عوارض نخوابیدن در شب

25 اتفاق وحشتناکی که در صورت نخوابیدن شما می‌افتد

عوارض کم خوابیدن

در زندگی سریع و شلوغ ما، کم‌خوابی تبدیل به یک مسالۀ بزرگ شده است. در گذشته، میانگین خواب 8 ساعت در شب بوده است – اما اکنون به 6.8 ساعت رسیده است (در صورتی که بین 7 تا 9 ساعت خواب در شب توصیه می‌شود).

تقریبا 40% از جامعه کمتر از 7 ساعت در شب استراحت می‌کنند و بخش زیادی از ما با مشکلات مربوط به خواب روبرو هستیم.

به گزارش آلامتو به نقل از businessinsider؛ همه میدانیم که داشتن خواب کافی اهمیت دارد – اما شاید این را ندانید که بدون خواب کافی چه مشکلاتی به وجود خواهند آمد. ما در اینجا 25 خطر ناگواری که نسبتا یا کاملا از خواب محروم بودن برای شما در پی خواهد داشت، که البته بعضی از آنها رایج‌تر هستند.

  1. کج‌خلقی

یک گروه از محققان نتیجه گرفته‌اند که “کج‌خلقی و نوسانات احساسی از نتایج شب‌های بدون خواب هستند.” آنها به بررسی گروهی از بیماران دچار کم‌خوابی پرداختند و تحقیق آنها مشخص کرد که تاثیرات احساسی منفیِ ناشی از اتفاقات – مثلا وقتی در حین یک کار کسی مزاحم شما شود – با کمبود خواب تشدید می‌شوند.

  1. سردرد

دانشمندان هنوز دقیقا نمی‌دانند که چرا کمبود خواب منجر به سردرد می‌شود – اما یک قرن است که دکترها متوجه ربط بین این دو شده‌اند. شب‌های بی‌خوابی شما می‌توانند منجر به میگرن شوند و البته بسیاری از کسانی که مشکل کم‌خوابی دارند می‌گویند همراه با یک سردرد نامشخص صبحگاهی بیدار می‌شوند..

  1. ناتوانی در یادگیری

خواب‌آلودگی همیشه یک مساله در بین جوانان بوده است. یک آزمایش بروی دانش‌آموزان راهنمایی مشخص کرده است که با “یک ساعت به تعویق انداختن شروع مدرسه، یعنی رساندن آن از 7:30 به 8:30، نمرۀ تست بچه‌ها در ریاضی حداقل 2 درصد و در خواندن حداقل 1 درصد افزایش می‌یابد.

اما این فقط در مورد بچه‌ها صادق نیست. حافظۀ کوتاه‌مدت یک جز اصلی در یادگیری است و کم‌خوابی به طور قابل توجهی توانایی گروهی از بزرگسالان داوطلب در به یاد آوردن کلماتی که روز قبل به آنها نشان داده شده بوده را کاهش داده است.

محققان متوجه شده‌اند که هر چند با تکرار یک عمل افراد در آن بهتر می‌شوند، اما اگر بعد از انجام یک کار آنها بیدار نگاه داشته شوند، دیگر این مساله صحت ندارد.

  1. افزایش وزن

به نظر افرادی که کم‌خوابی دارند دارای عدم تعادل در هورمون‌های خود هستند که در نتیجه آن اشتهای بیشتر، تمایل بیشتر به غذا‌های پر کالری، عکس‌العمل بیشتر در مقابل شیرینی‌جات و توانایی کمتر در کنترل کردن امیال خود پیدا خواهند کرد –ترکیب این اتفاقات می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

درست است که شما وقتی بیدارید کالری بیشتری می‌سوزانید، اما آنقدری نیست که تمام کالری‌های اضافه‌ای که وقت خستگی مصرف می‌کنید را بسوزاند.

