شخصیت فرزندان بر اساس ترتیب تولد

بگویید چندمین بچه خانه هستید تا بگوییم چه شخصیتی دارید؛

birth-order

آیا می دانستید خصوصیاتی وجود دارد که بسته به اینکه بچه اول، وسط و یا آخر خانواده باشید متفاوت خواهد بود؟ در این مطلب از مجله آلامتو به مواردی که باید در مورد ارتباط بین ترتیب تولد و ویژگی های شخصیتی بدانید، می پردازیم، اگر می خواهید با صفات شخصیتی خودتان آشنا شوید در این مطلب با ما همراه شوید.

برخی از روانشناسان معتقدند که راز تفاوت های شخصیتی فرزندان یک خانواده در ترتیب تولد آن ها و نحوه برخورد والدین با فرزندشان نهفته است.

مری والاس، درمانگر کودک و خانواده و نویسنده کتاب Birth Order Blues (Owl Books)، با این نظریه ترتیب تولد موافق است. وی توضیح می دهد: ” برخی از ویژگی‌های شخصیتی به دلیل نحوه ارتباط والدین با فرزند (متناسب با موقعیت او در خانواده) و برخی دیگر به دلیل شرایط خاص آن موقعیت در فرد شکل می ‌گیرد. هر موقعیتی در خانواده چالش ‌های منحصر به فردی دارد.”


ویژگی های شخصیتی بچه اول خانواده:

با متولد شدن اولین فرزند در یک خانواده عمدتا پدر و مادر دورانی را آغاز می کنند که بیشتر ترکیبی از غریزه و آزمون و خطاست. این امر اغلب باعث می شود برخی از والدین بخواهند طبق یک سری اصول و قوانین سختگیرانه به تربیت اولین فرزند خود بپردازند. این، به نوبه خود، ممکن است باعث شود کودک دچار کمال گرایی شده و همیشه در تلاش باشد تا پدر و مادرش را از خودش راضی کند.

معمولا فرزندان اول یک خانواده افرادی کوشا هستند و می خواهند در هر کاری که انجام می دهند سرآمد باشند. خصوصیت رهبر بودن چیزی است که در اکثر فرزندان اول مشاهده می شود.

فرزندان اول خانواده به عنوان یک رهبر بالقوه، دارای ویژگی های شخصیتی زیر هستند:

  • قابل اعتماد
  • با وجدان و وظیفه شناس
  • ساختارمند
  • محتاط
  • موفق
  • کنترل گر

نقاط قوت فرزند اول خانواده

معمولا بچه های اول عادت دارند که در مرکز توجه باشند. قبل از تولد بچه دوم یا سوم، تمام توجه پدر و مادر در اختیار آنان بوده است.

دکتر فرانک فارلی، دکترای روانشناسی از دانشگاه تمپل فیلادلفیا، می گوید: ” بسیاری از والدین وقت بیشتری را برای توضیح همه چیز به بچه های اول می گذرانند و وقتی بچه های دیگر خانواده متولد می شوند شرایط به همین راحتی نخواهد بود. “

وی توضیح می دهد: “این توجه تمام عیار ممکن است ارتباط زیادی با این موضوع داشته باشد که بچه های اول بخواهند بیش از حد خوب به نظر برسند. علاوه بر این معمولا بچه های اول در آزمون های ضریب هوشی نمره بالاتری می گیرند و به طور کلی نسبت به خواهر و برادر کوچکتر خود بیشتر به دنبال تحصیلات هستند.”

چالش های بچه اول خانواده

Michelle P. Maidenberg دکترای درمانگر کودک و خانواده در نیویورک، می گوید: ” بچه اول خانواده اغلب ترس شدیدی نسبت به شکست دارد، و همین موضوع باعث می شود که نتواند آنطور که باید از انجام هر کاری احساس خوبی داشته باشد و از آنجا که از اشتباه کردن و شکست خوردن وحشت دارد، ریسک نمی کند و به طور معمول انعطاف پذیر نیست، به عبارت دیگر تغییر را دوست ندارد و برای بیرون رفتن از منطقه راحتی خود مردد است.”

به علاوه  از آنجا که معمولا بچه های اول در خانه مسئولیت زیادی به عهده دارند، چه این مسئولیت انجام امور مربوط به خانه باشد و چه مراقبت از خواهر و برادر کوچکتر، همین مسئولیت می تواند منجر به ایجاد استرس اضافی برای بچه ای باشد که برای بهتر بودن حاضر است این فشار را به دوش بکشد.


ویژگی های شخصیتی فرزند میانی خانواده

معمولا زمانی که یک زن و شوهر صاحب بچه دوم می شوند، ممکن است به دلیل تجربه قبلی، فرزند دوم خود را با سخت گیری ها و استرس های کمتری بزرگ کند و حتی گاهی توجهی که به بچه دوم دارند، به مراتب از توجه شان به بچه اول کمتر است. به همین خاطر، بچه دوم به دلیل توجه کمتری که در مقایسه با خواهر و برادر بزرگتر یا کوچکتر به او داشته اند، اغلب شخصیتی پیدا می کند که به دنبال راضی نگه داشتن بقیه از خودش است.

