همه چیز درباره یادگیری در خواب

آیا می توان در خواب هم موضوعی را یاد گرفت؟

یادگیری در خواب

داشتن خواب خوب برای یادگیری و تشکیل حافظه ضروری است. علاوه بر این ،دانشمندان توانسته اند خاطرات خاصی را در طول خواب به دست آورند و آن را تحکیم نمایند. با اینحال مکانیسم دقیقی که در مورد خواب و رخدادهای موجود در آن وجود دارد مشخص نیست.

به گزارش آلامتو به نقل از success؛ افرادی که کارتون آزمایشگاه دکستر را دیده اند حتما به خاطر می اورند که در ان اپیزود مشهوری وجود داشت که دکستر تلاش می کرد در خواب، زبان فرانسه را یاد بگیرد. برای اینکار، او دستگاهی را اختراع کرده بود که با اجرای عبارات فرانسوی در خواب، باعث یادگیری این زبان می شد.

ایده ای که در مورد یادگیری در خواب وجود دارد ذهن هنرمندان و دانشمندان را نیز به خود درگیر کرده است. اینکه یک روز بتوانیم خلاقیت و بهره وری خود را با یادگیری در خواب بهبود ببخشیم بسیار لذت بخش و جذاب است.

اما آیا چنین سناریویی به واقعیت خواهد پیوست؟ برخی از تحقیقات انجام شده نشان می دهد این موضوع ممکن است به واقعیت تبدیل شود.

دانشمندان به طور کلی در حال بررسی و درک شرایطی هستند که در آن، مغز در طول خواب به یادگیری می پردازد و خاطراتی را تشکیل می دهد. به عنوان مثال، مطالعات قبلی نشان می دهد خواب با حرکات غیر سریع چشم برای تحکیم خاطرات ضروری است.

همچنین مطالعات انجام شده بیان می کند اسپیندل های خواب که می توان آن را در الکتروانسفالوگرام در طول مرحله دوم خواب با حرکات غیر سریع چشم مشاهده کرد، برای تحکیم این خاطرات ضروری هستند. دانشمندان همچنین توانستند برخی از خاطرات خاص را هدف قرار دهند و با استفاده از نشانه های شنوایی دوباره آنها را فعال یا تقویت کنند.

با این حال، مکانیزم پشت چنین دستاوردهایی تا به امروز مرموز باقی مانده است.

محققان هم چنین در مورد اینکه چنین مکانیسم هایی می تواند در یادگیری اطلاعات جدید به مغز کمک کند نیز شک داشتند. بنابراین، یک تیم از محققان تصمیم گرفتند تحقیقی در این زمینه انجام دهند.

اسکات کیرنی، از دانشگاه یورک در انگلیس، با برنارد استاریسینا، از دانشگاه بیرمنگام شروع به تحقیق در این زمینه کردند. یافته های آنها در مجله Current Biology منتشر شده است.


اسپیندل خواب برای تحکیم خاطرات نکته کلیدی است:

کیرنی انگیزه خود برای این تحقیق را توضیح می دهد و چنین می گوید: ما تقریبا مطمئن بودیم که حافظه انسان ها در مغز در طول خواب دوباره فعال می شود اما نمی دانستیم چه فرایند عصبی در طول این فرایند رخ می دهد. اسپیندل های خواب به مزایای خواب برای حافظه مرتبط است. به همین خاطر تصمیم گرفتیم اثر امواج مغزی را بر روی فعالسازی دوباره مغز مورد بررسی قرار دهیم.

اگر این تحقیقات از فعالسازی دوباره حافظه پشتیبانی کند، ما دلیل دیگری برای ادامه کار خواهیم داشت و می توانیم از این موضوع برای بررسی اسپیندل ها استفاده کنیم.

این محققان برای بررسی فرضیه خود، از 46 شرکت کننده خواستند ارتباط بین کلمات و تصاویر اشیا را قبل از خواب یاد بگیرند. سپس برخی از شرکت کنندگان یک چرت 90 دقیقه ای داشتند و برخی از آن ها نیز بیدار ماندند. برای آن هایی که چرت زده بودند، نیمی از کلماتی که یاد گرفته بودند، در طول خواب دوباره تکرار شد.

شرکت کنندگان بعد از یک دوره خواب خوب ، به فعالیت پرداختند. در این زمان از افراد خواسته شد کلمات را تکرار کنند و اشیا و تصاویر مرتبط با کلمات را بازخوانی نمایند.

کیرنی در این باره چنین می گوید: ما دریافتیم که حافظه افرادی که کلمات را به تصاویر مرتبط کرده بودند و در خواب این تصاویر و کلمات به آن ها نشان داده شده بود بهتر از سایر افراد بود.

با استفاده از دستگاه EEG، محققان به این نتیجه رسیدند که اجرای کلمات مرتبط با تصاویر برای فعالسازی مجدد حافظه، اسپیندل های خواب را در مغز شرکت کنندگان تحریک می کند.

علاوه بر این، الگوهای اسپنیدل خواب در افراد به محققان نشان داد که شرکت کنندگان حافظه مرتبط با اشیا را به کار می برند یا اینکه از حافظه مرتبط با مناظر استفاده می کنند.


چگونه حافظه خود را در خواب تقویت کنیم؟

داده های موجود نشان می دهد اسپیندل ها می توانند پردازش حافظه مرتبط را در طول خواب تحریک کنند و این فرآیند تحکیم خاطرات را افزایش می دهد. فعالسازی هدفمند حافظه می تواند تحکیم حافظه را در طول خواب افزایش دهد و تحقیقات اخیر نشان می دهد اسپیندل های خواب ممکن است مکانیسم کلیدی را نشان دهد.

کیرنی در این باره می گوید: زمانی که شما بیدار هستید موضوع جدیدی را یاد می گیرید اما زمانی که در خواب هستید این اطلاعات را پردازش می کنید و همین امر بازیابی آن ها را ساده تر می سازد و باعث می شود راحت تر به خاطر سپرده شود.

این یافته های جدید می تواند به ایجاد استراتژی های موثری که برای افزایش حافظه در طول خواب به کار می رود، بیانجامد.

تحریک مستقیم اسپیندل های خواب با تحیرک مغز با الکترودها یا سایر روش ها شاید با فعالسازی مجدد هدفمند حافظه ترکیب شود و افراد را قادر سازد عملکرد حافظه را بیشتر از قبل بهبود ببخشند.

به همین خاطر رویای یادگیری در طول خواب ممکن است در اینده به واقعیت تبدیل شود. حالا می توان با اطمینان گفت که مغز ما در طول خواب نیز مواردی را یاد می گیرد و محققان در حال نزدیک شدن به این رویداد هستند.


نظر خود را بیان کنید