ضعف سیستم ایمنی بدن

سیستم ایمنی به محافظت از بدن در برابر میکروب های مضر و سایر خطرات محیطی کمک می کند. سیستم ایمنی بدن انسان یک مجموعه شامل سلول هایی مدافع به نام گلبول های سفید، آنتی بادی های مختلف و سایر اجزاء از جمله غدد لنفاوی تشکیل شده است. برخی از اختلالات می توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند و باعث شوند که فرد دچار نقص ایمنی شود. با ما در این مقاله از آلامتو همراه شوید تا به بررسی دلایل، علائم، عوارض و همچنین ماهیت ضعف سیستم ایمنی بدن بپردازیم.

ضعف سیستم ایمنی بدن

تا بحال دقت کرده اید که اگر یک کنسرو لوبیا را پس از باز کردن برای مدت بیست روز، حتی در یخچال نگه دارید چرا خراب می شود؟ این کنسرو ممکن است مدت ها در مغازه و یا منزل شما درب بماند و تا زمانی که درب آن باز نشود خراب نخواهد شد. اما مدت کوتاهی بعد از  باز شدن دربش کپک می زند. علت این موضوع استفاده از مواد نگه دارنده در تهیه یک کنسرو لوبیاست. این مواد نگهدارنده از محتویات درون کنسرو تا قبل از مصرف محافظت می کنند. اما بعد از باز شدن و تماس با اکسیژن هوا، اثر خود را از دست می دهند. به این دلیل کنسرو لوبیا مدتی پس از باز شدن دربش کپک می زند.

ضعف سیستم ایمنی بدن نیز چیزی مشابه آن است. سیستم ایمنی بدن مانند همان ماده نگه دارنده عمل می کند و از ما در برابر ابتلا به بیماری ها محافظت می کند. اما هنگامی که تضعیف می شود، دیگر نمی تواند مانند قبل از بدن ما محافظت کند. در نتیجه ما در خطر ابتلا به بیماری و عفونت های مختلف قرار می گیریم.

همچنین بخوانید: نقش مکمل‌های دارویی در تقویت سیستم ایمنی بدن

ضعف سیستم ایمنی بدن چگونه است

ضعف سیستم ایمنی بدن چگونه است

فردی با یک سیستم ایمنی ضعیف بیشتر در خطر ابتلا به مشکلات و عفونت های مختلف می باشد. در این شرایط بدن دیگر توانایی قبلی خود را در مقابله با میکروب هایی که به آن ورود پیدا می کنند، ندارد. در نتیجه برخی از میکروب ها از سیستم ایمنی ما قوی تر شده و توانایی تکثیر و زندگی در بدن را پیدا می کنند.

بسته به شدت و میزان تضعیف شدن سیستم ایمنی، فرد مبتلا می تواند انواعی از مشکلات تا بسیاری از بیماری ها و یا عفونت های مختلف را تجربه کند. ضعف سیستم ایمنی خفیف می تواند موجب خستگی های مکرر، خواب آلودگی، کاهش کیفیت زندگی و حتی استرس شود. اما در یک ضعف سیستم ایمنی شدید مانند ابتلا به ایدز بدن با چیز کوچکی دست و پنجه نرم نمی کند. در نتیجه می تواند بسیاری از بیماری ها و عفونت ها را تجربه کند.

همچنین بخوانید: برای تقویت سیستم ایمنی بدن چه بخوریم؟

علائم ضعف سیستم ایمنی بدن

علائم ضعف سیستم ایمنی بدن

علائم اولیه ابتلا به ضعف سیستم ایمنی که به تشخیص گذاری این بیماری کمک می کنند، عبارتند از: سرماخوردگی پشت سر هم، عفونت، بروز ناراحتی و مشکلات گوارشی، تاخیر در بهبود زخم، عفونت های پوستی، خستگی، مشکل اعضای بدن، اختلال خونی و بیماری های خودایمنی.

اصلی ترین علامت و همچنین عارضه ضعف سیستم ایمنی بدن بیمار شدن مکرر است. در واقع سیستم ایمنی شما در این حالت تضعیف شده و به همین دلیل نمی تواند به خوبی از بدن در برابر میکروب های مختلف محافظت کند. این موضوع می تواند منجر به عفونت های مکرر شده و ممکن است اندام های بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. در شدیدترین حالت ممکن عفونت می تواند موجب قطع یک عضو از بدن شود.

