تاثیر و عوارض دیابت بارداری بر جنین و قلب و حرکات آن

تاثیر دیابت بارداری بر جنین و مادر

تاثیر دیابت بارداری بر جنین

دیابت بارداری نوعی دیابت است که برای اولین بار در دوره بارداری فرد تشخیص داده می‌شود. دیابت بارداری میزان قند خون را افزایش داده و ممکن است بر بارداری و سلامت جنین شما تاثیر منفی بگذارد. در این مقاله از آلامتو به تاثیر دیابت بارداری بر جنین، عوارض دیابت بارداری و تاثیر آن بر قلب و حرکات جنین و همچنین تاثیر آن بر مادر نگاهی می‌اندازیم.

تاثیر دیابت بارداری بر جنین

زمانیکه باردار هستید، سلول های شما کمی بیشتر نسبت به انسولین مقاوم می شوند. این مسئله باعث افزایش میزان قند، در خون شما خواهد شد که در روند طبیعی بارداری به در دسترس قرار گرفتن مواد مغذی بیشتر در دسترس کودک شما منجر می‌شود. اما اگر سطح گلوکزی که آزاد می‌شود بیش از حد بالا برود، می تواند برای مادر و جنین مشکلاتی ایجاد کند.

دیابت بارداری که به نام GDM نیز شناخته می شود، احتمال بروز عوارض بارداری را افزایش می دهد. معمولاً جای نگرانی زیادی وجود ندارد و اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری، حاملگی سالم و نوزادان سالمی دارند. کنترل مرتب وضعیت مادر و دریافت درمان خوب همه چیز را تغییر می دهد.

قند خون بالاتر روی کودک شما نیز تأثیر می گذارد، زیرا جنین مواد مغذی را از خون شما دریافت می کنند. کودک شما این قند اضافی را به عنوان چربی ذخیره می کند و این می تواند باعث بزرگتر شدن او بیش از حد طبیعی شود. در نتیجه بیشتر احتمال دارد که این عوارض در نوزاد شما دیده شود:

  • صدمات در هنگام زایمان به دلیل اندازه آنها
  • پایین بودن سطح قند خون و مواد معدنی در هنگام تولد
  • زردی یا یرقان، یک بیماری قابل درمان که باعث زرد شدن پوست می شود
  • زایمان زودرس
  • مشکلات تنفسی موقت

تاثیر دیابت بارداری بر حرکات جنین

برخی از مادران پس از شروع رژیم دیابت بارداری و کاهش مصرف قند و کربوهیدرات، تغییراتی را در حرکات جنین خود مشاهده می‌کنند. برخی دیگر به کاهش حرکات در هنگام هیپوپوست (سطح قند خون پایین) و افزایش حرکات در صورت هایپر (سطح قند خون بالا) اشاره می کنند. در حقیقت جنین با مصرف شکر توسط مادر و دریافت گلوکز تکان بیشتری می‌خورد.

مادران مبتلا به دیابت به خاطر کنترل میزان قند خون میزان غذای خود را کم می‌کنند و جنین در نتیجه کاهش قند خون دریافتی، گرسنه می‌ماند و تکان کمتری می‌خورد و یا حتی تکان نمی‌خورد. در چنین موقعیت‌هایی مادر با مصرف یک خوراکی شیرین می‌تواند جنین را به فعالیت وادار کند. با این وجود، در صورت تکرار زیاد چنین وضعیتی توصیه می‌شود به پزشک مراجعه کنید تا نوار قلب جنین تهیه شود.

برای مادرانی که به علت ابتلا به دیابت بارداری دارای شکم بزرگتری هستند، می‌توان پیش بینی کرد که این دیابت باعث افزایش مایع دور جنین شده باشد و حرکات آن کمتر حس شود. در این موارد نیز توصیه به معاینه توسط پزشک متخصص می‌شود.

