مهمترین شرایط قربانی عید قربان و احکام قربانی را در این مطلب از آلامتو بخوانید.
شرایط قربانی عید قربان و احکام قربانی عید قربان چیست؟
عید قربان یا به قول برخی «عید بزرگ» یک مناسبت مذهبی و اجتماعی است که در آن فضای اعتقادی و سنت های فرهنگی با آداب و رسوم موروثی آمیخته می شود. در این مطلب از آلامتو شرایط قربانی عید قربان و احکام قربانی عید قربان را ارائه می کنیم.
همچنین بخوانید: قربانی عید قربان بر چه کسانی واجب است؟
فضیلت قربانی عید قربان
قربانی آن چیزی است که در روز قربانی و ایام تشریق برای تقرب به خداوند متعال از چهارپایان ذبح می شود و از نظر قرآن و سنت و اجماع یک عبادت مشروع است. در مورد فضیلت و عظمت آن احادیث فراوانی وارد شده است، اگرچه این احادیث به حد صحت نمی رسد، اما قربانی یکی از شعائر خداوند است که به تسبیح آن دستور داده است.
پس از ذبح مردار هر چه بخواهد می خورد، بلکه هر چه می خواهد بخورد، او و اهل بیتش کم یا زیاد می خورند سنت: از این حیوان ذبح شده می خورند و هر چه می توانند صدقه می دهند و برایش بهتر است که ثلثی که بخورند، ثلثی به اقوام و دوستانشان هدیه کنند و ثلثی به فقرا بدهند، و اگر بیشتر بخورند و اندک صدقه بدهند، اشکال ندارد.
شرایط قربانی عید قربان چیست؟
انتخاب دام و قربانی کردن دارای شرایطی است که برای مقبولیت باید رعایت شود:
شرط اول قربانی عید قربان
از چهارپایان باشد که شتر و گاو و گوسفند و گوسفند و بز است، به فرموده خداوند متعال: {و برای هر امتی آیینی قرار دادیم تا نام خدا را بر آن ذکر کنند. آنچه از چهارپایان روزیشان کرده است} (الحج: 34)
شرط دوم قربانی کردن
چهارپا باید به سن شرعی برسد، اگر شتر، گاو یا بز باشد، گوسفند باشد، و اگر گوسفند باشد، به حکم خدا شش ماه را تمام کرده باشد و در هفت ماه باشد.
دوم شتر آن است که پنج سالگی را تمام کرده و به شش سال رسیده است، دوم گاو آن است که به دو سالگی رسیده است. بهترین قربانی شتر است، سپس گاو، سپس گوسفند. شتر و گاو برای هفت نفر کافی است، و گوسفند و بز تنها برای یک نفر کافی است. تنها بودن در قربانی کردن بهتر از شریک شدن آن با دیگران است.
همچنین بخوانید: متن تبریک عید قربان به دوستان و آشنایان
شرط سوم قربانی کردن عید قربان
- عاری از عیوب باشد که مانع از مقبولیت آن می شود.
- حیوانی که کور یا کر باشد، یا یک چشم کمتر ببیند، یا گوش بریده باشد، یا دنبه آن ناقص شده باشد جایز نیست.
- اگر چهارپا لنگ باشد به طوری که یکی از دست و پا را زمین نگذارد جایز نیست. اگر همه دست و پا را زمین گذاشت اما لنگان لنگان راه رفت، جایز است.
- دامی که لاغر باشد و مغز استخوان آن آب شده است برای قربانی جایز نیست. بهتر است دام چاق و فربه انتخاب شود.
- اگر همه دندان های دمام ریخته، قربانی کردن آن جایز نیست اما اگر بیشتر دندان ها باقی هستند، جایز است.
- اگر دام مادرزاد گوش ندارد قربانی کردن آن جایز نیست، اما اگر گوش های کوچک دارد اشکال ندارد.
- اگر دام مادرزاد شاخ ندارد یا داشته اما شاخ داشته شکسته قربانی کردن آن مجاز است. اما اگر شاخ دام طوری شکسته که مغز آسیب دیده، قربانی کردن آن جایز نیست.
- اگر چهارپا به مرض جرب یا گری دچار است که به واسطه این بیماری بسیار لاغر شده است، قربانی کردن آن مجاز نیست.
- اگر گاو یک سوم از دمش قطع شده است یا مادرزاد دو سوم از دم گاو موجود است، قربانی کردن جایز نیست. باید بیش از دو سوم دم داشته باشد.
- قربانی کردن چهارپای دیوانه ای که چیزی نمی خورد، جایز نیست.
احکام قربانی عید قربان چیست؟
1. ذبح باید در وقت شرعی باشد . بنابر نظر صحیح، زمان ذبح بعد از خواندن نماز عید قربان آغاز و تا غروب آفتاب در آخرین روز از روزهای تشریق که روز سیزدهم ذی الحجه است، ادامه دارد، بنابراین مدت ذبح آنطور که در روایات آمده سه روز است.
برای شروع باید حیوان را رو به قبله کرده و پیش از ذبح بگوید: بسم الله و الله اکبر گفته وذبح نماید(فقط «بسم الله الرحمن الرحیم» گفته شود هم درست است) ،
وبعد از ذبح کردن این دعای قربانی را بخواند:
“اللهم نقبله منی کما تقبلت من حبیبک محمد صلی اله علیه و سلم وخلیلک ابراهیم علیه السلام”. ای خدایا قبول فرمای از من مثلی که قبول فرمودی از دوست خود محمد (ص) ودوست خود حضرت ابراهیم علیه السلام.
2. قربانی کردن فقط برای کسانی که در حال انجام اعمال حج هستند و بر کسی که نذر قربانی کرده است، واجب می باشد و برای سایرین مستحب است.
3. یکی از احکام قربانی عید قربان این است که اولین غذایی که حجاج در آن روز می خورند از گوشت قربانی باشد، البته این حکم مستحب است. اما احتیاط بر این است که آن را سه قسمت کرده بخشی را هدیه دهد، بخشی را به مومنین صدقه دهد و قدری برای خود نگه دارد. (البته با شرایط ذبح در عربستان این از عهده حجاج خارج است)
4. استفاده از دستگاه برای ذبح دام ایرادی ندارد، اما باید قوانین شرعی ذبح مثل رو به قبله بودن و بسم الله گفتن رعایت شود.
5. قربانی کردن از طرف کسی اگر برای این کار اجازه گرفته نشده باشد، جایز نیست.
همچنین بخوانید: جملات زیبا برای تبریک عید قربان به مسلمانان جهان
سخن آخر
در این مطلب از آلامتو شرایط قربانی عید قربان و احکام قربانی عید قربان چیست؟ را گفتیم. امیدواریم این مطلب برای شما همراهان مفید بوده باشد. اگر در مورد موضوعی هنوز دچار شک و تردید هستید، می توانید با دفتر مرجع تقلید خود تماس گرفته و از شبهه خارج شوید.