اصول شروع انواع غذای کمکی کودکان

تا زمانی که نوزادتان به چهار تا شش‌ماهگی برسد احتمالا مهارت شما در دادن شیر مادر یا شیر خشک کاملا پیشرفت کرده است. اگرچه ممکن است کمی برای شما سخت به نظر برسد اما در این سن فرزندتان به‌زودی برای خوردن غذای کمکی آماده می‌شود. در ادامه با این موضوع آشنا می‌شوید که اصول شروع انواع غذای کمکی کودک چیست. آگاهی از این موضوع به شما کمک می‌کند که برای تهیه غذاهای کمکی آماده‌تر باشید.

چه زمانی غذای کمکی را شروع کنید؟

در پاسخ به این سوال، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) مطرح می‌کند که شروع غذای کمکی کودک باید بین چهار تا شش‌ماهگی باشد اما پاسخ دقیق‌تر این است که شروع ارائه غذای کمکی به کودک بستگی به فرزندتان دارد. در ادامه با نشانه‌های آمادگی کودک برای خوردن غذای کمکی آشنا می‌شوید.

  • کودک می‌تواند به‌صورت قائم بنشیند و سر خود را بالا بگیرد.
  • او کنجکاو است و به اطراف خود دقیق نگاه می‌کند. کودک به‌خصوص به آنچه می‌خورید نگاه می‌کند.
  • او رفلکس اکستروژن که شامل بیرون انداختن خودکار غذا از دهان است را از دست داده است.
  • به نظر می‌رسد که کودک بعد از دریافت کامل شیر در یک روز (هشت تا بار خوردن شیر مادر یا حدود 946 سی‌سی شیر خشک) هنوز گرسنه است.

به یاد داشته باشید که برای دادن غذای کمکی به کودک، نیازی به عجله کردن نیست. بیشتر نوزادان بین پنج تا شش‌ماهگی آماده خوردن غذای کمکی هستند. غذای کمکی را قبل از چهارماهگی کودک شروع نکنید.

چگونه غذای کمکی را به فرزندتان معرفی کنید؟

اصول شروع انواع غذای کمکی کودکان

آکادمی اطفال آمریکا توصیه می‌کند که لازم است شیردهی انحصاری تا 6 ماهگی و شیردهی به همراه غذای کمکی تا یک‌سالگی کودک ادامه داشته باشد. دادن شیر خشک نیز برای مادرانی که نمی‌توانند یا نمی‌خواهند به فرزندشان شیر دهند مناسب است. قبل یا بعد از وعده غذایی در صبح‌ها و همچنین قبل از زمان خواب به کودک شیر بدهید. در ابتدا، باید آزمایش کنید تا بهترین نتیجه را پیدا کنید. اگر فرزندتان شیر خود را کامل می‌خورد، قبل از دادن شیر، به او غذای کمکی بدهید اما اگر این‌طور نیست اول شیر و سپس غذای کمکی به او بدهید.

  • تا نه‌ماهگی، روزانه 591 تا 828 سی‌سی شیر خشک یا شیر مادر، هر سه تا چهار ساعت به کودک بدهید.
  • در نه تا 12 ماهگی، روزانه 473 تا 704 سی‌سی شیر خشک یا شیر مادر، هر چهار تا پنج ساعت به کودک بدهید.

به‌محض اینکه فرزندتان، مفهوم غذا خوردن را درک کرد و به زمان غذا خوردن علاقه نشان داد روتین صبحانه، ناهار و شام را شروع کنید. در این صورت، حتی اگر کودک در این زمان‌ها غذا نخورد و گرسنه نباشد با ایده غذا خوردن طبق برنامه آشنا می‌شود. همچنین، لازم است بدانید که هیچ‌وقت نباید فرزندتان را برای غذا خوردن تحت‌فشار بگذارید. اگر کودک به غذا خوردن علاقه‌ای نشان نداد او را از صندلی غذا خارج کنید.

  • در چهار تا شش‌ماهگی، دو وعده‌غذا به کودک بدهید که هرکدام شامل دو تا چهار قاشق غذاخوری باشد.
  • در هفت تا 12 ماهگی کودک به او سه وعده‌غذا دهید که در هریک از وعده‌ها غذا به اندازه مشت فرزندتان باشد.

غذاهای کمکی متناسب با سن کودکان شامل چه غذاهایی هستند؟

برای اولین غذاهای کودک هیچ قانون سخت و سریعی وجود ندارد. درهرصورت، ارائه انواع میوه‌ها، سبزیجات و گوشت‌ها به کودک مهم است تا او به سلیقه‌های مختلف عادت کند. در ادامه با چند پیشنهاد در این مورد آشنا می‌شوید که متناسب با سن کودکان در نظر گرفته شده است.