همچنین بخوانید: بهترین گیاهان دارویی برای دیابت

تاثیر دیابت بارداری بر جنین

عوارض دیابت بارداری بر جنین و مادر

عوارضی که ممکن است بر کودک شما تأثیر بگذارد

اگر دیابت بارداری دارید، کودک شما ممکن است در معرض خطر ابتلا به موارد زیر باشد:

  • وزن بیش از حد هنگام تولد. میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی در زنان باردار ممکن است باعث افزایش وزن جنین شود. نوزادان بسیار بزرگ (آنهایی که 9 پوند یا بیشتر وزن دارند) احتمال بیشتری دارد که در کانال زایمان گیر کنند، آسیب های زایمانی داشته باشند یا نیاز به زایمان سزارین داشته باشند.
  • زایمان زودرس (نارس). قند خون بالا می‌تواند خطر زایمان زودرس و زایمان قبل از موعد مقرر را در زنان افزایش دهد. یا در موارد لازم ممکن است به دلیل بزرگ بودن نوزاد، پزشک زایمان زودرس را توصیه کند.
  • مشکلات جدی تنفسی نوزادانی که زودتر از موعد، از مادران مبتلا به دیابت بارداری به متولد می‌شوند، ممکن است سندرم دیسترس تنفسی را تجربه کنند، یعنی وضعیتی که تنفس را دشوار می کند.
  • قند خون پایین (هیپوگلیسمی). گاهی اوقات نوزادان مادران مبتلا به دیابت بارداری در مدت کوتاهی پس از تولد، قند خون پایین (هیپوگلیسمی) دارند. دوره های شدید هیپوگلیسمی ممکن است باعث تشنج در نوزاد شود. تغذیه سریع و گاهی محلول گلوکز داخل وریدی می‌تواند سطح قند خون نوزاد را به حالت عادی برگرداند.
  • چاقی و دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی. نوزادان مادرانی که به دیابت بارداری مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی هستند.
  • مرده زایی. دیابت بارداری درمان نشده می تواند منجر به مرگ نوزاد قبل و یا اندکی پس از تولد شود.

عوارضی که ممکن است مادر را تحت تاثیر قرار دهد

دیابت بارداری همچنین ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:

  • فشار خون بالا و پره اکلامپسی. دیابت بارداری خطر ابتلا به فشار خون بالا و همچنین پره اکلامپسی را افزایش می دهد. پره اکلامپسی یک عارضه جدی بارداری که موجب فشار خون بالا و سایر علائمی می‌شود که می تواند زندگی مادر و نوزاد را تهدید کند.
  • انجام زایمان با جراحی (سزارین). اگر دیابت بارداری دارید، احتمال سزارین بیشتر می‌شود.
  • ابتلا به دیابت در آینده. اگر دیابت بارداری دارید، احتمال اینکه در بارداری آینده دوباره به آن مبتلا شوید، بیشتر است. همچنین با افزایش سن، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز افزایش می یابد.

تاثیر دیابت بارداری بر قلب جنین

دیابت مادر در بارداری با ناهنجاری های ساختاری قلب جنین و همچنین هیپرتروفی و اختلال عملکردی همراه است. دیابت مادر به طور قابل توجهی بر قلب جنین و گردش خون جنین-جفت در ساختار و عملکرد تأثیر می گذارد. تأثیر دیابت قبل از بارداری در طول رشد جنینی در سه ماهه اول با تغییر شکل‌زایی قلبی و رشد جفت آغاز می‌شود. تأثیر آن بر گردش خون جنین در سه ماهه دوم و سوم و در دوره پری ناتال و نوزادی ادامه دارد.

بر اساس تحقیقات در Diabetes Technology & Therapeutics، سطح بالاتر گلوکز خون در زنان باردار مبتلا به دیابت نوع 1 با تسریع ضربان قلب جنین در ارتباط است. بیماری مادرزادی قلبی (CHD) یکی از نقایص مادرزادی شایع در نوزادان زنان دیابتی است. البته این نقص قلبی، در نوزاد مادران دارای دیابت نوع 2 بیشتر از آنهایی است که دیابت نوع 1 دارد.

همچنین بخوانید: چگونه جلوی پیشرفت دیابت را بگیریم؟

تاثیر دیابت بارداری بر جنین

سخن آخر

در این مقاله به تاثیر دیابت بارداری بر جنین، عوارض آن، تاثیر دیابت بر حرکات جنین و وضعیت سلامت قلبی او پرداختیم. به مادران باردار به خصوص آنهایی که مبتلا به دیابت بارداری هستند توصیه می‌شود میزان قند خون خود را مرتب اندازه بگیرند، رعایت رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب داشته باشند و در صورت نیاز اقدام به تزریق انسولین کنند تا سلامت جنین و خودشان را تضمین نمایند.


نظر خود را بیان کنید