دکتر علیرضا محتشم در گفتوگو با ایسنا، در این رابطه افزود: خواب آلودگی و در برخی مواقع بیخوابی از عوارض استفاده از داروهای افسردگی هستند که در ابتدای آغاز درمان دارویی خود را نشان میدهند اما باید توجه داشت که اگر عارضه این داروها بیش از اثرات مثبت آنها بود پزشک هیچگاه آنها را برای بیمار تجویز نمیکرد.
به گفته وی، این باور که این داروها اعتیاد آورهستند، یکی از عواملی است که باعث میشود بیماران به پزشک مراجعه نکنند، در صورتی که این گونه نیست و این پزشک است که تعیین میکند که داروها باید چه مدتی مصرف شوند. مثلا برای درمان وسواس بیمار باید تا سه ماه از دارو استفاده کند. همچنین ممکن است بیمار بسته به تشخیص پزشک تا آخر عمر مجبور به استفاده از دارو باشد.
محتشم ادامه داد: الکترو شوک نیز یکی از راه های درمان افسردگی است، برخلاف شکل ترسناکی که دارد عارضه خاصی نداشته و تنها عارضه آن که بسیار گذراست اختلال حافظه است که معمولا پس از بیهوشی به وجود آمده و به سرعت برطرف میشود.
این روانپزشک با اشاره به روان درمانی به عنوان یک درمان مکمل در افسردگی، اظهار کرد: اگر افسردگی شدید باشد با روان درمانی، درمان نشده و نیاز به استفاده از دارو است.
وی در خصوص رژیم های غذایی ضدافسردگی، گفت: رژیم غذایی خاصی برای درمان افسردگی وجود ندارد اما برخی از غذاها مانند مواد قندی و بستنی روی خلق و خوی فرد تاثیر میگذارند. البته رژیمهایی شامل اسیدفولیک و امگا 3 در بهبود سلامت روانی فرد بسیار کمک میکنند.
محتشم با تاکید بر لزوم بستری برخی از بیماران، اظهار کرد: زمانی که ممکن است فرد به خود یا دیگران آسیب زده یا در برابر داروها مقاوم باشد و همچنین زمانی که حمایت خانواده خود را همراه نداشته باشد باید بستری شود.
به گفته وی، در برخی مواقع آنقدر فرد افسرده است که توانایی انجام کارهای روزمره خود حتی اگر خیلی کوچک و ساده باشند را ندارد. بنابراین داشتن یک برنامهریزی روزانه و حتی انجام تنها بخشهایی از آن در بازیابی این انرژی بسیار مهم است.
این روانپزشک ادامه داد: فردی که افسرده است نباید در موارد مهم زندگیاش به تنهایی تصمیمگیری کند زیرا در شرایط افسردگی دید فرد کاملا منفی بوده و واکنش عقلانی ندارد. همچنین این افراد باید از خود درمانی پرهیز کرده و خودسرانه دارویی را استفاده یا قطع نکند.
علاوه بر آن باید از مصرف مواد مضر و الکل پرهیز کنند و بدانند که اگرچه الکل اضطراب آنها را به طور موقت از بین میبرد اما در بلند مدت به بدتر شدن وضع آنها خواهد انجامید.
وی در پایان اظهار کرد: مهمترین کار در درمان قطعی بیماران پیگیری کامل درمان است و فرد پس از گذراندن مراحل بیماری باید حتما به پزشک مراجعه کند.
دلیل افسردگیتان، چگونه دیدن آینده است
رویکردی جدید درمورد دلیل افسردگی ، میتواند به درمانهای پایدار کمک کند . همیشه گمان بر این بوده که افسردگی دلیل نگاه بدبینانه نسبت به آینده است . اما پژوهشی جدید نشان میدهد میتواند برعکس باشد . در حقیقت ، بدبین بودن نسبت به آینده میتواند باعث افسردگی شود . پرفسور مارتین سلیگمان و آن ماری رُپکه ، این تحقیق را براساس ” دورنمای آینده ” انجام دادند . دورنمای آینده به این برمیگردد که ما درمورد آینده چه فکری میکنیم .
