جاهای دیدنی بوشهر

زیباترین مکان‌های بوشهر برای گردشگری و تفریح؛

سفر به جنوب ایران تجربه‌ای متفاوت در کارنامه ایران گردی شما خواهد کرد، جاذبه‌های طبیعی متفاوت و منحصربه فرد، جاهای تاریخی زیبا ، اماکن فرهنگی دیدنی و مردمان مهمان نواز شما را از سفر به بوشهر شگفت زده خواهند کرد. در این مقاله شما را با جاهای دیدنی بوشهر آشنا می‌کنیم:

استان‌ بوشهر به‌ علت‌ موقعیت‌ استراتژیكی‌ مناسب‌ برای‌ احداث‌ پایگاه‌ دریایی‌ و بندرگاه‌، مورداستفاده‌ پادشاهان‌ عیلام‌ قرار گرفته‌ بود. در زمان‌ هخامنشیان‌ سرزمین‌ بوشهر جزو ساتراپ‌ پارس‌ بود. خلیج‌فارس و به‌ تبع‌ آن‌ استان‌ بوشهر، به‌ دلیل‌ موقعیت‌ سوق‌ الجیشی‌ و اهمیت‌ اقتصادی‌ و بازرگانی‌، در طول‌ تاریخ‌همواره‌ از سوی‌ كشورها و دولت‌ها برای‌ تبادل‌ علم‌ و ثروت‌ و گسترش‌ قدرت‌ سیاسی‌ مورد توجه‌ قرار گرفته‌است‌.

موزه رئیسعلی دلواری

موزهٔ رئیسعلی دلواری در شهر دلوار از توابع شهرستان تنگستان واقع شده‌است. ساختمان این موزه خانه و محل زندگی رئیسعلی دلواری بوده‌است. که در ۴۵ کیلومتری شهر بوشهر قرار دارد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

قلعهٔ نصوری

قلعه نصوری واقع در شهر بندر طاهری از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان یکی از اثرهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.

«قلعهٔ نصوری» در ۲۵۰ کیلومتری خاور استان بوشهر قرار گرفته‌است. قلعه نصوری به «قلعه شیخ» نیز مشهور بوده‌است و متعلق به اوایل دوره قاجاریه است. ساخت قلعه به امر شیخ جبار نصوری درحدود ۱۸۰ سال پیش انجام یافته و معمار آن علی اضعر شیرازی بوده‌است. مصالح به کاررفته، سنگ‌های بزرگ و ملاط آن گل و گچ است. دَر ورودی قلعه از سمت جنوب و رو به خلیج فارس است که دارای دَر بزرگ چوبی با گل میخ و کنده کاری است. بعد از ورودی اصلی یک هشتی بزرگ وجود دارد که دارای هشت طاقچه ساده‌است. زمانی که انسان از هشتی وارد حیاط بیرونی می‌شود؛ در جبهه شمالی آن یک ردیف پلکان به طبقه دوم منتهی می‌شود و یک درب چوبی ساده، آن را به اندرونی وصل می‌کند. در جبهه باختری نیز یک پلکان به طبقه دوم می‌رود. در این طبقه یک ایوان با ستون‌های سنگی و گچبری‌های جالب وجود دارد. این ایوان از طرف پنچ در چوبی به اتاقی راه می‌یابد که باختر آن قرار دارد. در این اتاق یک گچ بری با تزئینات گل و بوته وجود دارد که فاقد هرگونه تزیین است و در جبهه باختری از طریق پلکانی به طبقه دوم راه می‌یابد. این بنا دارای بادگیری همانند بادگیرهای ساختمان‌های ساحلی خلیج فارس است. این بنا ویژگی معماری ساختمان‌های قاجاریه را دارد. قلعه دارای ایوان ستون داری در طبقه دوم می‌باشد. تزیینات گچ بری مربوط به این قسمت است. سبک کار و تراش آن‌ها شبیه ستون‌های بازار وکیل شیراز است. گچ بری‌ها شامل شاخ و برگ گل و بوته، فرشتگان و پرندگانی است که بر رونق و زیبایی قلعه افزوده‌است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

رافائل

رافائل نام نخستین طرح کشتی‌های «میکل آنژ» و «رافائل» در سال ۱۹۵۸ میلادی کشیده شد است. در سال ۱۳۶۲ برای بازگرداندن رافائل و میکل آنژ به سفرهای دریایی تصمیماتی گرفته شد اما هنوز این تصمیم عملی نشده بود که در روز پنجشنبه ۲۶ آبان ۱۳۶۲ هواپیماهای عراقی بالاخره در گرماگرم بمباران خارگ و بوشهر آن را هدف موشک قرار داده و به آن آسیب جدی وارد کردند به حدی که رافائل تا نیمه در آب‌های کم عمق ساحلی لنگرگاه بوشهر فرورفت. چیزی نگذشت که یک کشتی باری به نام «ایران سلام» (ایران سیام) ناگهان به صورت اتفاقی با آن برخورد کرد و به بدنه اش آسیب جدی رساند و کاری را که هواپیماهای عراقی آغازش کرده بودند تمام کرد؛ رافائل کاملاً در اعماق خلیج فارس غرق شد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

سی‌نیز

سی‌نیز یا شی‌نیز بندری باستانی در بخش امام حسن کنونی واقع در شهرستان دیلم استان بوشهر بوده‌است که در ناحیه شمالی استان بوشهر میانه دو بندر مهروبان و جنابه (گناوه) قرار داشته و صنعت پارچه‌بافی آن شهرتی جهانی داشته، متون ادبی از بزرگان سینیز بخوبی یاد کرده‌اند.

