چه چیزهایی روزه را باطل میکند؟
روزه گرفتن یکی از احکام واجب بر مسلمانان است. در ماه مبارک رمضان تمام مسلمانان سراسر جهان 30 روز را روزه می گیرند. در این سی روز فرد نباید از اذان صبح تا اذان مغرب نه چیزی بخورد و نه چیزی بنوشد. همچنین روزه با نه چیز باطل می شود. هنگام روزه گرفتن باید مواظب باشید تا به واسطه انجام این نه کار روزه تان را باطل نکنید. در ادامه این مقاله قصد داریم تا به سوالاتی مانند چه چیزهایی روزه را باطل می کند، آیا استفراغ کم و یا غیر عمد روزه را باطل میکند؟ آیا آمپول روزه را باطل میکند (آمپول تقویتی، مسکن، دندانپزشکی)؟آیا سیگار روزه را باطل میکند (کشیدن، دود و بوی سیگار) جواب دهیم. پس اگر شما هم به دنبال جواب این سوالات هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آیا استفراغ روزه را باطل میکند؟ ( کم و یا غیر عمد )
در اصطلاح فقه به استفراغ کردن قی کردن می گویند. به همین دلیل در ادامه زمانی که بخواهیم نظر علما و مراجع تقلید در مورد استفراغ کردن را بیان کنیم، از واژه قی کردن استفاده می کنیم. استفراغ کردن یکی از کار های است که موجب باطل شدن روزه می شود.
اگر فرد عمدا استفراغ کند، مثلا به منظور جلوگیری از مسمومیت مجبور باشد که استفراغ کند روزه اش باطل است.
اگر فرد آروغ بزند و بداند که آروغ زدنش موجب استفراغ کردن می شود روزه اش باطل می شود. اما اگر بی اختیار آروغ بزنید و چیزی وارد گلویتان شود و بی اختیار فرو برود روزه تان صحیح است.
در ادامه نظر مراجع تقلید بزرگ در مورد احکام روزه داری را بررسی می کنیم.
همچنین بخوانید: روش های رفع و درمان یبوست در روزه داری در ماه رمضان
نظر امام خمینی رحمت الله در مورد احکام قی کردن
مساله 1646 : هرگاه روزهدار عمدا قى کند – اگر چه به واسطه مرض و مانند آن ناچار باشد – روزهاش باطل مىشود، ولى اگر سهوا يا بىاختيار قى کند، اشکال ندارد.
مساله 1647 : اگر در شب چيزى بخورد که مىداند به واسطه خوردن آن در روز بىاختيار قى مىکند، احتياط واجب آن است که روزه آن روز را قضا نمايد.
مساله 1648 : اگر روزهدار بتواند از قى کردن خوددارى کند، چنانچه براى او ضرر و مشقت نداشته باشد، بايد خوددارى نمايد.
مساله 1649 : اگر مگس در گلوى روزهدار برود، چنانچه به قدرى پايين رود که به فرو بردن آن خوردن نمىگويند، لازم نيست آن را بيرون آورد و روزه او صحيح است، واگر به اين مقدار پايين نرود، بايد آن را بيرون آورد، اگرچه موجب شود که قى کند و روزهاش باطل شود، و چنانچه فرو برد روزهاش باطل مىشود، و بنابر احتياط واجب بايد کفاره جمع بدهد.
مساله 1650 : اگر سهوا چيزى را فرو ببرد و پيش از رسيدن به شکم يادش بيايد که روزه است، چنانچه به قدرى پايين رفته باشد که اگر آن را داخل شکم کند خوردن نمىگويند، لازم نيست آن را بيرون آورد و روزه او صحيح است.
مساله 1651 : اگر يقين داشته باشد که به واسطه آروغ زدن چيزى از گلو بيرون مىآيد، نبايد عمدا آروغ بزند، ولى اگر يقين نداشته باشد اشکال ندارد.
مساله 1652 : اگر آروغ بزند و بدون اختيار چيزى در گلو يا دهانش بيايد آن را بيرونبريزد، و اگر بى اختيار فرو رود، روزهاش صحيح است.
