خواب فرصتی برای استراحت بدن است، اما خواب زیاد تبدیل به یک معضل میشود. در این صورت باید علت خواب زیاد شناسایی و اقدام به درمان آن کرد. در ادامه به برخی از علل خوابالودگی زیاد میپردازیم.
علت خواب زیاد چیست
موارد متنوعی به عنوان علت خواب زیاد شناخته میشود. انسانها در حالت عادی به 6 تا 8 ساعت خواب نیاز دارند. افراد مبتلا به پرخوابی از خوابآلودگی شدید در طول روز و دورههای غیرعادی طولانی خواب در طول شب رنج میبرند. خواب زیاد به خودی خود یک بیماری نیست. در عوض، این یک علامت ناشی از یک مشکل اساسی است. مجموعه ای از عوامل میتوانند علت خواب زیاد شوند. از جمله:
- اختلالات خواب
- اختلالات اتونومیک
- سوء مصرف مواد مخدر و الکل
- خواب ناکافی به دلیل تغییر شرایط کار و زندگی
- صدمات یا مسائل جسمی
- عدم سلامت روحی و روانی
- بیماریها
- داروها
- تغییر منطقه زندگی
- عوامل محیطی
علت خواب زیاد در زنان
برخی از علل خواب زیاد در زنان نسبت به سایر دلایل رایج تر هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- کم خونی علت خواب زیاد در زنان
کم خونی یکی از مشکلات رایج در زنان است. کم خونی و در نتیجه آن کاهش خون رسانی به ارگانهای بدن موجب احساس خستگی و خواب آلودگی در زنان میشود.
- عدم تعادل هورمونی علت خواب زیاد در زنان
کاهش هورمون استروژن در زنان میتواند منجر به بروز خستگی و خواب زیاد شود. این مسئله در دوران پیش یائسگی و یائسگی نیز مشاهده میشود که ناشی از تغییرات هورمونی است.
- کم خوابی
کم خوابی ناشی از رسیدگی به فرزندان، به خصوص نوزاد در طول شب و در کنار آن انجام امور منزل و کار باعث خستگی زیاد زنان و میل به خواب زیاد در آنها میشود.
- فعالیت بیشتر مغز در زنان
تحقیقات نشان داده است که علت خواب زیاد در زنان فعالیت مغزی پیچیدهتر آنها نسبت به مردان است. زنان به طور همزمان چندین کار را انجام میدهند در نتیجه مغز آنها نیاز به استراحت بیشتری دارد.
همچنین بخوانید: انواع قرص خواب آور بی ضرر، بدون عوارض و گیاهی بدون نیاز به نسخه
علت خواب زیاد در مردان
- عدم اولویت بندی خواب
انتخاب بیدار ماندن تا دیروقت برای تماشای مسابقات ورزشی یا زود بیدار شدن برای رفتن به باشگاه نمونههایی از این است که چگونه زمانبندی خواب به هم میریزید. این می تواند باعث خواب زیاد در روز بعد شود و این مشکل به مرور زمان جمع میشود. ادامه دار شدن این وضعیت، به عنوان سندرم خواب ناکافی شناخته می شود. این مسئله در مردان رایج تر است.
- تکرر ادرار در شب علت خواب زیاد در مردان
این وضعیت که در مردان مبتلا به مشکلات پروستات شایعتر است شامل نیاز به بلند شدن از رختخواب در طول شب برای ادرار کردن است.
- استفاده از دستگاههای الکترونیکی
نور آبی ساطع شده از لپ تاپ، تلفن هوشمند و دیگر ابزارهای الکترونیکی ریتم شبانه روزی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. مردان معمولا زمان بیشتری را نسبت به زنان با این ابزار میگذرانند، پس به عنوان یکی از علل خواب زیاد در آنها در نظر گرفته میشود.
علت خواب زیاد در طب سنتی
- مزاج
افراد دارای طبع سرد و تر و همچنین دارای طبع گرم و تر خواب زیادتری دارند.
