ایام البیض ماه رمضان
ایام البیض به معنی روزهای سفید است؛ در واقع “اَیامُ لَیالِی البیض” بوده است که واژه لیالی از آن حذف شده است. بیض به معنای سفید می باشد که روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رمضان به ایام البیض معروف است زیرا اعراب در گذشته روزهای ماهها را بر اساس روشنایی آنها نامگذاری می کردند و بر این عقیده بودند که در این سه شب نور ماه بیشتر از شب های دیگر است. اهمیت و ارزش این ایام تیم آلامتو را بر آن داشت تا به بررسی سوال ایام البیض ماه رمضان 1402 چه روزهایی است؟ اعمال و نماز آن چیست؟ پرداخته و فضیلت های دعای مجیر در ایام البیض را تهیه و تنظیم نماید. با ما همراه باشید.
ایام البیض ماه رمضان 1402 چه روزهایی است؟
در روزهای آغازین سال 1402 که مصادف با بهار قرآن، ماه مبارک رمضان است در کشور ایران روز پنج شنبه سوم ماه فروردین سال 1402 مصادف است با اول ماه رمضان سال 1444 که قطعا هر انسان متفکر و دارای اندیشه ای این رویداد مهم را به فال نیک گرفته و بهترین فیض ها را از این ایام فرخنده خواهد برد. روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رمضان که به ایام البیض معروف هستند مصادف خواهد شد با پانزدهم، شانزدهم و هفدهم ماه فروردین که به نورانی ترین شب های ماه رمضان مشهور هستند.
همچنین بخوانید: متن دعای افطاری ماه رمضان با ترجمه
اعمال ایام البیض ماه رمضان
حضرت علی (ع) فرمودند: هر آنکس که نماز ایام البیض را بخواند؛ پروردگار عالم ده ملک مقرر می نماید تا وی را از شر جن و انس محافظت نموده و همچنین سی ملائکه می فرستد تا ایشان را از آتش جهنم دور ایمن بدارد.
شخصی از امام صادق (ع) پرسید: اجر زائر امام حسین (ع) در ایام البیض چیست؟
امام صادق (ع) فرمودند: اگر شخصی در شب آخر ایام البیض مصادف با پانزدهم ماه رمضان بر مزار پدرم امام حسین (ع) رفته و علاوه بر نماز شب ده رکعت نماز گذارد که در هر رکعت آن پس از از سوره حمد ده مرتبه سوره توحید خوانده شده و سپس بگوید “استجیر بالله من النار” به اذن خداوند از آتش جهنم دور شده و نخواهد مرد تا اینکه در خواب ببیند که ملائکی وی را از آتش جهنم دور می سازند و نوید بهشت را به وی می دهند.
نماز ایام البیض ماه رمضان
اولین شب از ایام البیض که شب سیزدهم ماه رمضان و مصادف با پانزدهم فروردین سال 1402 می باشد دارای اعمال خاصی است که به غنیمت شمردن و انجام آن بسیار سفارش شده است.
شب سیزدهم:
در شب سیزدهم دو رکعت نماز به جای آورده که در هر رکعت آن سور توحید، حمد، یس و تبارک خوانده شود.
روز سیزدهم:
در روز سیزدهم روزه دار باشد.
شب چهاردهم:
در شب چهاردهم ماه رمضان که دومین شب لیالی البیض می باشد، مستحب است که چهار رکعت نماز با ختم دو سلام که در پایان هر دو رکعت خوانده می شود به جا آورده و سپس دعای مجیر قرائت گردد.
روز چهاردهم:
در بسیاری از روایات آمده است که با خواندن دعای مجیر در ایام البیض به اذن خداوند گناهان انسان بخشیده شده و مورد رحمت قرار خواهد گرفت حتی اگر تعداد گناهان به مثابه ریگ های بیابان، برگ درختان و قطرات باران باشد.