منطقه شکارممنوع کوه‌سیاه

منطقه شکارممنوع کوه‌سیاه در منطقه کوهستانی دشتستان استان بوشهر قرار دارد. این منطقه محل قشلاق عشایر قشقایی است. در حدود ۷هزار رأس کل، بز، قوچ و میش وحشی در این زیست‌پناهگاه زندگی می‌کنند. این منطقه در ۸۳ کیلومتری جنوب شرقی برازجان با ارتفاع ۱۶۹۱ متر قرار دارد. در مناطق حفاظت شده شکارممنوع کوه سیاه با اجازه سازمان محیط‌زیست و اخذ پروانه، امکان شکار در فصول معینی وجود دارد.

گنبد نمکی جاشک

گنبد نمکی جاشک یا دشتی یا کوه نمک ناحیه‌ای وسیع و مرتفع از شمال غرب کوه جاشک منتهی‌الیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دیر و دشتی در استان بوشهر، یکی از بزرگ‌ترین و فعال ترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبه‌های طبیعی استان بوشهر است که در بهمن سال ۱۳۸۶ بعنوان اثر طبیعی ملی فسیلی به عنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید. مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و … می‌توان اشاره داشت.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

جاهای دیدنی استان بوشهر

boushehr

موزه دریانوردی خلیج فارس

موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس، یکی از موزه‌های استان بوشهر و در محله سبزآباد بندر بوشهر می‌باشد.

محل کنونی این موزه که شامل ساختمان کنسولگری و عمارت کلاه فرنگی می‌باشد، در سال ۱۸۵۸ میلادی تاسیس شد و مدتی بعد به مقر دائمی سرکنسول گری انگلستان در بوشهر تبدیل شد. این بنا تا پایان جنگ جهانی دوم در اختیار دولت انگلیس بود تا آنکه در سال ۱۹۴۶ میلادی برابر ۱۳۲۵ هجری قمری و بعد از انتقال نمایندگی سیاسی انگلیس به بحرین، این عمارت به دولت ایران تحویل گردید و در اختیار نیروی دریایی ایران قرار گرفت.

در محوطه موزه ۴۰ فروند شناور سطحی و انواع زیرسطحی‌های جنگی دریایی متعلق به دوره‌های مختلف تاریخی از جمله قاچار و کشتی پرسپولیس نگهداری می‌شود. در درون ساختمان کلاه فرنگی که اکنون بطور کامل بازسازی شده‌است انواع تجهیزات جنگی، مخابراتی، کنترل و هدایت دریایی، پزشکی و ظروف نقره‌ای و سفالینه‌های کشف شده از دورانهای مختلف تاربخی بندر بوشهر می‌باشد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

ریشهر

ریشهر (بوشهر)، واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.

«ریشهر» در جنوب شهر بوشهر واقع شده‌است. قدمت آثار کشف شده آن به هزاره سوم تا هزاره اول پیش از میلاد می‌رسد. آثار مکشوف در سال‌های ۱۸۷۲ تا ۱۸۷۷ میلادی و نتایج اکتشافات باستان شناسان فرانسوی به سرپرستی پزار در سال ۱۹۱۴ میلادی که شامل کتیبه‌های میخی عهد شوتروک ناهونته و آثار بناها و اشیا مفرغی و سفال‌های نقش داراست، نشان می‌دهد که ریشهر از هزاره دوم پیش از میلاد یکی از شهرهای مهم امپراتوری عیلام بوده‌ است. از آجر نوشته‌های عیلامی معلوم می‌شود که این شهر در آن عصر به نام «لیان» خوانده می‌شده‌است. ظاهراً لیان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی یکی از حلقه‌های ارتباطی تمدن‌های شرق و غرب دنیای قدیم بوده‌است چرا که مرزهای جنوبی فلات ایران به سبب هم جواری با دریا و سایر شرایط جغرافیایی به ساکنان فلات هند اجازه می‌داد که از آب‌های ساحلی، برای ارتباط تجاری با تمدن‌های ایران و دشت بین النهرین استفاده کنند. منطقه ریشهر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

مسجد شیخ‌ سعدون‌

این‌ مسجد كه‌ به‌ مسجد شاه‌ و مسجد كوفی‌ نیز معروف‌ است‌، به‌ دستور شیخ‌سعد از اهالی‌ عربستان‌ احداث‌ شده‌ است‌. و در حال‌ حاضر مراسم‌ بزرگ‌ تعزیه‌ در آن‌ انجام‌ می‌شود.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

كلیسای‌ مسیح‌ مقدس‌

این‌ كلیسا در شهر بوشهر قرار دارد و ساختمان‌ آن‌ نمونه‌ بسیار جالبی‌ از فنون‌معماری‌ در ایران‌ است‌. تمام‌ پنجره‌های‌ آن‌ شیشه‌های‌ الوان‌ ایرانی‌ دارد و تلفیقی‌ از سمبل‌های‌ معماری‌ مسیحیان‌ و معماری‌ ایرانی‌ است‌.

