غسل چهل روزگی

آیا درباره غسل چهل روزگی زایمان و آداب آن چیزی می دانید؟ برای آگاهی بیشتر در این خصوص تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

غسل چهل روزگی مادر و نوزاد بعد از زایمان چگونه است؟

غسل کردن از اعمالی است که در مراحل و وضعیت های مختلف زندگی مومنین به صورت امری واجب و مستحب ارائه شده است. یکی از این غسل ها مربوط به پس از زایمان است. غسل چهل روزگی مادر و نوزاد که به غسل چهلم زایمان نیز شناخته می شود، در چهلمین روز پس از زایمان انجام می شود. در این مطلب از آلامتو به نحوه غسل چهل روزگی مادر و نوزاد اشاره کرده و آداب آن را بیان می کنیم.

غسل چهل روزگی مادر و نوزاد بعد از زایمان واجب است؟

پیش از آنکه بخواهیم بگوییم غسل چهلم زایمان چگونه است، اول به این موضوع اشاره می کنیم که آیا این غسل واجب است یا نه. غسلی که کتب و مراجع دینی پس از زایمان توصیه کرده اند، غسل نفاس است. غسل نفاس مانند غسل حیض واجب است و پس از پایان ده روزه خونریزی پس از زایمان انجام می شود. اما غسل چهلم یا غسل چه روزگی در منابع دینی ما ذکر نشده پس از غسل های واجب نیست. پس این غسل تنها بین مردم رواج یافته و آداب آن نیز بر طبق رسوم محلی بوده و اعتبار دینی ندارد.

غسل چهل روزگی برای مادر و نوزاد انجام می گیرد. اما در دین اسلام غسلی برای نوزاد نیامده است زیرا نوزاد پاک به دنیا می آید. به علاوه غسل دادن نوزاد می تواند مشکلاتی از جمله ورود آب به گوش ایجاد کند، پس بهتر است از انجام آن دست نگه دارید.

آداب و نیت غسل چهل روزگی مادر و نوزاد (غسل چهلم زایمان) چیست؟

اما چگونگی انجام غسل چهل روزگی مادر دارای سه مرحله است. ابتدا نیت غسل چهلم زایمان را انجام می دهد. نیازی نیست برای ادای نیت کلمه ای بر زبان جاری کنید، تنها از دل گذراندن آن کافیست. در این غسل نیز مانند سایر غسل های مسلمین، باید ابتدا سر و گردن را شسته، سپس طرف راست بدن از شانه تا پاها و پس از آن هم طرف چپ بدن از شانه تا پاها کاملاً شسته شود. آب جاری باید از تمام قسمت های بدن بگذرد.

همچنین بخوانید: آیا غسل جبیره به جای غسل جنابت قابل انجام است؟

دعای غسل چهل روزگی زایمان چیست؟

دعای غسل چهل روزگی زایمان چیست؟

آنطور که گفته شد برخی افراد طبق رسوم خود غسل چهل روزگی یا چهلم زایمان را به جز مادر، برای نوزاد نیز انجام می دهند. در اینجا برای انجام غسل نوزاد از کاسه چهل کلید استفاده می شود که روی آن دعا حک شده است. این کاسه چیزی شبیه کاسه سقایی می باشد که چهل کلید روی آن متصل است. در روز چهلم زایمان، ابتدا چهار قل را که عبارتند از سوره های تاس، فلق، کافرون و توحید را برای نوزاد می خوانند و سپس هفت مرتبه به نیت سلامتی نوزاد با کاسه روی سرش آب می ریزند. در پایان هم برای نوزاد اسپند دود می کنند. اگر کاسه چهل کلید ندارید، شانه ای را چهل مرتبه به آب بزنید و در آخر آب آن را روی سر نوزاد بریزید.

برخی از اقوام دارای رسوم متفاوتی هستند و اعتقاد دارند در چله بودن برای بچه خوب نیست و باعث می شود که به خوبی رشد نکند و کودکی ضعیف و کوتاه قد شود. پس اقدام به بریدن چله نوزاد می کنند. به این ترتیب که مقداری نخ ابریشمی سرخ و سفید را برداشته و از سر تا نوک انگشتان پای بچه را با آن اندازه گرفته و دعای چله نوزاد را چهار مرتبه بر نخ خوانده و فوت می کنند:

«اعوذ بالله من الشیطان الرجیم سبحان الله الملکُ الجبّار سُبحان الله العَزیز الغفّار سُبحان الله الکبیر المتعال؛ بریدم چله فلان بن فلانه را (و اگر دختر بود به جای بن، بنت بگوید) از دیو و پری و آدمی و بنات حوا بحق محمّد و اله»

پس از آن، نخ ابریشمی را چهار قسمت کرده و در چهار کنج اتاق دفن می کردند تا مرض از نوزاد دفع شود.

چرا به انجام غسل چهل روزگی مادر و نوزاد یا غسل چهلم زایمان توصیه نمی شود؟

فلسلفه انجام غسل پس از زایمان، پاک شدن از آلودگی ها با نیت اطاعت از پروردگار است. غسلی که ده روز پس از زایمان و در پایان خونریزی انجام می شود برای آن است که پس از آن بتوانید نماز خوانده و روزه بگیرید. از همین می توان نتیجه گرفت که غسل زایمان ضرورتی ندارد.

غسل چهل روزگی برای نوزاد نیز از نظر بسیاری افراد متخصص تایید نمی شود، زیرا این روش برای شستشوی نوزاد صحیح نیست و نوزاد نیاز به آبکشی ندارد. تنها با یک اسفنج خیس می توان بدن نوزاد را تمیز کرد و قرار دادن آب زیاد می تواند موجب سرماخوردگی، وارد شدن آب به گوش و احتمال عفونت شود. پس بسیاری از مراجع نیز آن را نهی کرده اند.

همچنین بخوانید: وضو و غسل جبیره برای کاشت و ژلیش ناخن چگونه است؟

سخن آخر

با وجود مطالب ارائه شده درباره غسل چهل روزگی، گاهی لازم است رسومی غیر معتبر که به ما وارد می شود را سنجیده و آن را بر اساس منافع یا مضررات آن مورد بررسی قرار دهیم. غسل چهل روزگی مادر و نوزاد بعد از زایمان یا غسل چهلم زایمان یکی از این رسوم است که عدم انجام آن برای نوزاد به شدت توصیه می شود.


نظر خود را بیان کنید