مشخصات و نشانه های افراد خودشیفته

اگر این 9 نشانه را دارید شما هم یک خودشیفته هستید؛

narcissistic

خودشیفتگی یکی از ویژگی‌های شخصیتی است که ممکن است دیگران را از شما دور کند اما چگونه بفهمیم که یک انسان خودشیفته هستیم؟


خود شیفتگی چیست؟

خودشیفته کیست؟ همه ی ما با ویژگی های افراد خود شیفته آشنا هستیم و از برخی خصوصیات خاص برای توصیف آن ها استفاده می کنیم.

شاید بتوان گفت که فرد خود شیفته همواره سعی دارد خود را موجه جلوه داده و نیازهایش را در اولویت بالاتری نسبت به نیازهای شما قرار دهد. این فرد می تواند همسر سابقتان باشد و یا شاید همکاری که به طور مرتب در جلسات کاری، کلام شما را قطع می کند و از دستاوردهای خود می گوید حتی اگر چندان هم چشمگیر نباشند. اما سوالی که پیش می آید این است که چطور می توان یک خود شیفته ی واقعی (کسی که با اختلال شخصیت خود شیفتگی یا NPD مواجه است) را شناسایی کرد؟

تحقیقات نشان می دهند که در هر کشوری، 1 تا 6 درصد از جمعیت ممکن است NPD داشته باشند و حدود 50 تا 75 درصد از این افراد را مردان تشکیل می دهند. بنابراین ، هر کسی که دارای حرکات خود محورانه است نمی تواند در این گروه قرار گیرد. اما یک نکته شایان توجه وجود دارد و آن این است که یک خود شبفته ی واقعی، بنا بر تعریف کسی است که دارای الگوهای گسترده و شدید گرایش به بزرگ نمایی، نیاز به تحسین و عدم همدردی باشد و این علائم را از اوایل بلوغ نشان دهد.

کوری نیومن، استاد روانشناسی مدرسه پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا که کتابی را در مورد اختلال شخصیت خود شیفتگی نوشته در این خصوص می گوید: این صفات می توانند به روش های مختلفی بروز داده شوند.

وی توضیح می دهد که NPD یک وضعیت ذهنی است که افراد مبتلا به آن با حساسیت بیشتری به خود اهمیت می دهند اما پشت این ماسک اعتماد به نفس شکننده ای وجود دارد که نسبت به کوچکترین انتقادها آسیب پذیر است.

چه چیزی باعث خود شیفتگی می شود؟

دقیقا نمی توان گفت که چه چیزی باعث خود شیفتگی می شود، اما هم ژنتیک و هم تربیت ممکن است در بروز این عارضه نقش داشته باشند.

نیومن می گوید: تا حدودی، شخصیت ها به ارث برده می شوند اما اگر کسی از کودکی همواره تحسین شود و همیشه گفته شود که او از سایر بچه ها بهتر است و هیچ محدودیتی برای او در نظر گرفته نشود، ممکن است بعدها به خود شیفتگی مبتلا شود. از سوی دیگر، برخی محققان معتقدند که نادیده گرفته شدن از جانب والدین نیز می تواند به بروز خود شیفتگی کمک کند.

چگونه با یک فرد خود شیفته رفتار کنیم؟

بهتر است به طور نامحسوسی نسبت به آن ها بی تفاوت باشیم. نیومن می گوید گر مجبورید با یک فرد خود شیفته کار کنید و یا قصد دارید با او اشنا شوید بهتر است طوری رفتار نکنید که او فکر کند از او دوری می کنید. در گفتگوها، بگذارید شخص خود شیفته آخرین کلمه را بگود، زیرا اگر این کار را نکنید، ممکن است به یک مبارزه دعوت شوید.

اگر فرد خود شیفته یکی از اعضای خانواده شماست ، دوری کردن نامحسوس احتمالا موثر نخواهد بود، اما هنوز هم بهتر است مرزهایی را بین خودتان و او مشخص کنید.

نیومن می گوید: اگر آنها همیشه از شما پول قرض می کنند و هرگز، آن پول را پس نمی دهند، بهتر است به صورت واضح بگویید که آن روزها تمام شده است و در اسرع وقت، محدودیت ها و مرزهایی را بین خود و او تعیین کنید.

همچنین بخوانید: عشق افراد خودشیفته

نشانه های یک شخصیت خود شیفته

اگر تعاریف ارائه شده از شخصیت خود شیفته به نظرتان آشنا می آیند، به سرعت فردی را که می شناسید متهم به داشتن چنین شخصیتی نکنید.


  1. آنها به نحو مبالغه آمیزی احساس مهم بودن می کنند

نیومن می گوید: افراد مبتلا به NPD می خواهند بدون کسب موفقیت ها و یا امتیازات لازم، همواره به عنوان یک فرد برتر شناخته شوند.

آنها همواره توانایی های خود را بیش از حد جلوه می دهند در حالی که توانایی ها و ارزش های دیگران را تحقیر می کنند و حتی ممکن است هنگامی که ستایش و تحسینی را که سزاوارش نیستند دریافت نمی کنند شگفت زده شوند. در اغلب اوقات، اگر موفق نباشند، راهی را برای سرزنش دیگران یا جامعه پیدا خواهند کرد، اما هرگز خودشان را مقصر نمی دانند.


