اگر می خواهید بدانید غسل استحاضه چیست و فرق حیض و استحاضه چیست، این مطلب از آلامتو را دنبال کنید.
غسل استحاضه
غسل کردن یکی از احکام در دین است که در شرایط خاصی که توسط مرجع تقلید مشخص می شود، بر شخص واجب می شود. یکی از این غسل ها که بر بانوان واجب است غسل مربوط به ترشحات بدن به نام های غسل استحاضه و حیض است. در این مطلب از آلامتو می گوییم. غسل استحاضه چیست و چگونه انجام میشود؟ فرق حیض و استحاضه چیست.
همچنین بخوانید: غسل جنابت بعد از اذان صبح خامنه ای
غسل استحاضه چیست؟
استحاضه به یکی از خون هایی گفته میشود که از رحم خارج میشود. این خون معمولاً به رنگ زرد و سرد می باشد و به آرامی و بدون فشار و احساس سوزش از بدن خارج میشود. خون استحاضه غلیظ نیست اما میتواند شباهتهایی با خون حیض نیز داشته باشد. فقها اسحاضه را در سه دسته قرار داده اند: استحاضه قلیله، متوسطه و کثیره.
غسل استحاضه که برای این خون ها واجب است، مانند دیگر غسلها به دو صورت ترتیبی و ارتماسی انجام میشود و فقط در نیت آن با سایر غسل ها متفاوت است.
چچنانچه در بین غسل خون قطع نشود ایرادی ندارد، اما در صورتیکه در بین غسل، خون استحاضه متوسط به کثیره تغییر کند، باید آن غسل را از ابتدا انجام داد.
غسل استحاضه قلیله چیست؟
غسل استحاضه قلیلقه برای زمان لکه بینی میباشد. اگر خونریزی یا همان لکه خارج شده از بدن به میزانی باشد که تنها روی پنبه (در فرج) را آلوده کند و در آن وارد نشود، به آن “استحاضه قلیله” گفته میشود و وظیفه نمازگزار این است که برای هر نماز خود وضو تازه ای بگیرد، اما غسل واجب نیست. همچنین باید بدن (اندام تناسلی) پیش از نماز شسته شود.
غسل استحاضه کثیره چیست؟
غسل استحاضه کثیره برای زمانی است که خون ریزی به اندازه ای باشد که خون پنبه بهداشتی را فرا گیرد “استحاضه کثیره” است و وظیفه شخص این است که یک غسل برای خواندن نماز ظهر، یک غسل برای خواندن نمازهای ظهر و عصر (فاصله نیفتد) و یک غسل نیز برای به جا آوردن نمازهای مغرب و عشا انجام دهد. به علاوه لازم است پیش از هر نماز پنبه را تعویض کرده و بدن را بشوید.
غسل استحاضه متوسطه چیست؟
غسل استحاضه متوسطه حالتی است که خونریزی به حدی باشد که خون در پنبه وارد شده اما به نوار بهداشتی نرسد. در این موقعیت وظیفه نمازگزار این است که برای هر نماز وضو تازه بگیرد و بنابر احتیاط واجب نیز، هر روز پیش از نماز صبح غسل کند.
غسل استحاضه چگونه انجام میشود؟
همانطور که گفتیم غسل استحاظه نیز به صورت ترتیبی و ارتماسی انجام میشود که به این شرح است:
غسل ارتماسی
غسل ارتماسی شامل فرو بردن یکباره یا تدریجی همه بدن در آب است. باید آب در یک لحظه تمام قسمتهای بدن را بگیرد. اگر به نیت این غسل فرد در آب فرو رود، در صورتیکه پای او روی زمین باشد، باید آن را بلند کرده تا قسمت زیرین آن نیز شامل غسل باشد.
چنانچه پس از آنکه همه بدن زیر آب قرار گرفت نیت غسل کند، طبقه فتوای تعدادی از مراجع تقلید، آن غسل صحیح نیست. پس لازم است هنگام نیت کردن بخشی از بدن خارج است آب باشد.
همچنین بخوانید: تیمم بدل از غسل
غسل ترتیبی
در غسل ترتیبی شخص ابتدا سر و گردن، پس از آن سمت راست و در مرحله بعد سمت چپ بدن را بشوید. با وجود آنکه بر ترتیب ذکر شده تاکید شده است، همچنین برخی رعایت ترتیب بین سمت چپ و راست را واجب نمیدانند.
رعایت ترتیب میان اعضا شرط ضروری است؛ به همین جهت، غسل کردن بر خلاف ترتیبی که ذکر شده، حتی از روی عدم آگاهی و ندانستن مسئله یا فراموش کردن آن باعث باطل شدن غسل خواهد شد.
آنطور که بیشتر مراجع تقلید فتوا داده اند، ترتیب غسل در هر عضو، به معنای آغاز کردن از بالا به پایین، واجب نیست. همین طور موالات نیز واجبات نخواهد بود (موالات به معنای پشت سر هم شستن اعضا و فاصله نینداختن بین آنها است).
مستحب است آب مصرف شده در این غسل ترتیبی بیشتر از سه لیتر نباشد.برخی افراد بر خلاف آن چه که دین دستور داده است، زمان و آب زیادی برای غسل کردن مصرف میکنند و دچار وسواس شدهاند. برای خلاص شدن از این وسواس فکر، شخص وسواسی باید به افکار خود اهمیت ندهد و همانطور که افراد عادی غُسل میکنند، آب مصرف کند و وقت بگذارد.
فرق حیض و استحاضه چیست؟
از آنجاییکه خون حیض و استحاظه متفاوت است، پس غسل هر کدام در شرایط خاص خود واجب می شود. خون حیض اغلب دارای رنگ قرمز مایل به قهوه ای و سیاه است که غلیظ و گرم می باشد و در خارج شدن آن کمی سوزش و فشار حس میشود. زنی که از اون خون جیض خارج شود را حائض میگویند.
اما خون استحاضه دارای رنگ روشن و اغلب زرد است که بدون فشار و سوزش از بدن خارج می شود و غلظت نیز ندارد. زنی که این خون از او خارج میشود را مستحاضه میگویند، و بر او غسل استحاضه واجب است.
اگر در تشخیص این خون دچار شک می شوید باید بدانید که از شرایط مهم خون حیض این است که حداقل سه روز پشت سر هم فرد آن را ببیند. اما اگر در بعضی روزها لکه ای دید که در روز بعد نبود، این می تواند حیض نباشد و احکام استحاظه بر آن واجب است. اما در مورد لکه بینی هایی که بعد از حیض ظاهر می شوند، تا پیش از ده روز (از ابتدای حیض) به عنوان خون حیض در نظر گرفته می شود.
همچنین بخوانید: غسل جبیره برای کاشت ناخن
سخن آخر
امیدواریم این مطلب از آلامتو درباره روش انجام غسل استحاضه و فرق حیض و استحاضه برای شما همراهان مفید بوده باشد و توانسته باشید پاسخ سوالات خود را پیدا کنید.