همچنین بخوانید: عوارض کمبود خواب
  1. دید ضعیف

کمبود خواب به دید محدود، دوتائی دیدن و تاری دید ربط داده شده است. هر چقدر بیشتر بیدار بمانید، با خطاهای دید بیشتری روبرو خواهید شد و احتمال توهم زدن شما نیز بیشتر می‌شود.

  1. بیماری قلبی

sleep

وقتی که محققان افرادی را برای 88 ساعت بیدار نگاه داشتند، فشار خون آنها بالا رفت که البته غافلگیرکننده هم نیست. اما حتی افرادی که اجازه داشتند 4 ساعت در شب بخوابند هم ضربان قلب بالاتری را نسبت به افرادی داشتند که 8 ساعت می‌خوابند.

  1. کندی

وقتی که به اندازۀ کافی نخوابید، سرعت واکنش شما به شدت پائین می‌آید. محققان دو تست که نیاز به تصمیم‌گیری سریع داشتند را به افرادی دادند، بعضی از آنها اجازۀ خوابیدن بین تست‌ها را داشتند، در حالیکه باقی آنها این اجازه را نداشتند. آنهایی که خوابیده بودند در تست دوم بهتر عمل کردند – ولی آنهایی که نخوابیده بودند بدتر بودند و واکنش آنها کندتر شده بود.

  1. عفونت

آیا با آن کار بزرگی که سیستم دفاعی بدنتان می‌کند آشنا هستید؟: وقتی که یک زخم باز دارید همیشه بلافاصله زخم شما عفونی نمی‌شود. کمبود خواب زیاد و حتی یک شب بی‌خوابی می‌تواند سیستم دفاعی بدن شما را در مقابل ریزجانداران ضعیف کند.

  1. ریسک‌های اقتصادی

آیا قصد دارید تغییراتی در رزومه خود ایجاد کنید؟ بهتر است برای اینکار خوب استراحت کرده باشید. زیرا محققان می‌گویند “یک شب بی‌خوابی می‌تواند باعث تغییر روش شما در تصمیم‌گیری‌های پرخطر بشود.”

  1. تولید بیشتر ادرار

وقتی که آدم‌ها میخوابند، بدن سرعت تولید ادرار را پائین می‌آورد. برای همین افراد نیاز افراد به ادرار در شب کاهش می‌یابد. اما وقتی کسی کمبود خواب دارد، این کاهش عادی اتفاق نمی‌افتد که نتیجۀ آن “تولید ادرار بیشتر در شب” است.

  1. گیجی

آیا در توجه کردن به آنچه می‌خوانید یا گوش می‌دهید مشکل دارید؟ آیا سخت است که تمرکز کنید؟ محققان یافته‌اند که “نداشتن خواب بخصوص بر انجام کارهایی که نیاز به توجه شما دارند تاثیر می‌گذارند.”

اگر می‌خواهید حواس‌جمع و دقیق باشید، خواب یک لازمۀ آن است. در غیر اینصورت، وارد “یک حالت بی‌ثباتی می‌شوید که نوسان دارد و نمی‌توان آن را بیداری یا خواب نامید.”

  1. واکسن‌هایی با تاثیر کمتر

واکسن‌ها با ترغیب بدن شما به ایجاد آنتی‌بادی بر ضد یک ویروس مشخص شما را مقاوم می‌کنند. اما وقتی نخوابید، سیستم دفاعی بدن شما درست عمل نمی‌کند و این فرآیند نیز درست انجام نخواهد شد.

در یک تحقیق کوچک، 19 نفر بر ضد هپاتید A واکسینه شدند.

ده نفر از آنها همان شب 8 ساعت خوابیدند، در حالیکه باقی آنها تمام شب بیدار نگاه داشته شدند. 4 هفته بعد، آنهایی که خوابیده بودند نزدیک به دو برابر بیشتر آنتی‌بادی هپاتید A در بدن خود داشتند.

  1. ناتوانی در صحبت کردن

کمبود خواب جدی می‌تواند شما را تبدیل به یک احمق وِزوِزو کند. در یک تحقیق “داوطلبانی که 36 ساعت بیدار نگاه داشته شدند تمایلاتی برای تکرار یک کلمه و کلیشه نشان دادند. آنها یکنواخت، آرام و نامطمئن صحبت می‌کردند و نمی‌توانستند بدرستی فکر‌های خود را با کلمات بیان کنند.”

