بادرنجبویه گیاهی دارویی با فواید شگفت انگیز است. ما در این مقاله خواص بادرنجبویه برای پوست و مو، معده، کبد، قلب و سایر ارگانهای بدن را مورد بحث قرار دادیم.
خواص بادرنجبویه
بادرنجبویه گیاهی دارویی از خانواده نعناعیان است که رایحهای شبیه به لیمو دارد. از این گیاه به صورت دمنوش، چای، لوسیون و روغن موضعی و رایحه درمانی استفاده میشود. خواص بادرنجبویه شامل ویژگیهای آنتی اکسیدانی، ضد باکتری، ضد ویروسی، آرام بخشی و ضد اسپاسم آن است.
مطالعات نشان داده است که این گیاه و فرآوردههای آن طیف وسیعی از اختلالات دستگاه گوارش، سیستم عصبی، کبد و … را درمان میکند. به طور سنتی از آن برای تسکین استرس، کاهش اضطراب و و آرامش ذهنی استفاده میشود. میزان آنتی اکسیدان بالای آن نیز از آسیب پوست توسط رادیکالهای آزاد پیشگیری کرده و با تحریک گردش خون سلولی و تغذیه بهتر پوست خواص ضد پیری دارد.
خواص بادرنجبویه برای پوست
- بادرنجبویه با خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی به تسکین آکنه و التیام آفتاب سوختگی و پوست ملتهب کمک میکند. در نتیجه برای درمانجوش های سرسیاه و سرسفید پوست کاربرد دارد.
- سرشار از آنتی اکسیدان است که میتواند اثرات مضر رادیکالهای آزاد را کاهش دهد و از پوست در برابر اشعه های مضر UV محافظت کند.
- بادرنجبویه همچنین به تحریک گردش خون سلولی کمک میکند و باعث تغذیه بهتر پوست و سفت شدن آن میشود. این خواص علائم قابل مشاهده پیری را به تاخیر میاندازد.
- بادرنجبویه مدتهاست که به دلیل استفاده در درمان بیماریهای مختلف پوست، به ویژه ویروس تبخال، شناخته شده است. استفاده از آن روی زخمهای سرد خیلی زود آن را تسکین داده و علائم را برطرف میکند.
همچنین بخوانید: خواص گل ختمی برای پوست و مو، سرماخوردگی، عفونت و کلیه
خواص بادرنجبویه برای معده
- مطالعات گستردهای روی خواص بادرنجبویه برای معده انجام شده است. شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد بادرنجبویه میتواند به درمان علائم سوء هاضمه (ناراحتی معده)، سندرم روده تحریک پذیر(IBS) و رفلاکس اسید (سوزش سر دل) کمک کند.
- علاوه بر رزمارینیک اسید، بادرنجبویه حاوی سیترال، سیترونلال، لینالول، ژرانیول و بتاکاریوفیلن است که هر کدام میتواند به تسکین اسپاسم عضلانی و گاز معده کمک کنند.
- عصاره بادرنجبویه به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی خود، اثر محافظتی بالقوه ای بر روی سیستم گوارشی دارد. یکی از فواید آن بر مشکلات گوارشی، پیشگیری از زخم معده است.
با تهیه چای یا دمنوش بادرنجبویه از این خواص بهره ببرید. همچنین میتوانید 1 قاشق چایخوری پودر بادرنجبویه را به یک کاسه بستنی یا اسموتی اضافه کنید و فواید آن لذت ببرید.
خواص بادرنجبویه برای کبد
- از خواص بادرنجبویه برای کبد توانایی کاهش تری گلیسیرید بالا و بهبود سنتز کلسترول در کبد را میتوان نام برد. بادرنجبویه و ترکیب اصلی آن، رزمارینیک اسید (RA)، به طور موثر آسیب کبد و چاقی را بهبود می بخشد.
- این گیاه دارویی به درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک میکند. بادرنجبویه با فعال کردن آنزیمهایی که اسیدهای چرب را تجزیه میکنند، به درمان بیماری کبد چرب کمک میکند.
- بادرنجبویه همچنین فعالیت گلبولهای سفید و سیتوکینهای التهابی در کبد را نیز کاهش می دهد.
- همچنین نشان داد که استنشاق روغن بادرنجبویه برخی از عواملی را که منجر به رشد دائمی یک سلول سرطانی رایج کبد میشود، کاهش میدهد.
همچنین بخوانید: خواص عرق نعناع و فواید آن برای معده، پوست، رحم، ریه و کبد
خواص بادرنجبویه برای تخمدان
خواص بادرنجبویه برای تخمدان شامل تنظیم فعالیت آن و در نتیجه درمان اختلالات قاعدگی، مانند عدم یا نامنظم بودن قاعدگی میشود. همچنین شدت علائم سیستمیک مرتبط با قاعدگی را کاهش میدهد. نشان داد که این گیاه باعث افزایش شدت خونریزی و طول دوره قاعدگی نمیشود.
