علت حساسیت نوزاد به شیر خشک چیست و چگونه درمان می شود؟

آیا شیر خشک برای کودکان حساسیت به وجود می آورد؟

حساسیت نوزاد به شیر خشک

حساسیت نوزاد به شیر خشک

حساسیت به پروتئین شیر در نوزادان یک مشکل جدی است. هم نوزادان و هم مادران مبتلا می شوند. اگر کودک شما به پروتئین شیر حساسیت دارد، مهم است که تعیین کنید کدام گزینه تغذیه به رشد او کمک می کند. آلرژی به شیر یک واکنش سیستم ایمنی بدن به پروتئین شیر است. شیر حاوی بسیاری از پروتئین‌های مختلف است، اما کازئین و آب پنیر دو گروه از پروتئین‌ها هستند که به احتمال زیاد آلرژن‌زا هستند. آلرژی به شیر اگر به موقع درمان نشود می تواند شدید و تهدید کننده زندگی باشد.اگرچه در برخی موارد، ممکن است در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند رخ دهد. طبق یک مطالعه سال 2016، تا 1 درصد از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به شیر خشک حساسیت دارند. در ادامه به بررسی حساسیت نوزاد به شیر خشک خواهیم پرداخت.

علت حساسیت نوزاد به شیر خشک

همه آلرژی های غذایی واقعی به دلیل نقص سیستم ایمنی ایجاد می شود. اگر کودک شما آلرژی به شیرخشک دارد، سیستم ایمنی آن پروتئین های شیر خاصی را مضر تشخیص می دهد و باعث تولید آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E (IgE) برای خنثی کردن پروتئین (آلرژن) می شود. دفعه بعد که با این پروتئین ها تماس می گیرد، آنتی بادی های IgE آنها را می شناسند و به سیستم ایمنی بدن سیگنال می دهند که هیستامین و سایر مواد شیمیایی آزاد کند که باعث ایجاد طیفی از علائم و نشانه های آلرژیک می شود.

همچنین بخوانید: درمان های خانگی افزایش شیر مادر با رازیانه، زیره، دلستر و نشاسته
علائم حساسیت نوزاد به شیر خشک

علائم حساسیت نوزاد به شیر خشک

واکنش‌های آلرژیک به غذاها معمولاً در عرض چند دقیقه پس از خوردن غذای حاوی آلرژن شروع می‌شود، هرچند ممکن است تا ۲ تا ۳ ساعت پس از مصرف رخ دهد. شدت علائم می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. علائم خفیف ممکن است شامل خارش و چند کهیر باشد در حالی که یک واکنش آلرژیک شدید ممکن است شامل علائم تهدید کننده زندگی، مانند دشواری تنفس و افت ناگهانی فشار خون باشد. علائم یک واکنش آلرژیک ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:

  • خارش و کهیر زدن بدن
  • سوزن سوزن شدن یا تورم لب ها، زبان یا گلو
  • سفتی قفسه سینه، تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • خس خس سینه
  • درد شکم
  • حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
  • سرگیجه و غش
  • افت فشار خون و از دست دادن هوشیاری
  • واکنش های شدید می تواند منجر به مرگ شود

پزشک  می تواند بر اساس سن کودک شما توصیه هایی در مورد جایگزین های شیر ارائه دهد.

عوارض حساسیت نوزاد به شیر خشک

عوارض جانبی رایج شیر خشک برای نوزادان، مانند ناراحتی معده، گاز یا اسهال، معمولاً به دلیل حساسیت غذایی به لبنیات یا سویا در شیر خشک نوزادان است. در موارد نادر، پودر شیر گاو ممکن است خطر انتروکولیت نکروزان یا NEC، یک بیماری روده ای شدید که نوزادان نارس را تحت تاثیر قرار می دهد، افزایش دهد. عوارض جانبی رایج شیرخشک نوزاد معمولاً ناشی از آلرژی غذایی، شیر خشک آلوده یا استفاده از شیر خشک بدون تغذیه مناسب است. به عنوان مثال، بسیاری از شیرخشک های کودک با شیر گاو ساخته می شوند و حساسیت به شیر گاو یکی از شایع ترین آلرژی های دوران کودکی است.

کودکانی که به شیر آلرژی دارند بیشتر در معرض ابتلا به سایر مشکلات سلامتی هستند، از جمله:

  • آلرژی به مواد غذایی دیگر ، مانند تخم مرغ، سویا، بادام زمینی یا حتی گوشت گاو
  • تب یونجه ، یک واکنش رایج به شوره حیوانات خانگی، کنه های گرد و غبار، گرده چمن و سایر مواد
همچنین بخوانید: درمان یبوست نوزاد با چوب کبریت، خاکشیر، روغن زیتون و شیر خشک

درمان حساسیت نوزاد به شیر خشک

درمان حساسیت نوزاد به شیر خشک

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص حساسیت به پروتئین شیر خشک وجود ندارد. تشخیص پس از بررسی علائم و گذراندن یک فرآیند حذف برای رد سایر شرایط پزشکی رخ می دهد. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ازمایش مدفوع
  • آزمایشات خون
  • تست های آلرژی، از جمله تست های پوستی یا پچ
  • چالش غذایی

پزشک شما از یک یا چند روش زیر برای تشخیص حساسیت به شیر استفاده می کند:

سابقه پزشکی: پزشک در مورد سلامت عمومی و خانواده  سوالاتی می پرسد، از جمله اینکه آیا اعضای خانواده  آلرژی غذایی دارند یا نه و وقتی چیزی حاوی شیر می خورید یا می نوشید چه اتفاقی می افتد.
تست خراش پوست (که به آن تست خراش یا سوراخ نیز می گویند): پزشک محلولی حاوی ماده حساسیت زا را روی پوست  قرار می دهد و سپس پوست را می خراشد یا آن را می سوزاند تا محلول وارد شود. اگر کوک شما در معرض خطر حساسیت به آلرژن باشد، برآمدگی کوچکی ایجاد می شود.
آزمایش خون: خون  برای چیزی به نام آنتی بادی ایمونوگلوبولین E (IgE) بررسی می شود. این آنتی بادی ها همان چیزی هستند که بدن  را در برابر موادی که مضر می بیند واکنش نشان می دهد.
آزمایش تغذیه (یا چالش خوراکی خوراکی): هدف از این آزمایش تأیید یا رد حساسیت غذایی است و معمولاً پس از انجام آزمایش پوست یا خون انجام می شود. این آزمایش مستلزم خوردن غذای مورد نظر تحت نظارت یک متخصص آلرژی است. واکنش های آلرژیک معمولا در عرض 30 دقیقه تا 3 ساعت اتفاق می افتد. پزشکان در صورت بروز واکنش، واکنشی را درمان خواهند کرد. این آزمایش فقط باید تحت نظر یک متخصص آلرژی انجام شود.

تنها راه برای جلوگیری از واکنش آلرژیک اجتناب از شیر و پروتئین شیر است. با وجود تمام تلاش شما، اگر شما یا فرزندتان به طور تصادفی شیر مصرف کنید، داروهایی مانند آنتی هیستامین ها ممکن است واکنش آلرژیک خفیف را کاهش دهند. اگر  فرزندتان یک واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) دارد، ممکن است نیاز به تزریق اورژانسی اپی نفرین (آدرنالین) و مراجعه به اورژانس داشته باشد.


نظر خود را بیان کنید