مضرات نخوابیدن در شب

مضرات نخوابیدن در شب

  1. سرماخوردگی

اگر برایتان سوال پیش آمده که چرا همیشه مریض هستید و چرا هر ویروسی که در دفتر کارتان وجود دارد به سراغ شما می‌آید، احتمالا جواب سوالتان این است که به اندازۀ کافی نمی‌خوابید. یک گروه 153 نفره در معرض سرماخوردگی عادی قرار گرفتند.

آنهایی که در دو هفته قبل از آزمایش کمتر از 7 ساعت در روز خوابیده بودند تقریبا 3 برابر بیشتر از کسانی که 8 ساعت یا بیشتر خوابیده بودند، دچار سرماخوردگی شدند.

خوب خوابیدن شما نیز یک عامل دیگر است – آنهایی که 92 درصد از زمان خود در تخت را واقعا خواب بودند 5.5 برابر بیشتر از کسانی سرما خوردند که 98 تا 100 درصد از مواقع راحت روی تخت می‌خوابند.

  1. مشکلات دستگاه گوارش

افراد زیادی دچار بیماری التهابی روده هستند و کمبود خواب علایم آن را وخیمتر می‌کند. کمبود خواب مداوم حتی می‌تواند باعث شود دچار التهاب روده شوید.

همچنین بخوانید: حداکثر چند روز میتوان نخوابید؟
  1. حوادث رانندگی

اکثر افراد خوابآلودگی در حین رانندگی را با مستی یکسان می‌دانند: اگر ساده بگوئیم، شما به هیچ وجه نباید در حین رانندگی خواب‌آلود باشید. در یک مقاله اینگونه نتیجه گرفته شد “حوادث رانندگی ناشی از خستگی، خواب‌آلودگی و خواب رفتن در پشت فرمان بسیار زیاد اتفاق می‌افتند، اما این حوادث اغلب دست‌کم گرفته می‌شوند.”

خلبانان، رانندگان کامیون، رانندگان آمبولانس و کسانی که لازم است برای زمان‌های طولانی بیدار بمانند “به طبع در خطر بیشتری برای تصادف یا حواس‌پرتی ناشی از کمبود خواب هستند.”

  1. میل جنسی کمتر

تستوسترون یک جز اصلی از میل و هوس جنسی هم در مردان و هم زنان است. خوابیدن سطح تستسترون بدن را افزایش می‌دهد، در حالی‌که بیدار ماندن باعث کاهش آن می‌شود. در نتیجه کمبود خواب و یا داشتن خواب نامناسب باعث کاهش میل جنسی و در پی آن اختلالات جنسی می‌شود.

  1. درد

افراد که درد می‌کشند – بخصوص آنهایی که از دردهای مزمن رنج می‌برند – معمولا خواب کافی ندارند. این البته منطقی است: درد می‌تواند در میانۀ شب شما را بیدار کند و یا حتی در درجۀ اول خوابیدن را مشکل کند. اما اخیرا محققان به این موضوع شک برده‌اند که کمبود خواب خود ممکن است باعث ایجاد درد شده یا حداقل حساسیت افراد در مقابل درد را افزایش دهد.

در یک تحقیق، بعد از اینکه سوژه‌های آزمایش تمام شب بیدار نگاه داشته شدند، آستانۀ درد آنها – آن مقدار از محرک دردآور که می‌توانستند تحمل کنند – پائین‌تر آمده بود و زودتر از خود واکنش نشان می‌دادند.

  1. دیابت

بیدار ماندن وقتی که بدن شما می‌خواهد بخوابد باعث اختلال در متابولیسم می‌شود که در نتیجه خطر مقاومت انسولین (این حالت معمولا “پیش-دیابت” نامیده می‌شود) و دیابت نوع دوم را بیشتر می‌کند. نتیجۀ یک تحقیق بروی نوجوانان این بود که “دخالت برای افزایش زمان خواب می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.”