- غلبه بلغم یک علت خواب زیاد در طب سنتی
اگر فرد دائم دچار خواب آلودگی باشد که طوری که هر وقت اراده کند بخوابد، نشانه غلبه بلغم است.
- مصرف غذاهای با طبع سرد علت خواب زیاد در طب سنتی
مصرف آب سرد و یخ، همچنین غذاهایی با طبع سرد مثل ماست و دوغ باعث افزایش خواب میشود.
- عدم رعایت فاصله زمانی بین غذا خوردن و خوابیدن
متخصصین طب سنتی معتقدند لازم است بین خوردن شام و خواب دو ساعت فاصله زمانی وجود داشته باشد. این مسئله به هضم بهتر غذا کمک میکند.
همچنین بخوانید: بهترین حالت خواب برای کاهش کمر درد
علت خواب زیاد از نظر روانشناسی
- افسردگی یک خواب خواب زیاد از نظر روانشناسی
افسردگی به شدت با مشکلات خواب و خواب آلودگی مرتبط است. تشخیص اینکه آیا افسردگی باعث مشکلات خواب می شود یا مشکلات خواب باعث افسردگی می شود همیشه آسان نیست. مشکلات خواب و افسردگی ممکن است عوامل مشترک داشته باشند و به درمان یکسان پاسخ دهند.
- سندروم خستگی مزمن از دلایل خواب از نظر روانشناسی
سندروم خستگی مزمن ممکن است به کار زیاد، اختلال خواب، بارداری و یا نداشتن خواب کافی در طول شب مربوط باشد.
- بیکاری
بیکاری یکی از علل اصلی افسردگی و اضطراب است که این روزهای گریبانگیر مردم شده است. بیکاری و عدم اطمینان به آینده باعث مشغله ذهنی و خواب زیاد میشود.
- ضربه عاطفی از علل خواب زیاد از نظر روانشناسی
از دست دادن کسی بر اثر مرگ، طلاق یا هر نوع دیگر بر سلامت روحی و جسمی فرد تاثیر میگذارد. در این شرایط فرد دچار اختلالات خواب میشود. این اختلال خواب میتواند به شکل کم خوابی یا خواب زیاد مشاهده شود.
- سندروم چکاوک یا خواب جلو افتاده
در این حالت فرد در ساعت 8 تا 9 شب احساس خستگی و خواب آلودگی کرده و میخوابد. او ناخواسته ساعت 4 تا 6 صبخ از خواب بیدار شده و دیگر نمیتواند بخوابد. بیداری او در هنگام خواب سایرین باعث ایجاد کلافگی و احساس خواب آلودگی خواهد شد.
خواب زیاد نشانه چیست و آیا خطرناک است
خواب زیاد ممکن است بی ضرر به نظر برسد، اما متأسفانه، مطالعات نشان میدهد که ممکن است اثرات طولانی مدت منفی داشته باشد. عوامل بالقوه زیادی برای خواب زیاد وجود دارد، بهتر است با یک متخصص خواب صحبت کنید که بتواند با بررسی عادات خواب، محیط خواب و سابقه پزشکی شما علت خواب زیاد را دریابد. تحقیقات نشان داده خواب زیاد میتواند خطرناک باشد زیرا با احتمال بروز مشکلات زیر همراه است:
- اختلال شناختی
- افسردگی
- افزایش التهاب
- افزایش درد
- اختلال در باروری
- خطر چاقی بیشتر است
- خطر ابتلا به دیابت بیشتر است
- خطر ابتلا به بیماری قلبی بیشتر است
- خطر بالاتر سکته مغزی
- مرگ و میر به هر علتی بالاتر
چه بیماری هایی باعث خواب زیاد میشود
- نارکولپسی، یک اختلال مغزی که در چرخه خواب و بیداری بدن اختلال ایجاد می کند
- سندرم فاز خواب تاخیری، اختلالی که در آن ریتم شبانه روزی یا ساعت بیولوژیکی شما را تا ساعات اولیه بیدار نگه می دارد و بیدار شدن در صبح را سخت می کند.