  1. افراد خود شیفته بر این باورند که خاص یا منحصر به فرد هستند

خوب همه ی ما فکر می کنیم فرد خاصی هستیم اما افراد مبتلا به NPD در این امر هم زیاده روی می کنند و معتقدند که فرد فوق العاده ویژه ای هستند که تنها افراد بسیار خاص می توانند درکشان کنند. خب این نفرت انگیز است، درست است؟ به همین دلیل است که اغلب اوقات افراد مبتلا به خود شیفتگی به دنبال افرادی هستند که از خودشان بهتر باشند. این امر حتی به پزشکانی که به آنها مراجعه می کنند نیز مربوط می شود.

نیومن می گوید: هنگامی که افراد مبتلا به خود شیفتگی به درمان نیاز پیدا می کنند، به شدت مراقبند که تنها توسط بهترین پزشکان ویزیت شوند.

آنها به هر درمانگری مراجعه نمی کنند و نمی خواهند یک پزشک تازه فارغ التحصیل شده آن ها را معاینه کند بلکه می خواهند توسط بهترین پزشک ویزیت شوند.


  1. افراد خود شیفته نیاز دارند که به شدت تحسین شوند

علی رغم این واقعیت که افراد مبتلا به NPD غالبا متکبر هستند و با غرور رفتار می کنند، اعتماد به نفسشان واقعا شکننده است. اینگونه افراد دوست دارند مدام مورد تحسین قرار گیرند و زندگی خود را بر این مبنا، پایه ریزی می کنند لذا وقتی مورد تحسین قرار نمی گیرند شوکه می شوند. این موضوع می تواند بالاخص در مورد روابط شان درست باشد.

نیومن می گوید: یک فرد خود شیفته تنها تا زمانی شما را دوست دارد که به نحو مبالغه آمیزی از او تعریف کنید.

تا زمانی که اینگونه باشید یک چهره ی دوست داشتنی و فوق العاده از آن ها را خواهید دید که شما را غرق در توجه و احساسات می کنند اما هنگامی که دست از تملق برداشتید چهره ی واقعی شان را خواهید دید که ممکن است واقعا شوکه کننده باشد و یا حتی ممکن است مانند یک شی بی ارزش دور انداخته شوید.


  1. افراد خود شیفته همواره قیافه ی حق به جانب دارند

نیومن می گوید: افراد خود شیفته همواره حق به جانب هستند. اغلب افراد خود شیفته معتقدند که قوانین برای آنها ساخته نشده و مانند شخصیت های قدرتمند و قهرمانان ملی رفتار می کنند.

این گونه افراد شما را وادار می کنند تا بر طبق میلشان رفتار کنید و همانی شوید که می خواهند و پس از آن هم هرگز از شما قدردانی نمی کنند. آنها هرگز از تحقیر افراد چه دوستشان باشد یا معشوقشان دست بر نمی دارند و هرگز حتی از این رفتار خود شرمنده نیز نمی شوند.


  1. افراد خود شیفته حس همدلی ندارند

افراد خود شیفته انسان های بدجنسی هستند زیرا قادر به همدردی با درد های دیگران نیستند.

نیومن می گوید: گاهی اوقات فرد مبتلا به NPD می تواند کاملا معقول به نظر برسد و حتی در قضاوت هایش کاملا عاری از احساسات باشد در عوض وقتی که خودشان در مورد مشکلاتشان صحبت می کنند توقع دارند که مردم دلسوزانه به تمام صحبت هایشان گوش داده و با آن ها همدردی کنند.


  1. افراد خود شیفته مدام به دیگران حسادت می کنند و معتقدند که دیگران به آنها حسادت می ورزند

افراد خودشیفته مدام خود را با دیگران، به ویژه افراد بسیار موفق، مقایسه می کنند.

نیومن میگوید، اگر آنها در زندگی خود به موفقیتی ولو کوچک دست یابند مدام تصور می کنند که سایر افراد به موفقیتشان حسودی می کنند.


  1. آنها رفتار متکبرانه و مغرورانه ای دارند

آیا تا به حال با کسی قرار گذاشته اید که گران ترین نوشیدنی موجود در منو را سفارش داده و با شما بسیار مهربان است اما با گارسن بسیار بی ادبانه و از سر غرور رفتار می کند؟ رفتار کردن همانند یک فرد افاده ای متکبر و شکایت از حماقت دیگران یکی دیگر از ویژگی های نفرت انگیز افراد خود شیفته است.


  1. افراد خود شیفته همواره در نظر دارند با یک فرد کامل و بی عیب و نقص قرار بگذارند

افراد خود شیفته ممکن است به صورت دیوانه واری به دنبال کسب قدرت، موفقیت و احترام سایر افراد باشند و این امر حتی در انتخاب شریک زندگیشان نیز تاثیر می گذارد.

تحقیقات نشان می دهد که افراد خود شیفته به جذابیت ظاهری و موقعیت اجتماعی همسر آیندشان بیشتر از ویژگی هایی مانند مهربانی یا دلسوزی و یا حتی عشق اهمیت می دهند. در واقع زمانی که همسر آنها دارای شان بالای اجتماعی باشد غرور بی حد و حصری انها را فرا خواهد گرفت


  1. افراد خود شیفته معمولا از دیگران سو استفاده می کنند

احساس برتری افراد خود شیفته همراه با عدم همدردی آنها موجب می شود تا مدام از افراد دیگر برای رسیدن به اهداف خود سو استفاده کنند. این یکی از ویژگی هاییست که می تواند افراد مبتلا به خود شیفتگی را به یک هیولا تبدیل کند.

اگر شما یک رئیس خود شیفته دارید، ممکن است او بدون هیچ حس ترحم و دلسوزی مدام از شما استفاده ابزاری کند. به همین دلیل است که در صورت امکان باید از چنین افرادی دوری کنید.


نظر خود را بیان کنید