همچنین چهار تحقیق بزرگ دیگر نیز ربطی قوی – هر چند نه علت و معلولی – میان کمبود خواب مداوم و خطر مبتلا شدن به دیابت پیدا کرده‌اند، حتی وقتی که دیگر عاداتی که ممکن بود تاثیرگذار باشند را کنترل کردند.

  1. شلختگی

اکثر افراد متوجه این موضوع می‌شوند که وقتی خواب‌آلود هستند، کارکرد آنها پائین می‌آید. در یک تحقیق مشخص شد که یک شب بی‌خوابی باعث ایجاد 20 تا 30 درصد افزایش در تعداد خطاهای جراحان می‌شود.

همچنین ورزشکارانی که ورزش آنها نیاز به دقت دارد – مثلا تیراندازی، قایق‌سواری، دوچرخه سواری و … – وقتی که برای زمان‌های طولانی بیدار بمانند اشتباهات و خطاهای بیشتری دارند.

  1. سرطان

دانشمندان به تازگی شروع به تحقیق در مورد رابطۀ میان خواب و سرطان کرده‌اند و متوجه شده‌اند که سرطان‌های مختلف رفتار متفاوتی دارند. اما از آنجا که کمبود ‌خواب منجر به اختلال در ریتم شبانه‌روزی بدن و مقاومت کمتر در برابر بیماری‌ها می‌شود، تعجبی ندارد که تحقیقات اولیه نشان داده افرادی که خواب کمتری دارند را خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان‌های مشخصی، بخصوص سرطان سینه و روده، تهدید می‌کند.

  1. مشکلات حافظه

اختلالات خواب در بین افراد مسن می‌تواند منجر به تغییراتی ساختاری در مغز شود که آنها را با صدمه دیدن حافظۀ طولانی‌مدت مرتبط دانسته‌اند – البته مشکلات حافظۀ ناشی از خواب در بین جمعیت بزرگسال نیز دیده می‌شوند.

این یافتۀ چندان جدیدی نیست و در سال 1924 بود که محققان متوجه شدند افرادی که بیشتر می‌خوابند کمتر فراموش می‌کنند.

  1. اختلالات ژنتیکی

یک تحقیق در سال 2013 ؛ اینکه چرا خواب به جنبه‌های مختلف سلامت ما مرتبط است را بیشتر روشن کرد. خواب بد می‌تواند فعالیت عادی ژندتیکی را مختل کند. بعد از یک هفته خواب کمتر از 6 ساعت در شب، محققان متوجه شدند که بیش از 700 ژن بدن درست عمل نمی‌کردند، که در بین آنها بعضی وظیفۀ واکنش‌های دفاعی و استرسی را داشتند.

بعضی از ژن‌ها که بر اساس یک الگوی روزانه عمل می‌کردند از فعالیت خود دست برداشتند، در حالیکه بعضی از ژن‌ها که در حالت عادی یک الگوی روزانه نداشتند شروع به پیدا کردن الگو کردند. این به چه معنی است؟ تنها یک هفته خواب کمتر از مقدار لازم کافی است تا فعالیت ژنتیکی بدن شما کاملا بهم بریزد.

  1. ناراحتی و افسردگی

در یک تحقیق قدیمی که توسط روانشناسی به نام دانیل کاهنمان، برندۀ جایزۀ نوبل، انجام شد، یک گروه 909 نفره از زنان کارگر یادداشت‌های دقیقی از حس و فعالیت‌های روزانۀ خود برداشتند.

در حالیکه تفاوت درآمد تا 60000 دلار تاثیری در خوشحالی آنها نداشت، خواب بد شبانه یکی از دو عاملی بود که روز بعد آنها را کاملا خراب می‌کرد (عامل دیگر داشتن ضرب‌العجل‌های کوتاه در محیط کاری بود.)

