مضرات مصرف چای برای کلیه

چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها بین ایرانی‌هاست. در این مقاله قصد داریم به مضرات مصرف چای برای کلیه، کبد، معده و … بپردازیم. با ما همراه باشید.

مضرات نوشیدن چای

نوشیدن چای سیاه در مقادیر متوسط (حدود 4 فنجان در روز) احتمالا برای اکثر افراد بی‌خطر است. نوشیدن بیش از 4 فنجان چای سیاه در روز می‌تواند مضر باشد. نوشیدن مقادیر زیاد ممکن است به دلیل محتوای کافئین عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض جانبی می‌تواند از خفیف تا جدی باشد و شامل سردرد و ضربان قلب نامنظم باشد. نوشیدن مقادیر بسیار زیاد چای سیاه حاوی بیش از 10 گرم کافئین مضر است. دوزهای بالای چای سیاه ممکن است باعث مرگ یا سایر عوارض جانبی شدید شود.

مضرات مصرف چای برای کلیه

بر اساس تحقیقات انجام شده، نوشیدن چای، از جمله چای سیاه، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد، و کریستال‌های کوچکی در حالب تشکیل می‌دهد. چای حاوی ترکیبی به نام اگزالات است که یک ماده شیمیایی دخیل در تشکیل سنگ کلیه است. محققان اعلام کردند که مردان و زنان یائسه با استروژن پایین و زنانی که تخمدان‌های خود را برداشته اند، در معرض بالاتر خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.

سرطان معده- تحقیقات نشان داده است افرادی که مقادیر بیشتری چای سیاه می‌نوشند در مقایسه با افرادی که کمتر می‌نوشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند.

سوزش سردل- کافئین چای می‌تواند منجر به سوزش سر دل یا تشدید علائم قبلی رفلاکس اسید معده ‌شود.

تحقیقات ثابت کرده است که کافئین می‌تواند موجب شل شدن عضله اسفنکتری شود که جدا کننده مری از معده است. در نتیجه محتویات اسیدی معده می‌توانند راحت‌تر وارد مری شوند. کافئین همچنین ممکن است به افزایش کل تولید اسید معده کمک کند. البته ممکن است نوشیدن چای لزوما باعث دل درد نشود. واکنش افراد نسبت به قرار گرفتن در معرض مواد غذایی مشابه بسیار متفاوت است.

حالت تهوع- چای حاوی برخی از ترکیبات است که می‌تواند باعث حالت تهوع شود، به خصوص زمانیکه در مقادیر زیاد یا با معده خالی نوشیده شود. چای طعم تلخ خود را از ترکیبی به نام تانن می‌گیرد. ماهیت قابض این ترکیب شیمیایی می‌تواند بافت گوارشی را تحریک کرده و علائم ناراحت کننده مانند حالت تهوع یا درد معده ایجاد کند.

همچنین بخوانید: فواید چای سبز برای کبد پاکسازی کبد چرب و زمان خوردن آن

مضرات مصرف چای برای معده

مضرات مصرف چای برای قلب

کافئین موجود در چای سیاه می‌تواند باعث نامنظم شدن ضربان قلب در افراد با سابقه بیماری قلبی شود. اگر بیماری قلبی دارید، با احتیاط از کافئین استفاده کنید.

مضرات مصرف چای برای کودکان

مصرف زیاد چای ممکن است عوارض جانبی زیر را برای کودکان به همراه داشته باشد.

  • کافئین موجود در چای می‌تواند بر رشد، رفتار و خواب کودک شما تأثیر بگذارد.
  • تحقیقات نشان داده است که مصرف مکرر چای سیاه توسط کودکان احتمال ابتلای آنها به دیابت نوع 1 را در آنها بیشتر می‌کند.
  • مصرف کافئین توسط کودکان ممکن است موجب افزایش میل آنها به نوشیدنی ها و غذاهای شیرین شود. چنین رژیم غذایی می‌تواند با خطر چاقی همراه باشد.
  • کافئین بیش از حد می‌تواند یکی از علل بی قراری، ناآرامی و عصبی بودن در کودکان باشد.
  • نوشیدن چایی که با قند شیرین شده در مقادیر زیاد علت اساسی برای دریافت کالری اضافی است. افزایش مصرف کالری دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی، پوسیدگی دندان و حتی دیابت نوع 2 است.
همچنین بخوانید: در روز چقدر چای بخوریم؟

مضرات مصرف چای برای کودکان

مضرات مصرف چای برای کبد

پلی فنول یکی از ترکیبات موجود در چای است که وجود مقدار زیاد آن در بدن بر کبد اثر منفی گذاشته و احتمال سرطان کبد را افزایش می‌دهد. با این حال نوشیدن آن در حد اعتدال سوخت و ساز بدن را بهبود بخشیده و به سم زدایی کبد کمک می‌کند.

