۲۰۶های هاچبک برای نزدیک به ۲ دهه جزو پرفروشترینهای بازار ایران بودهاند. حالا فقط تیپ ۲ و ۵ این خودرو به صورت صفر کارخانهای تولید میشود. البته هنوز هم مدلهای دیگری چون پژو ۲۰۶ هاچبک تیپ ۳ در بازار خرید و فروش میشود. اما این تیپ، چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
۱. پژو ۲۰۶ از سال ۱۳۸۰ خورشیدی بود که وارد بازارهای خودروی ایران شد. در ۶ تیپ هم تولید شد. الان فقط تیپ ۲ و ۵ تولید میشود؛ هرچند خود ایران خودرو از تولید محدود تیپ ۶ هم خبر میدهد. تیپ ۵ کاملترین تیپ است و تیپ ۳، شبیهترین تیپ به آن.
۲. پژو ۲۰۶ در سطح جهانی هم خودرویی مورد توجه بوده است. در کشورهای فرانسه و انگلیس و ایران و برزیل و آرژانتین و چین و اندونزی و مالزی و شیلی و اروگوئه هم سابقه تولید داشته است.
۳. در سطح جهانی، این خودرو در مدلهای ۳ و ۵ در هاچبک، ۲ در کروک، ۴ در سدان و ۵ در استیشن هم تولید شده است.
۴. جالب این که موتورهای بنزینی آن در تولیدات کشورهای مختلف، از یک تا ۲ لیتر حجم داشتهاند.
۵. غالبا از هندلینگ مناسب، زیبایی داخل و بیرون، شتاب بالا، سازگاری با محیطزیست و مصرف سوخت پایین به عنوان مزیتهای پژو ۲۰۶ و از جمله تیپ ۳ آن نام برده میشود.
۶. در سال ۲۰۱۰ میلادی، تولید این خودرو در برخی از کشورهای اروپایی پایان یافت. البته کمی قیافهاش را عوض کرده و با عنوان +۲۰۶ تا چند سالی فروش رفت.
۷. این ۲۰۶هایی که مشاهده میکنید، در زمان اوج تولیدشان، به ۱۴۵ بازار مختلف صادر میشدند. یعنی پژو روی هم رفته نزدیک چهارپنجم تولیداتش را صادر میکرد، اینقدر که این هاچبکها خواهان داشتند.
۸. جالب این که نسخههایی پیشرفتهتر از همین خودرویی که میبینید، زمانی در رقابتهای رالی خوش میدرخشیدند؛ به واسطه هندلینگ و شتاب و قدرت خوبی که داشتند.
۹. پژو ۲۰۶ هاچبک، موقعی که وارد بازار ایران شد، در کنار پژو پارس و سیتروئن زانتیا، خودروهای رایج بازارهای کشور محسوب میشدند.
۱۰. اگر میخواهید درباره تیپ ۳ بیشتر بدانید، باید بدانید که ترکیب امکانات و آپشنهای تیپ ۵ و موتور تیپ ۲، شده است تیپ ۳. حالا موتور تیپ ۲ چیست؟ TU3 با شتاب بالا و ۵ دنده دستی.
۱۱. اما امکانات و آپشنهای تیپ ۵، البته به صورت معمول و مرسوم در بازار (و نه نسخههای صفر کارخانهای آن) چیست؟ البته با مرور آگهی دیوار برای این خودرو، متوجه این آپشنها خواهید شد، از جمله استاندارد آلایندگی قابل قبول، سیستم ترمز ضد قفل (ABS و EBD و EBA)، فرمان هیدرولیک، چراغ همراهی تا در منزل در جاهای تاریک، قفل مرکزی با ریموت، سنسور دنده عقب، صندلی راننده با قابلیت تنظیم ارتفاع و… .
۱۲. در خانواده ۲۰۶ هاچبک، تیپ ۵ را بهترین میدانند. اما بد نیست بدانید تا قبل از تولید این تیپ، عنوان لوکسترین و پرآپشن ترین خودروی این خانواده، در اختیار تیپ ۳ بود.
۱۳. تیپ ۳ در درهای عقب خودش هم بلندگو دارد؛ ظاهرا که باید آپشن مهمی برای جوانترها باشد.
۱۴. یکی از مزیتهای این خودرو را باید ترمز ضد قفل ۴ کانالهاش بدانیم که کمک میکند کنترل چرخها در شرایط بد جادهای به راحتی اتفاق بیفتد.
۱۵. تیپ ۳ دارای قابلیت خنکشوندگی دیسکهای جلو هم هست که جزو مزیتهای این تیپ دانسته میشود.
۱۶. تیپ ۳ در آپشنهای فرمان هیدرولیک، ایربگ سرنشینان جلو، کمربندهای ایمنی با قابلیت تنظیم ارتفاع، سیستم ضد سرقت ایموبلایزر، سیستم کنترل انتشار بخار بنزین، سیستم قطع سوخت خودکار و… با دیگر تیپها مشابهت دارد.
۱۷. ظاهر این تیپ فرق زیادی با دیگر تیپها ندارد؛ عملا شما میتوانید همه را یکی فرض کنید. اما تفاوتهای جزئیتر آن در آینههای جانبی برقی و پشت سری صندلیهای عقب است.
۱۸. گفته میشود که از جمله مشکلات و نقاط ضعف این خودرو، پیشرانه قدیمی آن است که همپای آپشنهای آن ظاهر نشده است.
۱۹. تیپهای ۱ و ۲ کمآپشنترین تیپهای این هاچبک هستند. اما تیپ ۳، در آپشنها با تیپهای بعدی برابری میکند.
۲۰. پیشرانه به کار رفته در ۳ تیپ اول، از جمله تیپ ۳ میتواند در نهایت ۷۵ اسب بخار قدرت تولید کند. این قدرت در تیپهای بعدی به ۱۰۵ اسب بخار میرسد. پس بیجهت نیست که پیشرانه تیپ ۳ را یکی از ضعفهایش میدانند.
۲۱. مصرف معقول سوخت این هاچبک، بین ۶.۵ تا ۷ لیتر است. برای وضعیت ایران، مصرف مناسبی به نظر میرسد.
۲۲. حداکثر شتابی که از این خودرو میتوانید بگیرید ۱۴ ثانیه است، حداکثر سرعت هم ۱۷۰ کیلومتر در ساعت.
۲۳. تیپ ۳، توانسته ۴ ستاره ایمنی را از موسسه یوروانکاپ دریافت کند. البته آن زمانها ارتباط پژو و ایران خودرو وصل بود و به واسطه تحریمها قطع نشده بود.
۲۴. تیپ ۳ عموما کیفیت ساخت و مونتاژ خوبی دارد.
۲۵. خودروهای ۲۰۶ هاچبک عموما بازار خرید و فروش خوبی دارند. میتوانید قیمت تیپ ۳ و قیمت ۲۰۶ تیپ ۲ در دیوار را هم که خودروی قبلی این تیپ است، با هم مقایسه کنید تا متوجه تفاوت قیمتها بشوید.
۲۶. روزگاری پژو ۲۰۶ هاچبک را پژو و ایران خودرو با هم تولید میکردند. اوایل دهه نود شمسی، تحریمها کارش خودش کرد و پژو دیگر شریک آمریکایی خودش را ترجیح داد. از آن پس این خودرو به صورت داخلی تولید شده و کلی از کیفیتش کاسته شد.