چگونه ترسو نباشیم؟

16 قدم برای کنار اومدن با ترس و کسب شجاعت

چگونه بزدل نباشیم,راههای ترسو نبودنSuperman

ترس تا چه اندازه ای شما را کنترل میکند؟ آیا بزدل بودن میتواند در موفقیت شما تاثیر گذار باشد؟

جهان مکان بزرگیه که پر از تهدیده، چه تهدید های واقعی و چه تهدید های ادراکی در هر گوشه و کنارش در کمین هستن.

این واقعیت نباید مانع این بشه که روز هامون رو غنیمت بشمریم و از پتانسیل کامل زندگی مون بهره ببریم.

شجاعت یکی از مهمترین جنبه های وجودی انسانه. با چاشنی شجاعت میشه تقریبا هر کاری رو به انجام رسوند و این چیزی که میگم اغراق نیست!

مشکل اینجاست که همه شجاع و بی باک به دنیا نمیان. توی اکثر مواقع شخص باید خودش کم کم شجاعتش رو بسازه و تقویتش کنه.

اینجا ما 16 مرحله آماده کردیم که قدم به قدم به شما کمک میکنن حس شجاعت رو توی خودتون پیدا کنید، رشدش بدید و ازش برای بهتر شدن حالتون کمک بگیرید. بیاید به ترتیب یه نگاهی به این مراحل بندازیم:


1. وضعیت فعلی زندگی تون رو مد نظر داشته باشید

یکی از مهمترین کارهایی که می تونید برای مقابله با ترس انجام بدید اینه که به وضعیت موجود و جاری توی زندگی تون توجه داشته باشید.

قبل از اینکه بخواید به به موقعیت بهتر فرار کنید یا یه احساس خوب رو جایگزین یه احساس بد کنید، بهتره که یه مدت با خود واقعی تون خلوت کنید و درک کنید چیزی که در حال حاضر دارید تجربه میکنید در اصل ذاتش به چه صورته.

یکی از مزایای این کار اینه که با بررسی وضعیت متوجه می شید که قبلا چه چالش هایی رو از سر گذروندید و توانایی کنار اومدن با مشکلاتتون رو بهتون یادآور میشه.

اوشو در مورد تجارب و تاثیرشون روی بینش انسان میگه:

“زندگی رو از همه جنبه های ممکن تجربه کنید – خوب، بد، تلخ، شیرین، تاریک، روشن، تابستان و زمستان. همه دوگانگی ها را تجربه کنید. از تجربه نترسید ، چرا که هرچه تجربه بیشتری داشته باشید بالغ تر میشید.”


2. ترس هاتون رو بپذیرید

مفهوم واقعی شجاعت خیلی مهمه و اون اینه که شجاعت نبود ترس نیست، بلکه توانایی حرکت رو به جلو با وجود ترسه.

خیلی از افراد گزاره اول رو باور دارن و فکر می کنن بهترین راه برای مقابله با ترس اینه کاملا اون رو نابود کنن و یا نادیده ش بگیرن و وانمود کنن که وجود نداره!

این روش مقابله با ترس شاید یکی دو بار جواب بده ولی در طولانی مدت میتونه به شدت ناسالم باشه و به شما آسیب بزنه.

پنهان شدن از احساسات باعث می شه که موضوع ترس در خفا و گوشه ی ذهن شما حتی بیشتراز قبل رشد کنه و عظیم تر بشه. به همین خاطر بهترین کار اینه که از وجود ترس هاتون مطلع باشید و حضور حس ترس توی ذهنتون رو بپذیرید.

هیچ کس حق نداره شما رو به خاطر داشتن حس ترس سرزنش یا مسخره کنه! آزادانه احساس ترس کنید. خیلی از شجاعانه ترین کارها در طول زندگی لازمه ی اولشون ترسه که باعث میشه زمینه ای برای پیشرفت توی اون موضوع خاص ایجاد بشه. اگه میخواید ترس جلوی شما رو نگیره خودتون هم نباید جلوی ترستون رو بگیرید.

“برن پرسید: “آیا یک مرد اگر ترسیده باشد هنوز هم می تواند شجاع باشد؟”

پدرش به او گفت: “این تنها زمانی است که یک مرد می تواند شجاع باشد.”

– جورج آر آر مارتین


3. ترس هاتون رو مشخص کنید

وقتی وجود ترس رو پذیرفتید، قدم بعدی درک درست اونه.

