چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟

۱۱ ترفند کاربردی مطالعه که می توانید در فصل امتحانات بیشترین بهره را از آنها بگیرید

چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم

درس خواندن بخشی از هر دوره تحصیلی بوده و تکنیکی است که مستلزم صبر، تمرین و آزمون و خطا است. حتما شما هم با روش های مختلف درس خواندن و برخی نکات آن آشنایی دارید.

ما در این مطلب از مجله آلامتو به مهم ترین نکاتی که باید در زمینه درس خواندن رعایت کنید، می پردازیم، اگر می خواهید با تکنیک هایی آشنا شوید که درس خواندن را به تجربه ای لذت بخش برای شما تبدیل کند در این مطلب با من همراه شوید.


1. نسخه های کاغذی و چاپی را برای مطالعه انتخاب کنید

با توجه به پیشرفت روز افزون دنیای دیجیتال و در دسترس بودن انواع ابزار دیجیتال از جمله گوشی، تبلت و لپ تاپ، برخی افراد تمایل دارند جزوات درسی را نیز در فرمت دیجیتال و از طریق این ابزار مطالعه کنند.

جالب است بدانید که طبق نظرسنجی های یک تحقیق مربوط به این موضوع، بیش از 90 درصد افراد گفته بودند که ترجیح می دهند از روی نسخه چاپی جزوات مطالعه کنند.

علاوه بر این، یک استاد مدرس روان شناس معتقد است که زمانی که افراد از روی نسخه های دیجیتال مطالعه می کنند، برای یادگیری، نسبت به مطالعه از روی نسخه های چاپی، نیازمند تکرار و مطالعه بیشتر هستند.

همچنین بخوانید: چگونه سریع درس بخوانیم

2. مولتی تسکینگ یا چندوظیفه ای را متوقف کنید

شاید در وهله اول فکر کنید که چندوظیفه ای کار کردن یکی از مهارت های بسیار مفید شما باشد، اما وقتی که نوبت به درس خواندن می رسد، چندوظیفه ای عمل کردن فقط و فقط باعث کاهش تمرکز شما شده و می تواند گاهی باعث حواس پرتی شما شود. از این رو توصیه می شود که در هنگام مطالعه و درس خواندن، فقط و فقط روی همین کار تمرکز کنید.


3. موسیقی گوش کنید

در حالی که برخی از کارشناسان معتقدند که توانایی تمرکز در سکوت یا گوش دادن به موسیقی در حین مطالعه به ترجیح شخصی بر می گردد، بسیاری موافق هستند که پخش انواع خاصی از موسیقی، می تواند به دانش آموزان کمک کند تا بخش هایی از مغزشان که مسئول توجه و تمرکز هستند را درگیر کنند.

از طرف دیگر موسیقی می تواند روحیه شما در حین مطالعه را نیز بهبود بخشد. موسیقی های بی کلام نیز گزینه مناسبی برای گوش دادن در حین مطالعه هستند.

همچنین بخوانید: فواید گوش دادن به موسیقی

4. ریلکس کنید

استرس مانع یادگیری می شود. محققان UC Irvine یافته ‌اند که استرس به صورت خلاصه به مدت دو ساعت دوام می ‌آورد و هورمون ‌هایی را آزاد می کند تا فرآیند ایجاد و ذخیره ‌سازی اطلاعات را مختل ‌کنند. به همین خاطر صرف کردن زمانی برای ریلکس کردن می تواند سطوح استرس شما را کاهش داده و به بالا بردن بهره وری تان در طول مطالعه کمک کند.


5. از فرخوانی فعال (active recall) استفاده کنید

این تکنیک موضوع یک مطالعه داغ و بحث برانگیز در سال 2009 بود، هنگامی که یک استاد روانشناسی مقاله ای را منتشر کرد که به دانشجویان توصیه می کرد از تکنیک خواندن و سپس بازخوانی مطلب خوانده شده استفاده کنند.

او به دانشجویان پیشنهاد كرد كه از فراخوان فعال استفاده كنند، یعنی پس از مطالعه بخشی از مطلب، كتاب را ببندند و هر آنچه که به یاد دارند را بگویند. این تکنیک برای تمرین مطالب طولانی مفید است.