نتایج این تحقیق در British Journal of Clinical Psychology منتشر شده است . محققان دریافتند تفکر نسبت به آینده ، به سه طریق موجب افسردگی میشود :
- تولید ضعیف نسبت به آینده احتمالی
- ارزیابی ضعیف نسبت به آینده احتمالی
- باورهای منفی نسبت به آینده
البته افسردگی هم به نگاه منفیتر نسبت به آینده بازخورد داده میشود ، و ایجاد یک چرخه معیوب میکند . خوشبختانه ، این گونه فکر کردن را میتوان با گویش درمانی – مانند رفتار درمانی شناختی _ کنترل کرد .
محققان این مطالعه مینویسند :
برای تائید اینکه چشمانداز معیوب موجب افسردگی است ، مطالعات آزمایشگاهی لازم است تا به ما کمک کند شیوه تقویت و بهبود چشم انداز را پیدا کنیم . امیدواریم دانشمندان بالینی روی این موضوع تحقیق کرده و فرایند ارزیابی نشده و حیاتی را که اساسیتر از افسردگی است ، معلوم کنند . دانستن اینکه دورنما و چشم انداز چگونه آسیب روانی را شکل میدهند ، میتواند برای محققان جهت پیداکردن درمانهای موثرتر مفید بوده و به افراد افسرده برای روشنتر دیدن آینده کمک کند .
افراد افسرده، به غم و اندوه خودشان اضافه میکنند
مطالعهای جدید نشان میدهد، افراد افسرده حتی زمانی که فرصت کم کردن از غم و ناراحتیشان را دارند هم سعی نمیکنند از اندوهشان کم کنند. سرپرست این تحقیق میگوید : ” یافتههای ما نشان میدهد، علی رغم چیزی که انتظار داریم، افراد افسرده گاهی انتخاب میکنند رفتاری داشته باشند که غمشان را زیاد کند، نه کم! این مهم است چون بیانگر این است که اشخاص افسرده ممکن است گاهی در کاهش اندوه زندگی روزانهشان ناموفق باشند، به این دلیل که از جهاتی اندوه را حفظ میکنند.”
در یکی از مطالعاتی که انجام شد، پژوهشگران 61 شرکت کننده زن را براساس تست غربالگری ثابت برای علائم افسردگی مورد بررسی قرار دادند.
از این افراد خواسته شد در انتخاب عکس شرکت کنند. این تصاویر که شامل 10 تصویر شاد،10 تصویر غمگین و 10 تصویر طبیعت بودند، بهطور تصادفی نمایش داده شدند.با مقایسه این سه گروه عکس، محققان واکنش این افراد را نسبت به تصاویر غمانگیز بررسی کردند و دریافتند آنهایی که افسرده بودند، این تصاویر را بیشتراز افرادی که افسرده نبودند انتخاب کردند. این یافتهها با مطالعهای دیگر که درباره انتخاب موزیک بود، مورد تائید قرار گرفتند. بازهم محققان دریافتند افراد افسرده، بیشتر موزیکهای غمگین را انتخاب کردند.
تنها 24درصد از افراد غیرافسرده، موزیک غمانگیز را انتخاب کردند، درحالیکه 62 درصد از افراد افسرده، این موسیقی را برگزیدند. شرکت کنندههای افسرده اینطور توضیح دادند که با گوش دادن به موزیک شاد، اندوه کمتری احساس میکنند و با گوش دادن به موزیک غمگین، غم و ناراحتی بیشتری به سراغشان می آید، اما بازهم موزیک غمگین را انتخاب میکنند. باعث شگفتی
است که افراد افسرده باوجود دانستن اینکه گوش دادن به این نوع موزیک چه تاثیری رویشان دارد، چنین انتخابی میکنند.
شادی شما میتواند از افسردگی دوستتان کم کند
نگرانید که مبادا وقت گذرانی شما با دوست افسردهتان، روحیه شما را خراب کند؟ تحقیق جدید در انگلیس، رابطه دوستانه شما را نجات داده است: افسردگی مسری نیست اما شادی چرا!