- پرخوابی ایدیوپاتیک، اختلالی که به دلایل ناشناخته باعث خواب آلودگی مفرط می شود
- آپنه خواب، یک اختلال تنفسی است که باعث مکث کوتاهی در تنفس در طول خواب می شود
- سندرم پاهای بیقرار، یک اختلال مغزی که باعث میل ناخوشایند و گاهی طاقت فرسا برای حرکت دادن پاها در هنگام استراحت می شود.
- دندان قروچه، که در آن هنگام خواب دندان های خود را به هم فشار می دهید یا به هم فشار می دهید
- بیماری های قلبی عروقی
- دیابت
- کم کاری تیروئید
همچنین بخوانید: خواص گل گاوزبان برای خواب و اعصاب، رحم و پریود، معده و پوست چیست
خواب زیاد نشانه کمبود کدام ویتامین است
عدم دریافت کافی برخی از ویتامینها باعث بروز احساس خستگی، بی حالی، اختلالات خواب و در نتیجه آن خواب آلود بودن مداوم و خواب زیاد در طول شبانه روز است. تحقیقات نشان داده است که خواب زیاد میتواند نشانه کمبود ویتامین های زیر باشد:
- خواب زیاد بر اثر کمبود منیزیم
منیزیم در بیش از 300 واکنش متابولیک در بدن نقش دارد – از جمله کاهش استرس و فشار خون، افزایش متابولیسم، و قوی نگه داشتن اعصاب و ماهیچهها. منیزیم نه تنها مسئول کاهش اضطراب و بهبود کیفیت خواب است، بلکه باعث افزایش سطح انرژی برای حفظ انرژی شما در طول روز می شود.
- خواب زیاد بر اثر کمبود ویتامین D
نور خورشید بهترین منبع برای تولید مناسب ملاتونین، هورمونی است که مسئول تنظیم ریتم شبانه روزی ما است. مانند منیزیم، کمبود ویتامین D نه تنها با کیفیت خواب ضعیف مرتبط است، بلکه با کاهش سطح انرژی در طول روز نیز مرتبط است.
- کمبود کلسیم علت خواب زیاد
کلسیم یک عامل مهم در کیفیت خواب ما نیز میباشد. کمبود کلسیم با مشکل در به خواب رفتن و همچنین خواب غیر ترمیم کننده مرتبط است.
- کمبود ویتامین B12 علت خواب زیاد
کمبود ویتامین B12 با بسیاری از مشکلات خواب مرتبط است، از بی خوابی گرفته تا خواب آلودگی، عدم دریافت کافی از این ویتامین می تواند در روتین شبانه شما خراب شود.
- کمبود ویتامین B6 دلیل خواب زیاد
کمبود B6 می تواند به دلیل نقش آن در ساخت هورمون ملاتونین که باعث خواب آلودگی میشود، به طور بالقوه به خستگی کمک کند. ویتامین B6 برای کمک به ساخت گلبولهای قرمز خون که اکسیژن را در سراسر بدن شما حمل میکنند و به شما کمک میکند احساس انرژی کنید، مورد نیاز است.
- کمبود اسیدهای چرب امگا 3 مسبب خواب زیاد
امگا 3 با کاهش اضطراب و بی خوابی مرتبط است. این چربی مفید برای قلب نه تنها این مشکلات را کاهش میدهد، بلکه باعث بهبود کیفیت خواب نیز میشود.
