برای آگاهی از علت ورم پا در سالمندان و میزان خطرناک بودن آن، این پست از آلامتو بخوانید.
علت ورم پا در سالمندان (مچ و روی پا، قوزک و پشت پا) چیست؟
ورم پا عارضه ای است که می تواند افراد در هر سنی را درگیر کند. با این حال این وضعیت در سنین بالاتر رایج است به طوریکه نزدیک به 20% از سالمندان را دچار میکند. علل مختلفی میتواند موجب ورم پا شود. در ادامه این مطلب از آلامتو میگوییم علت ورم پا در سالمندان (مچ و روی پا، قوزک و پشت پا) چیست؟ خطرناک است؟
همچنین بخوانید: درمان عفونت واژن در خانه با نمک
ورم پا در سالمندان
با افزایش سن، بدن ما به تغییر ادامه می دهد. یکی از تغییرات رایجی که ممکن است متوجه آن شوید، تورم پا و مچ پا است که به عنوان ادم نیز شناخته می شود. بر اساس مطالعات، بیش از 240000 سالمند در بریتانیا تحت تأثیر این وضعیت پزشکی قرار دارند. ورم پاها و مچ پاها می تواند بسیار ناراحت کننده باشد و به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی یک فرد مسن تأثیر بگذارد. می تواند منجر به کاهش تحرک، ناراحتی هنگام راه رفتن و افزایش خطر افتادن شود. بنابراین، درک علل، علائم و راه حل های احتمالی بسیار مهم است.
ورم پا در سالمندان خطرناک است؟
تورم در پا و مچ پا زمانی رخ می دهد که مایع اضافی در بافت ها جمع می شود و منجر به تورم آشکار می شود. این می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله تغییرات مرتبط با سن در بدن، داروها، شیوه زندگی یا بیماریهای زمینه ای. ورم پا و مچ پا در افراد مسن می تواند منجر به کاهش تحرک و افزایش خطر افتادن شود.
نارسایی احتقانی قلب یکی از شرایط خطرساز است که از نشانه های آن ورم پا در سالمندان است. نارسایی قلبی وضعیتی است که زمانی رخ میدهد که قلب ضعیفتر شود و نتواند به طور موثر خون را پمپاژ کند. این امر با افزایش سن بیشتر رایج است زیرا قلب سفت تر می شود. راندمان ضعیف در پمپاژ خون منجر به گردش خون ضعیف و احتقان کوتاه مدت می شود و باعث می شود که وریدها مایع را حفظ کرده و ایجاد کنند. در نتیجه، ممکن است تورم در اندام تحتانی خود را تجربه کنید.
همچنین بخوانید: درمان فوری سردی شدید بدن
علت ورم پا در سالمندان دیابتی
علت ورم پا در سالمندان دیابتی این است که بالا رفتن قند خون رگ های خونی فرد را تحت تاثیر قرار داده و این منجر به تجمع مایع در پا میشود. این وضعیت موجب آسیب به اعصاب نیز می شود و به همین دلیل است که ممکن است بیمار نسبت به آسیب پا آگاه نباشد. زمانیکه بدن در تلاش است این وضعیت را بهبود بخشد، موجب تجمع مایعات اضافی در این ناحیه می شود.
علت ورم مچ پا در سالمندان
علت ورم مچ پا در سالمندان میتوان بروز بیماریهای زمینهای جدی باشد. از جمله این بیماریها میتوان به نارسایی قلبی، بیماری مزمن کلیه، آسیب به عروق پا و سابقه طولانی کمبود پروتین اشاره کرد.
بیماری های کلیوی یا کبدی
بیماری هایی که کلیه یا کبد را تحت تاثیر قرار می دهند می توانند نمک و آب را در بدن جمع کنند و در نتیجه مچ پا و پا متورم شوند. این بیماری ها همچنین بر فشار وارده به وریدهای قسمت تحتانی بدن تأثیر می گذارد و باعث تجمع مایع در این قسمت ها می شود. در صورت سیروز، کبد آسیب دیده نمی تواند آلبومین، یک جزء پروتئینی مهم را بسازد، که منجر به عدم تعادل سطح پروتئین در بدن می شود و بیشتر باعث نشت مایع در بدن می شود.
