قرصهای ضد بارداری از جمله قرص ال دی روی سطح هورمونهای طبیعی بدن تاثیر میگذارد و منجر به عوارض جانبی مختلفی میشود. اغلب این مشکلات به خصوص عوارض قرص ال دی در طول مدت 2 تا 3 ماه برطرف خواهند شد. در این پست به شرح عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان، مصرف آن در دختران مجرد و تاثیر آن در عقب انداختن پریود پرداختیم.
عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان
یکی دلایل تجویز قرص ال دی برای دختران مجرد رفع کیست تخمدان و مرتب شدن پریودیهای نامنظم است. این روش درمانی زمانی توصیه میشود که بروز کیست تخمدان ناشی از عدم تنظیم هورمونها باشد. عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان مربوط به زمانی است که علت بروز کیست تخمدانی چیزی به جز تغییرات هورمونی باشد. در این صورت قرص ال دی نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه میتواند باعث بزرگتر شدن کیست شود. پس مهم است که از مصرف خودسرانه قرص ال دی جداً پرهیز کنید.
همچنین بخوانید: روش آسان و خانگی درمان کیست تخمدان با عسل و سیاهدانه
عوارض قرص ال دی بر روی پوست
مصرف قرص ال دی برای بسیاری از زنانی که از مشکلات هورمونی و عوارضی مثل جوشهای پوستی رنج میبرند معجزه میکند. این قرص با تنظیم هورمونهای زنانه به رفع جوش و آکنه کمک میکند. اما همیشه اینطور نیست و ممکن است عوارض قرص ال دی بر روی پوست افراد فاقد مشکلات هورمونی ظاهر شود. در برخی موارد لکههای پوستی که اثر افزایش استروژن بدن میتواند سطح ملانین را بالا ببرد. در این حالت فرد دچار بیماری ملاسما شده است.
مطالعات نیز بروز عوارض پوستی قابل درمان از جمله کلوآسما و کاندیدای واژن بر اثر قرص LD و HD ثابت کرده است.
عوارض قرص ال دی برای دختر مجرد
- افزایش وزن
عوارض قرص ال دی برای دختر مجرد غیر قابل انکار است. از مهمترین این عوارض میتوان به افزایش وزن اشاره کرد. البته این مشکل در افراد مشاهده نمیشود.
- حساسیت پستانها
یکی از عوارض قرص ال دی در دختران مجرد بزرگ شدن سینه ها است که به حساسیت و درد همراه میباشد. البته این حالت بعد از چند هفته برطرف میشود. با این وجود اگر روی پستان درد و حساسیت دارید باید با پزشک مشورت کنید.
- تشدید علائم سینه فیبروکیستیک
قرص ال دی برای دختران مجردی که مبتلا به سینه فیبروکیستیک هستند، ممکن است به تشدید علائم از جمله درد منجر شود. بخاطر تاثیر قرص ال دی روی هورمونهاست که توصیه میشود از مصرف آن بدون تجویز پزشک پرهیز شود.
- خونریزی واژینال
این عارضه در طی دورههای مشخصی قابل پیش بینی است. اغلب در طول سه ماه ابتدایی مصرف قرص ال دی این مشکل برطرف میشود.
- برخی از افراد با مصرف قرص ال دی دچار حالت تهوع خواند شد. این علائم معمولا پس از مدتی کاهش مییابند. در صورت حالت تهوع شدید باید با پزشک درباره ادامه مصرف دارو مشورت کنید.