گورستان‌ باستانی‌ سیراف‌

این‌ گورستان‌ در شمال‌ غربی‌ بندر طاهری‌ و در دامنه‌ جنوبی‌ ارتفاعات‌ مشرف‌ بر آن‌، قرار دارد. تعداد فراوانی‌ گورهای‌ مستطیل‌ شكل‌، به‌ طول‌ 10.2 سانتی‌متر و عرض‌ ۵۰ سانتی‌متر و عمق‌ ۴۰ تا۶۰ سانتی‌متر در سنگ‌ كنده‌ شده‌ است‌. روبروی‌ گورستان‌ غربی‌، گورستان‌ دیگری‌ وجود دارد كه‌ گورهای‌عمودی‌ آن‌ با ارتفاع‌ ۳ متر و عرض‌ ۲ متر مانند پهنه‌ای‌ از كندوهای‌ زنبور عسل‌ به‌ طور مرتب‌ در سراشیبی‌ دامنه‌چیده‌ شده‌اند.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

تالاب‌ حله

محل‌ تلاقی‌ دو رودخانه‌ دالكی و شاپور در منطقه‌ حله‌ تالاب‌بزرگی‌ بوجود آورده‌ است‌ كه‌ اطراف‌ آن‌ را نیزاری‌ فرا گرفته‌ و در داخل‌ آن‌ حیات‌ گیاهی‌ و جانوری‌ ویژه‌ای‌ بوجودآمده‌ است‌. این‌ تالاب‌ محل‌ زیست‌ هزاران‌ پرنده‌ آبزی‌ مهاجر از قبیل‌ درنا، حواصیل‌، گاچی‌ رو، پرستو، ترنی‌،حمامی‌، بط‌، هفت‌ رنگ‌، دراج‌ و خردل‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر
جاذبه‌های طبیعی توریستی بوشهر

ساحل‌ خلیج‌ فارس

سواحل‌ استان‌ بوشهر به‌ دو نوع‌ ماسه‌ای‌ و صخره‌ای‌ تقسیم‌ می‌شود. بخش‌ سواحل‌ صخره‌ای‌ به‌ دلیل‌ ساختمان‌ آهكی‌ و انجام‌ عمل‌ فرسایش‌های‌ آبی‌، چشم‌ انداز بسیار زیبا و دیدنی‌ دارد و از آب‌های‌ نزدیك‌سواحل‌ می‌توان‌ برای‌ شنا، قایقرانی‌، كرجی‌ رانی‌ و اسكی‌ روی‌ آب‌ استفاده‌ كرد. سواحل‌ ماسه‌ای‌ نیز به‌ دلیل‌كیفیت‌ مطلوب‌ از ارزش‌های‌ تفرجگاهی‌ درجه‌ یك‌ برخوردارند. نزدیكی‌ بوشهر به‌ آبادان‌، شیراز و بوشهر به عباس‌،كویت‌، بحرین‌ و سایر كشورهای‌ عرب‌ حوزه‌ خلیج‌ فارس‌ از مزیت‌های‌ آن‌ برای‌ جذب‌ جهانگرد بویژه‌ در فصل‌زمستان‌ می‌باشد

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

سیراف‌

سیراف‌ در جنوب‌ شرقی‌ بندر بوشهر در جوار بندر كوچك‌ طاهری‌ قرار دارد. این‌ شهر باستانی‌ شامل‌ بنادر سه‌گانه‌ كنونی‌ یعنی‌ بندر طاهری‌، كنگان و دَیر بود. قدمت‌ سیراف‌ به‌ دوره‌ ساسانیان‌می‌رسد. نام‌ اولیه‌ این‌ بندر «اردشیر آب‌» بود كه‌ در گذر تاریخ‌ به‌ سیراف‌ تبدیل‌ شده‌ است‌. ظاهرا اردشیر بابكان‌ در جریان‌ احداث‌ این‌ بندر، یك‌ شبكه‌ گسترده‌ آبرسانی‌ نیز ایجاد كرده‌ بود. آثار باستانی‌ سیراف‌ عبارتند از:

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

  • قسمتی‌ از یك‌ دژ دفاعی‌ مربوط‌ به‌ اواخر دوره‌ ساسانی‌ و مسجد جامع‌ سیراف‌ مربوط‌ به‌ اواخر قرن‌ دوم‌هجری‌
  • قسمتی‌ از محله‌ اعیان‌ نشین‌ و چندین‌ مسجد كوچك‌ از سده‌ سوم‌ و چهارم‌ هجری‌ قمری‌.
  • تعدادی‌ آرامگاه‌های‌ گروهی‌ و یك‌ مجموعه‌ ساختمانی‌ كاخ‌ مانند و چندین‌ بنای‌ دیگر.