نارسایی وریدی
یکی از بیماری های شایع که باعث تورم پا و مچ پا در سالمندان می شود، نارسایی وریدی است. بر خلاف شریان ها، سیاهرگ ها در پوشش خود ماهیچه ای ندارند. وریدها دریچه هایی دارند که از جریان خون به سمت عقب جلوگیری می کند. با گذشت زمان، این دریچه ها کمتر اثر می کنند و باعث تجمع خون در سیاهرگ ها می شوند که به نارسایی وریدی معروف است. این وضعیت بر جریان خون در اندامهای تحتانی تأثیر میگذارد و در نتیجه جریان خون ناکافی به قلب برمیگردد و مایعات تجمع مییابد.
عوارض جانبی داروها
برخی از داروهایی که معمولاً برای افراد مسن تجویز میشوند، مانند مسدودکنندههای کانال کلسیم، داروهای دیابت و استروئیدها، میتوانند عوارض جانبی ایجاد کنند که میتواند منجر به تورم مچ پا یا تشدید آن شود. این داروها می توانند احتباس مایعات را افزایش دهند و منجر به تجمع مایع در اندام تحتانی و متعاقباً باعث تورم شوند. مشورت با پزشک عمومی برای تنظیم داروها ممکن است به کاهش تورم کمک کند.
همچنین بخوانید: درمان خانگی سوزش قسمت بیرونی واژن
علت ورم روی پا در سالمندان
تجمع خون و مایعات در قسمت تحتانی بدن می تواند علت ورم روی پا در سالمندان شود. علت این وضعیت بی تحرکی یا ایستادن به مدت طولانی می باشد که می تواند با تغییر وضعیت، تحرک و پیاده روی کوتاه برطرف شود. این در شرایطی است که بیماری زمینه ای که در سطرهای پیش اشاره کردیم دلیل ورم روی پا نباشد.
علت ورم قوزک پا در سالمندان
از علل اصلی ورم قوزک پا در سالمندان میتوان به ایستادن زیاد یا وارد شدن صدمه به این ناحیه نام برد. در برخی موارد نیز مصرف برخی از داروها میتواند منجر به ورم قوزک پا در سالمندان شود.
علت ورم پشت پا در سالمندان
علت ورم پشت پا در سالمندان در بسیاری از موارد بی خطر است. این حالت میتواند در نتیجه اضافه وزن، نشستنهای طولانی، تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی در زنان باشد. با این حال در صورت تجربه مکرر نیاز به معاینه توسط پزشک است. زیرا برخی بیماری های زمینه ای مثل بیماری های قلبی، التهاب قلب، فشار خون ریوی، نارسایی کلیوی، کاردیومیوپاتی و … نیز مسبب آن باشد.
علت ورم یک پا در سالمندان
تجربه تورم در یک پا می تواند یک مسئله گیج کننده و ناراحت کننده با دلایل زمینه ای مختلف باشد.
- تروما، مانند رگ به رگ شدن یا آسیب، اغلب منجر به تورم موضعی میشود و جریان مایع را در ناحیه آسیب دیده محدود میکند. ترومبوز ورید عمقی، یک لخته خون در پا، ممکن است باعث تورم یک پا به دلیل اختلال در گردش خون شود.
- شرایط التهابی مانند آرتریت می تواند به تورم یک طرفه کمک کند و مفاصل و بافت های نرم را تحت تاثیر قرار دهد.
- مشکلات لنفاوی، مانند لنف ادم، منجر به احتباس مایع و تورم، عمدتا در یک طرف می شود. عفونت پا، از جمله سلولیت، می تواند منجر به تورم موضعی شود، زیرا بدن به عوامل عفونی پاسخ می دهد.
- مشکلات عروقی، مانند بیماری شریان محیطی، ممکن است باعث جریان خون ضعیف در یک پا و در نتیجه تورم شود.
