رنگ ناخن سالم چه رنگی است؟
بررسی رنگ ناخن ها می تواند یکی از ابزار شناسایی بیماری ها در بدن باشد. رنگ پریدگی و تغییر رنگ ناخن ها می تواند نشانه هایی از یک بیماری باشد. بنابراین لازم است حتما به رنگ ناخن ها و فرم فرورفتگی یا برجستگی آن ها توجه کنید. ممکن است تغییر رنگ ناخن ها نشان از یک بیماری زمینه ای باشد که شما از آن بی خبر هستید. این بیماری ها می تواند شامل بیماری های کبد، ریه و قلب باشد.
در طب سنتی به رنگ ناخن ها توجه زیادی می شود زیرا می توان از طریق ناخن ها به بیماری های زمینه ای پی برد و آن ها را تشخیص داد. ناخنها متشکل از چند لایه گیاهی به نام کراتین هستند که از ناحیه پایه ناخن زیر کوتیکول رشد میکنند. ناخن های سالم صاف و بدون حفره و شیار هستند. آنها از نظر رنگ و قوام یکنواخت و بدون لکه یا تغییر رنگ هستند. در این مقاله درباره اینکه ناخن سالم چه رنگی است و علت تغییر رنگ ناخن ها را توضیح خواهیم داد.
همچنین بخوانید: علت قارچ ناخن دست و پا و علائم آن + روش های درمان قارچ ناخن
علت تغییر رنگ ناخن دست
ممکن است تغییر رنگ ناخن های دست به دلیل وجود عفونت قارچی باشد. عفونت قارچی ناخن توسط ارگانیسم های قارچی مختلف (قارچ) ایجاد می شود. شایع ترین عفونت نوعی قارچ به نام درماتوفیت است. مخمرها و کپک ها نیز می توانند باعث عفونت ناخن شوند. ممکن است عفونت قارچی ناخن در افراد در هر سنی ایجاد شود، اما در افراد مسن شایع تر است. با افزایش سن، ناخن می تواند شکننده و خشک شود. ترک های ایجاد شده در ناخن ها به قارچ ها اجازه ورود می دهد.
عوامل دیگری از قبیل: کاهش گردش خون در پاها و ضعف سیستم ایمنی نیز ممکن است سبب عفونت قارچی شود.عفونت قارچی ناخن پا می تواند ازناخن یک انگشت شروع شود و از ناخنی به ناخن دیگر سرایت کند. اما انتقال عفونت از شخصی به شخص دیگر غیر معمول است.
علت تغییر رنگ ناخن پا
همانگونه که ذکر کردیم،تغییر رنگ ناخنها معمولا به دلیل ایجاد عفونت های قارچی در آن است.پا بیشتر در معرض ابتلا به عفونت قارچی است. پا به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در جوراب و کفش بیشتر در معرض خطر عفونت است.شکستگی و ترک ناخن پا باعث ایجاد عفونت در آن می شود و در نهایت تغییر رنگ ناخن ایجاد می شود.
تغییر رنگ ناخن به بنفش
تغییر رنگ ناخنها به بنفش متمایل به آبی نشانه کمبود اکسیژن است.در صورتی که میزان هموگلوبین خون بالا باشد اکسیژن خون کمتر می شود. بنابراین این رنگ از ناخن نشانه خطر است.البته بنفش شدن پوست زیر ناخن می تواند به دلیل سرما و یا نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند ذاتالریه، آمبولی ریه و… باشد. در صورت مشاهده ناخن به این رنگ فورا به اورژانس مراجعه نمایید.
همچنین بخوانید: علت و روش های درمان سیاه شدن ناخن دست و پا در اثر ضربه
تغییر رنگ ناخن به قهوه ای
رگه های قهوه ای به طور معمول در افرادی که پوست تیره دارند رخ می دهد و فقط در صورت جدید بودن یا تغییر ناگهانی آن ها نگران کننده است. رگه های قهوه ای نیز ممکن است به دلیل مصرف دارو یا سوء تغذیه ایجاد شود.
تشخیص بیماری از روی ناخن در طب سنتی
رنگ اصلی و طبیعی ناخن قرمز کم رنگ و یا صورتی است. در صورتی که رنگ ناخن رنگی به غیر از این رنگ ها باشد می تواند نشانه بیماری زمینه ای باشد. در طب سنتی می توان ازطریق رنگ و جنس ناخن ها بیماری های زمینه ای را تشخیص داد. برای مثال ناخن زرد به معنای وجود عفونت در زیر پوست و یا مشکلات ریه است.
ناخن آبی و یا بنفش به معنای کمبود اکسیژن و بالا بودن میزان هموگلوبین خون است.ناخن های سفید نیز نشانه آن است که فرد به بیماری هپاتیت کبدی و یا نارسایی کلیوی مبتلا است.ناخن های رنگ پریده و یا کمرنگ نشانه سو تغذیه، نارسایی قلب، کمخونی و یا بیماری کبد است.