آب‌انبار قوام‌

این‌ آب‌انبار كه‌ در كنار خیابان‌ خلیج‌ فارس‌ قرار گرفته‌، بیش‌ از ۱۵۰ سال‌ عمر دارد و در زمان‌ قاجاریه‌ ساخته‌ شده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

كاخ‌ هخامنشی‌ بردك‌ سیاه‌

كاخ‌ زمستانی‌ داریوش‌ كه‌ در ۱۲ كیلومتری‌ شمال‌ برازجان فعلی‌ قرار دارد، به‌نام‌ بردك‌ سیاه‌ معروف‌ است‌. كاخ‌ دارای‌ ده‌ ستون‌ ۵ تایی‌ در دو ردیف‌ است‌ كه‌ با سبك‌ و شیوه‌ معماری‌هخامنشی‌ ساخته‌ شده‌ است‌. وجه‌ تسمیه‌ آن‌ به‌ خاطر استفاده‌ از سنگ‌ سیاه‌ در زیرسازی‌ پایه‌ ستون‌های‌ آن‌است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر
جاذبه‌های تاریخی توریستی بوشهر

كاخ‌ كوروش‌

این‌ كاخ‌ كه‌ در جنوب‌ شرق‌ برازجان و در كنار رودخانه‌ خشك‌ «آردی‌» قرار دارد، یكی‌ ازپایگاه‌های‌ مهم‌ ایران‌ دوره‌ هخامنشی‌ در ساحل‌ خلیج‌ فارس‌ بوده‌ است‌. با توجه‌ به‌ شیوه‌ معماری‌ و زمان‌ احداث‌آن‌ را به‌ دوره‌ «كورش‌» بنیانگذار سلسله‌ هخامنشی‌ منسوب‌ كرده‌اند.

خانه قاضی

خانه قاضی مربوط به دوره زند است و در بوشهر، محله بهبهانی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

عمارت کلاه فرنگی بوشهر

عمارت کلاه فرنگی بوشهر مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، پایگاه دریایی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عمارت گلشن

عمارت گلشن مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، خیابان ساحلی، محله بهبهانی واقع شده و این اثر در تاریخ ۳ اسفند ۱۳۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

«عمارت گلشن» در منتهی الیه شمال شهر بوشهر، پشت اداره بندر در خیابان ساحلی واقع شده‌است. فاصله آن تا دریا فقط ۱۰ متر است. این عمارت تاریخی در یکی از محله‌های قدیمی بوشهر به نام محله بهبهانی قرار گرفته که اطراف آن ساختمان‌های بافت قدیم وجود دارد. واقع شدن این بنا در کنار ساحل باعث وزیدن نسیم دریا و باد شمال به داخل ساختمان می‌شود. قدمت این بنا به ۱۷۰ سال پیش می‌رسد

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

عمارت از سه طبقه تشکیل شده‌است. طبقه اول شامل آب انبار (برکه)، حمام، دست شویی، آشپزخانه و جای نگه داری خدمه و طبقات دوم و سوم جهت سکونت و پذیرایی و امور تجاری بوده‌است. عمارت گلشن از چهارطرف با پلکان حلزونی به پشت بام راه دارد. در طبقه سوم ضلع شمالی اتاقی ساخته نشده و این گوشه خالی است. این عمل به دلیل رساندن باد خنک شمال به داخل ساختمان بوده‌است. ساختمان دارای حیاط مرکزی و تمامی اتاق‌ها اطراف آن می‌باشند که همگی با درهای دو لنگه با هم اربتاط دارند. درب و پنجره‌ها از جنس چوب ساج و دریایی و پوشش سقف از چوب چندل (صندل) است. سیستم خنک کننده ساختمان وجود درهای متعدد است. بیش تر اتاق‌ها پنج دری هستند و بین آن‌ها راهرو وجود دارد. این بنا با مساحت ۱۲۳۰ متر، پهنای ۸۸۹ مترمربع و اعیان ۱۰۴۱ متر مربع در حال حاضر با کاربری اداری فرهنگی مورد استفاده می‌باشد و از سال ۱۳۶۵ تاکنون که توسط میراث فرهنگی خریداری شده مرتب مورد تعمیر قرار می‌گیرد. البته شکل اولیه ساختمان حفظ شده و فقظ مصالح پوسیده تعویض و مرمت شده و نمای بیرونی آن سفید کاری شده‌است.

تل‌ خندق‌

در شمال‌ برازجان‌، در سمت‌ راست‌ جاده‌ آثار یك‌ قلعه‌ دایره‌ای‌ شكل‌ دیده‌ می‌شود كه‌ دور آن‌خندقی‌ وجود داشته‌ است‌. در سرتاسر این‌ محوطه‌ آثار زیادی‌ به‌ صورت‌ قطعات‌ سفال‌ دوره‌ اشكانی‌، یك‌ سنگ‌آسیاب‌، میخ‌های‌ تزئینی‌، قطعاتی‌ از هاون‌های‌ سنگی‌ و قطعاتی‌ از گدازه‌ آهن‌ كه‌ حاكی‌ از وجود كارگاه‌های‌ ذوب‌فلز است‌، دیده‌ می‌شود. در این‌ محوطه‌ دیوارهایی‌ ساخته‌ شده‌ است‌ كه‌ مصالح‌ آنها عمدتا از قلوه‌ سنگ‌ و ملاط‌ گچ‌ مخصوص‌ معماری‌ دوره‌ ساسانی‌ است‌.

