چگونه خلاقیت مان را پرورش دهیم؟

9 روش که با اونا می تونید خلاقیتتون رو به طرز چشمگیری تقویت کنید
چگونه خلاقیت خود را پرورش دهیم

چگونه خلاقیت خود را پرورش دهیم

چقدر خلاقیت دارید؟ شاید بهترین موردی که در رزومه شما میتواند چشم نواز باشد خلاقیت است مخصوصاً برای کسب و کارهای نوین که در آنها خلاقیت مهارتی کلیدی است.

خلاقیت انسان مثل ماهیچه می مونه؛ برای رشد باید کشیده بشه، توی چالش قرار بگیره و بعضا از محدوده راحتی فراتر بره.

اینجا 9 روش بهتون ارائه می دیم که به کمک اونا میتونید خلاقیتتون رو به طرز چشمگیری تقویت کنید:


1. یادگیری از طریق همکاری

کنجکاوی انسان رو به سمت خلاقیت سوق می ده، اندرو نگ ، مهندس طراح موتور جستجوی گوگل، معتقده که خلاقیت و نوآوری به صورت استثنائی و استعدادی وجود نداره، بلکه به نظر اون شما می تونید به طور سیستماتیک خلاقیت و ابتکار خودتون رو بالا ببرید:

“در زندگی خودم ، متوجه شدم که هر وقت مطمئن نبودم که قدم بعدی م چی قراره باشه می رفتم و چیزهای زیادی یاد می گرفتم، مطالعه می کردم و با کارشناس ها صحبت می کردم. من نمی دونم مغز انسان دقیقا چطور کار میکنه ولی ساز و کارش حیرت انگیزه. وقتی به اندازه کافی مطالعه داشته باشید، با متخصص در ارتباط باشید، ورودی و داده کافی دارید و اینجاست که ایده های جدید توی ذهنتون پدید میان.”


2. انجام کار مورد علاقه

نمی تونید ایده پیدا کنید؟ نمی دونید چیکار کنید؟ زندگی شما به تعادل نیاز داره تا اطمینان حاصل بشه که خلاقیت شما آسیب نبینه.

آلبرت انیشتین وقتی دید پسرش به نوازندگی پیانو علاقه داره و ممکنه توی پروسه خلاقیت دچار خودباختگی بشه، بهش یه نامه نوشت و توی نامه بینشی پدرانه در اختیار پسرش قرار داد:

“کاری رو انجام بده که خوشحالت میکنه. این راهیه که باهاش میشه بیشترین یادگیری رو داشت. این که وقتی کاری رو با چنان لذتی انجام می دی که متوجه گذر زمان نمیشی. من گاهی اوقات اونقدر درگیر کارم هستم که وعده ظهر رو فراموش می کنم.”

عشق و خلاقیت در هم تنیده ن. یه سرگرمی سالم، مثل نواختن ساز، دویدن یا جمع کردن کلکسیون، می تونه طی تقویت خلاقیت بهتون تو آرامش و مبارزه با استرس کمک کنه.


3. از صنایع مختلف الهام گیری کنید

ایده گرفتن از راه کپی کردنه کاری که رقیب قبلاً انجام داده جواب نمیده. پس بهتره دنبال نوآوری توی صنایع و زمینه های مختلف باشید؛

تحقیق کنید که چه کسب و کارهایی در حال حاضر موفقن و دلیل موفقیتشون چیه.

چه مشاغلی بیشترین وفاداری رو به سمت خودشون جذب می کنن و چرا؟

چطور میتونید فاکتور هایی که باعث موفقیت این صنایع شدن رو برای صنعت خودتون به کار ببرید؟

پیدا کردن جواباین سوال ها میتونه ایده های عالی و کاربردی در اختیارتون بذاره.


4. استراحت کنید

آلن کوهن میگه: “در کار فضیلت وجود داره و در استراحت هم همینطور. از هر دو استفاده کنید و از هیچکدوم غافل نشید.”

بعضی اوقات بهترین ایده های شما زمانی به ذهنتون خطور میکنه که مغزتون خسته نباشه و درگیر گشتن دنبال ایده ی جدید نباشید.

این اتفاق میتونه موقع خواب براتون رخ بده، برای همین سعی کنید برنامه خوابتون رو حتما تنظیم کنید و مطمئن بشید خواب کافی دارید.