درک علت ورم یک پا در سالمندان برای دریافت به موقع مراقبت های پزشکی بسیار مهم است، زیرا پرداختن به علت زمینه ای در مدیریت و کاهش تورم در یک پا ضروری است. اگر یک پای شما متورم است، اکیداً توصیه می شود که با یک متخصص پا مشورت کنید که می تواند علت را تعیین کند و گزینه های تسکین و درمانی موثری را ارائه دهد.
همچنین بخوانید: برای آبله مرغان چی بخوریم
درمان خانگی ورم پا در سالمندان
1. بالا بردن پاها
حداقل 20 دقیقه در روز پاهای خود را بالا بیاورید تا پاهای شما بالاتر از سطح قلب باشد. این به تحریک گردش خون و بهبود گردش خون لنفاوی کمک می کند. این به بازگشت وریدی و آرامش کمک می کند، که ورم مچ پا را به سرعت تسکین می دهد. یک راه آسان برای بالا بردن پاهای خود این است که در رختخواب دراز بکشید و پاهای خود را روی تخته سر قرار دهید. مهم است که به پشت دراز بکشید و بالش هایی را زیر پاها قرار دهید تا از زانوهای خود حمایت کنند.
2. نوشیدن مایعات بیشتر
مصرف مایعات بیشتر در طول روز می تواند به تورم کمک کند، زیرا بدن هیدراته مایعات کمتری را در خود نگه می دارد. نوشیدن آب همچنین تولید ادرار را تحریک می کند که باعث دفع آب و سموم از بدن می شود. نوشیدن 2 تا 3 لیتر مایعات در روز مانند آب و چای مهم است.
3. تمرینات پا
ورزش و کشش پاها و مچ پاها باعث بهبود گردش خون و لنفاوی می شود که می تواند تورم مچ پا را کاهش داده و از آن جلوگیری کند. در صورت امکان، حداقل 30 بار پاهای خود را از قوزک، بالا و پایین خم کرده و دراز کنید. همچنین می توانید مچ پاهای خود را 8 بار در جهت عقربه های ساعت و 8 بار خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا ورم را از بین ببرید.
4. ماساژ
ماساژ به کاهش تورم پا کمک می کند زیرا گردش خون را تحریک می کند و حرکت را برای از بین بردن مایعات در پاها، مچ پا و پاها بهبود می بخشد. همچنین یک تکنیک آرام سازی موثر است. ماساژ باید با حرکات سبک در جهت قلب انجام شود. شما باید حدود 1 دقیقه را به ماساژ هر پا اختصاص دهید.
5. کاهش مصرف نمک
مصرف مقادیر زیاد نمک به دلیل داشتن سدیم می تواند منجر به تورم مچ پا و پا شود. سدیم باعث احتباس آب می شود، به این معنی که سطوح بالای سدیم در خون می تواند احتباس مایعات و تورم را افزایش دهد.
6. نوشیدن یک چای ادرارآور
چای دیورتیک، مانند چای سبز، چای جعفری یا چای دم اسب، حاوی خواص و مواد ادرارآور طبیعی مانند فلاونوئیدها و مواد معدنی (مانند پتاسیم و کافئین) است. اینها همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند که گردش خون ضعیف را بهبود می بخشد و باعث دفع مایعاتی می شود که به تورم پا و مچ پا کمک می کند.
همچنین بخوانید: برای قطع لکه بینی بعد از پریود چه بخوریم
7. مصرف غذاهایی که گردش خون را تقویت می کند
برخی از غذاهای حاوی خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی (مانند غذاهای امگا 3، میوه سیتریک یا فلفل کاین) می توانند به تقویت گردش خون کمک کنند. این غذاها گردش خون ضعیف را برطرف می کنند و می توانند تورم مچ پا و پا را تسکین یا از آن جلوگیری کنند.
سخن آخر
در این مطلب از آلامتو به علت ورم پا در سالمندان (مچ و روی پا، قوزک و پشت پا) اشاره کردیم و گفتیم در چه مواردی این مسئله میتواند خطرناک باشد. امیدواریم این مطلب برای شما همراهان مفید بوده باشد.