اکثر مردم سالها از اضطراب رنج می برن، بدون اینکه بدونن توی این مدت چی باعثش بوده.

بذارید یه مثال بزنم، فرض کنید شما از صحبت جلوی جمع اضطراب پیدا میکنید، برای همین سعی میکنید حتی الامکان انجامش ندید. در اصل، این جنبه گفتاری و صحبت کردن نیست که شما ازش می ترسید، بلکه قسمت آماده سازی حرف هاتون و ارائه ش به جمعه که به شما اضطراب میده، این تحلیل فوق العاده ساده یه مثال از درک کردن ترسه.

دونستن اینکه دقیقا از چه چیزی می ترسید به شما کمک می کنه که با این حس کنار بیاید. از این راه میتونید بفهمید منشا ترستون چیه و سعی کنید که رفعش کنید یا کاری انجام بدید که حس اضطرابتون رو برطرف کنه. این رو هم بگم که میتونید سعی کنید بفهمید جنس ترستون دقیقا چیه و طبق اون یه اسم بهش بدید، مثلا بگید نگرانم، مضطربم یا بی قرارم.


4. سعی نکنید از ترستون فرار کنید

وقتی می خواید از ترس فرار کنید، ناخواسته دچار تشدیدش میشید. این رفتار شتاب زده معمولا به خاطر اینه که میخواید از شرایطی که هستید به یه شرایط بهتر برید، حتی اگه فقط یه ذره وضعیت رو بهتر کنه.

به جای اینکه سعی کنید از اون چه که احساس می کنید فرار کنید، بذارید اون احساسات جریان پیدا کنن. برای دور شدن از ترس به خودتون زحمت اضافی ندید و همیشه به خاطر داشته باشید که ترس یه بخش طبیعی از زندگی انسانه.


5. ترس تون رو بررسی کنید

توی برهه های مختلف از زندگی، نگرانی از عواقب باعث میشه ما از انجام یه سری کارا ترس داشته باشیم. مثلا فارغ التحصیل شدن یا تغییر دادن محل زندگی و …

این تغییرات مهم زندگی اغلب برای ما ترسناکه چون نمی دونیم که از نتیجه چه انتظاری باید داشته باشیم و عواقب این اتفاقات چه تاثیری روی ما میذاره.

شما نمی تونید آینده رو دقیق پیش بینی کنید، اما همیشه می تونید خودتون رو براش آماده کنید. بیشتر ترس ما ریشه ش توی بی ثباتی و عدم اطمینانه. بررسی و تحلیل ترس و ریشه ش، به مغز شما کمک میکنه که خودش رو آماده کنه و پیشفرض های مثبت رو در نظر بگیره. این باعث میشه شما با ترس بیشتر آشنا بشید و تاثیر منفی اون روی شما به طرز چشمگیری کاهش پیدا کنه.

فقط کافیه که وقتی دچار ترس می شید از خودتون بپرسید: الان از چی دارم میترسم؟ برای این که این روش جواب بده لازمه که شما با خودتون صد درصد روراست باشید. کسی جز خودتون قرار نیست نتیجه ی این تحلیل رو بدونه پس نگران نباشید.

نکته ی اضافی ای که میخوام در این خصوص ذکر کنم اینه که وقتی این کار رو انجام بدید، متوجه می شید که ریشه ترس توی خیلی از مواقع در اصل با شما و شخصیت شما ارتباطی نداره، بلکه بیشتر بر میگرده به دنیای اطراف و انتظارات و برداشتی که مردم از شما و کاری که میخواید انجام بدید دارن.


6. مسئولیت پذیر باشید

بهترین راه شجاعت اینه که مسئولیت نهایی همه جنبه های زندگی خودتون رو به عهده بگیرید.

میدونم که اتفاقات بد توی زندگی رخ می ده و این که توی وضعیت بدی هستید همیشه تقصیر شما نیست.

اما اینکه شما بپذیرید در نهایت مسئولیت اتفاقاتی که توی زندگی تون میفته با شماست و شما باید حل و فصلشون کنید، شجاعت زیادی می طلبه. درسته که شما نمی تونید وقایعی که رخ میدن رو کنترل کنید، اما نحوه پاسخگویی و مدیریت کردنشون کاملا دست شماست.

افرادی که شجاع نیستن دیگران رو به خاطر چالش هاشون سرزنش می کنن، همیشه سعی میکنن توی موضع قربانی قرار بگیرن و از زیر مسئولیت فرار کنن.


