غلظت خون
علت غلظت خون
دو نوع غلظت خون وجود دارد که علل مختلفی دارند.در ادامه به انواع غلظت خون و دلایل آن ها اشاره کرده ایم:
پلی سیتمی اولیه
پلی سیتمی اولیه پلی سیتمی ورا (PV) نیز نامیده می شود. PV یک سرطان خون نادر و با رشد آهسته است که نوعی بیماری است که به عنوان نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو شناخته می شود. PV باعث می شود مغز استخوان سلول های خونی پیش ساز اضافی ایجاد کند که به طور غیر طبیعی رشد می کنند و عملکرد غیر طبیعی دارند و منجر به تولید بیش از حد گلبول های قرمز خون می شود.فرد مبتلا به PV ممکن است تعداد سلول های خونی دیگر مانند گلبول های سفید یا پلاکت ها را نیز افزایش دهد.
پلی سیتمی ثانویه
اگر افزایش گلبول های قرمز به دلیل بیماری میلوپرولیفراتیو غلظت خون نباشد، پلی سیتمی ثانویه ممکن است رخ دهد. تولید بیش از حد سلول های خونی در پلی سیتمی ثانویه به گلبول های قرمز محدود می شود.
علل پلی سیتمی ثانویه عبارتند از:
- قرار گرفتن در ارتفاع بسیار بالا
- آپنه انسدادی خواب
- انواع خاصی از تومور
- بیماری قلبی یا ریوی که باعث کاهش سطح اکسیژن در بدن می شود
برخی از افراد ممکن است بیشتر از دیگران در معرض خطر پلی سیتمی اولیه باشند. اکثر موارد PV با افزایش سن، معمولاً در حدود 60 سالگی ظاهر می شود. همچنین این بیماری در مردان شایع تر از زنان است. غلظت خون لزوما ارثی نیست و اکثر افراد مبتلا به این بیماری سابقه خانوادگی غلظت خون ندارند. با این حال، به نظر می رسد که ارتباطی با یک جهش ژنتیکی خاص وجود دارد.
همچنین بخوانید: روش خانگی کاهش چربی خون با سرکه سیب، آبغوره و آبلیمو
علائم غلظت خون
غیر معمول نیست که فردی مبتلا به پلی سیتمی باشد و از آن بی خبر باشد. علائم معمولاً در طول زمان بسیار آهسته ایجاد می شوند.وجود گلبول های قرمز زیاد باعث غلیظ شدن خون می شود که جریان خون سالم را دشوارتر می کند. همچنین می تواند خطر لخته شدن خون را در افراد افزایش دهد. این خطر به ویژه اگر فرد مبتلا به غلظت خون دارای گلبول های قرمز و پلاکت بیش از حد باشد، زیاد است. پزشک ممکن است این بیماری را در طول یک معاینه معمول خون یا هنگام پیگیری وضعیت دیگری کشف کند. علائم غلظت خون ممکن است در طول زمان آشکارتر شود. علائم شایع تر عبارتند از:
- سرگیجه
- سردرد
- تعریق بیش از حد
- خارش پوست
- زنگ زدن در گوش
- تاری دید
- خستگی
- پوست مایل به قرمز یا ارغوانی در کف دست، لاله گوش و بینی
- خونریزی یا کبودی
- احساس سوزش در پا
- پری شکم
- خونریزی های مکرر بینی
- خونریزی لثه
بدون درمان، افراد مبتلا به غلظت خون ممکن است بیشتر دچار عوارضی شوند، مانند:
- طحال بزرگ شده
- لخته شدن خون
- آنژین
- سکته
- زخم معده
- بیماری قلبی
- نقرس
- سایر اختلالات خونی مانند میلوفیبروز یا لوسمی
همچنین بخوانید: پلاکت خون پایین نشانه چیست و چه عوارضی دارد؟ درمان آن چیست؟
غلظت خون باعث چه می شود؟
غلظت خون قابل مدیریت است. درمان هایی در دسترس هستند که ممکن است به افراد کمک کند شمارش خون خود را تحت کنترل داشته باشند. با این حال، غلظت خون یک بیماری مزمن و پیشرونده است. این بدان معناست که از بین نمی رود و احتمالاً در طول زمان بدتر می شود. در تعداد بسیار کمی از افراد، غلظت خون منجر به سایر بیماری های خونی مانند میلوفیبروز (بیماری که در آن بافت اسکار در مغز استخوان ایجاد می شود) یا لوسمی می شود.
