کورتن چیست
کورتیکوستروئید ها نوعی چربی هستند که در کبد از کلسترول ساخته می شود. غده فوق کلیوی از این چربی ها در ساختن هورمون استفاده می کند. کورتیزول یک هورمون استروئیدی است که در بدن ساخته می شود. اما امروزه کورتیزول های مصنوعی به صورت دارو هم تولید می شوند.
کورتون ها کورتیکوستروئید هایی هستند که بطور مصنوعی ساخته شده اند. کورتون ها دارو هایی هستند که باعث می شوند علائم بیماری به سرعت کاهش یابد و به همین دلیل بسیار پر مصرف هستند. اما این دارو ها عوارضی هم دارند که اگر به صورت بی رویه استفاده شوند موجب ایجاد اختلالاتی در بدن انسان می شود. معمولا از کورتون ها برای درمان درد های مفصلی، اگزما، لوسمی و بسیاری دیگر از بیماری ها استفاده می شوند. در ادامه این مقاله قصد داریم تا عوارض قرص کورتون بر بدن را مورد بررسی قرار دهیم.
تاثیر کورتون ها بر بدن
از تاثیراتی که کورتون ها روی بدن می گذارند می توانیم به درمان التهاب در بافت بدن و تضعیف سیستم ایمنی بدن اشاره کنیم. از اثرات کورتون در بدن برای درمان بیماری ها استفاده می شود. از خاصیت مهار التهاب کورتون ها برای درمان التهاب مفاصل و از خاصیت تضعیف سیستم ایمنی بدن در جلوگیری از پس زدن اعضای پیوند شده به بدن ماننده کلیه استفاده می شود. از مهم ترین کورتون های دارویی می توانیم به هیدروکورتیزون، دگزامتازون، بتامتازون و پردنیزون اشاره کنیم. تنها تفاوت پردنیزون با هورمون طبیعی کورتیزول یک پیوند دوگانه است.
همچنین بخوانید: قرص مترونیدازول برای چی خوبه و چه عوارضی برای مردان و زنان دارد؟
عوارض قرص کورتون چیست
این دارو ها علاوه بر فوایدی که برای بدن دارند دارای عوارض جانبی نیز می باشند.این عوارض بسته به میزان و مدت مصرف آنها متفاوت است با استفاده طولانی مدت از این دارو ها عوارض ناشی از آنها نیز بیشتر خواهد بود. بنابراین برای استفاده از این دارو ها حتما باید با پزشک مشورت شود تا دکتر با توجه به منافع و ضرر دارو تصمیم به تجویز آن بگیرد.دارو های کورتون بر کلیه ،کبد ،پوست و…تاثیر می گذارند در ادامه به عوارض این قرص بر بخش های مختلف بدن می پردازیم.
عوارض قرص کورتون بر کلیه
استفاده خود سرانه و بدون نسخه پزشک از دارو های کورتون باعث عوارضی در بدن و به ویژه در کلیه ها می شود. مصرف زیاد و بدون نسخه پزشک از دارو های کورتون باعث افزایش فشار خون، سرکوب تولید کورتون طبیعی در بدن و عوارض کلیوی و… می شود. افرادی که تحت نظر دکتر از این دارو ها استفاده می کنند می بایست هر چند وقت یکبار برای کنترل عملکرد کلیه های خود آزمایشاتی را انجام دهند و پس از دوره درمان باید مصرف کورتون را تحت نظر دکتر قطع یا کاهش دهند. همچنین افرادی که کورتون مصرف می کنند باید میزان مصرف نمک خود را کنترل کنند.
از عوارض کورتون ها بر کلیه نارسایی کلیه است یعنی عملکرد کلیه ها کاهش می یابد و کلیه ها قادر به تامین نیاز های بدن نیستند. نارسایی کلیه باعث فشار خون بالا، دیابت و عفونت در بدن می شود.
قرص های دگزامتازون که نوعی کورتون می باشند از پرمصرف ترین قرص های کورتونی می باشند که معمولا برای افزایش وزن در باشگاه ها از آن استفاده می شود. همچنین مکمل های تقلبی و غیر مجاز نیز حاوی مقدار زیادی کورتون هستند و مصرف آنها باعث افزایش قند خون، افزایش فشار خون و … می شود.