تل‌ طلسمی‌

این‌ تل‌ در جنوب‌ برازجان واقع‌ شده‌ است‌. در قسمت‌ شمال‌ این‌ تپه‌ بنایی‌ با دیواری‌ محكم‌به‌ طول‌ بیش‌ از ۲۰ متر قرار دارد كه‌ با قلوه‌ سنگ‌ و گچ‌ ساخته‌ شده‌ است‌. بنظر می‌رسد بنای‌ اصلی‌ آن‌ به‌ دوره‌ساسانی‌ تعلق‌ دارد.

دژ برازجان‌

این‌ دژ كه‌ در مركز شهر برازجان قرار دارد تا مدت‌های‌ مدیدی‌ به‌ عنوان‌ زندان‌ مورد استفاده‌قرار می‌گرفت‌ و در اصل‌ كاروانسرایی‌ از دوره‌ قاجاریه‌ است‌ كه‌ ویژگی‌های‌ منحصر به‌ فردی‌ دارد و به‌ عنوان‌ یك‌اثر ملی‌ به‌ ثبت‌ رسیده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

آب‌انبار درخت‌ یا تنب‌ كرو – برازجان‌

این‌ آب‌انبار در ۱۲ كیلومتری‌ شرق‌ برازجان قرار دارد و در حال‌ حاضر حداقل‌دارای‌ دو مخزن‌ آب‌ است‌ كه‌ به‌ قطری‌ حدود ۴ متر به‌ صورت‌ دایره‌ای‌ در كف‌ زمین‌ كنده‌ شده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

غار تاریخی‌ چهل‌ خانه‌ – برازجان‌

در شمال‌ سعدآباد از توابع‌ برازجان‌، رودخانه‌ شاپور از بین‌ صخره‌های‌ سنگی‌ و لایه‌های‌ شن‌ و ماسه‌ متراكم‌ عبور می‌كند. در دو سمت‌ كمركش‌ این‌ صخره‌ها، تعداد زیادی‌ دخمه‌ به‌ صورت ‌اتاقك‌های‌ كوچك‌ كنده‌ شده‌ است‌. چهل‌ خانه‌ به‌ معنی‌ وجود چهل‌ خانه‌ در این‌ مكان‌ است‌. گفته‌ می‌شود چهل‌خانه‌ به‌ معنای‌ چله‌ خانه‌ نیز هست‌ كه‌ مرتاضان‌ و زاهدان‌ در آن‌ زندگی‌ می‌كردند. احتمال‌ می‌رود این‌ نوع‌ دخمه‌هااز نوع‌ دخمه‌های‌ تدفین‌ دوره‌های‌ مادی‌ و ساسانی‌ باشند.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

گور دختر – دشت‌ ارژن‌ – دشتستان

بنای‌ گور دختر بسیار شبیه‌ به‌ مقبره‌ كورش‌ كبیر در پاسارگاد است‌ و قدمت‌ آن‌ به‌ سده‌ششم‌ قبل‌ از میلاد می‌رسد. این‌ بنا از ۲۴ قطعه‌ سنگ‌ تشكیل‌ شده‌ است‌. در گور دختر عناصر هنر اورارتویی‌مانند شیروانی‌ دوشینه‌ و نیز عناصر معماری‌ ایلامی‌ معبد چغازنبیل را می‌توان‌ دید. این‌ بنای‌ ارزشمند درفهرست‌ آثار ملی‌ ایران‌ به‌ ثبت‌ رسیده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

كوشك‌ اردشیر – تنگ‌ارم‌ دشتستان

این‌ بنا كه‌ در تنگ‌ ارم‌ واقع‌ شده‌ است‌، به‌ احتمال‌ زیاد جای‌ استراحت‌ و محلی‌ برای‌شكار در دشت‌ بزپز بوده‌ است‌. زیر بنای‌ كوشك‌ به‌ صورت‌ صلیب‌ است‌ و تاق‌های‌ گهواره‌ای‌ شكل‌ دارد. در قسمت‌ بالای‌ كوشك‌ یك‌ ستون‌ سنگی‌ وجود دارد كه‌ احتمالا برای‌ افروختن‌ آتش‌، خبررسانی‌ یا دیده‌بانی‌ به‌ كارمی‌رفته‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

منطقه‌ باستانی‌ توز – دشتستان‌

این‌ منطقه‌ در محلی‌ بین‌ روستاهای‌ زیراه‌، اردشیر آباد و سعدآباد از توابع‌دهستان‌های‌ دشتستان‌ در حاشیه‌ رودخانه‌ شاپور دالكی‌ قرار دارد. توز شهری‌ تجارتی‌ بود كه‌ پارچه‌های‌ كتانی‌ملون‌ و گلابتون‌ دوزی‌ آن‌ معروف‌ بود. آثار توز قدیم‌ در جلگه‌ آبادی‌های‌ سعدآباد، زیراه‌ و اردشیرآباد قرار دارد.این‌ نواحی‌ كه‌ همه‌ مملو از خرابه‌های‌ عمارت‌ها و شكسته‌های‌ سنگ‌ و سفال‌ و گچ‌ و ملاط‌ است‌، وسعت‌ وقدمت‌ ناحیه‌ توز قدیمی‌ را نشان‌ می‌دهد.