مری والاس، می گوید: “فرزند میانی اغلب احساسی شبیه به این دارد “خوب، من بزرگترین نیستم، کوچکترین هم نیستم. پس من کیستم؟ “

به طور کلی بچه های میانی خانواده دارای ویژگی های شخصیتی زیر هستند:

  • تا حدودی سرکش
  • در دوستی موفق
  • دایره اجتماعی بزرگ
  • صلح جو

نقاط قوت فرزند وسط خانواده

فرزندان میانی خانواده معمولا به دنبال تناسب برقرار کردن هستند. به محض ورود یک خواهر و برادر کوچکتر، آنها باید یاد بگیرند که چگونه دائماً به گونه ای صلح آمیز رفتار کنند تا بتوانند با همه متناسب باشند. در کمال تعجب دکتر Sulloway خاطر نشان می کند که بچه های میانی از نظر سازگاری هم از خواهر و برادر بزرگتر و هم خواهر و برادر کوچکترشان بهتر عمل کرده و امتیازات بالاتری کسب می کنند.

این بچه ها، از آنجا که در خانه کمتر مورد توجه قرار می گیرند، تمایل دارند پیوندهای محکم تری با دوستانشان ایجاد کنند.

چالش های فرزند میانی خانواده

متأسفانه، بچه های دوم یا میانی خانواده کاملاً آگاه هستند که به اندازه خواهر یا برادر بزرگتر یا کوچکتر خود مورد توجه والدین قرار نمی گیرند و احساس می کنند نیازها و خواسته های آنها نادیده گرفته می شود.

دکتر میدنبرگ می گوید: “بچه های میانی در موقعیت دشواری در یک خانواده قرار دارند زیرا فکر می کنند به آنها بها داده نمی شود.”

یک نظرسنجی توسط TheBabyWebsite.com، نشان داد که یک سوم والدینی که سه فرزند دارند، اعتراف کردند که به فرزند میانی خود توجه بسیار کمتری نسبت به دو مورد دیگر دارند.


ویژگی های شخصیتی فرزند آخر خانواده

الب بچه های آخر خانواده دارای روحیه ای آزادمنشانه هستند. برخی از ویژگی های شخصیتی فرزندان آخر عبارت است از:

  • برون گرا
  • عاشق خوش ‌گذرانی
  • صاف و ساده
  • به دنبال جلب توجه
  • خودمحور

نقاط قوت فرزند آخر خانواده

از آن جایی که عموماً بچه های آخر خانواده قوی ترین و باهوش ترین فرزند خانواده نیستند، بنابراین روش های خاص خود را برای جلب توجه ایجاد می کنند.

آن ها سعی می کنند با شخصیت اجتماعی شان دیگران را به خود جذب کنند. به همین خاطر جای تعجب نیست که بدانید بسیاری از بازیگران و طنزپردازان معروف فرزند آخر خانواده هستند. این افراد با ماجراجویی خود، کانون توجه خانواده قرار می گیرند

. تحقیقات نشان داده که اغلب، بچه های آخر خانواده نسبت به سایرین در فعالیت های ورزشی مانند دو و تنیس موفق و علاقه مند هستند.

چالش های فرزند آخر خانواده

دکتر لمان خاطرنشان می کند که معمولا بچه های آخر با این احساس شناخته می شوند که “هر کاری که من انجام دهم مهم نیست”.

هیچ یک از موفقیت هایی که برای اولین بار به آن دست یابند هیجان انگیز به نظر نمی رسد. خواهران و برادران این بچه ها قبلاً یاد گرفته اند که با هم صحبت کنند، بخوانند و دوچرخه سواری کنند. بنابراین والدین نسبت به موفقیت های آن ها واکنش کمتری نشان می دهند و حتی ممکن است گاهی فرزندان آخر را به خواهر و برادرانش مقایسه کنند و بگویند “چرا نسبت به بچه های دیگرمان ز کار را سریع تر انجام نمی دهد؟”

بچه های آخر خانواده معمولا در مقایسه با بچه های اول و دوم، نظم کمتری دارند.


ویژگی های شخصیتی تک فرزند ها

تنها فرزند خانواده بودن موقعیت بی نظیری است. تک فرزند اغلب تمام توجه و حمایت پدر و مادرش را برای همیشه در اختیار دارد. مبت زیاد والدین به این افراد باعث ایجاد اعتماد به نفس در وجودشان می شود. از آن جایی که تک فرزند همیشه توجه والدینش را در اطرافش اساس می کند، از دیگران نیز توقع همین توجه زیاد را دارند.

از جمله ویژگی های تک فرزندها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمال گرا
  • وظیفه شناس
  • سخت کوش
  • رهبر

1 دیدگاه

  1. فر

    بچه های سوم هم ک اصلا ادم نیستن

نظر خود را بیان کنید