تجهیزات آزمایشگاهی
در قرن 21، شرکت های تولیدی در يک وضعيت رقابتي و پيچيده متاثر از عوامل متعدد همچون توسعه تکنولوژيکي و سرعت فزاينده انتشار تکنولوژي هاي جديد قرار گرفته اند. شرکت ها براي بقا و پيشرفت خود بايد متفاوت از قبل عمل کنند. بنابراین پیشرفت شرکت های تولیدی وابسته به افزایش فروش آنها و حضور در بازارهای ملی، منطقه ای و جهانی می باشد. این موضوع رابطه مستقیمی با کیفیت مواد اولیه و محصولات تولیدی، تنوع محصولات و خلاقیت در تولید محصولات جدید دارد که وابسته به استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی مدرن و به روز در بخش کنترل کیفیت و آزمایشگاه واحدهای تولیدی می باشد. بنابراین صنعت محتاج به تجهیزات آزمایشگاهی منطبق بر تکنولوژی روز است.
تجهیزات عمومی آزمایشگاهی
شاخص کیفیت مهمترین ویژگی هر محصول برای پابرجا بودن در عرصه رقابت است. بیشک هر شرکت تولید کننده به دنبال دست یابی به این کیمیای ارزنده است و درآمد زایی و رقابت پذیری با دیگر تولید کننده ها با خدمات و تجهیزات آزمایشگاهی و ارزیابی مطلوب امکان پذیر می باشد. تجهیزات آزمایشگاهی رنج گسترده ای از وسایل را در بر میگیرد که در هر صنعت و علمی کاربرد دارد. برخی از تجهیزات آزمایشگاهی جزو تجهیزات عمومی آزمایشگاهی محسوب میشوند. از این دسته میتوان به سانتریفیوژها، دانسیته مترهای دیجیتال (چگالی سنج)، آون ها آزمایشگاهی، کوره ها آزمایشگاهی، ترازوهای الکترونیکی با دقت و صحت بالا، هات پلیت استیررها، همزن ها، هیدرومترها، ترمومترها، ویسکومترهای شیشهای و … اشاره کرد. این تجهیزات در بسیاری از آزمایشگاه ها اساسی هستند و وجود آنها ضروری است. تجهیز آزمایشگاه ازجمله اقدامات مهمی است که همزمان با آغاز به کار هر واحد تولیدی و صنعتی می بایست صورت بگیرد. این اقدام با خرید تجهیزات عمومی آزمایشگاهی شروع شده و با خرید دستگاههای اختصاصی و مرتبط با رشته مورد فعالیت، ادامه پیدا میکند.
با این حال برخی از تجهیزات آزمایشگاهی اختصاصی است و برای صنعت خاصی طراحی شده و مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی این تجهیزات خاص، نوعی ویژه از دستگاههای عمومی آزمایشگاهی محسوب میشوند. برای مثال در صنعت نفت و پتروشیمی، دستگاه تقطیر در اتمسفر برای فرآورده های نفتی وجود دارد که نوع پیشرفته ای از دستگاه تقطیر است.
از جمله تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، می توان به تجهیزات آنالیز مواد اشاره کرد که نقش عمده ای در آنالیز ساختار مواد حتی در مقیاس مولکولی – اتمی و درنتیجه تشخیص عناصر تشکیل دهنده به صورت کمی و کیفی دارند. از جمله تجهیزات متدوال و کاربردی در این گروه می توان به دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Vis، دستگاه آنالیز عنصری به روش XRF، دستگاه جذب اتمی (AAS)، انواع دستگاههای کروماتوگرافی گازی و مایع و دستگاه اسپکترومتر FTIR اشاره کرد.
تجهیزات آزمایشگاهی کشاورزی و صنایع غذایی
کشاورزی همان چیزی است که به ظهور تمدن منجر شد؛ زراعت مدرن، اصلاح نباتات، سموم، کود و پیشرفت های تکنولوژیک باعث افزایش چشمگیری در بازدهی محصول می شود. با وجود آزمایشگاه کشاورزی و استفاده از تجهیزات مدرن و دقیق برای کنترل کیفیت محصولات کشاورزی می توان محصولات غذایی و کشاورزی سالمتر را در ابعاد وسیعتر تولید نمود و همچنین هزینه های پزشکی جامعه را کاهش داد. دستگاههایی نظیر دستگاه تعیین سطح برگ گیاه، دستگاه رطوبت سنج خاک (TDR)، دستگاه آنالیز گازهای اتیلن، اکسیژن و دی اکسید کربن، دستگاه کلروفیل متر، دستگاه رنگ سنج ، دستگاه اندازه گیری بافت میوه (سفتی سنج میوه) و … از جمله تجهیزات آزمایشگاهی کشاورزی است.
تجهیزات متالورژی
علم مواد از لحاظ گستره ی کاربرد، وسیع ترین شاخه در بین تمام علوم است و تفاوت اصلی آن واسطه بودن آن بین علوم مختلف می باشد. نقش کلیدی این علم در پیشرفت صنایع فوق مدرن و جدید مانند صنایع هستهای، صنایع انرژی، پزشکی، اپتیک، الکترونیک، کامپیوتر، نظامی و هوافضا و … قابل چشم پوشی نبوده و بدون پیشرفت در زمینه علم مواد، هیچگونه احتمالی برای رشد این صنایع قابل تصور نمی باشد. از همین رو تولید محصولات متالورژی با حساسیت بالا و دقت فزآینده انجام می شود. باید توجه داشت کیفیت محصولات یک مقوله شانسی نیست بلکه نتیجه مستقیم سیاست داخلی شرکت ها و میزان علاقه و همت آنها در استفاده از تجهیزات با کیفیت در آزمایشگاه های متالورژی می باشد.
دستگاهایی نظیر انواع سختی سنج های فلزات (راکول، برینل، ویکرز و میکرو ویکرز)، دستگاه سایش و پولیش نمونه، دستگاه پرس مانت، انواع دستگاه های برش نمونه و … در آزمایشگاه متالورژی مورد استفاده قرار میگیرد. دقت در انتخاب کیفیت محصولات مذکور ، علاوه بر بهبود عملکرد شرکت ها، ایمنی بیشتری برای اپراتورها به همراه خواهد داشت.
از دیگر زمینه هایی که میتوانند دستگاهها و تجهیزات آزمایشگاهی اختصاصی داشته باشند، می توان به تجهیزات عمران و معدن، تجهیزات آزمایش نفت خام، تجهیزات آزمایش روغن ها و روانکارهای صنعتی، تجهیزات آزمایش گریس و پارافین، تجهیزات آزمایش سوخت بنزین، گازوئیل، جت ، نفت سفید و نفت کوره و همچنین تجهیزات ابزار دقیق اشاره کرد. هرکدام از این زمینه ها نیاز به استفاده از دستگاههای اختصاصی خود در کنار تجهیزات آزمایشگاهی عمومی دارند.