غلظت خون چه عوارضی دارد؟
اگر غلظت خون دارید، ضخامت خون و کندی جریان خون می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود. لخته شدن خون جدی ترین عارضه غلظت خون است. لخته شدن خون می تواند باعث حمله قلبی یا سکته شود. آنها همچنین می توانند باعث بزرگ شدن کبد و طحال شوند. لخته شدن خون در کبد و طحال می تواند باعث درد ناگهانی و شدید شود. آهسته شدن جریان خون همچنین از رسیدن خون غنی از اکسیژن کافی به اندام های شما جلوگیری می کند. این می تواند منجر به آنژین صدری (درد یا ناراحتی قفسه سینه) و نارسایی قلبی شود. سطوح بالای گلبول های قرمز خون که غلظت خون ایجاد می کند می تواند منجر به زخم معده، نقرس یا سنگ کلیه شود.برخی از افرادی که غلظت خون دارند ممکن است به میلوفیبروزیس مبتلا شوند. این وضعیتی است که در آن مغز استخوان شما با بافت اسکار جایگزین می شود. سلول های غیر طبیعی مغز استخوان ممکن است شروع به رشد خارج از کنترل کنند. این رشد غیر طبیعی می تواند منجر به لوسمی حاد میلوژن ، سرطان خون و مغز استخوان شود. این بیماری می تواند خیلی سریع بدتر شود.
همچنین بخوانید: علائم فشار خون بالا در زنان و جوانان، در بارداری و خواب چیست؟
درمان غلظت خون با آب
درمان پلی سیتمی به علت زمینه ای بیماری بستگی دارد. در افراد مبتلا به پلی سیتمی ثانویه ناشی از عللی مانند آپنه انسدادی خواب، درمان علت زمینه ای باید به حل تعداد بالای گلبول های قرمز خون کمک کند. با این حال، غلظت خون یک بیماری مزمن است که هیچ درمان شناخته شده ای ندارد. هدف درمان غلظت خون مدیریت این بیماری با کاهش تعداد گلبول های قرمز و خطر عوارضی مانند لخته شدن خون است. اگر تعداد پلاکت ها بیش از حد بالا باشد، راه هایی برای درمان آن نیز وجود دارد.تحقیقات و مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد آب می تواند منجر به کاهش غلظت خون شود.
درمان غلظت خون با ورزش
انجام ورزشهای هوازی باعث میشود پلاسما یا بخش مایع خون افزایش پیدا کند.ورزش می تواند حجم اکسیژن خون را افزایش دهد و در نهایت سبب کاهش غلظت خون شود. البته باید توجه داشت که افرادی که ورزش بدنسازی را انجام می دهند یعنی کسانی که تنها با وزنه کار می کنند، ممکن است به این دلیل که این ورزش سبب کاهش اکسیژن خون می شود سبب افزایش غلظت خون هم شود. بنابراین افرادی که ورزش بدنسازی را انجام می دهند باید بتوانند حتما با برنامه ورزشی درست تمرینات خود را انجام دهند.
همچنین بخوانید: کاهش فشار خون با سیر و ماست در خانه و نحوه مصرف آن
درمان غلظت خون در طب سنتی
غلظت خون ممکن است بنا بر دلایلی از قبیل سیگار کشیدن،مصرف غذاهای چرب و فست فود و ورزش نکردن ایجاد شود. اما متخصصان طب سنتی توانسته اند راهکار هایی هم برای این بیماری ارائه دهند. و در حقیقت متخصصان طب سنتی بر این اعتقاد دارند که می توان با استفاده از روش های ارائه شده در طب سنتی بیماری غلظت خون را درمان کرد. بنابراین می توانید روش های کاهش غلظت خون در طب سنتی را در زیر مطالعه نمایید:
زنجبیل
استفاده از گیاهان دارویی مانند زنجبیل به صورت دمنوش می تواند سبب کاهش غلظت خون شود. چند تکه از زنجبیل تازه را درون قوری بریزید و با مقداری آب روی حرارت قرار دهید تا دم بکشید. می توانید این دمنوش را سه بار در طول روز میل کنید تا نتیجهو حاصل آن را بر روی کاهش غلظت خون مشاهده نمایید.
دارچین
یکیدیگر از موارد گیاهی ای که سبب کاهش غلظت خون می شود دارچین است. دارچین می تواند سبب کاهش بیماری های التهابی و همچنین غلظت خون شود. مصرف روزانه دارچین می تواند سبب رقیق شدن خون و جریان آن شود. در نهایت کاهش غلظت خون اتفاق می افتد.
چای سبز
از آنجایی که چایی سبز دارای مقادیر بسیار زیادی از آنتی اکسیدان است می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. علاوه بر آن چای سبز می تواند سبب انعطاف پذیری رگ های خونی شود. بنابراین در نهایت می تواند سبب جریان بیشتر خون و کاهش غلظت خون شود.