6. از سیستم لایتنر استفاده کنید

سباستین لایتنر، دانشمند آلمانی ابداع کننده این روش درس خواندن است به همین خاطر این تکنیک با نام او نامگذاری شده است.

این تکنیک به این صورت است که در تعدادی فلش کارت یا برگه های کوچک سوال و در پشت آن جواب قرار گرفته است، اگر فرد پس از خواندن سوال جواب را به درستی بدهد برگه یا کارت را کنار می گذارد و در صورتی که پاسخ اشتباه بدهد باید برگه را به جای اولش برگرداند و از این طریق مجبور می شود مطالبی که نمی داند را بارها و بارها مرور کند.


7. جایتان را تغییر دهید

تغییر مناظر بر توانایی های یادگیری و تمرکز تأثیر می گذارد. Robert Bjork، روانشناس، پیشنهاد می کند که صرفاً رفتن از اتاقی به اتاق دیگر برای مطالعه (یا رفتن به فضای بیرون از منزل) می تواند هم سطح تمرکز و هم میزان حفظ و نگهداری اطلاعات را در شما افزایش دهد.


8. روش یادداشت برداری فاینمن (Feynman) را امتحان کنید

رابرت فاینمن فیزیکدان معروف، این روش یادگیری را ابداع کرده است. در این روش اول از همه باید موضوعی که می خواهید در مورد آن چیزی بدانید را مشخص کنید، عنوان مطلب را در بالای صفحه یادداشت کنید، سپس هر چیزی که در مورد این مطلب می دانید به ساده ترین شکل ممکن بیان کنید.

فکر کنید که می خواهید این مطلب را برای کودکی 5 ساله بیان کنید. باید بسیار ساده و قابل فهم مطلب را بیان کرده و یادداشت کنید. هر جایی که به مشکل برخوردید به کتاب مراجعه کنید و مشکل را برطرف کنید و دوباره در دفترچه یادداشت کنید. این تکنیک باعث می شود مطالب را عمیق تر یاد بگیرید.


9. وقتی خسته هستید مطالعه کنید و بعد استراحت کنید

شاید تعجب کنید اما مطالعه در خسته ترین حالت ممکن می تواند به مغز شما کمک کند تا میزان مهارت های جدیدی مانند صحبت کردن با یک زبان خارجی یا نواختن ساز را با شدت بیشتری فرا بگیرید. برای این وضعیت یک اصطلاح نیز وجود دارد: یادگیری خواب. همه این ها بدان معنی است که مطالعه مطالب قبل از خواب می تواند به شما در یادگیری بهتر کمک کند.


10. ورزش کنید

فواید ورزش بر روی مغز در زمینه های سلامت، آمادگی جسمانی و روانشناسی به خوبی اثبات شده است.

مطالعات نشان می دهد که حتی یک تمرین کوتاه هم قادر است قدرت مغز ما را تقویت کند.

به گفته دکتر Douglas B. McKeag، پرداختن مدت زمانی هرچند کوتاه به ورزش، می تواند فرد را هوشیارتر کرده و باعث شود در طول جلسه مطالعه بعد از تمرین، با ذهنی بازتر قادر به یادگیری اطلاعات جدید باشد.


11. نقش معلم را بازی کنید

تحقیقات نشان می دهد که دانش آموزان حافظه خیلی خوبی دارند و بخواهند مطلبی را به شخصی دیگر یاد بدهند، اطلاعات را بهتر فرا می گیرند. این امر منطقی به نظر می‌ رسد، چرا که معلمان، به این خاطرکه مسئول یاد دادن اطلاعات به بقیه هستند، خود را موظف می دانند که با سازماندهی عناصر کلیدی مطالب را با بیانی بهتر به بقیه بیاموزند.

طبق مطالعات انجام شده در این زمینه، دانش آموزان یا دانشجویانی که بخواهند نقش معلم را ایفا کنند به طور غریزی روش های فراخوانی و سازماندهی مطالب را جستجو می کنند.


2 دیدگاه

  1. الی

    خوب بود

  2. samin aharipour

    من تقریبا از همه روش های نام برده شده استفاده میکنم و نتیجه خوبی هم می گیرم

نظر خود را بیان کنید