بارداری در زنان میتواند با تغییرات ناخوشایندی در بدن همراه باشد. اغلب این تغییرات از جمله کمردرد، تهوع صبحگاهی و یبوست نگران کننده نیستند. اما برخی عوارض وجود دارد باید مراقب آن باشید. عفونت مجاری ادراری یکی از آنهاست. این عفونت همراه با سوزش هنگام ادرار کردن خواهد بود. در این مقاله از آلامتو به راههای رفع سوزش ادرار در بارداری و درمان خانگی سوزش و عفونت ادرار میپردازیم.
درمان سوزش ادرار در بارداری
افزایش تعداد دفعات ادرار کردن در بارداری مسئلهای طبیعی است. اما اگر در حین ادرار احساس سوزش یا درد داشتید، یا دائماً احساس ادرار داشتید، یا در ادرار خود خون مشاهده کردید؛ ممکن است به عفونت مجرار ادرار مبتلا شده باشید. در این صورت بسیار مهم است که اقدام به درمان سوزش ادرار در بارداری کنید. پزشک فورا درمان را شروع خواهد کرد. در موارد شدید ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و تجویز وریدی آنتی بیوتیکها باشد. داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده به این منظور شامل:
- مترونیدازول مانند فلاگیل و متروژیل ژل واژینال
- تینیدازول مانند تیندامکس
- کلیندومایسین مانند کلوسین و کلیندس
این داروها اثر بخشی بسیار بالایی دارند و دارای عوارض جانبی مشابه هستند. درمان به وسیله آنها در طول 3 تا 7 روز تکمیل میشود. لازم است دوره درمان تکیل شود تا از ابتلای دوباره به عفونت پیشگیری کنید. مهم است که دارو را هرگز بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
همچنین بخوانید: تاثیر و عوارض دیابت بارداری بر جنین و قلب و حرکات آن
برای رفع سوزش ادرار در بارداری چه کنیم
در کنار درمان با آنتی بیوتیک ها و درمانهای خانگی، نکات بسیار سادهای هستید رعایت آنها به رفع سوزش ادرار در بارداری و پیشگیری از آن کمک میکند. به این منظور باید:
- در روز حداقل هشت لیوان آب بنوشید.
- وقتی به دستشویی می روید، باید بدن خود را از جلو به عقب پاک کنید.
- قبل و بعد از رابطه جنسی مثانه خود را خالی کنید.
- اگر هنگام رابطه جنسی به روان کننده نیاز دارید، از روان کننده های بر پایه آب استفاده کنید.
- از استعمال دئودورانتهای قوی زنانه یا صابون هایی که موجب تحریک میشوند خودداری کنید.
- پیش از رابطه جنسی، اندام تناسلی را با آب گرم بشویید.
- لباس زیر نخی بپوشید.
- به جای حمامهای طولانی دوش بگیرید.
- شلوار خیلی تنگ نپوشید.
- به محض احساس ادرار برای تخلیه مثانه کنید.
- از مصرف الکل، آب مرکبات، غذاهای تند و نوشیدنیهای کافئیندار که میتوانند باعث تحریک مثانه شود، خودداری کنید.
همچنین بخوانید: کم کاری تیروئید در بارداری خطر دارد و چه تاثیریی بر روی جنین دارد؟
درمان خانگی سوزش ادرار در بارداری
با وجود اینکه اغلب عفونتهای دستگاه ادرای با دفاع طبیعی بدن فروکش میکنند، اما در مواردی که این اتفاق نمیافتد آنتی بیوتیکها به عنوان اولین گزینه درمان تجویز میشوند. اما در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد. گزینه بهتر درمان خانگی سوزش ادرار با درمانهای طبیعی است. در ادامه چند روش درمان خانگی ارائه شده است:
- مصرف مایعات را افزایش دهید
نوشیدن زیاد آب و مایعات در روز به دفع باکتریهای دستگاه ادراری و رفع عفونت کمک میکند.
- زود به زود ادرار کنید
در دوران بارداری زود به زود مثانه را تخلیه کنید تا باکتریها فرصت رشد پیدا نکنند. اگر برای مدت طولانی ادرار خود را نگه دارید باکتریها تکثیر میشوند و موجب عفونت میشود.