نیایشگاه مند

نیایشگاه مند مربوط به دوره اشکانیان – دوره ساسانیان است و در شهرستان دشتی، روستای وراوی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این اثر تاریخی باستانی در دامنه کوه مند و به فاصله ۳۰ کیلومتری خورموج، غرب روستای وراوی و زایر عباسی قرار دارد. در ارتفاع سنگی مشرف به رودخانه خشکی که بستر رودخانه قدیمی است آثار حجاری و کوه تراشی در دل صخره وجود دارد از بستر رودخانه راهی به ارتفاع ۶۰ متر که اولین مدخل آتشکده‌است، کشیده شده‌است. یک شاه نشین با یک سکوی میانی و یک سکوی افقی که در سمت راست شاه نشین قرار گرفته و یک اطاق قوسی با انحنای منظم که با سنگ و گچ و گل ساخته شده جالب توجه‌است. نمای خارجی فعلی آتشکده عبارت از یک مدخل با سقف قوسی و دو مدخل مستدیر القاعده و ده حفره به شکل مدخل‌های طرفین سکوی شاه نشین مدخل اصلی و با اندازه‌های متفاوت که به احتمال به منزله پنجره و نورگیرهای رواقهای اصلی آتشکده بوده‌اند. آتشکده از سه طبقه میانی یا اصلی، تحتانی و فوقانی تشکیل شده‌است که با هم ارتباط داشته و در عین ارتباط، نوع ساختمان هر یک با دیگری متفاوت بوده که گویا از هر یک از طبقات برای منظور خاصی استفاده می‌شده‌است. در بستر رودخانه خشک فعلی آثار ساختمان‌ها و آبگردان‌ها و بندهایی در اراضی پای کوه و در اطراف مسیل وجود دارد که از وجود میدان بزرگی در جلوی کلات حکایت می‌کند که سطح آن با خاک و سنگ بالا آورده بوده‌اند. با توجه به وجود آثار آب انبار و بقایای درختانی از فاصله دویست متری پای کوه احتمال می‌رود در جلوی آتشکده میدانی وجود داشته و برای جلوگیری از نفوذ سیلاب‌های شدید در اطراف تپه، بندهای زیادی از سنگ و گچ ساخته بوده‌اند.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

گورستان‌ باستانی‌ خارك‌

در قسمتی‌ از كوهستان‌ جزیره‌ خارك قبرهای‌ زیادی‌ وجود دارد كه‌ به‌ زرتشتیان‌ و مسیحیان‌ تعلق‌ دارند. این‌ قبور به‌ اواخر دوره‌ ساسانی‌ و اوایل‌ دوره‌ اسلامی‌ مربوط‌ است‌. در گور مردان‌ شیئی‌بدست‌ نیامده‌، ولی‌ در قبر زنان‌ شیشه‌های‌ كوچكی‌ كه‌ احتمالا عطر در آن‌ می‌ریختند و همچنین‌ حلقه‌ انگشتری‌و آینه‌های‌ مفرغی‌ پیدا شده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

عمارت دهدشتی

عمارت دهدشتی (بوشهر)، واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.

این ساختمان به لحاظ معماری از اهمیت فوق العاده خاصی برخوردار است و چهار طبقه دارد. اکثر ساختمان‌های بافت قدیم بوشهر دو طبقه و تعداد انگشت شماری سه طبقه بوده‌اند. عمده مصالح تشکیل دهنده آن را گچ، سنگ‌های مرجانی، آهک، چوب ساج و (صندل) چندل تشکیل می‌دهند. پوشش سقف از چوب صندل است. سقف اتاق پذیرایی نقاشی رنگ و روغن شده که برگرفته از نقاشی اروپایی می‌باشد. تزیینات و گچبری بسیار زیبایی در داخل اتاق‌ها و سیستم در و پنجره‌ها به کار گرفته شده‌است که توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. هم چنین گره چینی هلال‌ها، درها، کنده کاری روی اتاق‌ها و پنجره‌های دیواری از عوامل تزیین است. شیشه‌های رنگی باعث تلطیف نور و زیبایی بیش تر ساختمان شده‌اند. ساختمان دارای چند ارسی زیبا با گره چینی و شیشه‌های رنگی است. عمارت دهدشتی کاربری تجاری و مسکونی داسته و اکنون نیز ممکن است به صورت موزه فرهنگ مورد استفاده قرار گیرد. این بنا از سال ۱۳۷۷ توسط میراث فرهنگی بوشهر مرمت شده‌است. از جمله اقدامات مرمتی انجام شده در این بنا می توان به شمع گذاری قسمت های در حال تخریب، تعمیر پشت بام و بازسازی و مرمت قسمت های فروریخته اشاره کرد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

معبد پوزئیدون‌ (خدای‌ دریا) – جزیره‌ خارك‌

این‌ معبد در جزیره‌ خارك واقع‌ شده‌ است‌ و ساختمان‌ آن‌ به‌ یونانیان‌منسوب‌ است‌. در عهد ساسانیان‌ بر روی‌ بقایای‌ این‌ معبد آتشكده زرتشتی‌ بنا شده‌ بود. پس‌ از شكست‌ ایرانیان‌ از عرب‌ها و رواج‌ اسلام‌، این‌ آتشكده‌ به‌ صورت‌ مسجد درآمد و در داخل‌ آن‌ محرابی‌ در جهت‌ كعبه‌ تعبیه‌ شد.