عوارض ضعف سیستم ایمنی بدن

همانطور که در بالا گفتیم اصلی ترین عارضه ضعف سیستم ایمنی بدن ابتلا به بیماری و عفونت های گوناگون است. فرد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی بسته به شدت بیماری خود عوارض  مختلفی را تجربه می کند. عفونت سینوسی، عفونت گوش، مننژیت یا عفونت های پوستی، ذات الریه مکرر، برونشیت، التهاب و عفونت اندام های داخلی، اختلالات خونی، مشکلات گوارشی مانند بی اشتهایی و حالت تهوع تعدادی از این عوارض هستند.

همچنین بخوانید: همه چیز درباره تقویت سیستم ایمنی بدن

عوارض ضعف سیستم ایمنی بدن

البته اینکه علم و دانش پزشکی پیشرفت کرده و در سایه این پیشرفت ها می تواند بیماری ها را درمان یا کنترل کند، بر کسی پوشیده نیست. بنابراین با کمک درمان و داروهای تجویز شده توسط پزشک می توان از این بیماری ها پیشگیری کرد و یا حداقل زمان آن ها را برای ده ها سال به جلو برد. توانایی پزشکی در کنترل سرعت پیشرفت یک بیماری همیشه موضوعی مورد بحث بوده که در این ناراحتی قدرت خود را نشان می دهد و با کنترل بیماری، فرد مبتلا را از عوارض بعدی بیماریش مصون می دارد.

درمان ضعف سیستم ایمنی بدن

سه متد درمانی کلی و تایید شده برای بهبود ضعف سیستم ایمنی وجود دارد که ما در اینجا به آن ها می پردازیم.

1- ایمونوگلوبولین درمانی

ایمونوگلوبولین شامل گروه های مختلف پروتئین های آنتی بادی است. این پروتئین ها با میکروب های مبارزه می کنند و با از بین بردن آن ها از فرد در برابر عفونت و بیماری محافظت می کنند. بنابراین وجود آن ها برای بدن ضروری است. اما در مبتلایان به این بیماری، مقدار ایمونوگلوبولین کم است و با جبران آن عملکرد سیستم ایمنی بهتر می شود.

2- اینترفرون گاما درمانی

اینترفرون ها، نوعی پروتئین هستند که توسط سلول های آلوده ترشح می شوند و نقش موثری بر حفاظت بدن از بیماری های ویروسی دارند. هنگامی که یک سلول توسط ویروس ها آلوده می شود، از خود اینترفرون ترشح می کند. سلول با این کار به گلبول های سفید بدن می گوید که باید با ویروس ها مبارزه کنند. این  مواد طبیعی با تحریک سلول های سیستم ایمنی بدن موجب مبارزه آن ها با ویروس ها خواهند شد.

همچنین بخوانید: بلغم چیست و چه علائم و عوارضی دارد و چگونه درمان میشود؟

درمان ضعف سیستم ایمنی بدن

3- عامل رشد

عامل رشد نقش اساسی در تقسیم و تکثیر سلول های بدن دارند. این پروتئین ها با ورود به بدن و طی عملکرد خاص خود موجب افزایش تعداد برخی از سلول های سیستم ایمنی بدن می شوند.

چه چیز هایی سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند

تغذیه نامناسب، سبک زندگی نادرست، مصرف سیگار یا مواد، نوشیدن مشروبات الکلی، رابطه جنسی محافظت نشده، روابط جنسی بی پروا و نداشتن خط قرمز در روابط جنسی مانند ارتباط جنسی با افراد متعدد از علل اساسی ابتلا به تضعیف سیستم ایمنی بدن است. بطور مثال برقراری رابطه جنسی با یک فرد مبتلا به ایدز، موجب ورود این ویروس به بدن و درگیری با بیماری HIV  است. ایدز که یک عفونت ویروسی اکتسابی است، با از بین بردن گلبول های سفید خون، موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد.

بهترین ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن

ویتامین هایی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد، بهترین گزینه ها در میان ویتامین ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن است.

ویتامین C، ویتامین D3، ویتامین های گروه B بخصوص B6، ویتامین E، ویتامین K، ویتامین C و ویتامین A.


نظر خود را بیان کنید