ایا روزه گرفتن برای بیماران دیابتی ضرر دارد

روزه یک جنبه معنوی مهم در بسیاری از ادیان است، اما گاهی روزه گرفتن برای بیماران دیابتی ضرر دارد. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

آیا روزه گرفتن برای بیماران دیابتی ضرر دارد

در برخی شرایط بله و در شرایط دیگر خیر، اما این مسئله بستگی به سلامت شما دارد. روزه گرفتن یا نگرفتن یک انتخاب شخصی است. با این حال، اگر تصمیم به روزه گرفتن دارید، مهم است که سطح گلوکز خون خود را مرتباً آزمایش کنید. همچنین باید با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که می توانید به درستی از خود مراقبت کنید.

اگر دیابت خود را با داروهای خاصی مانند انسولین درمان می کنید، خطر کاهش بیش از حد قند خون پس از ناشتا بودن نیز وجود دارد. این می تواند منجر به هایپو یا بالا بودن سطح قند خون شما شود که ممکن است منجر به کتواسیدوز دیابتی شود که نیاز به درمان بیمارستانی دارد. علائم DKA شامل احساس تشنگی شدید و دفع زیاد ادرار است. اگر فردی ناشتا باشد و برای کاهش تشنگی مایعات مصرف نکند، کم آبی بدن را تسریع کرده و نیاز به بستری فوری در بیمارستان دارد.

پس لازم است مراقب علائم قند خون پایین باشید. اگر شروع به احساس لرزش، تعریق یا گیجی کنید، ممکن است قند خون شما خیلی پایین باشد. فوراً روزه داری را متوقف کنید و کاری را که معمولاً برای درمان هیپوگلیسمی انجام می‌دهید انجام دهید. به عنوان مثال، یک ژل گلوکز بخورید یا یک نوشیدنی شیرین و به دنبال آن یک وعده غذایی کوچک و متعادل زمانی که سطح قند خون شما به حالت عادی برگشت.

پس از روزه داری مراقب آنچه می خورید باشید. خوردن بیش از حد کربوهیدرات بعد از ناشتا می‌تواند باعث افزایش بیش از حد قند خون شود. وعده‌های غذایی و میان وعده های سالم و متعادل را انتخاب کنید.

همچنین بخوانید: فواید سیاه دانه برای قند خون و خواص آن برای درمان دیابت

آیا روزه گرفتن برای بیماران دیابتی ضرر دارد

در چه صورت روزه داری برای فرد دیابتی همراه با عوارض است؟

اگر در ماه رمضان روزه بگیرید و یک یا چند مورد از موارد زیر را داشته باشید، ممکن است خطر عوارض زیادی داشته باشید:

  • دیابت نوع 1
  • دیابت نوع 2 با کنترل ضعیف قند خون
  • سابقه اخیر کاهش شدید قند خون یا کتواسیدوز دیابتی
  • سابقه افت مکرر قند خون یا عدم آگاهی از افت قند خون
  • اگر با عوارض دیابت مانند ضعف بینایی، آسیب عصبی، بیماری قلبی یا کلیوی زندگی می کنید.
  • دیابت دارند و باردار هستند
  • اگر داروهایی مصرف می کنید که شما را در معرض خطر هیپوگلیسمی قرار می دهند، مانند سولفونیل اوره و انسولین
  • شرایط اجتماعی و کاری دشوار

دیابت نوع 1 و روزه داری

اگر دیابت نوع 1 و روزه داری را انتخاب کرده‌اید این خطر وجود دارد که سطح گلوکز خون شما بیش از حد بالا برود (که به عنوان هیپرگلیسمی شناخته می شود) و منجر به تجمع “کتون ها” شود. این وضعیت به طور بالقوه می تواند منجر به یک وضعیت جدی به نام کتواسیدوز شود. علائم سطوح بالای گلوکز خون ممکن است شامل احساس تشنگی شدید، دفع زیاد ادرار یا خستگی مفرط باشد. اگر سطح گلوکز خون شما بالا ماند و این علائم را تجربه کردید، با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

روزه گرفتن برای بیماران دیابتی نوع 1 باید با رعایت موارد زیر انجام شود:

  • برای تنظیم قرص های دیابت، ممکن است به نوع یا دوز متفاوتی نیاز داشته باشید و باید بهترین زمان مصرف آنها را بدانید.
  • قبل از شروع روزه به انسولین زیادی نیاز نخواهید داشت
  • نوع انسولین ممکن است نیاز به تغییر از نوع معمول شما داشته باشد.
همچنین بخوانید: آیا افراد دیابتی می توانند روزه بگیرند؟

ایا روزه گرفتن برای بیماران دیابتی ضرر دارد

روزه و دیابت نوع 2

اگر دیابت نوع 2 داشته باشید که به خوبی کنترل شده است، روزه با دیابت نوع 2 در ماه رمضان می‌تواند برای شما بی‌خطر باشد. البته به شرطی که شما دیابت را با داروها کنترل کنید. روزه گرفتن برای بیماران دیابتی نوع 2 باید با رعایت موارد زیر انجام شود.

  • قند خون خود را از نزدیک کنترل کنید
  • دوز داروی خود را تنظیم کنید
  • مراقب علائم قند خون پایین باشید
  • توصیه های پزشک خود را در مورد غذا، نوشیدنی و ورزش دنبال کنید
  • اگر قند خون پایین یا بالا دارید، آماده توقف روزه باشید

اگر خطرات آن را بدانید، دیابت خود را مدیریت کنید و توصیه های پزشک خود را به دقت دنبال کنید، ممکن است بتوانید در ماه رمضان با خیال راحت روزه بگیرید.

همچنین بخوانید: خواص شکر قهوه ای برای دیابت، لاغری، پوست و در بارداری چیست؟

روزه گرفتن برای بیماران دیابتی

هنگام روزه داری قند خون کاهش می یابد مقدار قند خون در این شرایط چگونه تنظیم و ثابت می شود

تغییراتی که در طول روزه داری در بدن ایجاد می شود به طول روزه مستمر بستگی دارد. معمولاً بدن شما هشت ساعت یا بیشتر پس از آخرین وعده غذایی وارد حالت ناشتا می شود. بدن شما در ابتدا از منابع ذخیره شده گلوکز استفاده می‌کند و سپس در روزه داری چربی بدن را می‌شکند تا به عنوان منبع بعدی انرژی از آن استفاده کند. استفاده از ذخایر چربی بدن به عنوان منبع انرژی می تواند در دراز مدت منجر به کاهش وزن شود. کاهش وزن، به خصوص اگر اضافه وزن دارید، می تواند به کنترل بهتر قند خون، فشار خون و سطح کلسترول نیز منجر شود.

سخن آخر

اگر قصد دارید روزه بگیرید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. اگر سطح گلوکز خون خود را در خانه آزمایش می کنید، مرتباً سطح قند خون خود را بررسی کنید. رژیم غذایی متنوع و متعادل را ادامه دهید. از غذاهایی که دیر جذب می شوند و شاخص گلیسمی پایین‌تری دارند استفاده کنید. سعی کنید غذاهای شیرین و چرب زیاد مصرف نکنید. هنگام افطار، مطمئن شوید که مقدار زیادی نوشیدنی‌های بدون قند و بدون کافئین می‌نوشید تا از کم آبی بدن جلوگیری کنید.


نظر خود را بیان کنید