سوزش معده در بارداری
سوزش سر دل زمانی است که شما احساس سوزش در قفسه سینه خود دارید. احساس ناخوشایند می تواند به سمت گلو حرکت کند. همچنین ممکن است طعم تلخ یا ترش در پشت گلو داشته باشید. اگرچه به آن “سوزش سر دل” می گویند، اما به قلب شما مربوط نیست. این به دلیل رفلاکس اسید اتفاق می افتد، که زمانی اتفاق می افتد که اسید معده از معده به سمت مری شما حرکت می کند. مری لوله ای است که غذا، مایعات و بزاق را به معده شما می رساند.ماهیچه ای به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) بین مری و معده قرار دارد. باز می شود تا غذا عبور کند، سپس بسته می شود تا اسید به سمت مری شما حرکت نکند. اما اگر LES به درستی بسته نشود، اسید می تواند وارد مری شما شود و باعث سوزش سر دل شود. سوء هاضمه که سوزش سر دل یا رفلاکس اسید نیز نامیده می شود، در بارداری شایع است. این می تواند به دلیل تغییرات هورمونی و فشار دادن کودک در حال رشد به شکم شما باشد. شما می توانید با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی خود به کاهش سوء هاضمه و سوزش سر دل کمک کنید و داروهایی وجود دارند که مصرف آنها در بارداری بی خطر است.در ادامه این مقاله به بررسی سوزش معده در بارداری خواهیم پرداخت.
علت سوزش معده در بارداری چیست؟
در اوایل بارداری، بدن شما مقادیر زیادی هورمون پروژسترون و ریلکسین را تولید می کند که تمایل دارند بافت های عضلانی صاف را در سراسر بدن، از جمله آنهایی که در دستگاه گوارش (GI) شما قرار دارند، شل کنند. در نتیجه، غذا گاهی آهستهتر در سیستم شما حرکت میکند و در نتیجه انواع مشکلات سوء هاضمه، از احساس نفخ و گاز گرفتگی گرفته تا سوزش سر دل را به همراه دارد. این ممکن است برای شما ناراحت کننده باشد، اما در واقع برای کودک شما مفید است. این کندی هضم باعث جذب بهتر مواد مغذی به جریان خون و متعاقباً از طریق جفت و در جنین می شود. سوزش سر دل زمانی اتفاق میافتد که حلقه ماهیچهای که مری را از معده جدا میکند شل میشود (مانند همه ماهیچههای دستگاه گوارش)، به غذا و شیرههای گوارشی سخت اجازه میدهد از معده به مری برگردند. این اسیدهای معده پوشش حساس مری را تحریک می کنند و باعث ایجاد احساس سوزش در اطراف جایی که قلب قرار دارد می شود. بنابراین اصطلاح سوزش سر دل را میگویند، اگرچه مشکل ربطی به قلب شما ندارد.
همچنین بخوانید: بی خوابی در بارداری نشانه چیست و چه عوارضی دارد؟ درمان آن چیست؟
علت درد و سوزش سر معده در دوران بارداری عبارتند از:
تغییر سطح هورمون
سطح هورمون شما در طول بارداری تغییر می کند و بر نحوه تحمل و هضم غذاها تأثیر می گذارد. هورمون ها اغلب سیستم گوارش شما را کند می کنند. غذا کندتر حرکت می کند و باعث نفخ و سوزش سر دل می شود.
شل کننده اسفنکتر مری
پروژسترون که به عنوان هورمون بارداری شناخته می شود، می تواند باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری شود. هنگامی که آن آرام می شود، اسید معده می تواند به سمت مری حرکت کند.
بزرگ شدن رحم
با بزرگ شدن کودک، رحم شما بزرگتر می شود. این می تواند معده شما را شلوغ کند و اسیدهای معده را به سمت بالا، به داخل مری شما فشار دهد. به همین دلیل است که سوزش سر دل در سه ماهه سوم بارداری، یعنی چند ماه آخر بارداری شایع تر است. در آن زمان نوزاد و رحم بزرگتر هستند و سایر اندامهای شما را مختل میکنند.
سوزش معده در بارداری از کی شروع می شود؟
بسیاری از زنان در دوران بارداری دچار سوء هاضمه و سوزش سر دل می شوند که می تواند دردناک یا ناراحت کننده باشد. راه هایی برای کمک به جلوگیری یا درمان سوء هاضمه و سوزش سر دل وجود دارد، به خصوص اگر خفیف باشد. گاهی اوقات احساس سوزش سر دل را می توان با یک بیماری جدی تری به نام پره اکلامپسی اشتباه گرفت.سوء هاضمه که به آن “سوزش معده” نیز می گویند، احساس درد یا ناراحتی در معده (بالای شکم یا شکم) است. این بیشتر بعد از خوردن یا آشامیدن اتفاق می افتد، اما ممکن است مدتی بعد نیز رخ دهد.اگر در مراحل اولیه بارداری دچار سوء هاضمه هستید، ممکن است به دلیل تغییرات در سطوح هورمونی شما باشد. در سه ماهه دوم یا سوم، سوء هاضمه شایع تر می شود و ممکن است به دلیل فشار دادن کودک به شکم شما باشد. از هر10 زن 8 نفر ممکن است در دوران بارداری خود دچار سوء هاضمه شوند.