ممکنه حتی ایده خلاقانه بعدی شما موقع دوش گرفتن، رانندگی، ورزش کردن، پیاده روی، خرید، در طول مسافرت یا تماشای غروب آفتاب به ذهنتون برسه.

پس مطمئن باشید که به مغزتون فرصت استراحت میدید.


5. راه برید

یک فرد متوسط ​​هر روز بین 7 تا 15 ساعت رو توی حالت نشسته می گذرونه. درسته، رقم عجیبیه!

این نه تنها برای سلامتی و روحیه شما خوب نیست بلکه میتونه روی خلاقیتتون تاثیر منفی زیادی بذاره.

تحقیقات استنفورد نشون میده که پیاده روی تفکر خلاق رو تقویت میکنه. در ادامه ش یه تحقیق آماری دیگه صورت گرفته که نشون میده افرادی که به طور مرتب پیاده روی می کنن خلاقیت بیشتری دارن.

دارن هاستون، مدیر عامل گروه پرایس لاین، مارک زاکربرگ مدیر عامل فیس بوک، هیکمت ارسک، مدیر عامل شرکت وسترن یونیون، جک دورسی، بنیانگذار توئیتر، جف وینر ، مدیرعامل LinkedIn، و خیلی از افراد موفق دیگه به طور منظم پیاده روی می کنن.


6. فضای مناسب فراهم کنید

نداشتن ایده یا عدم توانایی توی حل مسئله می تونه واقعا آدم رو درمونده کنه. این که محیط اطرافتون چطور باشه روی خلاقیت شما تاثیر زیادی داره. ممکنه شما ار سکوت لذت ببرید و به روندهای ذهنی تون کمک کنه، ولی اگه به شخصه اینطور نیستید موسیقی می تونه کمک کنه و باعث ایجاد روحیه و خلاقیت توی شما بشه.

استیو جابز برای تغییر روحیه و حفظ خلاقیت به موسیقی گوش می داد. این روش برای شما هم میتونه کارساز باشه.


7. از تکنیک “شش کلاه فکر” استفاده کنید

گاهی اوقات لازمه که ایده پردازی رو از صفر شروع کنید. همه چیز رو فراموش کنید و با یه ذهن خالی از نو شروع کنید و بعد با استفاده از “شش کلاه فکر” ایده ها رو تجزیه و تحلیل کنید.

استفاده از این فرآیند می تونه به شما کمک کنه تا به یه شیوه ی جدید به مسائل نگاه کنید. این تکنیک از چند گزینه مختلف تشکیل شده که هر کدوم برای یه بعد خاص در نظر گرفته شدن. برای مثال کلاه سفید به “فقط واقعیت ها”، کلاه سیاه به “امکان اشتباه” و کلاه سبز به “امکانات و گزینه ها” اختصاص داره.

نگاه به یه مسئله از چند منظر منحصر به فرد میتونه تاثیر فوق العاده ای روی گستردگی بینش شما روی ایده هاتون بشه.


8. درخواست مشاوره یا بازخورد

بعضی اوقات به دلیل درگیری مدام با یه مسئله، ذهن شما توانایی این رو نداره که از دور به قضیه نگاه کنه و جزئیات ناخواسته مدام جلوی چشم شما هستن. این باعث میشه خلاقیت شما غیرمستقیم محدود به دیدتون بشه.

درخواست کمک نشونه ضعف نیست. از دوستان، همسالان و افرادی که می شناسید و بهشون اعتماد دارید کمک و مشاوره بخواید. هر شخص یه مجموعه مهارت، تجربه و دانش منحصر به خودش رو داره که میتونه به شما کمک کنه.

حتی اگه از توصیه هایی که دریافت میکنید استفاده مستقیم نکنید، ممکنه باعث ایجاد یه تفکر جدید و خلاقانه توی ذهن شما بشن و شما رو به چیزی که نیاز دارید برسونن.


9. یه ایده ی فوق العاده بد انتخاب کنید

از هر ایده ای که مدتیه روش گیر کردید فاصله بگیرید.

بی فایده ترین ایده ای که می تونید تصور کنید چیه؟ لیستی از بدترین ایده هایی که به ذهنتون میرسه تهیه کنید.
حالا وقت به چالش کشوندن خلاقیت شماست: بهترین ویژگی های این ایده وحشتناک چیه؟

شاید نگاه کردن به این ایده های وحشتناک باعث ایجاد چیزی خلاقانه بشه که می تونید اون رو به ایده های بهتر خودتون منتقل کنید.


نظر خود را بیان کنید