تاثیر پول بر رفتار انسانها

چگونه پول طرز فکر و احساس شما را تغییر می‌دهد؟

تاثیر پول بر رفتار انسانها

پول واقعاً همه چیز را تغییر می‌دهد و کسانی که از طبقه اجتماعی بالاتری هستند تمایل دارند خود را بسیار متفاوت از دیگران ببینند.

معمولا ثروتمند بودن و به دنبال ثروت بیشتر بودن، با رفتارهای غیراخلاقی مرتبط است.

تحقیقات نشان می‌دهد که ثروت می‌تواند بر احساس، روابط ما با دیگران و سلامت روانی ما تأثیر بگذارد. روانشناسانی که تأثیر ثروت و نابرابری بر رفتار انسان را مطالعه می‌کنند، دریافته‌اند که پول می‌تواند بر افکار و اعمال ما به نحوی تأثیر بگذارد که اغلب از آن آگاه نیستیم.

در این مطلب هفت نکته که باید در مورد روانشناسی پول و ثروت بدانید، را به شما معرفی می‌کنیم. لطفا تا انتها با ما همراه باشید.


پول بیشتر، همدلی کمتر؟

چندین مطالعه نشان داده‌اند که ثروت ممکن است با همدلی و شفقت رابطه غیرمستقیمی داشته باشد. تحقیقات منتشر شده در مجله Psychological Science نشان داد که افراد با وضعیت اقتصادی پایین‌تر در خواندن حالات چهره دیگران (یک نشانگر مهم همدلی) بهتر از افراد ثروتمند هستند.

مایکل کراوس، یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: «بسیاری از آنچه ما می‌بینیم این است که همدلی بیشتر در طبقه پایین جامعه دیده می‌شود. محیط‌های طبقه پایین بسیار متفاوت از محیط‌های طبقه بالا هستند.

افراد طبقه پایین مدام با تعدادی از آسیب‌ها و تهدیدهای اجتماعی روبرو هستند. شما واقعاً باید به دیگران وابسته باشید تا بتوانید این شرایط را درک کرده و با آن‌ها همدلی کنید.»

در حالی که فقدان منابع، هوش عاطفی بیشتری را پرورش می‌دهد، از طرف دیگر داشتن منابع بیشتر می‌تواند منجر به رفتار بد شود. با این تفاسیر می‌توانیم نتیجه بگیریم که بله، پول می‌تواند همدلی افراد را کاهش دهد و باعث شود افراد ثروتمند درک کافی از مشکلات طبقه پایین‌تر از خود نداشته باشند.


ثروت می‌تواند باعث قضاوت‌های اخلاقی نادرست شود

مطالعه انجام شده در دانشگاه برکلی نشان داد که در سانفرانسیسکو، در جایی که قانون موظف است خودروها را برای عبور عابران پیاده متوقف کند، رانندگان اتومبیلهای لوکس چهار برابر کمتر رانندگان وسایل نقلیه ارزان قیمت، توقف کرده‌اند و به عابران پیاده اجازه عبور می‌دهند.

مطالعه دیگری نشان داد که صرف فکر کردن درباره پول می‌تواند منجر به رفتارهای غیراخلاقی شود. محققان دانشگاه هاروارد دریافتند که احتمالاً شرکت کنندگان در مطالعه، پس از مواجهه با کلمات مربوط به پول دروغ می‌گویند یا رفتار غیراخلاقی از خود بروز می‌دهند.

پروفسور کریستین اسمیت کرو، مدیر دانشگاه یوتا و یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید:  «حتی اگر ما نیت خوبی داشته باشیم، حتی اگر فکر می‌کنیم درست و نادرست را تشخیص می‌دهیم، ممکن است عواملی بر تصمیمات و رفتارهای ما تأثیر بگذارد که ما از آن‌ها آگاه نیستیم.»


ثروت با اعتیاد در ارتباط است

در حالی که پول به خودی خود باعث اعتیاد یا سوء مصرف مواد نمی‌شود، ثروت با استعداد بالاتری نسبت به مشکلات اعتیاد مرتبط است.

تعدادی از تحقیقات نشان داده‌اند که کودکان مرفه به طور بالقوه به دلیل فشار زیاد برای دستیابی به آن‌ها و جدایی از والدین، بیشتر در معرض سوء مصرف مواد هستند. محققان دریافتند این کودکان به خاطر داشتن مشکلات درونی که با سوء مصرف مواد ارتباط دارد، بیشتر در معرض این شرایط قرار دارند.