همچنین بخوانید: ورم پا در بارداری نشانه چیست و برای کاهش و درمان آن چه کنیم؟
سوزش معده در بارداری و جنسیت جنین
بسته به نحوه حمل نوزاد (بالا یا پایین)، می توانید جنسیت آن را تعیین کنید. حقیقت این است که هیچ ارتباطی بین سوزش سر دل و جنسیت نوزاد شما وجود ندارد. ممکن است دل درد زیادی داشته باشید و نوزادی پسر یا دختر به دنیا بیاورید. رفلاکس اسید در دوران بارداری رایج است اما سنجش دقیقی برای مشخص شدن جنسیت نوزاد وجود ندارد.
برای سوزش معده در بارداری چی بخوریم؟
تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی، مانند پرهیز از برخی غذاها و خوردن وعده های کوچکتر در طول روز، می تواند احتمال سوزش سر دل را کاهش دهد. اما برای زنانی که هنوز احساس ناراحتی می کنند، یک آنتی اسید بدون نسخه مانند TUMS می تواند یک درمان موثر برای درمان باشد. دل درد گاه به گاه ماده ساده موجود در TUMS ،کربنات کلسیم ،اسید معده را در تماس خنثی می کند. TUMS می تواند در عرض چند دقیقه شروع به تسکین کند.در حالی که مطالعات نشان داده اند که آنتی اسیدها می توانند یک درمان موثر برای زنان باردار مبتلا به سوزش سر دل باشند، ابتدا حتما با پزشک خود صحبت کنید. .
درمان سوزش معده در بارداری
شما می توانید اقداماتی را برای کاهش علائم سوزش سر دل بدون آسیب رساندن به نوزاد انجام دهید.
تغییرات رژیم غذایی:
- به جای سه وعده بزرگ، چندین وعده غذایی کوچک در طول روز بخورید.
- آهسته غذا بخورید
- بین وعده های غذایی خود بنوشید، اما نه با غذا.
- از غذاهای سرخ شده، تند یا چرب خودداری کنید.
- از مرکبات و آب میوه ها خودداری کنید.
- کافئین را محدود کنید.
- سیگار نکشید و از الکل اجتناب کنید. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل در دوران بارداری علاوه بر ایجاد سوزش سر دل، می تواند مشکلاتی برای سلامتی کودک ایجاد کند.
همچنین بخوانید: خواص شیر سویا برای رحم و بارداری، لاغری و چاقی و کبد چرب چیست؟
نکات دیگر برای جلوگیری از سوزش سر دل در دوران بارداری:
- هنگام غذا خوردن صاف بنشینید.
- آخر شب غذا نخورید
- بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید.
- سر تخت خود را بالاتر از پای تخت نگه دارید. یا سعی کنید بالش هایی را زیر شانه های خود قرار دهید. انجام این کار به جلوگیری از افزایش اسید معده به قفسه سینه کمک می کند.
درمان خانگی سوزش معده در بارداری
مهم است که توجه داشته باشید که اینها داروهای خانگی هستند. نتایج ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. همیشه به یاد داشته باشید که قبل از امتحان هر یک از این درمان ها با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
لباس های گشاد بپوشید
لباسهایی که دور کمر قرار میگیرند، از جمله شلوار و کمربند، میتوانند به شکم فشار وارد کنند و باعث شوند محتویات آن به سمت عقب به سمت مری حرکت کند که منجر به ناراحتی و درد میشود. اولین راه حلی که باید امتحان کنید این است که لباس های تنگ را گشاد کنید یا به یک وسیله گشادتر تبدیل کنید.
بالاتنه خود را بالا بیاورید یا بایستید
وضعیت بدن شما همچنین می تواند به سوزش سر دل کمک کند. دراز کشیدن می تواند با اعمال فشار بر اسفنکتر تحتانی مری (LES) – عضله ای که کف مری را بسته نگه می دارد، علائم را بدتر کند. بهتر است بعد از صرف غذا صاف بایستید و حداقل سه ساعت قبل از دراز کشیدن صبر کنید. اگر نشسته اید یا دراز کشیده اید، سعی کنید بالاتنه و سر خود را با یک بالش بلند کنید. حالت ایستاده به جلوگیری از بالا رفتن اسید معده به مری کمک می کند.
برای کمک به کاهش اسید، آدامس بجوید
جویدن آدامس دهان شما را تشویق می کند تا بزاق بیشتری تولید کند و باعث می شود بیشتر قورت دهید. بزاق اضافی می تواند به پاکسازی اسید از دهان، گلو و مری کمک کند. سعی کنید بعد از یک وعده غذایی که باعث سوزش سر دل می شود، یک آدامس بجویید.
ورزش کنید
ورزش منظم می تواند از راه های مختلفی به پیشگیری از سوزش سر دل کمک کند. ورزش استرس را کاهش می دهد، گوارش را بهبود می بخشد و به کنترل وزن کمک می کند. همچنین می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد، قند خون را تنظیم کند و قدرت قلبی عروقی را بهبود بخشد. افرادی که بیشتر ورزش می کنند، کمتر دچار سوزش سر دل می شوند.قبل از شروع یا تغییر رژیم غذایی یا برنامه ورزشی حتما با پزشک خود صحبت کنید. بلافاصله پس از خوردن غذا از فعالیت بدنی خودداری کنید، زیرا این کار می تواند سوزش سر دل را بدتر کند.