چهار تا شش‌ماهگی: غلات تک‌دانه

سطح آهن کودک در حدود نه‌ماهگی او به کمترین حد خود می‌رسد. به همین دلیل غلات غنی‌شده با آهن یک غذای کمکی ایده‌آل برای کودک است. یک قاشق چای‌خوری غلات تک‌دانه‌ای را با چهار تا پنج قاشق چای‌خوری شیر مادر یا شیر خشک ترکیب کنید. در ابتدا ممکن است کودک به‌خوبی غذا نخورد و دائما غذا از دهان او سرازیر شود اما مهم است بدانید که هدف در این شرایط این است که کودک به خوردن غذای کمکی عادت کند؛ بنابراین، باوجود شلختگی و به‌هم‌ریختگی‌ها، طی شدن این روند مهم است.

اگر فرزندتان برای غذا خوردن، مقاومت نشان داد، سرش را برگرداند یا دهانش را باز نکرد از مجبور کردن او به غذا خوردن خودداری کنید. اگر به نظر می‌رسد که او به‌طورکلی نسبت به خوردن غلات بی‌علاقه است، یک هفته صبر کنید و دوباره امتحان کنید. هنگامی‌که کودک شما به خوردن آب غلات عادت کرد، سعی کنید غذا را با آب یا شیر مادر کمتر و غلات بیشتر آماده کنید.

چهار تا هشت‌ماهگی: سبزیجات، میوه‌ها و گوشت‌های خالص

شاید شنیده باشید که خوردن میوه قبل از سبزیجات می‌تواند باعث ترجیح مادام‌العمر غذاهای شیرین شود اما هیچ تحقیقی برای تایید این موضوع وجود ندارد؛ بنابراین شما می‌توانید تصمیم بگیرید که موز، هویج یا مرغ پوره شده را برای شروع غذای کمکی در نظر بگیرید. همچنین، آکادمی اطفال آمریکا مطرح می‌کند که معرفی زودتر غذاهای آلرژی‌زا می‌تواند خطر ابتلا به آلرژی غذایی را کاهش دهد، به‌خصوص اگر کودک شما در معرض خطر این مسئله باشد. غذاهایی که معمولا آلرژی‌زا هستند شامل بادام‌زمینی، تخم‌مرغ و لبنیات می‌شوند.

شش تا هشت‌ماهگی: غذاهای نرم

بسیاری از کودکان، از بازی کردن با غذاها لذت می‌برند. در این مرحله مهم است که به کودک غذاهای سفت یا خام ندهید و اطمینان حاصل کنید که میوه‌ها و سبزیجاتی که به فرزندتان می دهید به اندازه کافی نرم هستند و با فشار ملایم بین انگشتان، له می‌شوند. همچنین، بهتر است از شکر یا نمک برای غذای کودک استفاده نکنید تا او یاد بگیرد غذاها را بدون چاشنی‌های اضافه دوست داشته باشد. انواع فرنی های مقوی با طرز تهیه آسان می تواند میان وعده های مناسبی برای کودکان باشد.

اصول شروع انواع غذای کمکی کودکان

نه تا دوازده‌ماهگی: غذاهای خردشده، آسیاب‌شده یا له‌شده

به‌محض آمادگی کودک، او را از خوردن پوره‌های نرم دور کنید و سعی کنید از غذاهای دارای بافت مانند ماست، پنیر دلمه، موز له‌شده و سیب‌زمینی شیرین له‌شده بیشتر استفاده کنید. در این سن می‌توانید غذاهایی که شامل آهن هستند را نیز افزایش دهید؛ بنابراین گوشت‌های پوره مانند پوره گوشت گاو، مرغ و بوقلمون می‌توانند مناسب باشند.

درنهایت، همان‌طور که مطرح شد هنگامی‌که فرزندتان اولین علائم آمادگی برای خوردن غذا را نشان داد زمان شروع معرفی غذای کمکی به کودک است. بیشتر نوزادان این علائم را از شش‌ماهگی نشان می‌دهند زیرا در این زمان برای رشد و نمو به غذای بیشتری نیاز دارند. مهم است که در این شرایط از اصول شروع انواع غذای کمکی کودک آگاه باشید تا بتوانید از سلامت فرزندتان مراقبت بیشتری داشته باشید