جالب است بدانید که این آمار فقط مربوط به نوجوانان نیست: حتی در بزرگسالی، ثروتمندان ۲۷ درصد بیشتر از فقرا در معرض نوشیدن بیش از حد الکل یا استعمال دخانیات قرار دارند.


خود پول می‌تواند اعتیادآور باشد

مدام به دنبال ثروت بودن، نیز می‌تواند به یک رفتار اجباری تبدیل شود. همانطور که دکتر Tian Dayton، توضیح می‌دهد نیاز اجباری برای بدست آوردن پول اغلب بخشی از گروهی از رفتارها شناخته می‌شود که تحت عنوان اعتیاد به فرآیند یا «اعتیاد رفتاری» شناخته می‌شوند.

این روزها اعتیاد به فرآیند به طور گسترده‌ای در میان افراد دیده می‌شود. اعتیاد به فرآیند اعتیادی است که شامل یک رابطه اجباری و یا خارج از کنترل با برخی رفتارها مانند قمار، رابطه جنسی، غذا خوردن و بله، حتی پول است…

یک تغییر در شیمی مغز با اعتیاد به فرآیند وجود دارد که شبیه به اثرات تغییر حالت ناشی از مصرف الکل یا مواد مخدر است. گرچه اعتیاد به فرآیند اعتیاد شیمیایی نیست، اما شامل رفتار اجباری است.

در این حالت اعتیاد به احساس خوبی که از دریافت پول یا دارایی حاصل می‌شود در نهایت می‌تواند منجر به عواقب منفی شود و به رفاه فرد آسیب برساند. اعتیاد به خرج کردن پول نوع متداول‌تری از اعتیاد مربوط به پول است.


کودکان ثروتمند ممکن است بیشتر دچار مشکل شوند

به نظر می‌رسد کودکانی که در خانواده‌های ثروتمند بزرگ می‌شوند همه چیز را در اختیار داشته باشند، اما داشتن همه چیز ممکن است هزینه زیادی داشته باشد.

کودکان ثروتمندتر نسبت به کودکان کم درآمد بیشتر دچار پریشانی می‌شوند و در معرض خطر اضطراب، افسردگی، سو مصرف مواد، اختلالات خوردن و سرقت هستند.

همچنین تحقیقات موارد زیادی از مصرف زیاد مشروبات الکلی و ماری جوانا را در بین فرزندان خانواده‌های پردرآمد نشان داده است.


ما تمایل داریم که ثروتمندان را «شیطان» بدانیم

در طرف دیگر، افراد کم درآمد به احتمال زیاد درباره کسانی که ثروتمندتر از خودشان هستند قضاوت می‌کنند و کلیشه‌ای رفتار می‌کنند. طبق مطالعات و نظرسنجی‌های انجام شده از مردم، آن‌ها معتقد بودند که ثروتمندان افرادی شرور هستند و تخلفات زیادی می‌کنند.


پول نمی‌تواند خوشبختی (یا عشق) بخرد

ما تمایل داریم در جستجوی موفقیت به دنبال پول و قدرت باشیم (و چه کسی نمی‌خواهد موفق باشد؟)، اما ممکن است در این مسیر چیزهایی باشد که واقعا مهم‌تر هستند: مانند شادی و عشق.

هیچ ارتباط مستقیمی بین درآمد و شادی وجود ندارد. پس از سطح معینی از درآمد که می‌تواند نیازهای اساسی را برطرف کند و فشار را از بین ببرد، ثروت در رفاه و شادی کلی هیچ تفاوتی ایجاد نمی‌کند و در صورت وجود، فقط به رفاه آسیب می‌رساند.

افراد بسیار متمول در واقع از میزان بالاتری از افسردگی رنج می‌برند.

برخی از داده‌ها حاکی از آن است که خود پول منجر به نارضایتی نمی‌شود بلکه تلاش بی‌وقفه برای کسب ثروت و دارایی‌های مادی است که ممکن است منجر به ناراحتی شود.

اما در اینجا چیزی برای خوشحالی وجود دارد: بیشتر افراد در تعریف موفقیت در زندگی نگاهی فراتر از پول و مقام دارند.


نظر خود را بیان کنید