کارشناسان اعتقاد دارند مهمترین عنصر توسعه دانش و فناوری بلاکچین در ایران پلتفرمهای خدمات و معاملات رمز ارزها هستند.
خوشبختانه با وجود تمامی چالشها و نواقص، شکلگیری و توسعه این صرافیهای ارز دیجیتال یا پلتفرمها و کسب و کارهای خدمات فناوریمحور حوزه رمز ارز، فناوری بلاکچین در کشور به رشد قابل توجهی رسیده است؛ دستاوردی ارزشمند و حیاتی که به عنوان پیشران یا همنیاز توسعه فناوریهای مهم دیگر در کشور مثل هوش مصنوعی یا اینترنت اشیا هم هست.
پلتفرمهای خدمات و معاملات رمز ارز ایرانی مثل اکسکوینو با بومیسازی فناوری بلاکچین، انتقال فناوریهای مرتبط به داخل کشور و افزایش سطح دانش فنی در ایران، دستاوردهای بزرگی رقم زدهاند.
علاوهبر اکسکوینو، نوبیتکس، والکس، تبدیل، اکسیر و چند صرافی دیگر همگی در این رشد دانش و فناوری به نوبه خود تاثیرگذار بودهاند.
فناوری پیشران
حوزه بلاکچین و صنعت رمزارزها را میتوان یکی از جدیدترین حوزههای فناوری طی سالهای اخیر به حساب آورد که پتانسیل بالایی برای توسعه و پیشرفت دارند.
اما مزایایی که بلاکچین ایجاد میکند اساسا محدود به حوزه رمزارزها نیست و در حوزههای مختلفی اعم از بیمه، فینتک و انواع بازارهای مالی میتوان از پتانسیلهای آن استفاده کرد.
باذاین حال نکته مهمی که درباره توسعه فناوریهای بلاک چین در کشور وجود دارد آن است که هنوز اقبال موردانتظاری که برای سرمایهگذاری و تحقیق و توسعه در این حوزه نیاز است اتفاق نیفتاده و به واسطه ریسکها و یا دیربازده بودن این صنعت، بسیاری از سرمایهگذاران اشتیاق چندانی به سرمایهگذاری در پروزههای پژوهشی بلاک چین نشان نمیدهند.
اما از آنجا که فناوری بلاکچین از ضروریات صنعت کریپتوکارنسی به حساب میآیند، توسعه در اکوسیستم رمزارزها میتواند به توسعه هرچه بیشتر صنعت بلاک چین و بومیسازی فناوریهای مرتبط با آن بینجامد.
پلتفرمها، عاملی برای سرمایهگذاری در زمینههای علمی
سعید خوشبخت از فعالان حوزه رمزارز در این باره میگوید: «چنانچه اکوسیستم رمزارزها به درستی تعریف شود و نتیجه این نظاممند شدن اکوسیستم به رشد هرچه بیشتر صرافیها و پلتفرمهای معاملات و خدمات داخلی رمزارز بینجامد، گردش مالی ایجاد شده در این صرافیها میتواند زمینه ساز سرمایه گذاریهای علمی پژوهشی در حوزه بلاک چین شود.»
وی ادامه میدهد: «در چنین شرایطی صرافیهای رمزارز میتوانند به محرکی جدی در حوزه سرمایهگذاری صنعت بلاکچین تبدیل شوند و به احتمال زیاد برای پروژههایی که دیگر سرمایه گذاران، به دلیل دیربازده بودن این پروژهها، اشتیاقی به ورود به آن ندارند پیش قدم شوند.»
این فعال حوزه فناوری تاکید میکند: «پذیرش چنین شرایطی برای فعالان حوزه رمزارز بسیار محتملتر از دیگر سرمایهگذاران است و همین میتواند پیشرفت و همگام شدن دانش کشور با ترندهای جهانی را تضمین کند.»