نظر آیت الله وحید خراسانی در مورد احکام قی کردن
آیا استفراغ کردن عمدی و غیر عمدی روزه را با طل می کند؟
مسأله ۱۶۵۴ ـ هرگاه روزه دار عمداً قى کند ـ اگر چه به واسطه مرض و مانند آن ناچار باشد ـ روزه اش باطل مى شود ، ولى اگر سهواً یا بى اختیار قى کند اشکال ندارد.
آیا آمپول روزه را باطل میکند؟ (آمپول تقویتی، مسکن، دندانپزشکی)
یکی از سوالات رایجی که افراد روزه دار دارند، این است که آیا آمپول زدن روزه را باطل می کند؟ نظر مراجع تقلید و علما در مورد آمپول زدن این است که اگر آمپول به عضله تزریق شود مانعی ندارد و روزه را باطل نمی کند. اما اگر آمپول هر نوع آمپولی باشد، چه مسکن، چه تقویتی به رگ تزریق شود، موجب باطل شدن روزه می شود. و اگر زدن آمپول آنقدر واجب نیست و نزدنش باعث مشکل نشود بهتر است از زدن آمپول خود داری کنید.
همچنین بخوانید: راه های رفع تشنگی در ماه رمضان
آیا سیگار روزه را باطل میکند؟ (کشیدن، دود و بوی سیگار)
یکی از مبطلات روزه وارد شدن دود غلیظ یا گرد و غبار به داخل گلو هست. به همین دلیل کشیدن سیگار یکی از کار های است که روزه را باطل می کند و فرد روزه دار نباید سیگار یا قلیان بکشد. همچنین اگر فرد روزه دار وارد مکانی شود که در آن دود و گرد و غبار غلیظی هست و مراقبت نکند روزه اش باطل می شود. در عین حال اگر دود غلیظ به حلق نرسد، مانعى ندارد و ضررى به صحّت روزه وارد نمىکند.
آیت الله خامنه ای در مورد باطل شدن روزه به واسطه دود و گرد و غبار فرموده اند که:اگر عمدا وارد محیطی شود که دود غلیظی در آنجا است و آن را استنشاق نماید روزه اش باطل است. اما اگر نداند و یا شک کند روزه اش صحیح است.
اما در مورد رسیدن دود غلیظی که از وسایل نقلیه خارج می شود، اگر نداند که دود غلیظی وارد گلویش می شود، و در کنار وسیله نقلیه بایستد روزه اش باطل نمی شود. اما اگر بداند که دود غلیظی از آن خارج می شود و با این حال بازهم در کنار آن وسیله نقلیه بایستد و دود وارد گلویش شود، روزه اش باطل می شود.
اگر فرد روزه دار در کنار افرادی که سیگار می کشند بایستد و دود غلیظ سیگار وارد گلویش شود، روزه اش باطل است. اما اگر دود سیگار غلیظ نباشد و فقط بوی آن به مشامش برسد، روزه اش صحیح است.
همچنین بخوانید: چگونه در ماه رمضان چاق نشویم؟
آیت الله خامنه ای در مورد استنشاق دود غلیظ می فرمایند:
۱. روزهدار بنابر احتیاط واجب باید غبار غلیظ را، مانند غباری که از جارو کردن زمین خاکی بر میخیزد فرو ندهد، ولی صرف داخل شدن غبار در دهان و بینی بدون این که به حلق برسد روزه را باطل نمیکند، همچنین دود سیگار و دیگر دخانیات بنابر احتیاط واجب روزه را باطل میکند.
۲. هرگاه روزهدار مبتلا به تنگی نفس شدید، مادهیی را بهکار ببرد که از هوای فشرده همراه با دارویی هر چند به صورت گاز یا پودر تشکیل شده و وارد حلق میشود، روزه اشکال ندارد.
1 دیدگاه
سلام من یک کارگرم ک چند وقته سرگذر کار بهم نمیخوره به امام حسین ع دوتا بچه دارم مستعجرم به فاطمه زهرا ع خیلی محتاجم اگه مسلمونی میتونه کمکم کنه انسانیت کنیین در هقم جون عزیزانتون اگه واقعا کسی میتونه کمکم کنه. ۵۸۵۹۸۳۱۱۳۸۸۹۰۲۴۸ ش کارت
به جون بچه هام کلاه بردار نیستم .به همین ماه رمضان قسم