عمارت تنگستانی – بوشهر

عمارت تنگستانی، واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. این بنا متعلق به دوره قاجاریه می باشد و از طرف ملک التجار به محمد باقر خان تنگستانی اهدا شده‌است.

قلعه‌ هلندی‌ها – جزیره‌ خارك

قلعه‌ هلندی‌ها در شمال‌ شرقی‌ جزیره‌ خارك قرار دارد. در سال‌ ۱۷۴۸ میلادی‌ مقارن‌ با حكومت‌ دوره‌ صفوی‌ كه‌ ایران‌ مورد حمله‌ افاغنه‌ قرار گرفت‌، هلندی‌ها پس‌ از تعطیلی‌ دارالتجاره‌ بندرعباس‌، جزیره‌ خارك‌ را مركز خود قرار دادند و این‌ قلعه‌ را احداث‌ كردند. این‌ قلعه‌ به‌ وسیله‌ «بارون‌ كینپ‌ هاوزن‌» بناگردیده‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

كلیسای‌ قدیمی خارك‌ – جزیره‌ خارك‌

این‌ كلیسا در قسمت‌ غربی‌ جزیره‌ خارك‌ قرار دارد و احتمالا به‌ مسیحیان‌ زمان ‌ساسانیان‌ تعلق‌ دارد. این‌ كلیسا حدود سده‌ پنجم‌ یا ششم‌ میلادی‌ بنا گردیده‌ است‌.

کاروانسرای دالکی

کاروانسرای دالکی مربوط به دوره قاجار است و در ۲۳ کیلومتری شمال برازجان، راه قدیمی شیراز به بوشهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۳۷۷/۰۵/۱۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

کاخ کوروش

کاخ کوروش مربوط به دوره هخامنشی است و در برازجان، ورودی شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

«کاخ کوروش دشتستان» تاریخی و بسیار مهم از دوران پر تمدن ایران، این کاخ در سال ۱۳۵۰ به وسیلهٔ هیأت باستان‌شناسی ایران حفاری شده‌است. با توجه به شیوه‌های معماری و استفاده از سنگ سیاه و سفید زمان احداث آن را به دورهٔ کوروش بنیان گذار زنجیره هخامنشی منسوب کرده‌اند. این کاخ که در جنوب شرقی برازجان و در کنار رودخانه خشک آردی قرار دارد یکی از پایگاه‌های مهم ایران دورهٔ هخامنشی در ساحل خلیج فارس بوده‌است. کاخ برازجان بر طبق تحقیقاتی که انجام شده در اواخر سلطنت کوروش ساخته و پرداخته شده‌است و از نظر حجاری و هنر معماری آن چنان که از پایه ستون‌ها و اشیاء کشف شده بر می‌آید جدیدتر و ظریف تر از پاسارگاد است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

غار چهل خانه

غار چهل خانه واقع در شهر سعدآباد از توابع بخش سعدآباد شهرستان دشتستان یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.

در شمال شهر سعدآباد دشتستان بوشهر رشته کوهی است که مشرف به رودخانه شاپور است. در ارتفاعات این کوه تعدادی اتاق شبیه به غارهای صخره‌ای و حجاری شده دیده می‌شود که یک مجموعه بسیار زیبا را تشکیل می‌دهند. اندازه‌های داخلی اتاق‌های «غار چهل خانه» در ابعاد گوناگونی است. به دلیل ضعف نوع جنسیت سنگ کوه بر اثر عوامل طبیعی و فرسایش مثل سیل دچار تخریب شده‌است. ورودی این دخمه به شکل ذوزنقه بوده و در داخل آن طاقچه‌هایی در اشکال مختلف تعبیه شده‌است.

چشمه آبگرم قوچارک

«چشمهٔ آبگرم قوچارک» در مسیر جاده بوشهر ــ به بندرعباس و در ۵ کیلومتری جنوب غربی اهرم قرار دارد. این چشمه از شکاف سنگ‌های آهک مارنی از زمین خارج می‌شود. آب این چشمه در ردیف آب‌های سولفات، کلیسم، همراه با منیزیم زیاد و کلرور، سدیم و لرم است.

قلعه‌ زار خضرخان‌ – اهرم‌

این‌ قلعه‌ در شمال‌ منطقه‌ اهرم واقع‌ شده‌ و به‌ زارخضرخان‌ تنگستانی‌ منسوب‌ است‌ و در حال‌ حاضر نیز اعقاب‌ و فرزندان‌ او در آن‌ سكونت‌ دارند. قلعه‌ مشتمل‌ بر چهار برج‌ و بارو و قلعه‌ میانی‌ است ‌و همچنین‌ دارای‌ تاسیسات‌ خصوصی‌ برای‌ ساكنین‌ قلعه‌ می‌باشد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