همچنین بخوانید: فواید چای سبز برای پاکسازی کبد چرب و زمان خوردن آن
درمان غلظت خون با حجامت
حجامت یکی از روش هایی است که معمولا در ادوار تاریخ به همه افراد توصیه شده است. زیرا حجامت می تواند آلودگی و کثیفی خون ر ازبین ببرد و به عبارتی خون را تصفیه کند. بنابراین می توان گفت حجامت می تواند سبب کاهش غلظت خون در افراد شود. همچنین می توان گفت بهترین فصل برای انجام حجامت فصل بهار است که توصیه می شود افراد واجد شرایط در این فصل حجامت را انجام دهند.
درمان خانگی غلظت خون
درمان های خانگی برای کاهش غلظت خون وجود دارد که افراد مبتلا می توانند آن ها را انجام دهند. این موارد را در زیر مطالعه نمایید:
ورزش کنید
ورزش یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای کاهش غلظت خون انجام دهید. ورزش منظم به قویتر شدن قلب شما کمک میکند و در پمپاژ خون کارآمدتر میشود، که باعث کاهش فشار در شریانهای شما میشود.در واقع، 150 دقیقه ورزش متوسط، مانند پیاده روی، یا 75 دقیقه ورزش شدید، مانند دویدن، در هفته می تواند به کاهش غلظت خون و بهبود سلامت قلب شما کمک کند.
از غذاهای غنی از پتاسیم بیشتر استفاده کنید
پتاسیم یک ماده معدنی مهم است. این به بدن شما کمک می کند تا از شر سدیم خلاص شود و فشار روی رگ های خونی شما را کاهش دهد.رژیم های غذایی مدرن مصرف سدیم اکثر افراد را افزایش داده و در عین حال مصرف پتاسیم را کاهش داده است.
سیگار کشیدن را ترک کنید
در میان دلایل بسیاری برای ترک سیگار این است که این عادت یک عامل خطر قوی برای بیماری قلبی است. هر پک دود سیگار باعث افزایش جزئی و موقت غلظت خون می شود. همچنین مواد شیمیایی موجود در تنباکو به رگ های خونی آسیب می رساند.با کمال تعجب، مطالعات ارتباط قطعی بین سیگار کشیدن و فشار خون بالا پیدا نکرده اند. شاید به این دلیل است که افراد سیگاری در طول زمان تحمل خود را ایجاد می کنند.
همچنین بخوانید: همه چیز درباره حجامت و فواید آن در طب سنتی اسلامی
درمان غلظت خون با سیر
سیر با بهبود سلامت قلب و عروق مرتبط است. سیر برای کاهش فشار خون، چربی های پلاسما و همچنین اثر ضد پلاکتی و سایر نشانگرهای قلبی عروقی پیشنهاد شده است. بنابراین توصیه می شود افرادی که به بیماری غلظت خون مبتلا هستند از سیر استفاده کنند.
درمان غلظت خون با میوه
مرکبات، از جمله گریپ فروت، پرتقال و لیمو، ممکن است اثرات قدرتمندی در کاهش فشار خون داشته باشند. آنها مملو از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند که ممکن است با کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند غلظت خون بالا به حفظ سلامت قلب شما کمک کند.
درمان غلظت خون با عناب
عناب یکی از میوه های موثر بر کاهش غلظت خون است. مصرف عناب به میزان دو لیوان در روز صبح و عصر می تواند غلظت خون را پایین آورد. برای تهیه دمنوش عناب تعداد 8 تا 10 عناب را در یک قوری با مقداری آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا دم بکشد. پس از آن میل کنید.
همچنین بخوانید: فواید و عوارض عناب
درمان غلظت خون با آسپیرین
آسپرین با عمل لخته شدن خون تداخل می کند. هنگامی که فردی خونریزی می کند، سلول های لخته کننده به نام پلاکت در محل زخم جمع می شوند. پلاکت ها به شکل گیری یک پلاک کمک می کنند که دهانه رگ خونی را می بندد و خونریزی را متوقف می کند.آسپرین از لخته شدن و غلظت خون جلوگیری می کند و جریان خون را رقیق می کند.
درمان غلظت خون با اهدای خون
اهدای خون می تواند سبب کاهش غلظت خون شود. توجه داشته باشید در شرایط کرونا لازم نیست نگران انتقال کرونا از طریق اهدای خون باشید. زیرا انتقال خون و اهدای خون نمی تواند سبب انتقال ویروس کرونا شود. بنابراین توصیه می شود افرادی که مبتلا به غلظت خون هستند روش اهدای خون را نیز امتحان کنند.