یک تحقیق دیگر خوشحالی بیشتر در طول ازدواج را در میان زنان نشان می‌داد و همراه آن خواب‌های آرام‌تر نیز می‌آمد. هرچند که سخت است بگوئیم که آیا آدم‌های خوشحال‌تر خواب بهتری هم دارند یا نه، این را می‌دانیم که خواب بهتر باعث می‌شود که آدم‌ها خوشحال‌تر باشند.

اما به احتمال زیاد واقعیت ترکیبی از این دو باشد. با این وجود خطر اینکه افراد دچار بی‌خوابی دچار افسردگی شوند دو برابر بیشتر از افراد عادی است، و تحقیقات نشان داده که رفع مشکلات خواب ممکن است بتوانید با موفقیت به علائم افسردگی پایان دهد.

  1. مرگ

بسیاری از مشکلات سلامتی به کمبود خواب و نداشتن خواب کافی ربط داده شده‌اند، اما بزرگترین مشکل کم‌خوابی این است: افرادی که هیچوقت خواب کافی یعنی بین 7 تا 8 ساعت خواب ندارند، خطر مرگ هم در یک بازۀ زمانی آنها را بیشتر تهدید می‌کند.

اگر ساده‌تر بگوئیم: همۀ ما در نهایت می‌میریم، اما اگر خواب بسیار کمی داشته باشید – یا حتی اگر خواب بسیار زیادی داشته باشید – شانس اینکه زودتر بمیرید هم افزایش پیدا می‌کند.


10 دیدگاه

  1. علیرضا

    سلام
    من شبا خوابم نمیبره ساعت ۵_۶ صب می‌خوابم ساعت ۱۱_۱۲ ظهر بیدار میشم مشکل داره؟

  2. امیر

    من کارگر شیفتی هستم و توی هر هفته تقریبا سه شب رو بیدارم تا صبح متوجه شدم که دچار بیماری افسردگی شدم وعصبانیتم بیشتر شده

  3. زد

    سلام،من چند باری 48 ساعت بیدار بودم.میتونم بگم که کمی تار میدیدم و اوقاتی که جایی مینشستم به علت به خواب رفتن تمرکزم یهو میرفت و قلبم درد گرفته بود،سرگیجه نداشتم و یک روز هم رفتم و فارسی امتحان دادم ،در حقیقت چون اونجا سمپاتیکم فعال بود رو حالت استرسی بودم اصلن فکر خواب هم نبودم و اینکه بدنم سست وخسته بوده،حتی بعد از اودمن از مدرسه گلو درد کمی داشتم.ولی خدارو شکر امتحانو پاس کردم.دوستان نخوابیدن نظم دستگاه های بدن رو بهم میریزه و هورمونارو زیرو رو میکنه بعد اخلاتون هم چند روزی عوض میشه خواهشا با خودتون کاری که من کردم رو نکنید چون تجربی میخونم اینارو میگم.ولی تجربه نابی بود شب امتحان کامل بیدار بودم و خوندم.

  4. امیر

    من از عید سال98تا99الانم تا1400شبا تا 8صبح بیدار موندم هیچ اتفاقی برام نیوفتاده

  5. عباس

    من ساعت ۸ صبح میخوابم یا بعضی وقت ها تا ساعت ۱۰ صبح بیدارم و از ساعت ۸ صبح یا ۱۰ صبح میخوابم و ساعت ۶ عصر بیدار میشم از ماه رمضان اینجوری شده فکر کنم ۲ ماهی هست بنظرتون چیکار کنم کسی راهنمایی کنه منون میشم

  6. آرمین

    ممنونم از حالا سعی میکنم حتما شبا زود بخوابم بازم ممنون

  7. رضوان

    ممنون.عالی بود.

  8. mahnaz

    Sound bod.vali mani ke vaght khab nadaram ch?5-6

  9. آسیه

    اطلاعات کامل و مفیدی بود (ممنون)

  10. محبوبه

    ممنون خیلی عالی بود.

نظر خود را بیان کنید