همچنین بخوانید: معرفی قرص باز شدن پریود و سریع ترین روش باز شدن قاعدگی
عوارض قرص ال دی برای عقب انداختن پریود
گاهی اوقات به دلایلی نیاز به تاخیر انداختن پریودی وجود دارد. برای مثال تاریخ انجام سفرهای زیارتی یا مسابقات ورزشی با دوره قاعدگی تداخل مییابد و نیاز به تغییر آن احساس میشود. مصرف قرص ال دی یکی از رایج ترین روشهای عقب انداختن پریود است که با عوارضی همراه میباشد. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لکه بینی بین پریودها
خونریزی ناگهانی یا لکه بینی به زمانی اطلاق میشود که خونریزی واژینال بین دورههای قاعدگی اتفاق میافتد. ممکن است مانند خونریزی خفیف یا ترشحات قهوه ای به نظر برسد. لکه بینی شایع ترین عارضه جانبی قرصهای LD است. این به این دلیل اتفاق میافتد که بدن در حال تطبیق با سطوح متغیر هورمونها است و رحم نیز در حال سازگاری با داشتن پوشش نازکتر است. مصرف قرص طبق دستور، معمولاً هر روز و در ساعت معین هر روز، می تواند به جلوگیری از خونریزی بین دوره های قاعدگی کمک کند.
- پریودهای از دست رفته
مصرف قرص های ضدبارداری می تواند باعث پریودهای بسیار خفیف یا عقب افتادگی قاعدگی شود. این به دلیل هورمونهایی است که در آنها وجود دارد. بسته به نوع کنترل بارداری، افراد می توانند از این قرص برای پریود شدن ایمن استفاده کنند.
عوارض قرص ال دی بر اعصاب
هورمون ها نقش مهمی در خلق و خو و احساسات افراد دارند. تغییرات در سطح هورمون، که مصرف قرص ممکن است باعث ایجاد آن شود، می تواند بر خلق و خوی فرد تأثیر بگذارد. برخی از تحقیقات، از جمله مطالعه سال 2016 بر روی 1 میلیون زن در دانمارک، ارتباط بین پیشگیری از بارداری هورمونی و افسردگی را نشان می دهد. اگر فردی نگران تغییرات خلقی است، می تواند با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کند. اگر علائم با مصرف قرص مرتبط باشد، تغییر قرص ممکن است کمک کند.
از طرف دیگر قرص ال دی ممکن است با برخی از داروهای روانپزشکی از جمله داروهای ضد صرع تداخل دارویی ایجاد کند. از جمله این داروها میتوان کاربامازپین و فنوباربیتال را نام برد. لازم است پیش از مصرف قرص ال دی اطلاعات تمام داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشکان قرار دهید.
همچنین بخوانید: از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده؟ قرص اورژانسی و پریود بعدی
عوارض قرص ال دی در دراز مدت
همانطور که گفتیم مصرف کوتاه مدت قرص ال دی به جز پیشگیری از بارداری، جنبه درمانی نیز دارد. اما عوارض قرص ال دی در دراز مدت میتواند منجر به مشکلات جدی برای سلامتی شود. این عوارض عبارتند از:
- مشکلات قلبی- عروقی
شواهد نشان میدهد مصرف قرص ال دی با افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی- عروقی همراه است. از جملات خطر حمله قلبی، سکته و لخته شدن خون در عروق به خصوص در افراد دچار به سابقه فشار خون وجود دارد.
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان
این تصور وجود دارد که هورمونهای زنانه از جمله استروژن در بروز برخی از انواع سرطان نقش داشته باشند. پس انواع قرصهای هورمونی از جمله ال دی نیز اثر مشابهی دارد. از جمله سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان گردن رحم و سرطان کبد. البته منظور از استفاده طولانی مدت، حداقل پس از 10 سال مصرف این قرصهاست.
همچنین بخوانید: تنظیم و درمان قاعدگی نامنظم و درد قاعدگی با رازیانه همراه با طریقه مصرف آن
سخن آخر
قرص های ضد بارداری از جمله قرص ال دی حاوی هورمونهایی هستند که به طرق مختلف بر بدن تأثیر می گذارند. بنابراین، عوارض جانبی در آنها شایع است. عوارض جانبی در بین افراد و انواع مختلف قرص ها بسیار متفاوت است. این عوارض حداکثر تا 3 ماه از بین میروند. وقتی فردی مصرف قرص LD را قطع می کند، بدن به حالت قبل از مصرف قرص برمی گردد. در مواردی که عوارض شدید است و زندگی عادی را مشکل میکند، باید به پزشک مراجعه کرد.