آیا کنسرو ضرر دارد؟

خوراکی های کنسروی که باید از مصرف آنها پرهیز کرده و جایگزین مناسب تری را برگزینید

غذاهای کنسرو شده؛ خوب است یا بد؟

یک باور عمومی در مورد غذاهای کنسروی این است که فکر می‌کنیم این غذاها نسبت به غذاهای تازه یا منجمد، حاوی مواد مغذی کمتری هستند. برخی از افراد ادعا می کنند که غذاهای کنسرو شده حاوی مواد مضر هستند و باید از مصرف آنها اجتناب شود. این در حالی است که برخی دیگر می گویند غذاهای کنسرو شده می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند.

نظر شما چیست؟ آیا شما غذاهای کنسروی را یک غذای مضر می دانید؟ در این مطلب از مجله آلامتو، هر آنچه که لازم است درباره غذاهای کنسروی بدانید را برایتان توضیح می دهیم. برای رسیدن به پاسخ سوالات احتمالی تان، پیشنهاد می کنم در این مقاله با من همراه شوید.


غذای کنسروشده چیست؟

کنسرو کردن، نوعی روش نگهداری مواد غذایی برای پایداری طولانی تر مواد غذایی است. کنسرو برای اولین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای تأمین منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ مورد استفاده قرار گرفت.

فرآیند کنسرو سازی می تواند با توجه به محصول کمی متفاوت باشد، اما در حالت کلی سه مرحله اصلی دارد:

  • پردازش: ماده غذایی پوست گرفته شده، قطعه قطعه، خرد شده و یا پخته می شود.
  • مهر و موم: غذای فرآوری شده در قوطی بسته بندی می شود.
  • گرم کردن: قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از فاسد شدن، گرم می شوند.

این فرآیند اجازه می دهد تا غذا برای مدت 1 تا 5 سال یا حتی بیشتر، بدون خراب شدن، سالم باقی بماند. غذاهای کنسرو شده معمول شامل میوه ها، سبزیجات، انواع لوبیا، سوپ، گوشت و غذاهای دریایی است.


کنسرو سازی چه تاثیری بر میزان مواد مغذی دارد؟

معمولاً تصور می شود که غذاهای کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا منجمد از مواد مغذی کمتری برخوردار هستند، اما تحقیقات نشان می دهد که این تصور همیشه هم درست نیست.

در واقع، کنسرو کردن بیشتر مواد مغذی یک ماده غذایی را حفظ می کند. پروتئین، کربوهیدرات و چربی تحت تأثیر این فرآیند نیستند. اکثر مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های A ، D ، E و K نیز حفظ می شوند.

به همین ترتیب، مطالعات نشان می دهد که غذاهای سرشار از برخی مواد مغذی، پس از کنسرو شدن، سطح بالای مواد مغذی خود را حفظ می کنند. با این حال، از آنجا که کنسرو کردن به طور معمول گرمای زیادی نیاز دارد، ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین C و B می توانند طی این فرآیند آسیب ببینند. این ویتامین ها به طور کلی به گرما و هوا حساس هستند، بنابراین می توان آنها را در طی فرآوری طبیعی، پخت و پز و روش های ذخیره سازی استفاده شده در خانه نیز از دست داد.

با این حال، در حالی که فرایند کنسرو کردن ممکن است به ویتامین های خاصی آسیب برساند، می تواند مقادیر دیگر ترکیبات سالم را افزایش بدهد. به عنوان مثال، گوجه فرنگی و ذرت هنگام گرم شدن آنتی اکسیدان بیشتری آزاد می کنند و این باعث می شود شکل کنسرو شده این غذاها، منبع بهتری از آنتی اکسیدان ها باشند.


غذاهای کنسروی در دسترس هستند و به راحتی خراب نمی شوند

غذاهای کنسرو شده یک روش مناسب و کاربردی برای افزودن غذاهای غنی از مواد مغذی به رژیم غذایی شما است. امکان در دسترس بودن غذاهای حاوی مواد مغذی و با کیفیت در بسیاری از مناطق جهان وجود ندارد و کنسرو کردن غذاها می تواند باعث شود که مردم این مناطق در طول سال به غذاهای متنوع و منابع مغذی مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.

یکی دیگر از فواید استفاده از غذاهای کنسروی آماده کردن راحت آن هاست، چرا که به کمترین زمان برای آماده سازی نیاز دارند. به علاوه نسبت به غذاهای تازه یا منجمد با قیمت کمتری نیز به فروش می رسد.


ممکن است حاوی مقادیر کمی از BPA باشند

بیسفنول آ BPA، یک ماده شیمیایی است که اغلب در بسته بندی مواد غذایی، برای جلوگیری از نفوذ باکتری ها استفاده می شود. خبر ناراحت کننده این که مطالعات نشان می دهد که BPA موجود در کنسروها می تواند از پوشش قوطی به مواد غذایی موجود در آن منتقل شود.

یک مطالعه 78 غذای کنسرو شده را بررسی کرد و BPA را در بیش از 90٪ آنها یافت. علاوه بر این، تحقیقات ثابت کرده است که خوردن غذای کنسروی عامل اصلی قرار گرفتن در معرض BPA است. در یک مطالعه، شرکت کنندگانی که به مدت 5 روز روزانه 1 وعده سوپ کنسروی مصرف می کردند، بیش از 1000٪ افزایش سطح BPA در ادرار خود را تجربه کردند.

اگرچه شواهد مختلفی در این مورد وجود دارد، اما برخی از مطالعات انسانی، BPA را با مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط دانسته است.

اگر سعی دارید میزان BPA خود را به حداقل برسانید، مصرف غذای کنسروی را باید محدود کنید.


غذاهای کنسروی در موارد نادر ممکن است حاوی باکتری های کشنده باشند

گرچه بسیار نادر است، اما غذاهای کنسرو شده که به درستی پردازش نشده باشند ممکن است حاوی باکتری های خطرناکی باشند که به Clostridium botulinum معروف هستند. مصرف غذاهای آلوده می تواند باعث بوتولیسم شود، یک بیماری جدی که در صورت عدم درمان می تواند منجر به فلج و مرگ شود. دقت کنید که هرگز از قوطی های برآمده، آسیب دیده و یا هر مشکل ظاهری دیگری، استفاده نکنید.


نمک، شکر و مواد نگهدارنده گاهی در طی مراحل کنسروسازی اضافه می شوند

برخی از غذاهای کنسرو شده می توانند حاوی نمک زیادی باشند. گرچه این برای بیشتر افراد خطر سلامتی ندارد، اما ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا مشکل ساز باشد. محتوی شکر اضافه شده به آن، نیز می تواند در مواردی دارای اثرات مضر باشد. قند اضافی با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله چاقی، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 همراه است.


چگونه انتخابی درست داشته باشیم؟

مانند همه مواد غذایی، برای انتخاب صحیح غذاهای کنسروی، خواندن برچسب و لیست مواد تشکیل دهنده بسیار مهم است.

اگر مصرف نمک برای شما نگران کننده است، غذاهای کنسروی دارای گزینه “کم سدیم” یا “بدون نمک اضافه شده” را انتخاب کنید. برای جلوگیری از مصرف شکر اضافی، به جای خریدن شربت، میوه هایی را انتخاب کنید که در آب یا آب میوه کنسرو شده باشند.


1 دیدگاه

  1. سمیرا

    من میگرن خفیف دارم و متوجه شدم هر موقع از غذای کنسروی استفاده می کنم فردای اون روز میگرنم میگیره!

نظر خود را بیان کنید