مضرات مصرف چای برای کم خونی

چای منبعی غنی ترکیبی به نام تانن است. تانن‌ها با اتصال به آهن موجود در برخی غذاها جذب آن را در دستگاه گوارش غیرممکن می‌کنند. کمبود آهن یکی از شایع‌ ترین مشکلات تغذیه‌ای در جهان است و اگر دچار کاهش جذب آهن هستید، نوشیدن بیش از حد چای می‌تواند این وضعیت را تشدید کند. پس برای پیشگیری از مضراف مصرف چای برای کم خونی باید مقدار آن را کم کنید.

همچنین تحقیقات نشان داده است که تانن‌های چای بیشتر از غذاهای حیوانی از جذب آهن منابع غذایی گیاهی ممانعت می‌کند. بنابراین شاید لازم باشد به میزان چای مصرفی خود دقت بیشتری داشته باشید. اگر آهن خون شما پایین است اما همچنان میل به نوشیدن چای دارید، مصرف آن را بین وعده‌های غذایی به عنوان یک اقدام احتیاطی در نظر بگیرید. انجام این کار از تداخل آن در جذب آهن غذا توسط بدن پیشگیری می‌کند.

همچنین بخوانید: درمان خانگی کم خونی در کودکان و بزرگسالان، در بارداری و بعد از زایمان

مضرات مصرف چای برای کم خونی

مضرات مصرف چای برای پروستات

کافئین می‌تواند هم موجب تحریک پروستات و هم مثانه شود. یک بررسی نشان داده است که مردانی که در طی روز 234 میلی‌گرم یا بیشتر کافئین مصرف می‌کنند، به احتمال 72 درصد بیشتر که کافئین کمتری می‌نوشند، دچار بی اختیاری ادرار خواهند شد.

مضرات مصرف چای برای پوست

مصرف نوشیدنی‌هایی گیاهی در حد توصیه شده با تامین مایعات بدن به حفظ شادابی و شفافیت پوست کمک می‌کند. بر خلاف آن، نوشیدن چای زیادی باعث ظاهر شدن لکه‌های تیره روی پوست می‌شود. در واقع تانن موجود در جای مانع از دفع صحیح مواد زائد از بدن شده وبا تاثیر بر کبد باعث لک‌های پوستی می‌شود. همچنین کافئین زیاد باعث از دست دادن مقدار زیادی آب بدن می‌شود.

همچنین چای بر طبق تعریف طب سنتی سودا زا است و طبع سرد و خشکی دارد. افزایش سودا در بدن یکی از دلایل بروز لکه، تیرگی و خشکی پوست است.

مضرات مصرف چای برای دندان

از مضرات مصرف چای برای دندان تیره و لکه دار کردن دندان ها است. همه چای‌ها نمی‌توانند دندان‌های شما را لکه‌دار کنند، اما از آنجاییکه چای سیاه سرشار از تانن‌ها است، بیشتر از دیگر چای‌ها، دندان‌ها را لکه‌دار می‌کند. هنگامیکه چای سیاه در تماس با دندان‌‌ها قرار می‌گیرد، به سطح مینای آن چسبیده و حتی می‌تواند رنگ دندان‌ها  را بیشتر از قهوه سیاه کند.

برای پیشگیری لکه‌های ناشی از نوشیدن چای بهتر است که سعی کنید در حد اعتدال بنوشید و حتی گاهی نیز به جای آن چای سبز بنوشید. مسواک زدن و شستن دهان پس از نوشیدن چای نیز به پیشگیری از لک شدن دندان‌ها کمک می‌کند.

همچنین بخوانید: سفید شدن دندان به روش خانگی با زنجبیل، جوش شیرین، زردچوبه و گوجه

مضرات مصرف چای برای دندان

مضرات مصرف چای برای روده

همانطور که می‌دانید چای دارای کافئین زیادی است و این کافئین می‌تواند علائم سندرم روده تحریک پذیر را تشدید کند. این بیماری منجر به شرایط خطراناک در بیماران نمی‌شود اما می‌تواند در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کند. همچنین نوشیدن چای زیاد اسهال را بدتر می‌کند.

سخن آخر

چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی‌ها در جهان است. این نوشیدنی نه تنها آرام بخش و گرم کننده است، بلکه با مزایای متعددی از جمله کاهش التهاب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن همراه است. با وجود اینکه مصرف ​​چای در حد اعتدال برای اکثر افراد مفید است، اما نوشیدن بیش از حد می‌تواند با عوارض جانبی منفی مانند اضطراب، سردرد، مشکلات گوارشی و به هم ریختگی الگوی خواب همراه باشد. بیشتر عوارض جانبی شناخته شده که به برخی از آنها در این مقاله اشاره شد، مرتبط با نوشیدن چای مربوط به محتویات کافئین و تانن آن است. چنانچه عوارض جانبی‌ای مشاهده می‌کنید که ممکن است ناشی از مصرف چای باشد بهتر مقدار آن را کم کنید و در صورت تشدید علائم با پزشک مشورت کنید.


نظر خود را بیان کنید