همچنین بخوانید: علت ایجاد سنگ کلیه چیست؟
عوارض قرص کورتون بر کبد
کبد چرب یکی از بیماری های است که با علامت خاصی در بدن همراه نیست همچنین شمار افراد مبتلا به این بیماری در سراسر دنیا در حال افزایش است. علت اصلی این بیماری تا اکنون مشخص نشده است اما تحقیقات نشان داده است افرادی که دچار فشار خون بالا، دیابت، چاقی و کلسترول و تری گلیسرید خون بالا هستند بیشتر به کبد چرب مبتلا می شوند.
کورتون ها همان طور که اشاره کردیم دارو های هستند که عوارضی مانند فشار خون بالا، چاقی، دیابت و… در بدن افزایش می دهند به همین جهت این دارو ها زمینه کبد چرب در بدن را فراهم می کنند.
عوارض قرص کورتون بر پوست
مصرف قرص های کورتون مانند دگزامتازون موجب بروز عوارضی در پوست می شود. در ادامه چند مورد از عوارض پوستی ناشی از مصرف قرص های کورتون را نام می بریم.
• نازک شدن پوست
• آکنه
• ضعیف شدن ریشه مو
• کبود شدن پوست
• ترمیم زخم های روی پوست بیشتر طول می کشد
همچنین بخوانید: عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان، پوست، اعصاب و دختر مجرد چیست
عوارض قرص کورتون برای جوش
یکی دیگر از عوارض مصرف مکمل ها و قرص های که حاوی کورتون هستند جوش زدن پوست صورت و بدن است. مصرف کورتون باعث تجمع چربی در زیر پوست می شود که همین باعث می شود بدن و صورت جوش بزند.
عوارض قرص کورتون برای ورم بینی
بعد از عمل جراحی بینی، بینی ورم می کند. میزان این ورم به نوع عمل، نوع بینی و… بستگی دارد. معمولا بینی های استخوانی بعد از عمل کمتر ورم می کنند و زودتر نیز ورم آنها خوب می شود اما در بینی های گوشتی معمولا میزان ورم بیشتر است. ورم بینی بعد از عمل به طور طبیعی پس از 14 روز برطرف می شود اما اگر خوب شدن ورم بینی بیشتر طول بکشد جراح ها معمولا از تزریق کورتون به بینی یا تجویز قرص های کورتون استفاده می کنند.
استفاده از کورتون یکی از راه های قطعی برای درمان ورم بینی بعد از عمل است اما در این مورد نیز ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. این عوارض می تواند شامل ایجاد لک های روشن روی پوست، افتادگی پوست، آسیب دیدن بافت پوست و… باشد.
همچنین بخوانید: قرص ونوستات برای لاغری شکم و پهلو و رفع جوش صورت + عوارض قرص
عوارض قرص کورتون برای روماتیسم
روماتیسم مفصلی یک نوع بیماری خود تخریبی است. در این بیماری سیستم ایمنی به بافت خای خود حمله می کند. روماتیسم باعث ایجاد التهاب، درد و تورم مفاصل می شود. یکی از دارو های که برای درمان روماتیسم تجویز می شود کورتون استپ. کورتون التهاب و تورم مفاصل را درمان می کند و همچنین با تضعیف سیستم ایمنی بدن از آسیب زدن سیستم ایمنی به بدن جلوگیری می کند. کورتون علاوه براین تاثیرات مثبت که در درمان رماتیسم دارد باعث عوارضی بر بدن نیز می شود. این عوارض شامل موارد زیر می باشد:
• افزایش وزن
• ناراحتیهای گوارشی
• کاهش تراکم استخوان
• فشار خون بالا
• انواع دیابت
• پوکی استخوان
• افزایش خطر ابتلا به عفونت
• زخم معده
• افزایش تعرق
• مشکلات روانی مثل افسردگی
• سرکوب و ایجاد بحران در عملکرد غدهی فوق کلیوی
• و…