سرخک در کودکان

سرخک در کودکان چگونه است؟

سرخک یک بیماری بسیار مسری و جدی است که توسط یک ویروس ایجاد می شود. قبل از معرفی واکسن سرخک در سال 1963 و واکسیناسیون گسترده، اپیدمی های عمده تقریباً هر 2 تا 3 سال اتفاق می افتد و سرخک باعث مرگ 2.6 میلیون نفر در سال می شود. بیش از 140000 نفر در سال 2018 بر اثر سرخک جان خود را از دست دادند. سرخک توسط یک ویروس از خانواده پارامیکسو ویروس ایجاد می شود و معمولاً از طریق تماس مستقیم و از طریق هوا منتقل می شود. این ویروس مجرای تنفسی را آلوده می کند و سپس در سراسر بدن پخش می شود. سرخک یک بیماری انسانی است و در حیوانات شناخته شده نیست. در ادامه بخوانید: سرخک در کودکان چگونه است؟

علائم و نشانه های سرخک در کودکان چیست؟

اولین علامت سرخک معمولاً تب بالا است که حدود 10 تا 12 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع می شود و 4 تا 7 روز طول می کشد. آبریزش بینی، سرفه، قرمزی و آبریزش چشم ها و لکه های کوچک سفید داخل گونه ها می توانند در مرحله اولیه ایجاد شوند. بعد از چند روز، بثورات معمولاً روی صورت و بالای گردن ظاهر می شود. در طی حدود 3 روز، بثورات گسترش می یابد و در نهایت به دست ها و پاها می رسد. بثورات به مدت 5 تا 6 روز باقی می ماند و سپس محو می شود. به طور متوسط، بثورات 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس (در محدوده 7 تا 18 روز) رخ می دهد.

همچنین بخوانید: امیکرون در کودکان چگونه است و چه علائمی دارد؟ درمان آن چیست؟

عوارض سرخک در کودکان

عوارض سرخک در کودکان

بیشتر مرگ و میرهای ناشی از سرخک ناشی از عوارض مرتبط با این بیماری است. عوارض جدی در کودکان زیر 5 سال یا بزرگسالان بالای 30 سال شایع تر است. جدی ترین عوارض عبارتند از کوری، انسفالیت (عفونتی که باعث تورم مغز می شود)، اسهال شدید و کم آبی بدن، عفونت گوش یا دستگاه تنفسی شدید. عفونت هایی مانند ذات الریه سرخک شدید در میان کودکان کم‌تغذیه، به‌ویژه آن‌هایی که ویتامین A کافی ندارند، یا سیستم ایمنی‌شان در اثر اچ‌آی‌وی یا ایدز یا سایر بیماری‌ها ضعیف شده است، بیشتر است.

درمان سرخک در کودکان

هیچ درمان ضد ویروسی خاصی برای ویروس سرخک وجود ندارد. عوارض شدید سرخک را می توان از طریق مراقبت های حمایتی که تغذیه خوب، مصرف مایعات کافی و درمان کم آبی را با محلول آبرسانی خوراکی توصیه شده توسط WHO تضمین می کند، کاهش داد. این محلول جایگزین مایعات و سایر عناصر ضروری می شود که از طریق اسهال یا استفراغ از دست می روند. برای درمان عفونت های چشم و گوش و پنومونی باید آنتی بیوتیک تجویز شود. همه کودکان مبتلا به سرخک باید دو دوز مکمل ویتامین A را با فاصله 24 ساعت دریافت کنند. این درمان سطوح پایین ویتامین A را در هنگام سرخک که حتی در کودکانی که به خوبی تغذیه شده‌اند نیز اتفاق می‌افتد را بازیابی می‌کند و می‌تواند به جلوگیری از آسیب چشم و نابینایی کمک کند. همچنین نشان داده شده است که مکمل های ویتامین A تعداد مرگ و میر ناشی از سرخک را کاهش می دهد.

واکسن سرخک در کودکان

کودکان خردسال واکسینه نشده در معرض بالاترین خطر ابتلا به سرخک و عوارض آن از جمله مرگ هستند. زنان باردار واکسینه نشده نیز در معرض خطر هستند. هر فرد غیر ایمن (که واکسینه نشده یا واکسینه شده است اما ایمنی ایجاد نکرده است) می تواند آلوده شود. سرخک هنوز در بسیاری از کشورهای در حال توسعه رایج است – به ویژه در بخش هایی از آفریقا و آسیا. اکثریت قریب به اتفاق (بیش از 95٪) مرگ و میر ناشی از سرخک در کشورهایی با درآمد سرانه پایین و زیرساخت های بهداشتی ضعیف رخ می دهد. شیوع سرخک می تواند به ویژه در کشورهایی که یک بلایای طبیعی یا درگیری را تجربه می کنند یا در حال بهبودی هستند، کشنده باشد. آسیب به زیرساخت های بهداشتی و خدمات بهداشتی واکسیناسیون روتین را مختل می کند و ازدحام بیش از حد در کمپ های مسکونی خطر ابتلا به عفونت را به شدت افزایش می دهد.

همچنین بخوانید: علت و دلایل ریختن آب دهان در خواب بخصوص در کودکان و دوران بارداری چیست؟

واکسن سرخک در کودکان

زمان واکسن سرخک در کودکان

کسانی که آلوده هستند، چهار روز قبل از ظاهر شدن بثورات، مسری هستند. از آنجایی که علائم اولیه بسیار شبیه علائم سرماخوردگی است، افراد مبتلا اغلب نمی‌دانند و می‌توانند به دیگرانی که مصونیت ندارند منتقل کنند. این به کسانی که از واکسیناسیون امتناع می ورزند محدود نمی شود، بلکه شامل کسانی می شود که به دلیل سن یا دلایل پزشکی نمی توانند واکسن را تزریق کنند. حتی زمانی که عفونت خفیف باشد، سرخک باعث از دست دادن مدرسه و کار می شود. لطفاً کودکان خود را در برابر سرخک واکسینه کنید تا از آنها و جامعه محافظت کنید. اگر مشکوک هستید که کودکتان سرخک دارد، مهم است که قبل از رفتن به هر جایی با بیمارستان یا پزشک اطفال خود تماس بگیرید. سرخک را می توان از طریق یک سواب ساده روی گونه تشخیص داد. کودکان کمتر از پنج سال احتمال بیشتری برای ابتلا به عوارض سلامتی جدی ناشی از سرخک دارند، و هیچ راهی وجود ندارد که از قبل از شدت علائمی که کودک شما در صورت ابتلا به ویروس تجربه خواهد کرد مطلع شود. در سن 18 ماهگی الی 1 سالگی واکسن سرخک باید به کودکان تزریق شود.

روش های پیشگیری از سرخک در کودکان

واکسن سرخک در محافظت در برابر سرخک بسیار موثر است. با این حال، هیچ واکسنی 100٪ محافظت کننده نیست، بنابراین به ندرت افرادی که واکسینه می شوند ممکن است به سرخک مبتلا شوند. برخی از افراد در صورت دریافت تنها 1 دوز از واکسن سرخک که تا سال 1989 توصیه می شد، در معرض خطر ابتلا به سرخک قرار گیرند. دوز دوم واکسن سرخک حفاظت را به بیش از 95 درصد افزایش می دهد.


نظر خود را بیان کنید