شب پانزدهم:
در شب پانزدهم خواندن شش رکعت نماز که هر دو رکعت به سلام ختم شود و مانند نماز روز سیزدهم خوانده شود به همراه غسل کردن و احیا و زیارت امام حسین و خواندن سی رکعت نماز که در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره توحید خوانده شود. همچنین دوازده رکعت نماز که پس از پایان هر دو رکعت سلام داده شود و در هر رکعت سوره های توحید، حمد، ناس، فلق و آیة الکرسی و چهار مرتبه سوره قدر و پس از هر سلام چهار مرتبه ذکر آمده در ذیل گفته شود:
“اَللهُ اَللهُ رَبّی لااُشْرِک بِهِ شَیئا وَلا اَتَّخِذُ مِنْ دُونِه وَلِیاً”
روز پانزدهم:
در روز پانزدهم غسل کردن، زیارت امام حسین و به جا آوردن نماز سلمان که به صورت خواندن چهار رکعت نماز است که پایان هر دو رکعت به سلام ختم شده و پس از هر سلام دعای ذیل خوانده می شود:
“اَللّهُمَّ یا مُذِلَّ کلِّ جَبّارٍ؛ وَ یا مُعِزَّ الْمُؤْمِنینَ اَنْتَ کهْفی حینَ تُعْیینِی الْمَذاهِبُ؛ وَ اَنْتَ بارِئُ خَلْقی رَحْمَةً بیوَ قَدْ کنْتَ عَنْ خَلْقی غَنِیاً وَ لَوْ لارَحْمَتُک لَکنْتُ مِنَ الْهالِکینَ وَ اَنْتَ مُؤَیدی بِالنَّصْرِ عَلی اَعْداَّئی وَ لَوْ لانَصْرُک اِیای لَکنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحینَ یا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعادِنِها وَ مُنْشِئَ الْبَرَکةِ مِنْ مَواضِعِها یا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَالرِّفْعَةِ فَاَوْلِیاَّؤُهُ بِعِزِّهِ یتَعَزَّزُونَ وَ یا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوک نیرَ الْمَذَلَّةِ عَلی اَعْناقِهِمْ فَهُمْ مِنْ سَطَواتِهِ خاَّئِفُونَ اَسئَلُک بِکینُونِیتِک الَّتِی اشْتَقَقْتَها مِنْ کبْرِیاَّئِک وَ اَسئَلُک بِکبْرِیاَّئِک الَّتِی اشْتَقَقْتَها مِنْ عِزَّتِک وَ اَسئَلُک بِعِزَّتِک الَّتِی اسْتَوَیتَ بِها عَلی عَرْشِک فَخَلَقْتَ بِها جَمیعَ خَلْقِک فَهُمْ لَک مُذْعِنُونَ اَنْ تُصَلِّی عَلی مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَیتِهِ.”
همچنین انجام اعمال ام داود بسیار مورد سفارش است.
همچنین بخوانید: دعای سحر ماه رمضان
فضیلت دعای مجیر در ایام البیض ماه رمضان
دعای مُجیر، از جمله مشهور و دارای ارزش و جایگاه والایی است که جیرئیل آن را زمانی که پیامبر در مقام ابراهیم در حال ادای نماز بودند آورده است. دعای مجیر دارای 88 بند است در هر بند آن ذکر “أَجِرْنَا مِنَ النَّارِ یا مُجِیرُ” به تکرار آمده است. خواندن این دعا در ایام البیض بسیار توصیه شده است. واژه مجیر به معنای پناه دهنده بوده و در تمام بندهای آن تکرار شده است به همین دلیل این دعا به دعای مجیر معروف شده است. شایان ذکر است خواندن دعای مجیر در روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رمضان که به ایام البیض نامگذاری شده اند بسیار توصیه شده و سبب آمرزش گناهان، زدودن غم و اندوه و شفای بیمار خواهد شد. همانگونه که در بالا ذکر شد در بسیاری از روایات خواندن دعای مجیر را ارزشمند دانسته و آمده است: که با خواندن دعای مجیر در ایام البیض به اذن خداوند گناهان انسان بخشیده شده و مورد رحمت قرار خواهد گرفت حتی اگر تعداد گناهان به مثابه ریگ های بیابان، برگ درختان و قطرات باران باشد.