آرامگاه‌ سیبویه‌ – سیراف‌

این‌ آرامگاه‌ در ابتدای‌ شاخه‌ میانی‌ و شمالی‌ دره‌ لیل‌ سیراف‌ واقع‌ شده‌ است‌. در این‌بقعه‌ دو قبر وجود دارد؛ قبر بزرگی‌ با صندوقی‌ مكعبی‌ شكل‌ با لوح‌ خط‌ كوفی‌ بسیار زیبا و قبر دیگری‌ با عرض‌كم‌ و بدون‌ سنگ‌ قبر كه‌ متعلق‌ به‌ سیبویه‌ است‌.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

گورستان مهاجمین انگلیسی

گورستان مهاجمین انگلیسی مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، محله دواس بهمنی واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کلیسای ارامنه گریگوری

کلیسای ارامنه گریگوری مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، محله شنبدی واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

پارک ملی نای‌بند

پارک ملی نای‌بند بعنوان یک منطقه حفاظت‌شده سازمان حفاظت محیط زیست ایران در استان بوشهر در سواحل خلیج فارس است.

در سال ۱۳۵۷ خلیج نای‌بند همراه با بخشی از دماغه نای‌بند با مساحت ۱۹۵۰۰ هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده نای‌بند در فهرست مناطق حفاظت شده ایران قرار گرفت. این منطقه همراه با مناطق دیگر از جمله دماغه نای‌بند و بخشی از آبهای خلیج فارس در سال ۱۳۸۳ به عنوان اولین پارک ملی دریایی ایران ثبت و اعلام شد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

معبد كلات‌ – خورموج‌

این‌ معبد در دامنه‌ كوه‌ مند و در فاصله‌ ۳۰ كیلومتری‌ خورموج‌، در جنوب‌ روستای‌ حیدری‌ و در ارتفاعات‌ سنگی‌ مشرف‌ به‌ بستر قدیمی‌ رودخانه‌ سیلابی‌ قرار دارد. نمای‌ خارجی‌ فعلی‌ كلات‌ عبارت‌ است ‌از یك‌ سكوی‌ اصلی‌ با سقفی‌ قوسی‌ شكل‌ و دو مدخل‌ دیگر و ده‌ حفره‌ به‌ شكل‌ روزنه‌هایی‌ در طرفین‌ سكوی‌اصلی‌ كه‌ به‌ منزله‌ نورگیرها یا پنجره‌ رواق‌های‌ اصلی‌ معبد عمل‌ می‌كنند. نكته‌ قابل‌ توجه‌ در معبد كلات‌ وجودچاه‌های‌ متعدد در اتاق‌های‌ پایینی‌ است‌ كه‌ به‌ نظر می‌رسد جهت‌ دفن‌ اموات‌ یا نگهداری‌ استخوان‌ آنها حفرشده‌اند.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

مسجد بردستان‌ – روستای‌ بردستان‌

در كنار روستای‌ بردستان‌ و در میان‌ یك‌ گورستان‌ قدیمی‌ كه‌ بر تپه‌ای‌ مملو ازقبور كهنه‌ قرار دارد، مسجد بردستان‌ واقع‌ شده‌ است‌. كتیبه‌ چوبی‌ داخل‌ مسجد نشان‌ می‌دهد كه‌ این‌ مسجد درسال‌ ۸۵۲ هجری‌ تعمیر شده‌ است‌. بنابراین‌ کتیبه، مسجد قبل‌ از تاریخ‌ ۸۵۲ هجری‌ بنا شده‌ است‌ و گمان‌ می‌رود ازبناهای‌ قرون‌ اولیه‌ اسلامی‌ ‌باشد.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

عمارت کوتی

عمارت کوتی مربوط به دوره ساسانیان است و در بوشهر، محله قدیمی کوتی، خیابان ساحلی، روبروی خلیج فارس واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

کاخ چرخاب

کاخ چرخاب اثری باستانی از دوره هخامنشیان در یک کیلومتری جنوب غرب برازجان و ۱۵ کیلومتری شهر بوشهر است. چرخاب از کاخ‌های زمستانی کوروش بزرگ بوده است و همراه کاخ سنگ سیاه و کاخ بردک سیاه کاخ‌های سه‌گانهٔ هخامنشی این منظقه را تشکیل می‌دهند. این کاخ را که در فاصله ۲۰ کیلومتری خلیج فارس قرار دارد به عنوان اصلی‌ترین سند معماری برای اثبات اینکه خلیج فارس از دوران باستان متعلق به ایرانیان بوده‌است، می‌شناسند. در این محوطه باستانی یک لوح تاریخی به خط پارسی باستان در رابطه با کنترل هخامنشیان بر خلیج فارس کشف شده است.

جاهای دیدنی جاذبه توریستی گردشگری بوشهر

باستان‌شناسان معتقدند کاخ چرخاب اثر ناقصی است که هرگز مسکونی نشد. ساخت این کاخ به فرمان کورش بزرگ آغاز شد و احتمالا با مرگ او ناتمام ماند. بخشی از دروازه شاهی این کاخ که ناتمام مانده برخلاف تالار اصلی با لعابی از جنس سیلیس کف‌سازی شده است. 10 پایه ستون کوچک در تالار اصلی کاخ پیدا شده است که شبیه پایه ستون‌های پاسارگاد هستند.


نظر خود را بیان کنید