7. راه هایی برای کنترل ترس پیدا کنید

هر چقدر بیشتر با ترس تون راحت باشید کنترلش هم به مراتب راحت تر میشه. حالا این یعنی چی؟

یعنی توی این مرحله شناخت از ترس باعث میشه ترس دیگه یه چیز انتزاعی و گنگ نباشه، شما این دفعه میشناسیدش، درکش می کنید و در نهایت، می تونید کنترلش کنید.

یادآوری میکنم که مفهوم شجاعت، پیشروی با وجود حضور ترسه.

نکته کلیدی توی یادگیری و تقویت شجاعت اینه که که آهسته آهسته درک کنید که دقیقا چه فاکتور هایی وجود دارن که شما می تونید کنترلش کنید و به نفع خودتون استفاده کنید؟

به عنوان مثال، اگه از رانندگی می ترسید با یاد گرفتن فنون ایمن رانندگی می تونید ترس از تصادف رو کنترل کنید. به علاوه می تونید چندین وسیله ایمنی روی وسیله نقلیه تون نصب کنید تا احساس امنیت بیشتری داشته باشید.

شجاعت به معنی از بین بردن ترس نیست، بلکه اساس اون اینه که شما ترستون رو بردارید و کم کم به چیزی تبدیلش کنید که براتون قابل مدیریته.

“خودت رو در معرض عمیق ترین ترست قرار بده. بعد از اون ترس هیچ قدرتی نداره و ترس از آزادی کوچیک میشه و از بین می ره، تو آزادی.”

– جیم موریسون


8. احتمال شکست رو در نظر بگیرید

یکی از انگیزه های مهم برای جلوگیری از ترس و مواردی که باعث ترس میشن اینه که می ترسیم در مقابل افراد دیگه شکست بخوریم.

اگه بتونید با احتمال شکست کنار بیاید و اون رو بپذیرید دیگه هیچ چیز جلودار شما نیست! باید حاضر باشید که مدام تلاش کنید و حتی بعد از شکست دست از تلاش نکشید، اگه لازم شد حتی روش های مختلفی که قبلا امتحان نکردید رو امتحان کنید.


9. یه الگو در نظر بگیرید

میلیاردها انسان در این کره خاکی وجود دارن و حداقل یکی از اونا ترس هاش مشابه شماست. این فقط افراد عادی و روزمره نیستن که باید با اضطراب کنار بیان، ترس حتی هنرمندان، رهبران صنعت، سیاستمدار ها و افراد مشهور دیگه رو مثل همه تحت تاثیر قرار میده.

تاریخ پره از افرادی که در برابر مشکلات موفق شدن و تونستن کنار بیان، شما می تونید از این افراد برای الهام گیری و ایجاد انگیزه توی خودتون استفاده کنید.

رو آوردن به یه الگو می تونه توی روحیه شما تاثیر چشمگیری داشته باشه. حتی نیاز نیست که این الگو حتما یه شخص معروف باشه. می تونید با آشناها، دوستان و خانواده تون تماس بگیرید و ببینید اونا چطور از سختی های زندگی شون عبور کردن و از چه روش هایی استفاده کردن.

وقتی به حرفاشون گوش بدید میتونید چندین روش مختلف از دیدگاه های مختلف دریافت کنید که به شما ثابت میکنه که گذر از ترس ممکنه و انتخاب های جدید و جالبی رو در اختیار شما میذاره که میتونید نسبت به مشکل خودتون تغییرش بدید و ازش بهره ببرید.


10. از چالش ها استقبال کنید

شجاعت چیزی فراتر از صرفا نترس بودنه. به انعطاف، ثبات قدم و انطباق روحیه نیاز داره. صرفا با سخت گیری نمی تونید با ترس تون مبارزه کنید. با به چالش کشیدن خودتون می تونید انعطاف ذهنتون رو بالا ببرید.

وقتی خودتون رو در معرض مستقیم چالش و اضطراب قرار می دید، ذهنتون به روش های مطمئن خودش شک میکنه و میره دنبال ایده های تازه تر و جدید. حتی وقتی عادت های ذهنی سالمی پیدا کردید، هر چند وقت یکبار بشینید و خوب به رویکرد های ذهنی تون فکر کنید و اونا رو به چالش بکشید، بگردید ببینید چه راه های جدیدی واسه تقویت و پیشرفت وجود داره.