خواص بادرنجبویه برای مغز
خواص بادرنجبویه برای مغز شامل بهبود حافظه و عملکرد مغز با اتصال به گیرندههای نیکوتین و موسکارینی موجود در آن است. هر دو نوع گیرنده توسط انتقال دهنده عصبی استیل کولین فعال میشوند و در تقویت حافظه و هوشیاری نقش دارند. مطالعات روی خواص بادرنجبویه برای مغز نشان داده که مصرف خوراکی آن برای 4 ماه به بهبود علائم بیماری آلزایمر کمک میکند. همچنین باعث کاهش بیقراری افراد مبتلا به زوال عقل میشود.
همچنین این گیاه دارویی از گذشته برای آرامش بخشی و تسکین ناراحتیهای عصبی مورد استفاده بوده است. دمنوش تهیه شده از آن سردردهای عصبی ناحیه سر و گردن را به سرعت برطرف میکند.
خواص بادرنجبویه برای عفونت زنان
بادرنجبویه با داشتن خواص ضد باکتری به رفع عفونت زنان کمک میکند. به ویژه بادرنجبویه در مقابله با قارچ کاندیدا موثر است. کاندیدا از عفونتهای قارچی واژن است.
همچنین بخوانید: خواص کاکوتی برای عفونت رحم و ریه، پوست و لاغری
خواص بادرنجبویه برای قلب
- یکی از خواص بادرنجبویه برای قلب در طب سنتی ایران به عنوان تقویت کننده عضلات قلب و کاهش دهنده تنش قلب و بیقراری است.
- برخی مطالعات نشان داده است که بادرنجبویه بروز ضربان زودرس، تاکی کاردی و فیبریلاسیون در قلب را کاهش میدهد.
- بادرنجبویه با مهار کانالهای یونی سدیم و پتاسیم ضربان قلب نامنظم را کنترل کرده و از آن محافظت میکند. دو هفته درمان با بادرنجبویه به طور ایمن و به طور قابل توجهی ضربان قلب نامنظم و اضطراب را در بیماران مبتلا به تپش قلب خوش خیم که احتمالاً ناشی از عوامل روانی است، کاهش داد.
خواص بادرنجبویه برای دیابت
دیابت یک بیماری متابولیک است که اغلب با سایر اختلالات متابولیک مانند دیس لیپیدمی و فشار خون بالا همراه است. بادرنجبویه گیاهی است که می تواند بسیاری از این علائم دیابت را هدف قرار دهد. عصاره اتانولی بادرنجبویه به طور بالقوه برای پیشگیری یا درمان همزمان دیابت نوع 2 موثر است.
تحقیقات نشان داده است که بادرنجبویه گلوکز و چربی خون را کاهش میدهد و GLUT4 (یکی از پروتئین های اصلی جذب گلوکز) و PPAR-gamma (تنظیم کننده متابولیسم اسید چرب) را فعال میکند، یعنی ژنهای کلیدی که مستقیماً در این فرآیندها نقش دارند.
همچنین بخوانید: خواص چای سبز برای زنان، پوست، کیست و لاغری شکم و پهلو
خواص بادرنجبویه برای ریه
- از خواص بادرنجبویه برای ریه کمک به درمان علائم آسم است. اسانس تهیه شده از بادرنجبویه حاوی ترکیباتی به نام تری ترپن است که به سرعت از طریق ریه ها جذب میشود و از طریق رایحه درمانی اثر آرام بخشی بر بدن دارد.
- همچنین دم کرده بارهنگ و بادرنجبویه که خنک شده و با دم کرده سرد برگ، گل و یا ریشه گل ختمی ترکیب میشود، یک ترکیب چای خوب برای بهبود وضعیت ریه و تسکین سرفه خشک است. خواص ضد ویروسی و ضد التهابی بادرنجبویه نیز عفونتهای ویروسی ریه را درمان میکند.
خواص بادرنجبویه برای سودا
خواص بادرنجبویه برای سودا به خاطر طبع گرم و خشک آن است. دمنوش بادرنجبویه برای برطرف کردن سودا بسیار مفید است.
همچنین بخوانید: خواص اکالیپتوس برای ریه، سینوزیت، پوست و مو و طرز استفاده از بخور آن
سخن آخر
در این مقاله به خواص بادرنجبویه برای معده، کبد، دیابت، مغز، قلب و دیگر اندامهای بدن پرداختیم. این گیاه دارویی با خواص آرامش بخش و آنتی اکسیدانی مثل یک اکسیر جادویی عمل میکند. با این وجود هیچ گیاه دارویی نمیتواند جایگزین برنامه درمانی تایید شده توسط پزشک گردد. بیش از 6 هفته متوالی از بادرنجبویه استفاده نکنید زیرا با عوارضی همچون لخته شدن خون همراه است.