برای درهم شکستن کلیشهها و نشان دادن قدرت دوستی، پژوهشگران ثابت کردند یکی از موثرترین درمانها برای بیماریهای روانی، ممکن است فراتر از لیست تماس تلفنیتان نباشد.
برای ارزیابی اینکه روحیه دوستان چه تاثیری رو همدیگر دارد، دانشمندان دانشگاههای منچستر و واریک،2000 دانش آموز دبیرستانی را با استفاده از مدلهای کامپیوتری جهت سنجش روحیاتشان مورد ارزیابی قرار دادند. محققان دریافتند برعکس باوررایج، روحیات افسرده، از شخصی به شخص دیگر منتقل نمیشود. و با مطالعات بیشتر دریافتند روحیات شاد، قابل سرایت هستند.
سرپرست تحقیقات، توماس هوس میگوید، این حقیقت که شما میتوانید دوست افسردهتان را شاد و مسرور کنید، چندان عجیب نیست. ما میدانیم که عوامل اجتماعی مانند تنها زندگی کردن، یا تجربه تجاوز در کودکی روی افسردگی فرد تاثیر دارد. همچنین میدانیم حمایت اجتماعی برای کاهش افسردگی مهم است مثلا به حرف کشیدن افراد افسرده.
در این مطالعات معلوم شد تاثیر یک دوست حامی و همراه روی افسردگی، بسیار چشمگیر است. تحقیقات پیشین دریافته بودند مداواهای پزشکی تنها میتوانند به حدود یک سوم از افراد افسرده کمک کنند و در این مطالعه معلوم شد پنجاه درصد از مبتلایان به افسردگی با حمایتهای اجتماعی قوی، درمان میشوند. این تاثیربه تنهایی، بزرگ و مهم است، چه برسد به یک شبکه اجتماعی محکم که گزینهای ارزان برای درمان است.
این خبر خوب، تنها مربوط به افسردهها نیست، بلکه به آنهایی که این افراد را دوست دارند هم مربوط میشود. شما نه تنها نباید نگران ابتلا به افسردگی از جانب یک دوست باشید بلکه میتوانید با وقت گذرانی بیشتر با آنها به روان و جسمتان فوایدی هم برسانید.
پژوهشی که در سال 2013 توسط United Health Group انجام شد نشان داد 76 درصد از بزرگسالان ایالات متحده که برای کمک به دیگران وقت صرف میکنند، نسبت به آنهایی که تلاشی برای خدمت به دیگران نمیکنند، از نظر جسمی احساس سلامتی بیشتری مینمایند و به میزان 78 درصد هم افسردگیشان کمتر است. و مطالعهای که توسط American Psychological Association منتشر شده میگوید، افرادی که بهطور مرتب، داوطلبانه برای کمک به سایرین فعالیت زیادی انجام میدهند، ریسک کمتری برای ابتلا به استرس داشته و عمر بیشتری هم دارند.
بنابراین اگر اینبار دوستی را دیدید که افسرده است، دستتان را به سویش دراز کنید؛ به زودی هر دوی شما احساس خوب و شادی خواهید داشت.
تحقیق در مورد خواص ماهی برای درمان افسردگی
تحلیلی براساس شواهد در دسترس نشان داده، خوردن زیاد ماهی میتواند در کاهش ریسک افسردگی در زنان و مردان موثر باشد. بعد از ادغام تمام اطلاعات مربوط به اروپاییها باهم، ارتباط مهمی میان مصرف فراوان ماهی و کاهش 17 درصدی ریسک افسردگی مشاهده شد.
وقتی محققان روی تفاوتهای این تاثیر روی زنان و مردان دقیق شدند، دریافتند تاثیر مصرف زیاد ماهی روی کاهش ریسک افسردگی در مردان بیشتر از زنان است ( 20درصد ).
در میان زنان اما ریسک افسردگی با مصرف زیاد ماهی تا 16 درصد کمتر شده بود. این پژوهشگران اعلام کردند، مصرف بیشتر ماهی میتواند در پیشگیری اولیه افسردگی مفید باشد. برای فهمیدن اینکه آیا این تاثیر ربطی هم به انواع گوناگون ماهیها دارد یا خیر، نیاز به مطالعات بیشتر و مشاهدات دقیقتر است.
