حال، ممکن است تا یک هفته طول بکشد. در مواردی قاعدگی بعدی شما حتی میتواند زودتر باشد، اما اگر پریود شما بیش از هفت روز تاخیر داشته باشد، باید آزمایش بارداری انجام دهید.
همچنین بخوانید: برای کمبود ویتامین دی در بارداری چه بخوریم و چه عوارضی دارد؟
سخن آخر
استفاده از قرص اورژانسی یک روش پیشگیری اضطراری از بارداری است. فرد معمولاً پس از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده از آن استفاده می کند. این قرص حاوی دوز قوی تری از هورمون مصنوعی در بسیاری از قرص های ضد بارداری است. همانطور که گفتیم قرص اورژانسی عوارضی دارد و می تواند تغییرات موقتی در چرخه قاعدگی به دلیل اختلالات هورمونی ایجاد کند. بهتر است از آن به عنوان یک روش پرکاربرد برای پیشگیری از بارداری استفاده نکنید. دو تا سه بار در سال میزان مناسبی از مصرف قرص اورژانسی یا قرص صبح روز بعد است.