درمان پارگی رباط صلیبی قدامی زانو طبق گفتۀ آقای دکتر سیدمحسن سیدصالحی جراح ارتوپد، جراحی است. اگر بیمار، تمایلی به جراحی نداشته باشد، باید سبک زندگی‌اش را تغییر دهد.

زانو دارای بافت متراکم، فیبری و پیوندی است که فضای مفصل بین استخوان‌ها را پر می‌کند. ساق پا و ران، به اتفاق یکدیگر، مفصلی را ایجاد کرده و تاندون‌ها نیز عضلات را به یکدیگر متصل می‌کنند. تاندون‌ها و رباط‌های مهم زیادی در زانو وجود دارد؛ زیرا مفصل زانو یکی از بزرگ‌ترین مفاصلی‌ست که تحت فشار وزن و استفاده منظم قرار دارد.

چهار رباط در زانو وجود دارد که «رباط صلیبی قدامی» اهمیت بیشتری در سلامتی و کارکرد زانو دارد. این رباط از حرکت رو به جلو و دَررفتگی ساق پا جلوگیری می‌کند و دقیقا مانند یک کمک‌فنر به توزیع وزن بین استخوان‌ها کمک می‌کند. همچنین، مستعد آسیب در مقابل ضربه است و معمولا ورزشکاران، از این ناحیه دچار آسیب می‌شوند.

رباط صلیبی زانو

هنگام پارگی رباط صلیبی زانو، دقیقا چه تغییری در عملکرد زانو اتفاق می‌افتد؟

فرض کنید، ستونِ وسط یک ساختمان بزرگ از بین برود، ممکن است ساختمان هنوز پابرجا باقی بماند، اما با کوچک‌ترین ضربه، دیوارهایش می‌ریزد.

پاره شدن رباط صلیبی زانو هم، به همین شکل است. رباط صلیبی قدامی، محور حرکات زانو است و باعث ایجاد تعادل در زانو می‌شود.

آیا ممکن است رباط صلیبی پاره شود و فرد بعد از مدت‌ها متوجه آن شود؟

بله این امکان وجود دارد؛ زیرا درد در این ناحیه، به رویکردهای مختلفی بستگی دارد. علائم این بیماری به‌میزان عضلات، وزن و سبک زندگی افراد بستگی دارد.

بیمارانی که دارای سبک زندگی سالمی هستند، بعد از یک مدتی به‌دلیل اینکه احساس می‌کنند زیر پاهایشان خالی می‌شود، به پزشک مراجعه می‌کنند.

رباط صلیبی زانو

درمان

همانطور که در بالا نیز اشاره شد، درمان پارگی رباط صلیبی قدامی زانو، جراحی است؛ اما اگر بیمار، دوست نداشته باشد که به جراحی تن دهد، باید سبک زندگی‌اش را تغییر دهد.

طبق توصیه‌های دکتر سید محسن سیدصالحی فوق تخصص زانو، این فرد باید موارد زیر را رعایت کند:

  • ورزش‌ها و فعالیت‌های سنگین را کنار بگذارد.
  • از زانوبند استفاده کند.
  • از پله‌ها بالا و پائین نرود.
  • ورزش منظم داشته باشد.
  • کنترل دائمی وزنش را داشته باشد.

امـــا بازهم با کنترل تمام این موارد، بعضی از افراد مجددا زانوهایشان دچار مشکل می‌شود و هربار که این اتفاق رخ دهد، مقداری از زانو از بین می‌رود.

رابطۀ پارگی رباط صلیبی زانو و آرتروز

یکی از مهم‌ترین عوارض پارگی رباط صلیبی، آرتروز زانو است. کسانی که دچار پارگی رباط صلیبی زانو می‌شوند و اهمیتی به درمان نمی‌دهند، در سنین پائین‌تر از چهل سال، دچار آرتروز زانو می‌شوند. تمام افرادی که دچار این بیماری می‌شوند، بایستی خیلی زود، نسبت به درمان این بیماری اقدام کنند.

رباط صلیبی هم دقیقا همین‌طور عمل می‌کند، حرکات کوچکی در زانو ایجاد می‌شود، که شما متوجه آن نمی‌شوید و در طولانی مدت متوجه آن خواهید شد و تقریبا شصت درصد زانو از بین می‌رود و این باعث آرتروز می‌شود.

رباط صلیبی زانو