مطالعات گوناگونی پیش از این، درمورد نقش احتمالی عوامل تعذیهای در کاستن از ریسک افسردگی انجام شده بود، اما یافتهها ناهمجور و بدون نتیجه قطعی بودند.
محققان اطلاعات مربوطه را از سالهای 2001 تا 2014 جمع آوری و ادغام کردند تا استحکام شواهد را در این مورد بررسی و ارزیابی کنند.
بعد از جستجوی پایگاه دادههای تحقیقاتی، 101 مقاله دراین مورد پیدا کردند که 16 تایشان برای این نتیجهگیری واجد شرایط بودند. این 16 مقاله شامل 26 مطالعه و دربرگیرنده 150278 شرکت کننده بود.
پروتئین باکیفیت بالا، ویتامینها و مواد معدنی موجود در ماهی، میتواند به جلوگیری از افسردگی کمک کند، مصرف فراوان ماهی میتواند نشاندهنده یک رژیم غذایی سالم و مغذیتر باشد.
افسردگی، 350 میلیون نفر را در سراسر دنیا درگیرخود کرده و پیشبینی میشود در سال 2020، دومین عامل منجر به بیماری باشد.
پس همین امروز آشپزی با ماهی را شروع کنید و برای سلامت خود برنامه داشته باشید.
بیماری افسردگی خندان چیست؟
در اطراف ما اشخاصی زندگی میکنند که به رغم موفق بودن و درخشیدن در کار و زندگی شخصی، در درون احساس شادی ندارند و در واقع این افراد از نوعی افسردگی موسوم به “افسردگی خندان” رنج میبرند.
“افسردگی خندان” نیز شکل رنجآوری از اختلال افسردگی است که به راحتی میتوان آن را مخفی نگه داشت و گاهی اوقات بیماران حتی از غم و افسردگی خود آگاهی ندارند.
افسردگی خندان با نشان دادن شادی در ظاهر و مخفی نگهداشتن درد و ناراحتی در درون شناخته میشود. در واقع تضاد آشکاری بین آنچه فرد در ظاهر به نظر میرسد و احساس واقعی که در درون دارد وجود دارد. در مطالعه انجام شده روی ۲۰۰۰ زن در آمریکا مشخص شد ۸۹ درصد از آنان که دچار افسردگی و اضطراب بودهاند مشکلات خود را از دوستان، خانواده و همکاران مخفی نگه داشتهاند.
نمونهای از ابتلا به افسردگی خندان فرد متاهل، کوشا و تحصیل کردهای است که میتواند در اغلب شرایط همچون مراسم ازدواج دوستش بسیار خوشحال و خندان ظاهر شود در حالی که در درونش احساس خلا و ناامنی دارد. این افراد در زندگی عملکرد خوبی داشته و به همین دلیل کمتر درخواست کمک میکنند و حتی زمانیکه شاد هستند و همه امور موافق میل آنهاست احساس افسردگی دارند.
به گفته کارشناسان این وضعیت خطرناک است زیرا این افراد عملکرد خوبی در جنبههای مختلف زندگیِ خود از جمله شغل، تحصیل و زندگی مشترک دارند و نمیتوان افسردگی را در آنان به سادگی تشخیص داد.
یک علامت شایع در میان مبتلایان به افسردگی خندان این است که آنان باور دارند به اندازه کافی خوب نیستند. آنان اغلب تصویر خوبی از خود نداشته و دچار خلاء، مشکلات احساسی و رفتار خودانتقادی هستند و انتظارات بالایی نیز از خود دارند.
به گزارش مدیکال دیلی، بیماران مبتلا به افسردگی خندان به سختی میپذیرند که باید به متخصصی مراجعه کنند اما کارشناسان تاکید دارند زمانیکه این بیماران به فکر مرگ یا خودکشی میافتند، این یک زنگ خطر است و حتما باید به پزشک مراجعه کنند.