- پروبیوتیک مصرف کنید.
پروبیوتیکها از فلور بدن انسان حمایت میکنند که به عنوان دفاع طبیعی بدن عمل میکند. مصرف غذاهای پروبیوتیک باکتریهای مفید بدن را تقویت میکند. از جمله مصرف ماست پروبیوتیک؛ پنیر خام که از سالمترین غذاها هستند.
- آب زغال اخته مصرف کنید
نوشیدن آب زغال اخته شیرین نشده از بهترین درمانهای خانگی سوزش ادرار است. زغال اخته مانع از ورود عفونت به مجاری ادراری و رشد باکتریها میشود.
- از روغن میخک استفاده کنید
روغن میخک با داشتن خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد میکروبی آن شناخته میشود. استفاده موضعی از روغن میخک به پیشگیری و درمان عفونتهای ادراری- تناسلی کمک میکند. البته مصرف این روغن در برخی افراد منجر به واکنشهای نامطلوب در بدن میشود.
- مصرف ویتامین C را افزایش دهید
افزایش مصرف ویتامین C میتواند از عفونتهای دستگاه ادراری پیشگیری کند. ویتامین C سطح اسیدی ادرار را افزایش میدهد که باکتریهای عامل عفونت را از بین میبرد. همچنین باعث تقویت افزایش سیستم ایمنی بدن میشود که با عفونت مقابله میکند.
همچنین بخوانید: درمان یبوست در بارداری با شیاف، روغن زیتون، انجیر و خاکشیر
آیا عفونت ادراری برای جنین خطر دارد
در طول بارداری به این دلیل که جنین در حال رشد است، میتواند به مثانه و مجاری ادرای فشار وارد کند. این باعث انبساط مجاری ادرار تا زمان زایمان میشود. مجرای ادراری بزرگتر همراه با فزایش حجم مثانه، همگی باعث میشوند ادرار برای مدت طولانیتری در مثانه باقی بماند. این به باکتریها اجازه رشد میدهد. ادرار غلیظ زن باردار دارای انواع هورمونها و قند فراوان است و این رشد باکتریها را بیشتر میکند. این باکتریها منجر به ایجاد عفونت در این ناحیه میشوند.
ابتلا به نوع عفونت در دوران حاملگی میتواند برای مادر و جنین بسیار خطرناک باشد. به این علت که عفونت احتمال زایمان زودرس را بالا میبرد. زایمان زودرس میتواند با عوارض دیگری مثل کم وزنی نوزاد، مشکلات تنفسی، عدم تکامل دستگاه عصبی جنین همراه باشد.
این عفونتها حتی پس از زایمان نیز تهدیدی برای زندگی مادر و نوزاد محسوب میشوند. در موارد شدیدتر عفونت به کلیههای سرایت کرده و موجب آسیب دائمی به این اندام میشود.
آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری در بارداری
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان(ACOG) توصیه میکند در صورت امکان از این درمان های آنتی بیوتیکی در اوایل بارداری اجتناب کنید. با این حال بسیاری از آنتی بیوتیکهای رایج مانند آموکسی سیلین، اریترومایسین و پنیسیلین برای زنان باردار در ماههای بالاتر بیخطر در نظر گرفته میشوند. پزشک شما موارد دیگری مانند سیپروفلوکساسین (سیپرو)، سولفامتوکسازول، تتراسایکلین یا تری متوپریم (پریمسول، پرولوپریم، تریمپکس) را که میتوانند بر رشد کودک شما تأثیر بگذارند، تجویز نمی کند.
سخن آخر
عفونت ادراری عموماً توسط باکتریهایی ایجاد میگردند که از طریق دستگاه ادراری-تناسلی وارد شده و باعث درد و ناراحتی میشوند. ماهیت عود کننده این بیماری، احتمال بروز مقاومت دارویی در باکتریها را افزایش میدهد. آنها عوارض جانبی نامطلوبی را نیز در پی خواهند داشت. بنابراین میتوانید این داروهای آنتی بیوتیک و درمانهای خانگی را رفع آنها امتحان کنید. با این حال، پیش از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید. در دوران بارداری بهتر است در مورد هر چیز کوچکی با پزشک خود صحبت کنید.