یکی از نکات قابل توجه هنگام تولد فرزندتان بند ناف اوست که ممکن است تا مدت چند روز قسمتی از آن هنوز به کودک شما متصل باشد؛ در این مقاله میخواهیم برخی از حقایق جالب درباره بند ناف را بررسی کنیم.
به گزارش آلامتو و به نقل از نی نی بان؛ بعد از به دنیا آمدن نوزاد آنچه باعث اتصال مادر و جنین میشد، یعنی بندناف یا همان جفت بریده میشود و باید از آن مراقبت کرد تا خشک شده و بیفتد. به طور کلی این اتفاق 2 هفته بعد از تولد می افتد اما در این مدت لازم است از آن مراقبت کافی به عمل آید.
محل عفونت است
بدن نوزاد در بدو تولد پاتن ندارد و بنابراین نمیتواند دربرابر میکروبها و ویروسها مقابله کند بنابراین محل بندناف که شبیه جای زخم است، ممکن است مستعد ابتلا به عفونت باشد و برای همین باید حتما تمیز نگهداشته شود.
مراقب نشانه ها باشید
اگر میخواهید خیالتان از بابت سلامت بندناف نوزاد راحت باشد بهتر است آن را بو کنید، در صورتی که بدون بو بود یعنی این ناحیه سالم است. بندناف 3 روز بعد از تولد شروع به سیاه و خشک شدن میکند و بنابراین با دیدن این صحنه نباید نگران باشید.
توصیه ها را جدی بگیرید
معمولا گفته میشود هرچه بندناف بیشتر در معرض هوا قرار بگیرد زودتر خشک میشود بنابراین وقتی پوشک کودک را عوض میکنید اجازه دهید چند دقیقه هوا بخورد. ضمن آنکه دقت کنید بندناف حتما بالای پوشک نوزاد قرار گیرد و زیاد از حد آن را تمیز نکنید. در صورتی که احساس کردید بندناف با ادرار یا چیز دیگری آلوده شده حتما پنبه را با آب سرد جوشیده تمیز کنید و به هیچ عنوان از پنبه خشک استفاده نکنید چون پرزهای آن به این منطقه میچسبد و ممکن است زمینه بروز عفونت را فراهم کند. هرازگاهی میتوانید محل بندناف را با الکل تمیز کنید تا خیالتان از بابت بهداشت این منطقه راحت باشد. تا زمانی که بندناف نیفتاده نوزاد را در سینک یا وان حمام نکنید. با اینکه عفونت بندناف بسیار نادر است اما ممکن است اتفاق بیفتد بنابراین تا زمانی که بندناف نیفتاده سعی کنید فواصل تعویض پوشک نوزاد را کوتاه کنید.
برای جدایی آماده شوید
بین یک تا دو هفته بعد از تولد باید خودتان را برای افتادن بندناف آماده کنید. اگر در این مدت در این منطقه کمی خون مشاهده کردید نگران نشوید چون طبیعی است.
به بانک خون بندناف فکر کنید
نکته مهم اینجاست که بندناف حاوی مقدار زیادی سلولهای بنیادی است که میتواند به کار بیاید. به همین دلیل در حال حاضر در سراسر دنیا بانک خون بندناف تاسیس شده که خون بندناف نوزادانی را که با هدف خیرخواهانه به این مرکز اهدا میشود، جمعآوری و بعد از انجام آزمایشهای لازم تا مدت ۳۰ سال نگهداری میکند. ظرف این ۳۰ سال اگر بیماری به سلولهای بنیادی نیاز پیدا کرد، بانک خون بندناف شرایط اهدا را برای بیمار نیازمند فراهم میکند. البته برای پذیرش خون بندناف اهداکنندگان، ابتدا آزمایشها و بررسیهای لازم انجام میشود. سپس نمونه خونی را در بانک عمومی خون بندناف نگهداری میکنند. دریافت سلولهای خون بندناف اهدایی هیچ محدودیت سنی ندارد.
خون بندناف چطور ذخیره میشود
خون بندناف بلافاصله بعد از تولد جمع آوری میشود. این فرایند برای شما و نوزادتان بدون درد و ایمن است. در حقیقت در حد چند ثانیه بیشتر وقت نمیگیرد و اغلب والدین اصلا متوجه این زمان نمیشوند. به این ترتیب که بعد از تولد چه به صورت طبیعی و چه سزارین بند ناف قطع میشود این اتفاق نباید زیاد طول بکشد چون ممکن است خون داخل بندناف منعقد شود و اگر این اتفاق بیفتد دیگر جمع آوری آن مزیتی ندارد. بعد از بریدن بندناف یک سوزن به داخل رگ بند نافی که هنوز به نوزاد وصل است، وارد شده و با سرنگ خون کشیده میشود. بعد از آن این خون به بانک بندناف میرود که در آنجا آزمایش شده و برای مدتی طولانی ذخیره میشود.