11. محبت به خودتون رو تمرین کنید

کمال گرایی یکی از مشکلات جاه طلبی انسانه. با این که میتونه یه فاکتور مثبت باشه، ولی اگه از حدش خارج بشه میتونه به سلامت روان شما آسیب بزنه و مانع پیشرفت باشه.

کمال گرایی رو در زمینه های معقول و منطقی تمرین کنید تا احساس کافی نبودن نکنید. حواستون باشه که توی پروسه انجام دادن کاری که می خواید، بیش از حد توانتون از خودتون کار نکشید و با ذهن و بدن تون با لطافت رفتار کنید. برای ادامه حرکت رو به جلو می تونید تمرین هایی مثل خاطره نویسی روزانه و مراقبه انجام بدید.

“نوشتن خاطرات روزانه سفر به درون انسانه.”

– کریستینا بالدوین


12. فرسخ شمار داشته باشید

بعد از این که ترستون رو شناختید و یه تکنیک کاربردی برای مقابله باهاش پیدا کردید، در نهایت مجبورید رو در رو برید سراغش.

کنار اومدن با ترس، حتی اگه همه ی قدم های بالا رو انجام داده باشید بازم آسون نیست. به همین خاطر نباید از خودتون انتظار داشته باشید که فورا جواب بگیرید و از صفر به صد برسید.

برای این کار فرسخ شمار در نظر بگیرید، یعنی چی؟ یعنی مسیر تا هدف رو چند قسمت کنید و هر بار فقط روی طی کردن یه قسمت ازش تمرکز کنید. اینطور شمرده شمرده و خیلی کارا تر به نقطه هدفتون نزدیک می شید و این وسط خسته هم نمیشید. این که مسیر به چند قسمت تقسیم بشه رو بسته به نوع شخصیت و توانایی هاتون باید در نظر بگیرید.


13. کارایی که در حال حاضر از دستتون بر میاد رو انجام بدید

به جای اینکه به چیزایی که نمی تونید کنترل کنید فکر کنید و استرس بگیرید، بشینید فکر کنید که چه کارایی برای بهتر کردن وضعیت فعلی در حال حاضر براتون مقدوره و برید سراغشون.

برای مثال شما اگه بخواد وزن کم کنید در روز نمی تونید 30 کیلو وزن کم کنید! اما می تونید 60 کالری از وعده نهارتون به صورت روزانه کم کنید. شاید نتونید تو یه روز یه میلیون تومن درآمد کسب کنید ولی می تونید ده هزار تومن‌کسب کنید و خودتون رو آروم توی مسیر یه میلیون تومن پیش ببرید.


14. انتظاراتتون رو بالا ببرید

وقتی که همه قدم های بالا رو انجام دادید، نوبت به بالا بردن انتظارتون از خودتون میرسه. اینجا جاییه که سخت کوشی به کار میاد. اهداف رو توی ذهنتون داشته باشید ولی هر کاری که در راستای رسیدن به هدف انجام میدید طوری باشه که دو سه قدم جلو تر از جایی که قرار بوده فرود بیاید قرار بگیرید.


15. مصمم باشید

در نهایت، شما باید همیشه به یاد داشته باشید که هدف از انجام همه ی این کارا چیه.

شجاعت چیزی نیست که یه شبه محقق بشه. از یه طرف هم برگشتن به خونه اول و مجبور شدن به شروع دوباره خیلی محتمله.

مهم نیست که در توی چه مرحله ای قرار دارید، هر جایی که هستید مصمم باشید و هر چند شمرده و یواش، ولی رو به جلو ادامه بدید.


16. تحت هیچ شرایطی تسلیم نشید!

به یاد داشته باشید که هر قدمی که برای کسب شجاعت بر می دارید، حتی اگه یک قدم به عقب رفتن برای دو قدم جلو رفتن باشه، شما رو در نهایت توی مسیر درست قرار میده.

ممکنه مسیری که ما توی زندگی طی میکنیم به هدف نرسه، اما تجربه ی زندگی میلیارد ها انسان ثابت کرده که زندگی در مورد مسیریه که طی میشه و نه لزوما در مورد رسیدن به هدف! هدف نهایی اینه که شما توی مسیری که هستید لذت ببرید و مطمئن شید که از تمام پتانسیل های خودتون و دنیای اطرافتون به نحو احسن استفاده می کنید


نظر خود را بیان کنید