درمان خواب زیاد در طب سنتی
- درمان خواب زیاد در طب سنتی پرهیز از پرخوری
از مصرف غذاهای حاوی نشاسته مانند نان، برنج، سیب زمینی و غذاهای پرچرب و سنگین در وعده شبانه پرهیز کنید. - خوردن صبحانه سالم و پرانرژی
به جای مصرف چربی، کربوهیدرات، پنیر و شکر در ابتدای روز صبح را با یک وعذع غذایی سبک با طبع گرم و نوشیدنی ای مثل ترکیب آب ولرم با عسل و آبلیمو شروع کنید. - از غذاهای با طبع سرد و رطوبت زا دوری کنید
خوراکی هایی مثل ماست، ترشی، دوغ موجب پرخوابی میشود. - درمان خواب زیاد در طب سنتی از بی تحرکی خودداری کنید
نبود فعالیت فیزیکی کافی باعث افزایش سردی بدن و رطوبت مغز میشود که به پرخوابی منجر خواهد شد. - توصیه به مصرف غذاهای با طبع گرم
مصرف انواع مغزها، مویز و … به کاهش رطوبت مغز و درمان خواب زیاد کمک میکند. - حجامت برای درمان خواب زیاد در طب سنتی
حجامت به خارج کردن مواد زائد از بدن و پاکسازی خون کمک میکند و چرخه خواب را تنظیم میکند.
همچنین بخوانید: روش های خانگی برای از بین بردن پف صورت در صبح و بعد از خواب
برای درمان خواب زیاد چه بخوریم
- درمان خواب زیاد با تخم مرغ
یک تخم مرغ حاوی پروتئین با کیفیت بالا و چربی های سالم است که انرژی پایدار را در طول روز ارائه می دهد. تخم مرغ منبع بسیار خوبی از انواع ویتامینها و مواد معدنی از جمله آهن، کولین، ویتامین D و ویتامین B-12 است.
- درمان خواب زیاد با خرما
خرما علاوه بر طعم شیرین شگفت انگیزی که دارد، به راحتی توسط بدن هضم می شود و انرژی فوری را افزایش می دهد. همچنین خرما منبع عالی کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، روی و آهن هستند.
- اسفناج برای درمان خواب زیاد
اسفناج منبع عالی ویتامینC ، فولات و آهن است. مقادیر کافی از این ویتامین ها و مواد معدنی برای تولید انرژی ضروری است. سطوح پایین آهن به ویژه میتواند باعث خستگی شدید و خواب زیاد شود.
- موز برای درمان خواب زیاد
موز مملو از پتاسیم و حاوی مقدار زیادی فیبر است که آزاد شدن قند را در جریان خون کند میکند و منبع خوبی از منیزیم و ویتامین های گروه B است. همانطور که گفتیم ویتامین B در تنظیم خواب موثر است.
- درمان خواب زیاد با کلم پیچ
کلم پیچ سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های ضروری است که برای کسب انرژی به آنها نیاز داریم. کلم پیچ یک منبع گیاهی عالی از آهن است که اکسیژن را به بافت ها و سلولهای ما میرساند و باعث هوشیاری ما میشود. کلم پیچ همچنین منبع فوق العادهای از کلسیم، فولات و ویتامینهای گروه B است.
- بادام برای درمان خواب زیاد
بادام منبع عالی پروتئین با کیفیت بالا، فیبر و چربی های تک غیراشباع سالم است. همچنین دارای ویتامینهای B هستند که به بدن شما کمک میکند تا غذا را به انرژی تبدیل کند و سرشار از منیزیم است که به مبارزه با خستگی ماهیچه ها کمک می کند.
- شکلات تلخ
شکلات تلخ به خاطر داشتن منیزیم، کافئین و فیبر موجب رفع خواب زیاد و برطرف کردن خوابالودگی میشود.
سخن آخر
در این مطلب برخی علل خواب زیاد بیان شد. شما ممکن است اثرات این عوامل را بدون اینکه متوجه شوید، تجربه کنید. شناسایی علت خواب زیاد ممکن است نیاز به بررسی عمیق عادات سبک زندگی، سلامت جسمانی، حالات روحی و روانی داشته باشد.